Milorad Mandić

Od | 21 Septembra, 2023
Milorad Mandić - Biografija

Ko je Milorad Mandić?

Milorad Mandić Manda je bio istaknuti srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Njegova karijera i doprinos domaćem i regionalnom glumačkom svetu ostaju zabeleženi kao inspiracija mnogima. 

U ovoj biografiji istražujemo njegov rani život, uspon u svetu zabave, i njegovu neizmernu ljubav prema glumi koja ga je vodila kroz decenije uspeha. Milorad Mandić ostavlja nasleđe koje će se pamtiti. Poštovanje prema njemu će se širiti generacijama koje dolaze.

Rani život i obrazovanje

Milorad Mandić Manda je rođen 3. maja 1961. godine u Beogradu. Njegov otac je bio vojno lice, a majka je bila posvećena domaćica. Manda je bio stariji brat, imao je  godinu dana mlađu sestru i deset godina mlađeg brata.

Milorad je započeo svoj put u svetu umetnosti još u svojoj 21. godini, postavši član Beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Nakon šest godina intenzivnog rada i obuke, diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegova posvećenost i strast prema glumi brzo su ga istakli kao mladog talenta spremnog da zasija na pozorišnim daskama.

Godine 1989. označile su prekretnicu u Mandinom životu. Tada je započeo rad na emisiji “Bajka za laku noć”, gde je čarobnim pričama darivao decu širom zemlje. Sa preko 270 epizoda, ova emisija je postala kultna, a Manda je postao voljeni gost u domovima širom Jugoslavije.

Od 1989. do 1995. godine, Milorad Mandić je vodio emisiju “S one strane duge”, koja je osvojila srca gledalaca svih uzrasta. Ova emisija, zajedno s Mandom i njegovim partnerom Brankom Kockicom, obeležila je jedno vreme i postala sinonim za kvalitetan i edukativan dečji program.

Nakon nekoliko godina na nacionalnoj televiziji, Manda se upustio u nove izazove. Godine 1995. postao je voditelj emisije Više od igre” na televiziji Pink, gde je ponovno pokazao svoju izuzetnu sposobnost da zabavlja i informiše publiku.

Filmska karijera

Milorad Mandić Manda ostvario je impresivnu filmsku karijeru koja obuhvata raznolike žanrove i uloge. Njegova glumačka karijera započela je 1986. godine, kada je debitovao u filmu “Špadijer jedan život”

Iste godine, imao je manju ulogu u drami “Konac komedije”, temeljenoj na delu jugoslovenskog književnika Ive Andrića. Prva prilika da se dokaže stigla je i naredne godine u trileru pod nazivom “Već viđeno”,  gde je delio ekran s Mustafom Nadarevićem, Anicom Dobrom i drugim izuzetnim glumcima. Film je premijerno prikazan 1987. godine.

U prvoj sezoni serije “Bolji život”,  Manda je tumačio Veselina Milića, poznatog kao Mile Pile. U filmu “Sedmi dan”,  glumio je s kolegama s klase kao što su Dragan Bjelogrlić i Vesna Trivalić.

Saradnja sa velikim imenima srpskog filma

Međutim, prava prilika koja se ne odbija pojavila se kada mu je ponuđena uloga u seriji “Vuk Karadžić”,  gde su glavne uloge tumačili Predrag Miki Manojlović, Marko Nikolić, Velimir Bata Živojinović i drugi. Manda je tada bio mlad i nenametljiv, ali ga je njegova prirodna sposobnost i talenat učinila dragocenim članom ansambla.

U filmu “Braća po materi” iz 1988. godine, Manda je igrao ulogu učitelja. Ova potresna drama donela je popularnost glumcima kao što su Mira Furlan, Žarko Laušević i Slavko Štimac, a i ostalima koji su bili deo ovog projekta.

Manda je dobio manju ulogu u komediji “Kako je propao rokenrol” iz 1988. godine, i epizodnu ulogu u seriji “Drugarica ministarka” iz 1989. godine. Sledeće godine, snimio je dva televizijska filma – “Pod žrvnjem” i “Ožalošćena porodica”.

U filmu “Dva sata kvalitetnog programa” iz 1994. godine, Manda igra Topuzića, ulogu u komediji koja se bavi kulturološkim odnosima turbo folk muzike, dizelaša i rokenrola devedesetih godina dvadesetog veka. Ovaj film okupio je mnoge poznate glumce.

Iste godine, igrao je u filmu “Slatko od snova”,  gde je glavnu ulogu tumačila pevačica Dragana Mirković

Uloga koja je definitivno obeležila Mandinu karijeru desila se 1996. godine u filmu “Lepa sela lepo gore”. Film govori o ratnoj drami, a Manda tumači Viljušku, ratnog dobrovoljca zarobljenog u tunelu. Ova priča je inspirisana stvarnim događajem iz 1992. godine kada je sedam srpskih vojnika bilo devet dana zarobljeno u tunelu Brodar kod Medveđe. Film je istovremeno oduševio i potresao publiku i kritiku, te je bio srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji film van engleskog govornog područja.

Mandić je takođe tumačio uloge u filmovima poput “Točkovi”, “Tri palme za dve bitange i ribicu”“Rane”“Ringeraja“Mrtav ladan”“Selo gori, a baba se češlja”,  i mnogim drugima. Ova višestruka filmska ostvarenja čine Manda nezaboravnim imenom u svetu srpske kinematografije.

Njegova karijera je obuhvatala razne žanrove, od komedije do drame. Mandine uloge su se često izdvajale po autentičnosti i emotivnoj dubini, čineći ga jednim od najcenjenijih glumaca svoje generacije.

Selo gori a baba se češlja

Milorad Mandić kao Milašin u seriji “Selo gori, a baba se češlja”

Televizijska karijera

Milorad Mandić Manda nije bio samo izvanredan glumac, već je takođe ostvario uspešnu karijeru kao voditelj na televiziji.

Od 1995. godine, Manda je bio voditelj emisije “Više od igre” na Radio Televiziji Pink. Ova emisija stekla je veliku popularnost i doprinela Mandinoj prepoznatljivosti na malim ekranima.

Na istom kanalu, od septembra 2002. do juna 2003. godine, Manda je bio domaćin dečje emisije “Tajni agent Izi”. Njegova sposobnost da se približi deci i odraslima kroz televiziju bila je još jedan dokaz njegovog talenta.

Kvizovi i zabava

Manda je nastavio svoju televizijsku karijeru na različitim kanalima. Na televiziji B92 vodio je kviz “Uzmi ili ostavi”,  dok je na Prvoj TV bio domaćin emisije “Ja volim Srbiju”. U poslednjim godinama svoje karijere, na Televiziji “Hepi” vodio je kviz “Kolo sreće”.

Milorad Mandić Manda je svojom harizmom i šarmom osvojio i televizijsku publiku, doprinoseći svojim talenatima na različitim poljima zabave.

Lični život

Iz njegovog prvog braka sa prvom suprugom ima troje dece – sinove Marka i Filipa, te ćerku Mariju. Godine 2004. stupio je u brak sa glumicom Anastasijom Anjom Mandić, s kojom je dobio sina Andriju.

Manda je uvek isticao da je najveći uspeh u svom životu i karijeri ostvario upravo kroz svoju porodicu. Iako je imao brojne uloge i postao prepoznatljiv u javnosti, on je smatrao da je pravi blagoslov u životu njegova deca. U jednom intervjuu, iskreno je priznao da mu je žao što je ponekad zbog posla i egzistencije morao propustiti važne trenutke u njihovim životima. Ipak, sve je činio kako bi im omogućio bolju budućnost.

Njegova posvećenost porodici i rad da obezbedi dobar život za svoje najbliže bili su jasni dokazi o njegovom neizmernom ljubavnom i brižnom karakteru. Manda je radio naporno kako bi izdržavao svoju mnogobrojnu porodicu, a često je isticao da jednog dana želi da ima priliku da ne radi ništa, da uživa u jednostavnim stvarima kao što su sedenje pored reke, razgovor s ljudima ili slušanje omiljene muzike.

Kraj života i sećanje

Milorad Mandić Manda preminuo tokom pretpremijere predstave “Petar Pan” u pozorištu “Vuk Karadžić” 15. juna 2016 godine. Ova vest potresla je umetničku zajednicu i njegove mnogobrojne obožavaoce širom Srbije.

Manda je iznenada preminuo zbog srčanog udara, ostavljajući prazninu u svetu pozorišta i zabave koju će teško nadomestiti.

Manda sahranjen je 18. juna 2016. godine na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana. Tokom komemoracije, prisutni su se prisećali njegove izuzetne glumačke karijere i njegove ličnosti. Oplakivali su ga njegovi kolege, prijatelji i mnogi ljudi koji su ga voleli.

Sahranjen je pored svojih glumačkih kolega Velimira Bate Živojinovića i Dragana Nikolića, što je dodatno istaklo njegov značaj u srpskom filmskom i pozorišnom svetu. Njegova omiljena pesma “Nesanica” odzvanjala je tokom komemoracije, podsećajući sve prisutne na njegovu strast prema umetnosti.

Milorad Mandić Manda će zauvek ostati upamćen kao talentovani glumac a njegovo nasleđe živeće  kroz dela koja je stvorio tokom svoje impresivne karijere.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada i gde je rođen Milorad Mandić Manda? Milorad Mandić Manda rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu.
  • Kako je Manda započeo svoju karijeru u umetnosti? Manda je započeo svoj put u umetnosti sa 21 godinom, postavši član Beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti nakon šest godina intenzivnog rada i obuke.
  • Koji je bio Mandin proboj na televiziji? Mandin proboj na televiziji bio je 1989. godine sa emisijom “Bajka za laku noć”, koja je postala kultna sa preko 270 epizoda.
  • Koje su neke od zapaženih filmova i serija u kojima je glumio Manda? Manda je imao uloge u “Konac komedije”, “Već viđeno”, “Bolji život”, “Sedmi dan”, “Vuk Karadžić”, “Braća po materi”, “Kako je propao rokenrol”, “Drugarica ministarka”, “Pod žrvnjem”, “Ožalošćena porodica”, “Dva sata kvalitetnog programa”, “Slatko od snova”, i posebno “Lepa sela lepo gore”.
  • Kada i kako je preminuo Milorad Mandić Manda? Manda je preminuo od srčanog udara tokom pretpremijere predstave “Petar Pan” 15. juna 2016. godine.

Spoljne reference: 

Filmografija

1980 – e

  • “Špadijer jedan život” (1986) – Zoran
  • “Konac komedije” (1987)
  • “Već viđeno” (1987) – Zoran
  • “Bolji život” (1987) – Veselin Milić “Mile Pile”
  • “Sedmi dan” (1987)
  • “Vuk Karadžić” (1987-1988) – Igrić
  • “Braća po materi” (1988) – Učitelj
  • “Sentimentalna priča” (1988) – Ilija
  • “Kako je propao rokenrol” (1989)
  • “Drugarica ministarka” (1989)

1990 – e

  • “Pod žrvnjem” (1990) – Dušan, sin Jokin
  • “Ožalošćena porodica” (1990) – advokat Petrović
  • “Dva sata kvalitetnog TV programa” (1994) – Topuzić
  • “Slatko od snova” (1994) – Duh Elvisa Preslija
  • “Lepa sela lepo gore” (1996) – Viljuška
  • “Laža i paralaža” (1997) – verenik Batić
  • “Kupi mi Eliota” (1998) – Mon Blan
  • “Tri palme za dve bitange i ribicu” (1998) – Terza
  • “Rane” (1998) – bilder
  • “Točkovi” (1999) – Mileta

2000 – e

  • “Rat uživo” (2000) – Aca
  • “Apsolutnih 100” (2001) – Runda
  • “Ringeraјa” (2002) – Pop Pera Macuzić
  • “Tajni agent Izi” (2002) – sebe (voditelj), (glas)
  • “Mrtav ‘ladan” (2002) – Radovan
  • “Siroti mali hrčki 2010” (2003) – Šef obezbeđenja
  • “Kazneni prostor” (2003) – Perica
  • “Naša mala redakcija” (2003) – Munja
  • “Mali svet” (2003) – Policajac
  • “Pljačka Trećeg rajha” (2004) – Podbadač
  • “Sivi kamion crvene boje” (2004) – Šef paravojske
  • “Jesen stiže, dunjo moja” (2004) – Skeledžija
  • “Mi nismo anđeli 2” (2005) – Telohranitelj
  • “Dangube!” (2005) – Mile
  • “Made in YU” (2005) – Savo
  • “Idealne veze” (2005-2006) – komšija Vujić
  • “Ivkova slava” (2005) – Kurjak
  • “Mi nismo anđeli 3” (2006) – major Rahim
  • “Klopka” (2007) – Inspektor
  • “Život je san” (2007)
  • “Konji vrani” (2007) – Skeledžija
  • “Promeni me” (2007) – Andrija
  • “Pozorište u kući” (2007) – Radin
  • “Premijer” (TV serija, 2007) – Jovan Petrović, premijer
  • “Vratiće se rode” (2007-2008) – mušterija
  • “April i detektivi” (TV film, 2008) – Timotije
  • “Ulica lipa” (2007-2015) – Gagi
  • “Selo gori… i tako” (2009) – Milašin
  • “Jesen stiže, dunjo moja” (TV serija, 2009) – Skeledžija

2010 – e

  • “Nova Godina u Petlovcu” (2011) – Milašin
  • “Budva na pjenu od mora” (2012) – profesor Mile
  • “Vir” (2012)
  • “Jagodići” (TV serija, 2012) – inspektor Kunc
  • “Pevaj, brate!” (2013) – Momčilo Dević Moca
  • “Ravna Gora” (TV serija, 2013) – Kapetan Uzelac
  • “Sistem” (2014)
  • “Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš” (2015) – Prele Obad
  • “Poslednji i prvi” (2013) – doktor Đorđević
  • “Za kralja i otadžbinu” (2015) – Kapetan Uzelac Taraš
  • “Komšije” (TV serija, 2015) – Kornelije
  • “Poslednji i prvi” (2015) – Dr Đorđević
  • “Braća po babine linije” (2016) – Milašin
  • “Selo gori, a baba se češlja” (TV serija, 2007-2017) – Milašin
  • “Povratak” (2017) – Laza slikar