Vesna Trivalić film

Vesna Trivalić - Biografija

Ko je Vesna Trivalić?

U svetu umetnosti i glume, pojedinci se izdvajaju svojim talentom, posvećenošću i neospornim doprinosom. Jedna od takvih ličnosti jeste i istaknuta glumica Vesna Trivalić. Kroz svoj bogat opus u pozorištu, filmu i televiziji, Vesna je zauvek obeležila srpsku kulturnu scenu. 

Njena strast prema glumi, duboka emotivnost i svestrani talenat omogućili su joj da se uspešno istakne u različitim umetničkim žanrovima. U ovom članku, istražujemo život i karijeru Vesne Trivalić, istražujući njene početke, profesionalne uspehe i lični uticaj na svet oko sebe.

Rani život i obrazovanje

Vesna je rođena 13. marta 1965. godine, u Beogradu. Njeno detinjstvo obeležio je prisustvo starijeg brata koji joj je približio razne umetničke oblasti. Uz njega je otkrila ljubav prema muzici, posebno klasičnoj i džez muzici. Naučila je da svira gitaru i često je posećivala koncerte u Kolarčevoj zadužbini. Pored toga, uz prijatelje sa Likovne akademije, aktivno se bavila slikanjem. Osim umetnosti, bila je aktivna i u sportu, igrala odbojku i trčala.

Obrazovanje

Nakon završetka srednje škole, stekla je zvanje tehničara za mikrobiološku hemiju. Iako je prvobitno planirala da nastavi sa studijama hemije, Vesna je na neki način nagovorila roditelje da je podrže u upisu časova glume kod Aleksandra Saše Volića. To je bila svojevrsna taktika da dobije više vremena za svoje izlaske. 

Na iznenađenje svih, Saša Volić je imao razgovor sa Vesnininim roditeljima i obavestio ih da je šteta da devojka izostaje sa časova, jer je zapravo veoma talentovana za glumu. Tog trenutka, Vesna je donela odluku da odustane od studija hemije i da se posveti glumi.

Fakultet dramskih umetnosti

Godine 1984, upisala je Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Njena generacija obuhvatala je i druge buduće poznate glumce kao što su Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Srđan Todorović, Dragan Petrović Pele i Boda Ninković. Ova grupa talentovanih pojedinaca nazivana je “Dvanaest veličanstvenih”, jer su tokom godina postali uspešni i priznati glumci. Vesna je diplomirala 2003. godine, na nagovor profesora Vladimira Jevtovića.

Vesna Trivalić nije samo glumica sa bogatom karijerom, već i primer odlučnosti i strasti prema umetnosti. Njeno putovanje od prvih koraka u glumi do ostvarenja na velikim pozornicama i filmskim platnima ostavlja neizbrisiv trag u svetu srpske kulture i umetnosti.

Vesna Trivalić

Vesna Trivalić – Inspiracija za mlade glumce i umetnike

Počeci glumačke karijere

Vesna je prvi put stupila na filmsku scenu 1986. godine, kada je zaigrala u drami “Špadijer jedan život”. Ovaj film je označio početak njene filmske karijere, otvarajući vrata mnogim intrigantnim ulogama koje će kasnije uslediti. Uskoro je zajedno sa renomiranom glumačkom postavom zaigrala u filmu “Već viđeno”, kao i u ljubavnoj priči “Dogodilo se na današnji dan”.

Prve glavne Uloge i izazovi

Već 1987. godine, Vesna Trivalić je ostvarila svoju prvu glavnu ulogu u filmu “Vidim ti lađu na kraju puta”, koji je bio skromne produkcije. Ova uloga je označila njen korak ka većim izazovima i potvrdila njenu sposobnost da nosi glavne uloge. Iste godine, pojavila se i u kratkom diplomskom filmu “Telefonomanija”, koji je istraživao ulogu telefona u društvenom životu mladih tokom osamdesetih godina.

Nastavak filmskog putovanja

Tokom preostalih osamdesetih godina, Vesna Trivalić je nastavila snimanje manje primećenih drama poput “Hamburg Altona” i “Leto”. Ipak, istovremeno je ostvarila i značajne uloge u kultnim ostvarenjima poput “Kako je propao rokenrol” i “Braća po materi”. Godine 1989, dobila je ulogu u seriji “Metla bez drške”, što je označilo početak njenog uspešnog angažmana na televiziji.

Filmska karijera

Godine 1990, Vesna je zakoračila na televizijsku scenu kroz kostimiranu seriju “Jastuk groba mog”.  Ova serija je pratila priču devojke u koju se zaljubio Dositej Obradović tokom svog boravka u Trstu. Iako je serija bila hvaljena tokom svog prikazivanja, istakla se i godinama kasnije, kada je žiri sastavljen od stručnjaka iz sveta televizije i filma proglasio seriju za jednu od deset najboljih serija svih vremena Radio-televizije Srbije.

Nakon uspešnih televizijskih uloga, Vesna Trivalić se vratila filmskom platnu. Ubrzo je ostvarila uloge u filmovima poput “Original falsifikata”, “Brod plovi za Šangaj”, snimljenom po motivima romana “Samac u braku” Mir-Jam, “Hollywood ili propast”, “Tuče svilenih čarapa”, “Sa 204-272”, kao i u seriji “Zaboravljeni”.

Uspon popularnosti i priznanja

Godine 1991, Vesna je doživela značajan uspon popularnosti zahvaljujući ulozi Ljilje, u koju se zaljubljuje Boba Popadić (Dragan Bjelogrlić) u popularnoj seriji “Bolji život”. Bjelogrlić i Vesna su proglašeni (poslednji jugoslovenski) glumačkim parom godine na Filmskim susretima u Nišu. Dragan Bjelogrlić, zajedno sa Zoranom Cviijanovićem i Nikolom Kojom, često je bio njen partner na ekranu.

Poznate uloge

Vesna Trivalić je tokom burne 1992. godine nastavila da snima i ostvaruje uloge u manje poznatim filmovima kao što su “Zlostavljanje” i “Prokleta je Amerika”. Međutim, iste godine je dobila značajne uloge u dva najgledanija filma te godine. U historijskoj drami “Tito i ja” i komediji “Mi nismo anđeli”, Vesna je svojim izuzetnim glumačkim umećem doprinela visokoj gledanosti ovih ostvarenja.

Veliki trenutak na televiziji

Godine 1994, Vesna Trivalić je ostvarila ulogu svog života – lik Cakane u seriji “Otvorena vrata”. Ova serija Biljane Srbljanović postala je prepoznatljiva po svojoj duhovitosti i socijalnoj kritici, a Vesni Trivalić donela je vrhunac popularnosti.

Ostale uloge

Nastavljajući svoj uspešan put, Vesna Trivalić je 2012. godine vratila svoj fokus glumačkoj karijeri u Srbiji. Upravo je 2012. došla u Srbiju kako bi igrala u seriji “Nadrealna televizija” autora Neleta Karajlića i Nikole Koje. Sledeće godine, Vesna je pristala na ulogu u nastavku kultne serije “Otvorena vrata”.

Vesna je 2015. dobila ulogu u humorističkoj televizijskoj emisiji “Ko je kod Koje”, a 2016. je igrala u komediji “Stado”

Dve godine kasnije, Vesna Trivalić je dobila jednu od glavnih uloga u seriji “Žigosani u reketu”, autora Dragana Bjelogrlića. 2019. godine, Bjelogrlić joj je ponudio ulogu i u svojoj drugoj seriji “Senke nad Balkanom”. U “Žigosanim u reketu”, Vesna je briljantno odigrala ulogu Dare, vlasnice kafane.

U “Senkama nad Balkanom”, Vesna je igrala podnarednicu Draginju, ratnu drugaricu Kojićevog (Nenad Jezdić) i Tanetovog (Dragan Bjelogrlić). Njena uloga je bila inspirisana ličnošću Milunke Savić, najodlikovanije žene-borca u Srbiji.

Nastavak rada i novi projekti

Pored navedenih projekata, Vesna je nastavila svoj rad i u drugim projektima. 2019. godine, igrala je u filmu “Šavovi”, a takođe je dobila ulogu u televizijskoj seriji “Dug moru”, gde je tumačila lik Anđe.

Vesna Trivalić je kroz različite uloge pokazala svoju sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i da duboko uroni u svaki lik. Njen doprinos domaćoj kinematografiji i televiziji je neizmerno važan, a njena prisutnost na sceni i dalje donosi novo uzbuđenje i autentičnost u svakom projektu u kojem se pojavi.

Cakana

Uloga Cakane u seriji “Otvorena vrata” donela je Vesni Trivalić vrhunac popularnosti

Lični život

U svetu gde je slava često praćena radoznalšću javnosti prema privatnom životu, Vesna Trivalić uspešno održava svoju intimnost i povučenost. Malo se zna o njenom privatnom životu, što čini da ona ostane misterija izvan svetla reflektora. 

Glumica otvoreno priznaje da ima fobiju od kamera i da se ne oseća prijatno pred njima, osim kad je u ulozi snimanja. Vesna retko daje intervjue za novine i gotovo nikad ne iznosi detalje o svom privatnom životu.

U retkim situacijama kada pristane na razgovor, naglašava da neće odgovarati na pitanja koja se tiču njenog privatnog života. Osim toga, gotovo nikada se nije pojavila kao gost u televizijskim talk-show emisijama. Poznato je da Vesna gaji dugogodišnje prijateljstvo s Nikolom Kojom.

Vesna se udala 2001. godine. Iako njen suprug živi i radi u Dubaiju, ona često posećuje Beograd. Par ima sina Nikolu.

Nagrade i priznanja

Tokom svoje karijere, Vesna Trivalić je bila nagrađivana za svoje izvanredne uloge. Neka od priznanja koja je dobila su:

 • Statueta Ćuran za ulogu Ivke u predstavi “Kanjoš Macedonović” na Danima komedije u Jagodini, 1992. godine.
 • Statueta Ćuran za ulogu Jece u predstavi “Čorba od kanarinca” na Danima komedije u Jagodini, 2001. godine.
 • Zlatna arena za najbolju sporednu glumicu, za ulogu Buće u filmu “Oktobarfest”, na Filmskom festivalu u Puli, 1987. godine.
 • Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu “Tito i ja”.
 • Nagrada “Ona i on” za glumački par godine, sa Draganom Bjelogrlićem, za uloge u seriji “Bolji život”.

Vesnina umetnička karijera je obeležena uspehom i priznanjima, što dodatno potvrđuje njen izuzetan talenat i doprinos srpskoj glumačkoj sceni.

Za kraj

Vesna Trivalić, cenjena srpska glumica, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj glumačkoj sceni svojim izvanrednim talentom i ulogama koje su osvojile srca publike. Njena višedecenijska karijera je prošarana uspesima, priznanjima i pohvalama, dok je istovremeno uspešno sačuvala svoju privatnost i povučenost.

Njen rani interes za umetnost, podržan od strane porodice, postavio je temelje njenom kasnijem uspehu. Kroz klasično obrazovanje i rad sa poznatim profesorima, Vesna je usavršila svoj izraz i stekla široki dijapazon glumačkih veština. Njene uloge u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim predstavama su oduvek bili zapaženi, a kritičari i kolege hvale njen neosporni talenat. Iako se retko pojavljuje u medijima i odbija da iznosi detalje o svom privatnom životu, Vesna Trivalić ostaje velika inspiracija za mlade glumce i umetnike.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Vesna Trivalić? Vesna Trivalić je istaknuta srpska glumica poznata po svojim ulogama u pozorištu, filmu i televiziji.
 • Kako je Vesna Trivalić započela svoju karijeru u glumi? Nakon što je završila srednju školu, Vesna je prvobitno planirala da studira hemiju, ali je kasnije odlučila da se posveti glumi. Upisala je Fakultet dramskih umetnosti 1984. godine.
 • U kojim poznatim serijama je Vesna Trivalić igrala? Vesna je igrala u popularnim serijama kao što su “Metla bez drške”, “Bolji život”, “Otvorena vrata”, “Nadrealna televizija”, “Žigosani u reketu” i “Senke nad Balkanom”.
 • Da li Vesna Trivalić i dalje glumi? Da, Vesna Trivalić nastavlja sa svojom glumačkom karijerom, učestvujući u različitim projektima i serijama.

Spoljne reference:

Filmografija

1980 – e

 • “Špadijer jedan život” (1986) – Dušica Veljković
 • “Već viđeno” (1987) – služavka
 • “Dogodilo se na današnji dan” (1987) – Milesa
 • “Vidim ti lađu na kraju puta” (1987) – Anđa
 • “Telefonomaniјa” (1987)
 • “Sedmi dan” (1987)
 • “Oktoberfest” (1987) – Buca
 • “Leto” (TV) (1988) – Beba
 • “Braća po materi” (1988) – Veselinova drugarica
 • “Hamburg Altona” (1989) – učiteljica
 • “Kako je propao rokenrol” (1989) – Eva Veselinović

1990 – e

 • “Jastuk groba mog” (1990) – Sofija Teodorović
 • “Metla bez drške” (1989—1990) – Jelena iz Cvijićeve
 • “Original falsifikata” (1991) – Magda
 • “Brod plovi za Šangaj” (1991) – Ljiljana
 • “Tuce svilenih čarapa” (1991)
 • “Zaboravljeni” (TV serija) (1991) – debela narkomanka
 • “Sa 204-272” (1991) – Vesna
 • “Bolji život” (1991) – Ljiljana Popović
 • “Holivud ili propast” (1991)
 • “Vukov Video Bukvar” (TV serija) (1992)
 • “Zlostavljanje” (1992) – Anica Zereković
 • “Prokleta je Amerika” (1992) – Ruža
 • “Tito i ja” (1992) – Učiteljica
 • “Mi nismo anđeli” (1992) – Violeta
 • “Kockar” (1992) – Polina
 • “Policajac sa Petlovog brda” (TV serija) (1993) – Vanja
 • “Bolje od bekstva” (1993) – Olja
 • “Broz i ja” (1993) – Učiteljica
 • “Otvorena vrata” (1994—1995) – Katarina Anđelić Cakana
 • “Urnebesna tragedija” (1995) – Julka
 • “Odisejev pogled” (1995)
 • “Do koske” (1997) – Šveca
 • “Porodično blago” (1998-2002) – Bisenija “Bisa” Gavrilović
 • “Zla žena” (1998) – Sultana/Pela
 • “Hrana za glavu” (1998) – Žena
 • “Spasitelj” (1998) – Žena iz autobusa
 • “Rane” (1998) – Lidija
 • “Lajanje na zvezde” (1998) – Dana Jelinić

2000 – e

 • “Senke uspomena” (2000) – sestričina
 • “Rat uživo” (2000) – Bosa
 • “Kiriku i veštica” (2000) – Veštica Karaba
 • “Munje!” (2001) – Glas Popove majke / glas Pandurove majke
 • “Čorba od kanarinca” (2001) – Jelena
 • “Blizanci” (2001)
 • “Život je čudo” (2004) – Jadranka
 • “Mi nismo anđeli 2” (2005) – Violeta
 • “Život je čudo” (TV serija) (2005) – Jadranka
 • “Ljubav, navika, panika” (2005—2006) – Smiljka
 • “Mile protiv tranzicije” (2004—2006) – Miletove žena
 • “Mi nismo anđeli 3” (2006) – Viki
 • “Vratiće se rode” (2007—2008) – Dušanka
 • “Rode u magli” (2009) – Dušanka
 • “Hitna pomoć” (2009) – Vera Lalović-doktorka
 • “Ono kao ljubav” (2009) – Sofija

2010 – e

 • “Puls” (2010) – Marta
 • “Nadrealna televizija” (2012—2013)
 • “Otvorena vrata 2” (2013—2014) – Katarina Anđelić Cakana
 • “Ko je kod Koje” (2015)
 • “Jesen samuraja” (2016) – Vladicina majka
 • “Stado” (2016) – Vida
 • “Žigosani u reketu” (2018—2019) – Dara
 • “Senke nad Balkanom” (2019) – podnarednica Draginja
 • “Šavovi” (2019)

2020 – e

 • “Čudne ljubavi” (2022) – Natalija
 • “Komedija na tri sprata” (2022) – Natalija
 • “Dug moru” (2019—2023) – Anđa
 • “12 reči” (2023) – Gorana Raičković
 • “Mraz” (2024)

Pozorište

 • “Čorba od kanarinca”
 • “Bela kafa”
 • “Totovi”
 • “Tajna plave ptice”
 • “Doktor šuster”
 • “U plamenu strasti”
 • “Gospođa ministarka”
 • “Narodni poslanik”
 • “Izbiračica”
 • “Revizor”
 • “Vrat od stakla”