Nikola Kojo

Od | 2 Augusta, 2023
Nikola Kojo - Biografija

Ko je Nikola Kojo?

Nikola Kojo je istaknuti srpski glumac čije ime i rad uveliko doprinose bogatstvu srpske kinematografije. Njegova strast prema umetnosti i glumi vodila ga je na put uspeha koji je obeležio njegovu karijeru.

Nikola Kojo je stekao poseban značaj u domaćoj filmskoj industriji, ostavljajući neizbrisiv trag u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Njegova autentična interpretacija različitih likova i svestranost kao glumca omogućile su mu da zasluži ljubav i poštovanje publike širom Srbije. Njegov izuzetan glumački dar prepoznat je i izvan granica Srbije, što mu je donelo i priznanje u internacionalnoj filmskoj zajednici.

Kojo je igrao ključne uloge u filmovima različitih žanrova, od drama do komedija, pa sve do avanturističkih ostvarenja. Njegov talent i profesionalnost nisu prošli neprimećeno, te je više puta nagrađivan za svoje izuzetne nastupe na filmu i televiziji. 

U ovom članku ćemo istražiti Nikolinu bogatu filmsku karijeru i istaći značaj koji je imao u srpskoj i međunarodnoj filmskoj industriji.

Nikola Kojo

Nikola Kojo – Veliko ime srpske kinematografije

Rani život i obrazovanje

Nikola Kojo je rođen 05. septembra 1967. godine u Beograd SFR Jugoslavija, gde je proveo svoje detinjstvo i odrastao. U detinjstvu je svirao violinu i bio član hora Radio – televizije Beograd.  Do svoje sedamnaeste godine želeo je da bude muzičar, ali je ipak upisao Fakultet dramskih umetnosti.

Nakon završetka srednje škole, Nikola Kojo se posvetio daljem obrazovanju kako bi unapredio svoje glumačke veštine.

Nikolina posvećenost umetnosti i istrajnost u usavršavanju glumačkog umeća omogućili su mu da postane prepoznatljivo ime u srpskoj glumačkoj sceni i osvoji srca mnogih gledalaca širom sveta. Njegov talent, upornost i trud obezbedili su mu značajno mesto u srpskoj i internacionalnoj filmskoj industriji.

Filmska i televizijska karijera

Nikola Kojo je svoju glumačku karijeru započeo kao mladi entuzijasta, odlučan da ostvari svoj san postati uspešan glumac. Prvi glumački koraci vodili su ga na pozornicu lokalnih pozorišta, gde je stekao neophodno iskustvo i samopouzdanje.

U ranoj fazi karijere, Nikola je nastupao u amaterskim pozorišnim produkcijama, izvodeći različite uloge i gradeći svoj glumački repertoar. Oduvek je bio poznat po svojoj strasti i predanosti ka glumi, što je često zračilo na sceni i oduševljavalo publiku.

Prva uloga

Pravi preokret u njegovoj karijeri dogodio se kada je dobio priliku za filmsku ulogu koja će ga lansirati u sam vrh srpske filmske industrije. Njegova prva značajnija filmska uloga došla je u filmu “Rad na određeno vreme” kada je imao 13 godina. Sarađivao je sa Ljubišom Samardžićem i Milenom Dravić

Zatim je uledela uloga u filmu “Igmanski marš” 1983. godine, koja je otvorila put za njegove kasnije televizijske nastupe u seriji “Sivi dom” 1984. godine.

Međutim, pravu slavu stekao je tumačeći jednu od glavnih uloga u omiljenom filmskom serijalu “Lude godine”. Sa filmovima “Šta se zgodi kad se ljubav rodi” 1984, “Žikina dinastija” 1985, i “Druga Žikina dinastija” 1986, postao je jedan od najprepoznatljivijih glumaca svoje generacije u Jugoslaviji.

Dolaskom devedesetih, njegova karijera ulazi u novu fazu sa istaknutom ulogom u filmu “Mi nismo anđeli” iz 1992. godine, u režiji Srđana Dragojevića. Zatim sledi uloga u drami “Lepa sela lepo gore”, filmu “Do koske”, i seriji “Gore dole”. Godine 1998 igra u otvarenjima “Balkanska pravila”, “Kupi mi Eliota” i “Rane”. Naredne godine snima “Nebesku udicu”, “Nož”, “Belo odelo” i “Točkove”. Zapažene uloge ostvaruje u filmovima “Mehanizam”, “Crni Gruja” i “Četvrti čovek”.

Lični život

Godine 2007, poznati glumac započeo je romantičnu vezu sa manekenkom Aleksandrom Đurić, koja je bila 12 godina mlađa od njega i koja je tada glumila glavnu ulogu u spotu za pesmu “Moja draga” pevača Zdravka Čolića. 

U septembru iste godine, par je odlučio da se venča u intimnom krugu najbliže rodbine i prijatelja. Venčanje je održano u crkvi Svetog arhangela Gavrila, dok je proslava nastavljena u restoranu “Violeta, kućo stara”, koji je u vlasništvu samog glumca.

Deca

Nakon godinu dana, 2008. godine, Aleksandra i Nikola su postali roditelji ćerke Ane. Po rođenju ćerke, odlučili su da sačuvaju matične ćelije iz njene pupčane vrpce kao deo prevencije i moguće buduće medicinske koristi. U septembru 2013. godine, njihova porodica se proširila, kada su postali roditelji bliznakinja.

Posvećenost porodici

Kojo je posvećen supruzi i svojim ćerkama, te aktivno uči svoju decu da budu dobri ljudi, da opraštaju i da uzvrate ljubaznost drugima. On takođe ima jasne stavove o željenoj okolini za svoju porodicu. 

Voleo bi da njegove ćerke odrastaju u sredini koja promoviše zdravu kulturu, poštovanje prema svima bez predrasuda kao što su homofobija ili ksenofobija. Iako je sam glumac, ne bi dozvolio da se njegove ćerke bave glumom, verujući da je važno da pronađu svoj put i interesovanja koja su autentična za njih same.

Humanitarni rad

Nikola Kojo je 2009. godine svojim učešćem u humanitarnoj emisiji “Teleton” na RTS-u, direktno doprineo zajednici komunicirajući sa gledaocima i prikupljajući sredstva za opremanje fiskulturnih sala u srpskim opštinama. Njegova posvećenost humanitarnom radu nastavila se i naredne godine kada je akcija “Teleton” bila usmerena na poboljšanje uslova za decu sa smetnjama u razvoju, pokazujući njegovu nepokolebljivu podršku najmlađima i njihovim potrebama.

Nagrade i priznanja

Za svoj izuzetan glumački rad, Nikola Kojo je nagrađivan i priznat kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Njegovi talent, angažman i doprinos srpskoj umetnosti doneli su mu značajna priznanja, uključujući:

  • Nagrada na filmskom festivalu u Nišu za ulogu u filmu “Rad na određeno vreme” 1980. godine
  • Nagrada za najboljeg glumca na Niškom filmskom festivalu u filmu “Mehanizam” 2001. godine
  • Nagrada festivala u Sopotu za ulogu u filmu “Četvrti čovek” 2008. godine

Nagrade su mu dodjeljivane za njegove istaknute uloge u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim produkcijama, a brojni kritičari i kolege priznaju ga kao jednog od najvećih glumačkih talenata Srbije.

Za kraj

Nikola Kojo je ime koje se sa poštovanjem izgovara u krugovima srpske kinematografije. Njegova karijera je ispunjena značajnim ulogama koje su oblikovale kako domaći film, tako i televiziju. Od ranih dana na filmskom platnu do zrelih uloga koje su ga proslavile, Kojo je postao sinonim za posvećenost i talent. Njegov humanitarni rad i društveni angažman samo su dodatno učvrstili njegovu poziciju kao umetnika sa snažnim uticajem ne samo na ekranu, već i van njega. Nikola Kojo nije samo glumac – on je umetnik koji je svojim radom, stavovima i delima inspirisao mnoge i dao nemerljiv doprinos bogatstvu srpske umetničke baštine.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada je rođen Nikola Kojo? Nikola Kojo je rođen 5. septembra 1967. godine.
  • U kojim popularnim filmovima je Nikola Kojo igrao? Nikola Kojo je poznat po ulogama u filmovima kao što su “Mi nismo anđeli”, “Žikina dinastija” i “Igmanski marš”.
  • Da li se Nikola Kojo bavi humanitarnim radom? Da, Nikola Kojo je poznat po svom humanitarnom radu i učešću u raznim akcijama.

Spoljne reference:

Filmografija

  • 1980: Rad na određeno vreme – Ivan
  • 1982: Moj tata na određeno vreme – Ivan
  • 1982: Bunar (kratki film)
  • 1983: Igman ski marš – Jovica
  • 1983: Oštrica brijača (TV)
  • 1984: Ne tako davno (mini-serija)
  • 1984: Šta se zgodi kad se ljubav rodi – Mihajlo Miša Pavlović
  • 1985: Žikina dinastija – Mihajlo Miša Pavlović
  • 1986: Druga Žikina dinastija – Mihajlo Miša Pavlović
  • 1986: Sivi dom – Velizar
  • 1987: Iznenađena i prerana smrt pukovnika K.K. (kratki film) – Redov
  • 1987: Waitapu – Čovek u restoranu 2
  • 1988: Četrdeset osma — Zavera i izdaja (mini-serija) – Vojnik graničar
  • 1988: Šta radiš večeras – Neša

1990 -e

  • 1990: Zaboravljeni (serija) – Marko
  • 1990: Početni udarac – Marko
  • 1990: Hajde da se volimo 3 – Željko
  • 1990: Ljubav je hleb sa devet kora (TV)
  • 1990–1991: Bolji život (serija) – Štef Balenović
  • 1991: Holivud ili propast (TV)
  • 1991: Tesna koža 4 – Momir
  • 1992: Mi nismo anđeli – Nikola
  • 1992: Zagreb – Beograd preko Sarajeva (TV) – Mornar
  • 1992: Policajac sa Petlovog brda (film) – Riđi
  • 1993–1994: Policajac sa Petlovog brda (serija) – Riđi
  • 1994: Dva sata kvalitetnog programa (TV) – Versače
  • 1994: Biće bolje – Sale
  • 1994: Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994) – Riđi
  • 1996: Do koske – Musa
  • 1996: Lepa sela lepo gore – Velja
  • 1996–1997: Gore dole (serija) – Žarko Damjanović
  • 1997: Balkanska pravila – Ministar Suljo
  • 1998: Kupi mi Eliota – Boki
  • 1998: Rane – Aca Biber
  • 1999: Nebeska udica – Zuba
  • 1999: Nož – Hamdija/Milan Vilenjak
  • 1999: Belo odelo – Alkoholičar
  • 1999: Točkovi – Korenko

2000 – e

  • 2000: Senke uspomena – Miloš
  • 2000: Mehanizam – Mak
  • 2001: Bumerang – Pavle
  • 2001: Blizanci – Predrag i Nenad
  • 2003: Crni Gruja – Crni Đorđe
  • 2004: Porno teletabis (kratki film)
  • 2004: Slobodan pad (kratki film) – Šef
  • 2004: Život je čudo – Filipović
  • 2005: Mi nismo anđeli 2 – Nikola
  • 2005: Balkanska braća – Pakito
  • 2005: Bal-Kan-Kan – Osman Rizvanbegović
  • 2005: Kontakt – Janko
  • 2005: Ivkova slava – Ciganski muzikant
  • 2006: Život je čudo (mini serija) – Filipović
  • 2003–2007: Crni Gruja (serija) – Crni Đorđe
  • 2007: Crni Gruja i kamen mudrosti – Crni Đorđe
  • 2007: Premijer (serija) – Direktor BIA-e
  • 2007: Četvrti čovek – Major/Lazar Stanković
  • 2007: Pozorište u kući (serija) – Čvrga
  • 2007–2008: Selo gori, a baba se češlja (serija) – Pukovnik Krga
  • 2007–2008: Vratiće se rode (serija) – Batrić
  • 2009: Drug Crni u NOB-u – Drug Tetak
  • 2009–2010: Ono kao ljubav (serija) – Srđan

2010 – e

  • 2010: Šišanje – Inspektor Milutin
  • 2009–2010: Moj rođak sa sela (serija) – Toša
  • 2010: Na slovo, na slovo (serija) – Paja
  • 2011: Zduhač znači avantura – Reditelj
  • 2011: Parada – Limun
  • 2011: Stanje šoka – Jovo Stanković Kranjc
  • 2012: Smrt čoveka na Balkanu – Kompozitor
  • 2012: CIK u akciji (kratki film) – Cigan iz kraja
  • 2013: Drug Crni u NOB-u (serija) – Drug Tetak/Mladen Jagodinac/Crni Đorđe
  • 2013: Šegrt Hlapić – Bogati Košarac
  • 2012–2013: Nadrealna televizija (serija)
  • 2012–2014: Folk (serija) – Jagnjilo
  • 2013–2014: Kriza – Aleš Firduš
  • 2014: Markov trg (TV) – Svetozar Panajotović
  • 2014: Do balčaka – Agent
  • 2015: Poslednji i prvi – Šef interventne
  • 2015: Hiljadarka – Josip Broz Tito
  • 2015: Ko je kod Koje
  • 2016: Jesen samuraja – Milojko
  • 2016: Stado – Kolja
  • 2017: Mamurluci (TV serija) – Kolja
  • 2017: Anka – vlasnik ciglane
  • 2017: Kozje uši – Pop
  • 2019: Pet – Bojan

2020 – e

  • 2020: Mornarički specijalci – Viktor Korda
  • 2020: Prespav – General
  • 2021−2022: Tajne vinove loze – Kosta
  • 2021–2023: Radio Mileva – Dača
  • 2021: Aleksandar od Jugoslavije (serija) – Ivan Meštrović
  • 2021: Dnevnik velikog Perice – zaštatnik Žegar
  • 2021: Po tamburi – šepavi Martin
  • 2021: Crna svadba – Bane Tomić
  • 2022: Čudne ljubavi – Filip
  • 2022: Jahaci (film)
  • 2022: U klinču – Velja
  • 2022: Vera – Tanasije Dinić
  • 2023: Vera (serija) – Tanasije Dinić
  • 2023: Deca zla – Drobnjak
  • 2023: Pasjača (serija)
  • 2023: Košare