Milena Dravić

Od | 26 Jula, 2023
Milena Dravić - Biografija

Ko je bila Milena Dravić?

Milena Dravić je bila jedna od najsvetlijih zvezda jugoslovenske i srpske filmske, televizijske i pozorišne scene. Njena karijera, koja je trajala skoro šest decenija, svedoči o njenom neospornom talentu, posvećenosti i ljubavi prema glumi.

Rođena u Jugoslaviji, Milena je svoj talenat pokazala svetu kroz stotine značajnih uloga koje je ostvarila tokom svoje impresivne karijere. Njena sposobnost da se transformiše i prilagodi različitim likovima činila je omiljenom među režiserima i publikom širom zemlje.

Njene uloge nisu bile ograničene samo na film. Milena je blistala i na televizijskim ekranima, kao i na pozorišnim daskama, gde je svojom harizmom i talentom osvajala srca gledalaca. Njena svestranost kao glumice omogućila joj je da se istakne u različitim žanrovima, od drame do komedije.

Rani život i obrazovanje

Milena Dravić je rođena 5. oktobra 1940. Godine u Beogradu. Odrasla je u naselju Dorćol sa majkom Anom, ocem Milenkom i bratom Radetom. 

Njena obrazovna putanja započela je u Osnovnoj školi Janko Veselinović. Već tada je pokazivala znake upornosti i posvećenosti, težila je znanju i uspehu. Nakon završetka osnovne škole, donela je neočekivanu odluku i upisala Prvu mušku gimnaziju. Iako je to bila neuobičajena odluka za devojku u to vreme, ona je hrabro koračala napred, rušeći stereotipe i postavljajući nove standarde.

Ali, njena strast nije bila samo za knjigama. Uporedo sa školovanjem, otkrila je i ljubav prema baletu. Počela je da pohađa časove baleta, gde je svakodnevno usavršavala svoje pokrete i gracioznost.

Milena Dravić

Milena Dravić – Velika zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije

Filmska i televizijska karijera

Njena filmska karijera započela je sasvim slučajno. Dok je listala stranice ilustrovane revije, nije ni slutila da će je upravo ta fotografija odvesti u svet filma. Reditelj F. Čap, impresioniran njenom prirodnom lepotom i šarmom, odlučio je da joj pruži priliku i dodeli ulogu u svom filmu “Vrata ostaju otvorena” iz 1959. godine.

Njena pojava na filmskom platnu bila je osvežavajuća i autentična. Publika je brzo prepoznala njen talenat, a reditelji su je želeli u svojim projektima. Usledili su filmovi koji su postali klasici jugoslovenske kinematografije: “Diližansa snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve”.

Prva glavna uloga

Godina 1962. ostala je upamćena kao prekretnica u karijeri talentovane glumice Milene. Branko Bauer, jedan od najcenjenijih reditelja tog vremena, prepoznao je njen neosporni talenat i ponudio joj glavnu žensku ulogu u filmu “Prekobrojna”. Uz Ljubišu Samardžića kao partnera, Milena je osvojila srca publike i kritičara.

Iste godine, Milena je zasijala u istorijskoj drami “Kozara”, režiranoj od strane Veljka Bulajića. U ovom filmu, koji je postao jedan od kamenova temeljaca jugoslovenske kinematografije, delila je set sa legendama poput Velimira Bate Živojinovića i Olivere Marković.

Njen talenat nije bio ograničen samo na filmsko platno. Televizijska publika imala je priliku da je vidi u komediji “Dugme za peti sprat” i drami “Radopolje”. U adaptaciji Nušićevog dela “Narodni poslanik”, Milena je maestralno tumačila lik Danice. 

Filmski vrhunci

Sredina šezdesetih godina 20. veka bila je period kada je Milena Dravić dominirala jugoslovenskom filmskom scenom. Režiser Obrad Gluščević je u komediji “Lito Vilovito” ponovno spojio Milenu sa Ljubišom Samardžićem, a nakon toga uledio je film “Službeni položaj”.

Godina 1965. bila je posebno plodna za Milenu, sa četiri filma u kojima je nosila glavne uloge, uključujući “Devojka” i “Čovek nije tica”. Istakla se i na međunarodnoj sceni, glumeći uz Anu Karinu u italijanskom filmu “Le soldatesse”.

Naredne godine donose nove uloge u filmovima poput “Do pobede i dalje”, “Rondo” i “Jutro”, gde je ponovo sarađivala sa Ljubišom Samardžićem. Do kraja šezdesetih, Milena je ostvarila niz zapaženih uloga, uključujući nastupe u “Švabici” i “Sirota Marija”.

Televizijska zvezda sedamdesetih

Sedamdesete godine prošlog veka bile su zlatno doba za Milenu Dravić, jednu od najsvetlijih zvezda jugoslovenskog filma. Njen talenat došao je do izražaja u nizu uloga koje su oblikovale kinematografiju tog perioda.

Sa legendama poput Čkalje i Mije Aleksića, snimila je dramu “Biciklisti”, a 1971. godine ostvarila je uloge u filmovima poput “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji” i kontroverznom “Misterije organizma”.

Jedan od njenih najzapaženijih nastupa bio je u filmu “Sutjeska”, gde je pored Ričarda Bartona, koji je tumačio Josipa Broza Tita, igrala Veru.

Godine 1972. započela je sa vođenjem emisije “Obraz uz obraz” sa Draganom Nikolićem na Televiziji Beograd, koja je postala instant hit među gledaocima.

Pored televizijskih angažmana, Milena nije zapostavljala ni filmsku karijeru. Učestvovala je u nizu filmova, poput “Nokturno”, “Deps” i “Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj”. Sa velikanima poput Bekima Fehmijua i Slobodana Đurića, sarađivala je na filmu “Pavle Pavlović”.

Prepoznatljive uloge iz tog perioda

Jedna od njenih najupečatljivijih uloga bila je u humorističkoj seriji “Život je lep”, kao i uloga u kultnoj seriji “Pozorište u kući”. Njena svestranost došla je do izražaja kroz različite žanrove, od komedije “Povratak otpisanih” do drame “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”.

Njena saradnja sa velikanima jugoslovenske kinematografije, poput Dejana Mijača i Aleksandra Popovića, rezultirala je filmom “Ančika Dumas”, gde je Milena briljirala u naslovnoj ulozi. Takođe, 1977. godine, osvojila je publiku ulogom Lepe Trajković u komediji “Ljubavni život Budimira Trajkovića”.

Njena svestranost došla je do izražaja kroz uloge u različitim žanrovima, od francusko-jugoslovenske koprodukcije “Tamo i natrag” do uloge u seriji “Čardak ni na nebu ni na zemlji”. Pored toga, briljirala je u TV dramama poput “Kvar”, “Ljubav u jedanaestoj” i “Večera za Milicu”.

Filski i televizijski uspesi osamdesetih

U filmu “Povratak” Milena je ponovo pokazala svoj glumački talenat. Njena uloga Drage Filipović u drami “Snovi, život, smrt Filipa Filipovića” bila je posebno emotivna, gde je delila scenu sa Aleksandrom Berčekom.

Međutim, jedan od njenih najzapaženijih nastupa bio je u filmu “Poseban tretman”, gde je igrala uz glumačke legende poput Ljube Tadića i Danila Bate Stojkovića. Ovaj film nije samo osvojio srca jugoslovenske publike, već je prikazivan i na prestižnim festivalima širom sveta.Nastavila je da osvaja publiku kroz komedije poput “Laf u srcu” i serije “Sijamci”, kao i kroz filmove “Moj tata na određeno vreme” i “Nedeljni ručak”.

Njena svestranost došla je do izražaja kroz serije poput “Šesta brzina”, “Priče iz radionice” i “Priče iz Nepričave”. U komediji “Šećerna vodica” oživela je lik Ane, dok je u drami “Divlja patka” tumačila Ginu. 

Film “Horvatov izbor” iz 1985. godine spojio je Milenu sa Radetom Šerbedžijom, dok je u filmu “Ukazanje Gospe u selu Grabovica” nosila glavnu ulogu. 

Jedna od njenih najzapaženijih uloga bila je u filmu “Tamna strana Sunca”, gde je igrala majku mladog američkog glumca Breda Pita. U adaptacijama klasičnih dela, poput Nušićeve “Gospođe ministarke” i komediji “Sekula se opet ženi”, Milena je ponovo potvrdila svoj status kao jedna od najsvetlijih zvezda jugoslovenske kinematografije.

Ostale uloge

Iako je već stekla status legende jugoslovenske kinematografije, Milena Dravić nije usporavala ni sa dolaskom novog milenijuma. Njen rad od 1998. do 2011. godine potvrdio je njenu neprolaznu vrednost i talent.

Filmovi poput “Bure baruta”, “Nebeska udica” i “Bumerang” dodatno su obogatili njen opus. Posebno se istakla ulogom Tašane u popularnom filmu “Zona Zamfirova” iz 2002. godine. Nastavila je sa radom na filmovima kao što su “Ledina” i “Sjaj u očima”.

Godine 2007. Milena je oduševila publiku ulogom u porodičnom filmu “Agi i Ema”, baziranom na knjizi Igora Kolarova. Pored filmskih uloga, Milena je nastavila da dominira i malim ekranima. Pojavila se u nizu popularnih serija, uključujući “Pozorište u kući”, “Lud zbunjen normalan” i “Selo gori, a baba se češlja”. Njene uloge u serijama “Sinđelići” i “Komšije” dodatno su potvrdile njen status kao jedne od najsvetlijih zvezda regionalne televizije.

Pozorišna karijera

Pored blistave filmske karijere, Milena Dravić je ostavila dubok trag i na pozorišnim daskama. Sarađujući s vrhunskim rediteljima poput Ljubomira Draškića i Dejana Mijača, Milena je očaravala publiku u predstavama kao što su „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ i „Lulu“ u “Ateljeu 212”. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu briljirala je u ulogama poput one u „Kir Janja“.

Međutim, poslednje decenije svog života najviše je posvetila radu u “Zvezdara teatru”, gde je ostvarila niz nezaboravnih uloga u predstavama kao što su „Urnebesna tragedija“ i „Milena u svetu muškaraca“. U Kruševačkom pozorištu i Centru za kulturu Tivat takođe je ostavila neizbrisiv trag, posebno ulogom u predstavi „Bokeški D-mol“.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milena Dravić i Dragan Nikolić su bili u braku od 1971. do 2016. godine, kada je Nikolić preminuo

Lični život

Milena Dravić je prvi put stala pred oltar 1960. sa režiserom Purišom Đorđevićem, ali je njihova ljubavna priča završena razvodom. Njena druga ljubav bila je sa rediteljem Kokanom Rakonjcem, ali je njihova sreća prekinuta njegovom iznenadnom smrću 1969. godine.Međutim, prava ljubavna priča započela je sa Draganom Nikolićem na setu filma “Horoskop”. Kuma na venčanju im je bila Seka Sablić. Njihova veza privlačila je pažnju medija, ali su uspeli da očuvaju sklad i privatnost. Postali su simbol trajne ljubavi na domaćoj sceni. Nažalost, Dragan je preminuo 2016. godine, ostavljajući Milenu i mnoge fanove u tuzi.

Nagrade i priznanja

Milena Dravić, jedna od najsvetlijih zvezda jugoslovenske kinematografije i pozorišta, tokom svoje bogate karijere osvojila je brojne nagrade i priznanja. Njena posvećenost umetnosti i nepogrešiv talenat prepoznati su na mnogim festivalima i manifestacijama.

Evo nekih od najznačajnijih nagrada koje je osvojila tokom svoje karijere:

  • Nagrada “Ćuran”: Dva puta je zasijala na festivalu Dani komedije u Jagodini, jednom za “Ptic i ptica”, a drugi put za “Ćelava pevačica”.
  • Nagrada “Žanka Stokić”: Ovo priznanje je bilo priznanje za njen celoživotni doprinos umetnosti.
  • Zlatna Arena iz Pule: Njena uloga u “Prekobrojnoj” Branka Bauera nije prošla nezapaženo.
  • Venecijanska “Zlatna ruža”: Osvojena za film “Jutro”, dodatno je potvrdila njen status u svetu filma.
  • Evropska “Zlatni David”: Za film “Voda nešto nosi”, Milena je proglašena najboljom evropskom glumicom 1978. godine.
  • Kansko priznanje: Film “Poseban tretman” doneo joj je ovu prestižnu nagradu 1980. godine.
  • Pavle Vujisić u Nišu: Ova nagrada iz 1994. godine bila je priznanje za njen doprinos filmu.
  • Statueta Joakim Vujić: Ovo priznanje iz 2013. godine dodatno je učvrstilo njenu poziciju u srpskom teatru.

Kraj života i sećanje

Od 2000. godine, Milena Dravić se hrabro borila sa teškom bolešću – rakom dojke. Nažalost, 14. oktobra 2018. godine, nakon dugotrajne borbe, preminula je u KBC “Bežanijska kosa”. Njena smrt ostavila je dubok trag u srcima mnogih.

Nekoliko dana kasnije, u čast ove velike glumice, održana je komemoracija u Zvezdara teatru, pozorištu koje je bilo svedok mnogih njenih umetničkih trenutaka. Na Novom groblju u Beogradu, 19. oktobra, Milena je pridružila svom suprugu Draganu, počivajući u Aleji zaslužnih građana.

Njena smrt nije samo kraj jedne impresivne karijere, već i podsetnik na neizbrisiv trag koji je ostavila u srpskoj kulturi i umetnosti.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je bila Milena Dravić? Milena Dravić bila je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih jugoslovenskih i srpskih glumica, čija se karijera prostirala kroz nekoliko decenija.
  • Kako je Milena Dravić započela svoju glumačku karijeru? Milena Dravić je svoju karijeru započela sasvim slučajno, kada je reditelj František Čap primetio njenu fotografiju u ilustrovanoj reviji i odlučio da joj pruži priliku u filmu “Vrata ostaju otvorena” iz 1959. godine.
  • Koje su neke od najznačajnijih uloga Milene Dravić? Njene značajne uloge uključuju nastupe u filmovima kao što su “Prekobrojna”, “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, i mnogi drugi.
  • Ko su bili supruzi Milene Dravić? Milena Dravić bila je udata tri puta. Njeni supruzi su bili reditelj Puriša Đorđević, reditelj Kokan Rakonjac, i glumac Dragan Nikolić.
  • Kada je Milena Dravić preminula? Milena Dravić preminula je 2018. godine, ostavivši za sobom veliko nasleđe u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji.

Spoljne reference:

Filmografija

1950 – e

  • Vrata ostaju otvorena  – Marija (1959)

1960 – e

  • Diližansa snova – Evica (1960)
  • Bolje je umeti – Jola (1960)
  • Zajednički stan – Ljubica (1960)
  • Leto je krivo za sve – Natalija (1961)
  • Uzavreli grad – Hara (1961)
  • Prekobrojna – Ranka (1962)
  • Kozara – Milja (1962)
  • Peščani grad – Milena (1962)
  • Dugme za peti sprat (1963)
  • Radopolje – Mrvica (1963)
  • Narodni Poslanik – Danica (1964)
  • Destination Death – Seja (1964)
  • Lito vilovito – Mare (1964)
  • Službeni položaj – Zora (1964)
  • Devojka – Devojka (1965)
  • Klakson – Jana (1965)
  • Čovek nije tica – Rajka (1965)
  • Čovik od svita – Višnja (1965)
  • Le Soldatesse – Aspasia (1965)
  • Do pobedаtа i po nea – Momata (1966)
  • Pogled u zjenicu sunca (1966)
  • Rondo – Neda (1966)
  • Hasanaginica – Hasanaginica (1967)
  • Nemirni – Zorica (1967)
  • Priča koje nema – Učiteljica (1967)
  • Jutro – Slobodanka (1967)
  • Dim (1967)
  • Švabica – Ana (1968)
  • Bez trećeg – Giga (1968)
  • Sirotа Marija – Marija (1968)
  • Cross country – Jovana (1969)
  • Zaseda – Milica (1969)
  • Touha zvana Anada – Žužka (1969)
  • Bezimena zvezda (1969)
  • Plava Jevrejka (1969)
  • Sedmina – Filomena (1969)
  • Horoskop – Milka (1969)
  • Bitka na Neretvi – Nada (1969)

1970 – e

  • Biciklisti – Sara (1970)
  • Od svakog koga sam volela (1971)
  • Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji – Devojka (1971)
  • Jedan čovek – jedna pesma (1971)
  • Ceo život za godinu dana – Sladjana (1971)
  • Misterije organizma – Milena (1971)
  • Makedonski deo pakla – Velika (kao Milena Dravikj) (1971)
  • Prvo ubistvo (1972)
  • Smeh sa scene: Atelje 212 – Kćerka (1972)
  • Kako su se volele dve budale (kratak film) – Ona (1972)
  • Ženski razgovori (1972)
  • Kad dođe lav – Mihaela (1972)
  • Pjegava djevojka – Keti (1973)
  • Samrtno proljeće – Veronika Đaković (1973)
  • Sutjeska – Vera (1973)
  • Nokturno – Jelena Klarić (1974)
  • Deps – Depsova djevojka (1974)
  • Obraz uz obraz – Milena (1972—1974)
  • Njurci (1974)
  • Predstava „Hamleta“ u Mrduši Donjoj – Anđa/Ofelija (1974)
  • Strah – Karolina (1974)
  • Pavle Pavlović – Adela (1975)
  • Pozorište u kući 3 – Marina (1975)
  • Život je lep – Mirjana Jana Đorđević (1975)
  • Povratak otpisanih – Julijana Lula Mitrićević (1976)
  • Beogradska deca (1976)
  • Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo – Borka (1976)
  • Mala noćna muzika (1977)
  • Ančika Dumas – Ančika Dumas (1977)
  • Topovska završnica (TV) (1977)
  • Ljubavni život Budimira Trajkovića – Lepa Trajković (1977)
  • Gruppenbild mit Dame – Sestra Klementine (1977)
  • Trener – Petrova bivša žena (1978)
  • Tamo i natrag – Rada Jovanović (1978)
  • Čardak ni na nebu ni na zemlji – Katica (1978)
  • Kvar (1978)
  • Ljubav u jedanaestoj (1978)
  • Sedam plus sedam – Milena (1978)
  • Povratak otpisanih (TV serija) – Julijana Lula Mitrićević (1978)
  • Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal – Milena (1978)
  • Večera za Milicu – Milica (1979)
  • Povratak – Roza (1979)

1980 – e

  • The Return (1980)
  • Osam kila sreće (1980)
  • Snovi, život, smrt Filipa Filipovića – Sestra Draga Filipović (1980)
  • Rad na određeno vreme – Svetlana (1980)
  • Poseban tretman – Kaća (1980)
  • Laf u srcu – Savina žena (1981)
  • Sijamci – Vera Mitrović (1981)
  • Šesta brzina – Gvozdenka (1981)
  • Počnimo život iz početka – Banetova žena (1981)
  • Moj tata na određeno vreme – Svetlana (1982)
  • Nedeljni ručak – Sofija Aranđelović (1982)
  • Priče iz radionice – Gvozdenka (1982)
  • Život i priča (1982)
  • Čovek sa četiri noge – Nada Jovanović (1983)
  • Priče iz Nepricave – Učiteljica (1983)
  • Šećerna vodica – Ana (1983)
  • Divlja patka – Gina (1984)
  • Pozorište u kući 5 – Melanija Delac (1984)
  • Una – Mišelova žena (1984)
  • Ukazanje Gospe u selu Grabovica (TV) (1985)
  • Horvatov izbor – Marijana Margetić (1985)
  • Nije lako sa muškarcima – Gordana Diklić (1985)
  • Antikazanova (1985)
  • Na istarski način (1985)
  • Lijepih žena prolaze kroz grad – Rahela (1986)
  • Frka (TV serija) (1986)
  • Razvod na određeno vreme – Svetlana Milanović (1986)
  • Putovanje u Vučjak – Marijana Margitić (1986)
  • Osveta – Nada Pekar (1986)
  • Soba 405 – Sestra Vida (1987)
  • Dogodilo se na današnji dan – Nastavnica (1987)
  • Trideset konja – Jurka (1988)
  • Čavka – Učiteljica (1988)
  • Špijun na štiklama – Livadinka Kukurić (1988)
  • Tamna strana Sunca – Emilija Klejton (1988)
  • Boj na Kosovu – Velislava (1989)
  • Gospođa ministarka – Živka Popović (1989)
  • Najbolji – Žarkova majka (1989)

1990 – e

  • Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove (1990)
  • Metla bez drške 2 – Komšinica Dušica (1990)
  • Čudna noć (1990)
  • Sekula se opet ženi – Sojka (1991)
  • Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal – Milena (1991)
  • Metla bez drške – Komšinica Dušica (1991)
  • Polićajac sa Petlovog brda (film) – Natalija (1992)
  • Sekula nevino optužen – Sojka (1992)
  • Metla bez drške 3 – Komšinica Dušica (1993)
  • Niko nije savršen – Marica/Mari (1993)
  • Suza i njene sestre – Majka Tamare (1993)
  • Policajac sa Petlovog brda (TV serija) – Vera (1993-1994)
  • Dvoboj za troje – Livija (1995)
  • Treća sreća – Prorochica Antilopa (1995)
  • Svaštara (1997)
  • Ljubav, ženidba i udadba – Persida (1997)
  • Tri letnja dana – Kaja (1997)
  • Bure baruta – Dama u autobusu (1998)

2000 – e

  • Nebeska udica (2000) – Danka
  • Normalni ljudi (2001) – Tomina rođaka
  • Bumerang (2001) – gospođa Jeftić
  • Metla bez drške 5 – komšinica Dušica (2001)
  • Mala jutarnja priča (2002)
  • Zona Zamfirova (2002) – Tašana
  • Picknick på kurkogården (2003)
  • Ledina (2003) – Zorica
  • M(j)ešoviti brak (2003) – Komšinica
  • Sjaj u očima (2003) – Vlasnica agencije
  • Lost and Found (2005)
  • Od danas do sutra (2006)
  • Agi i Ema (2007) – Ema
  • Pozorište u kući (2007) – Vukosava Petrović
  • Lud, zbunjen, normalan (2007-2015) – Spomenka
  • Bliznji (2008) – Stanislava
  • Ljubav i drugi zločini (2008) – Majka
  • Sveti Georgije ubiva aždahu (2009) – tetka Slavka
  • Selo gori, a baba se češlja (TV serija) (2009) – Direktorka banke

2010 – e

  • Šesto čulo (TV serija) (2010) – Načelnica policije
  • Sreća (2013)
  • Sinđelići (2013-2016) – Ksenija
  • Marijina epizoda (2014) – Lela
  • Komšije (TV serija) (2015-2018) – Branislava
  • Crno-bijeli svijet (2019) – Glas sa kasete