Miodrag Petrović Čkalja

Od | 30 Augusta, 2023
Miodrag Petrović Čkalja - Biografija

Ko je bio Midrag Petrović Čkalja?

U svetu umetnosti, postoji nekoliko pojedinaca koji su svojim talenatom i prisustvom uspeli da obeleže epohe i postanu nezaboravni deo kulturne baštine. Miodrag Petrović Čkalja, srpski glumac čije ime se izgovara sa smehom većim od reke Morave, neosporno je jedan od njih. 

Njegova biografija je isprepletana sa anegdotama, smehom i nezaboravnim trenucima koji su obeležili mnoge generacije. Kroz svoj životni put, od ranih dana u Kruševcu do velikih pozornica Beograda, Čkalja je gradio svoj put ka vrhuncima komičarske umetnosti. Upoznajmo bliže život i rad ovog izuzetnog umetnika čije prisustvo na sceni i danas izaziva talase smeha i radosti.

Rani život i obrazovanje

Miodrag Petrović Čkalja, rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, ostao je zauvek urezan u sećanjima kao nezaboravni srpski glumac i jedan od najsjajnijih komičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Rani život i počeci u glumi

Čkalja je bio četvrto dete Čedomira i Hristine – Tine Petrović. Njegova porodica živela je u Balšićevoj ulici u rodnom Kruševcu. Završio je gimnaziju u svom rodnom gradu, gde je i započeo svoju glumačku karijeru, pridruživši se dramskoj sekciji.

Tokom Drugog svetskog rata, bio je deo Kulturo-prosvetne ekipe 47. divizije NOVJ vojnoj jedinici formiranoj 1. oktobra 1944. Nakon rata i demobilizacije, upisuje studije veterinarske medicine na Univerzitetu u Beogradu. Ipak, njegova strast prema glumi prevladava i nastavlja se baviti glumom u KUD “Ivo Lola Ribar”.

Početak popularnosti

Godine 1946. postao je član Dramskog studija Radio Beograda, gde je započela njegova popularnost kroz učešće u emisiji “Veselo veče”. Od 1951. do 1977. godine, bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Igrao je i u prvoj seriji Televizije Beograd – “Servisna stanica”, od 1959. godine. U toj seriji stekao je slavu tumačeći lik kuvаra Јоrdаnа.

Pored toga, u pozorištu je ostvario brojne zapažene uloge. Igrao je u predstavi “Bog je umro uzalud” (koja je kasnije adaptirana i u film) i u antologijskoj komediji “Zajednički stan” (koja je takođe kasnije snimljena kao TV verzija).

Filmska karijera

Čkalja  je ostvario izuzetno bogat repertoar uloga, stvarajući trenutke smeha koji su prevazilazili granice vremena i prostora. Njegove najbolje uloge zauvek će ostati urezane u sećanjima. Posebno je briljirao u TV serijama kao što su “Servisna stanica” (1959), “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983). Njegova pojava i izražajna komičarska igra donosili su osmehe na lica gledalaca, čineći svaki trenutak pred ekranom posebnim.

Filmovi su takođe postali platforma na kojoj je Čkalja blistao. Njegove uloge u filmovima poput “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije opet voze” (1984) pričale su priče koje su izazivale smeh, ali su istovremeno doticale srca publike.

Neprocenjiva saradnja i nasleđe

U svetu umetnosti često se dešava da se jedinstvena hemija razvije između glumačkih kolega. Takav je slučaj bio sa Miodragom Petrovićem Čkaljom i kolegom Mijom Aleksićem. Njihova saradnja bila je kao magičan spoj talenata koji su se savršeno dopunjavali, ostvarujući trenutke smeha koji će ostati večno urezani u memoriju ljubitelja humora.

Nasleđe smeha i sećanja

Miodrag Petrović Čkalja nije samo bio glumac – bio je donosilac radosti, izvor smeha i nosilac posebnog duha koji je isijavao sa ekrana. Njegova umetnost prevazilazila je jezik i kulturu, dopirući do svih koji su imali priliku da ga gledaju i čuju. I danas, njegove uloge žive i nastavljaju da nasmejavaju nove generacije.

Neka se sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju i dalje neguje kao dragoceni deo našeg kulturnog nasleđa. Njegova sposobnost da izmami osmeh na lica ljudi ostaje kao testament njegovom neprocenjivom doprinosu svetu umetnosti i smeha.

Lični život

Pored svog ogromnog uticaja na svet umetnosti, Miodrag Petrović Čkalja nosi i priču o porodičnom životu ispunjenom ljubavlju i zajedništvom. Nakon svojih scenskih podviga, Čkalja je pronašao trajnu sreću u ljubavi i porodičnom životu.

Godine 1948. stupio je u brak sa Dragicom, koja je svoje talente delila kao spikerka na radiju. Njihova ljubav je izrasla u čvrst odnos koji je izdržao vekove. Par se skrasio u beogradskoj ulici braće Grim broj 18, gde su stvorili svoj dom. Ova adresa postala je svedok mnogih srećnih trenutaka i dragocenih uspomena.

Iz ovog braka proistekla je i nasledna struja umetnosti. Čkaljin sin, Čedomir Petrović, sledio je očeve stope i postao glumac i reditelj. Nastavljajući porodičnu tradiciju, Čedomirova kćerka, Jovana Petrović, takođe je odlučila zakoračiti na glumačku scenu.

Porodica Petrović je tako postala ne samo svedok veličanstvene karijere Miodraga Petrovića Čkalje, već i primer trajne ljubavi i podrške koja je oblikovala i inspirisala nove generacije. Ova priča potvrđuje da se prava vrednost života ogleda i u uspešnoj karijeri i u dubokim vezama koje gradimo sa svojim najmilijima.

Kamiondžije

Nezaboravna uloga Jareta u seriji “Kamiondžije”

Nagrade i priznanja

Miodrag Petrović Čkalja, glumac čiji je humor osvojio srca mnogih, nije samo ostavio neizbrisiv trag u svetu umetnosti kroz svoje uloge, već je i nagrađen za svoje izuzetne doprinose komičarskoj umetnosti. Kroz različite nagrade i priznanja, njegov talenat i posvećenost su dobili zasluženo priznanje.

Zlatni ćuran

Jedno od najprestižnijih priznanja koje je Čkalja dobio je Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičaru, najviše priznanje na poznatom pozorišnom festivalu “Dani komedije” u Jagodini, i to 2001. godine. Ova nagrada je jasno ukazala na njegovu neosporivu ulogu u svetu komedije i glume.

Nušićeva nagrada

Godine 1991. osvojio je Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru, što je još jedan dokaz njegove značajne uloge u umetnosti smejanja. Njegov talenat i sposobnost da donese osmeh publici bili su prepoznati kao nešto vredno ovog visokog priznanja.

Sterijina nagrada

Osim toga, Čkalja je osvojio i Sterijinu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za svoju ulogu u predstavi “Slučaj šampiona”, 1975. godine. Njegova veština prenošenja humora i karaktera na sceni bila je bez premca, što je rezultiralo i ovim cenjenim priznanjem.

Specijalno priznananje

Pored pozorišnih nagrada, Čkalja je dobio i specijalno priznanje za svoje posebne zasluge u razvoju filmske komedije na Filmskim susretima u Nišu, 1970. godine. Ovo priznanje potvrđuje da je njegov talenat obuhvatao i filmsku umetnost, i da je njegov doprinos humoru imao snažan uticaj na razvoj filmske industrije.

Kroz ove nagrade i priznanja, Miodrag Petrović Čkalja ostao je zauvek urezan u istoriju umetnosti i kao inspiracija budućim generacijama umetnika koji žele da dele smeh, radost i talenat sa svetom.

Kraj života i sećanje

Iako je njegov smeh i komičarski dar osvajao mase, poslednje godine života Miodraga Petrovića Čkalje obeležila je tišina. Povukao se iz javnog života, želeći verovatno da provede svoje poslednje trenutke u miru i spokoju.

Jedno od retkih javnih angažovanja u tim godinama bilo je 2000. godine, kada se uključio u predizbornu kampanju Demokratske opozicije Srbije (DОS). Iako se povukao iz svetla reflektora, njegova podrška je i dalje bila prisutna kroz političke angažmane.

Nažalost, Čkalja nas je napustio 20. oktobra 2003. godine u Beogradu, u svojoj osamdesetoj godini života. Njegov odlazak je ostavio prazninu u svetu umetnosti i glume, ali je njegovo nasleđe i dalje živo i prisutno kroz njegove uloge koje ostaju večno.

Kao znak trajnog sećanja i poštovanja prema njegovom doprinosu umetnosti i kulturi, 9. februara 2018. godine u Beogradu je postavljena spomen-tabla u njegovu čast. Ovaj gest je jasan znak da njegov uticaj i dalje traje i da će se njegova prisutnost nastaviti osećati kroz generacije koje dolaze.

Miodrag Petrović Čkalja, glumačka ikona, ostavlja nas sa sećanjima na smeh i radost koje je doneo, ali i sa nasleđem koje je neizbrisivo obeležilo srpsku kulturu i umetnost.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada je rođen Miodrag Petrović Čkalja? Rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu.
  • Gde je Čkalja započeo svoju glumačku karijeru? Svoju karijeru započeo je u Kruševcu, pridružujući se dramskoj sekciji tokom gimnazijskih dana.
  • Koje su bile prve značajne uloge Čkalje? Prve značajne uloge ostvario je u emisiji “Veselo veče” i seriji “Servisna stanica” na Televiziji Beograd.
  • Koje su najpoznatije TV serije u kojima je Čkalja glumio? Njegove najpoznatije serije uključuju “Servisna stanica”, “Ljubav na seoski način”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar” i “Kamiondžije 2”.
  • Koje su najvažnije nagrade koje je Čkalja dobio? Dobio je Zlatni ćuran, Nušićevu nagradu, Sterijinu nagradu i specijalno priznanje na Filmskim susretima u Nišu.
  • Kada je Čkalja preminuo? Preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

Spoljne reference:

Filmografija

1950 – e

  • Jezero (1950)
  • Crveni cvet (Profa) (1950)
  • Četiri kilometra na sat (Profesor psihologije) (1958)
  • Tuđe dete (TV) (1959)
  • Maskarada (1959)

1960 – e

  • Dilizansa snova (1960) – Kir Janja
  • Ljubav i moda (1960) – Komercijalni direktor
  • Autobiografija (TV) (1960) – Branislav Nušić
  • Servisna stanica (serija) (1960) – Jordan
  • Zajednički stan (1960) – Pepi
  • Nema malih bogova (1961) – Jordan
  • Serafimov klub (serija) (1961)
  • Sreća u torbi (1961) – Jordan
  • Tri priče o Džefu Pitersu (TV) (1962) – Džef Piters
  • Junaci dana (TV) (1962) – Poštar Laka
  • Kapetan Smelo srce (1963)
  • Detelina sa tri lista (serija) (1963)
  • Muzej voštanih figura (TV serija) (1962-1963) – Čuvar Mita
  • Promaja (serija) (1963) – Glavni majstor
  • Na slovo, na slovo (TV serija) (1963-1964) – Čkalja
  • Na mesto, građanine Pokorni! (1964) – Bora Munja
  • Instalater Stuks (1964)
  • Put oko sveta (1964) – Jovanče Micić
  • Ateks (1964)
  • Narodni poslanik (1964) – Sreta Numera
  • Popodne jednog Fauna (1965)
  • Licem u naličje (serija) (1965) – Blagoje
  • Leđa Ivana Groznog (TV) (1965) – Ivan Grozni
  • Lola Đukić i Novak Novak (1966)
  • Orlovi rano lete (1966) – Poljar Lijan
  • Servisna stanica (TV) (1966) – Jordan
  • Crni sneg (serija) (1966) – Limar Cakan
  • Ljudi i papagaji (serija) (1966) – Toza „Sto posto”
  • Ljubav do groba, poslednja (1967)
  • Lopovi, talenti i obožavaoci (1967)
  • Zlatna praćka (1967) – Sibin
  • Zabavlja vas Mija Aleksić (serija) (1967)
  • Letovi koji se pamte (serija) (1967) – Žika, seoski fotograf
  • Krug dvojkom (serija) (1967) – Kondukter Dača
  • Dežurna ulica (serija) (1967) – Slava
  • Kad golubovi polete (1968) – Žika Afrika
  • Višnja na Tašmajdanu (1968) – Profesor francuskog jezika
  • Bećarska revija (1968)
  • Veseli povratak (1968)
  • Spavajte mirno (serija) (1968) – Srećko Napast
  • Sačulatac (serija) (1968) – Neven Smartić
  • Pokojnik (TV) (1969) – Anta Milosavljević
  • Bog je umro uzalud (1969) – Predrag; Nenad
  • Silom otac (1969) – Jovance Micić
  • Veselo veče – 20 godina (1969)

1970 – e

  • Čkalja (1970)
  • Milorade, kam bek (TV) (1970) – Stric Gvozden
  • Engleski onakav kakav se govori (TV) (1970) – Ezen
  • Poezija Ogdena Neša (TV) (1970)
  • Đido (TV) (1970) – Maksim
  • Lepa parada (1970) – Krojač
  • Biciklisti (1970) – Jiri
  • Ljubav na seoski način (serija) (1970) – Gvozden Jovanović
  • Prva ljubav (1970)
  • TV telefoniranje (1971)
  • Sve od sebe (serija) (1971)
  • Operacija 30 slova (serija) (1971)
  • Smeh sa scene: Savremeno pozorište (1972)
  • Koncert za komšije (TV) (1972)
  • Ljubavni slučaj sestre jednog ministra (1973)
  • Kamiondžije (serija) (1973) – Živadin Jarić Jare
  • Dva kapitana (serija) (1973) – Kapiten TV gledalaca
  • Paja i Jare (1973) – Živadin Jarić Jare
  • Obraz uz obraz (serija) (1972-1973) – Čkalja
  • Vlast (TV) (1974) – Milojе
  • Momčine (1975) – Sreten Sretenović
  • Čast mi je pozvati vas (1976) – Čkalja
  • Slučaj šampiona (TV) (1977) – Bokan
  • Sedam plus sedam (serija) (1978) – Čkalja
  • Poletarac (serija) (1979)
  • Dobročinitelji (serija) (1979) – Dragiša

1980 – e

  • Avanture Borivoja Šurdilovića (1980) – Blagoje Popović Firga
  • Vruć vetar (serija) (1980) – Blagoje Popović Firga
  • Samo za dvoje (TV) (1980) – Milorad Petrović
  • Sijamci (serija) (1981) – Direktor osnovne škole
  • Istorija bračnog loma u tri toma (TV) (1981) – Čkalja
  • Imenjaci (TV serija) (1983)
  • Kamiondžije opet voze (serija) (1984) – Živadin Jarić Jare
  • Dr (TV) (1984) – Blagoje
  • Kamiondžije ponovo voze (1984) – Živadin Jarić
  • Supermarket (serija) (1984)
  • Formula 1 (serija) (1984)
  • Neozbiljni Branislav Nušić (TV) (1986) – Branislav Nušić
  • Bolji život (serija) (1987) – Ljubiša Branković
  • Čkalja sa vama (1989)
  • Čkalja, snaga klade valja (1989)

1990 – e

  • Ruski car (TV) (1993) – Milutin Nikolić
  • To se samo svici igraju (mini-serija) (1996) – Siromah/Glumac Ristić/Starac/Milan iz budućnosti/Savestan čovek/Čovek koji ima televizor/Klošar/Ludak/Majstor za roletne/Skretničar
  • Čkalja No. 1 (1997)
  • Halo, ovde Čkalja (serija) (1999)
  • Mil i slatki, moj Đokice (TV) (2000) – Đorđe