Aleksandar Berček

Od | 27 Septembra, 2023
Aleksandar Berček - Biografija

Ko je Aleksandar Berček?

Aleksandar Berček je istaknuti srpski glumac koji je svojom izvanrednom glumačkom veštinom osvojio srca publike širom regiona. Njegova dugogodišnja karijera obuhvata mnoge popularne i kultne filmove, televizijske serije i pozorišne uloge koje su ga učinile jednim od najpoznatijih i najcenjenijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji i šire.

Rani život i obrazovanje

Aleksandar Berček je rođen 4. septembra 1950. godine u Vrdniku, Srbija. Sa diplomom Akademije za pozorište, film, radio i televiziju, Berček je tokom svoje impresivne karijere ostvario uloge u preko 40 filmova i igrao ključne likove u mnogim pozorišnim predstavama.

Berčekova ljubav prema glumi otkrivena je još u ranim godinama života, a njegov talenat brzo je priznat. Nakon završetka studija na glumačkoj akademiji, započeo je svoju profesionalnu karijeru na pozornici, gde je briljirao u različitim žanrovima, od klasičnih drama do komedija. Njegova sposobnost da utelovljuje različite likove i prenosi emocije impresionirala je kako publiku, tako i kolege glumce.

Filmska i televizijska karijera

Aleksandar Berček je tokom svoje karijere ostvario niz nezaboravnih uloga u mnogim kultnim filmovima, što ga čini neprikosnovenim glumačkim talentom. Mnogi ga pamte po ulozi simpatičnog Miška iz kultnog filma “Ko to tamo peva”, a čuvena rečenica “Vozi Miško!” postala je neizostavni deo filmske baštine Balkana. Ovo su neki od njegovih najpoznatijih filmova: “Šešir profesora Koste Vujića”, “Lajanje na zvezde”, “Nacionalna klasa”, “Dečko koji obećava”, “Variola vera”, “Igmanski marš”, “Sveto mesto“Bure baruta”, “Zavet”, “Krugovi”.

Aleksandar Berček je kroz ove filmske uloge demonstrirao svoj izuzetan talent i raznovrsnost kao glumac. Njegov doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji ostaje nezaboravan, a njegovi likovi i replike su urezani u pamćenje generacija gledalaca.

Televizijska karijera

Aleksandar Berček je svojom glumačkom veštinom ostvario veliki uspeh i u svetu televizijskih serija. Njegove uloge u mnogim poznatim serijama su doprinele njegovom statusu kao jednog od najcenjenijih glumaca na Balkanu. Evo nekoliko poznatih serija u kojima je igrao: “Stižu dolari”, “Otpisani”, “Povratak otpisanih”, “Priče iz radionice”, “Vuk Karadžić”, “Balkan ekspres”, “Zaboravljeni”, “Kraj dinastije Obrenović”, “Porodično blago”, “Grlom u jagode”, “Južni vetar”.

Svojim izvanrednim talentom i prisustvom na malim ekranima, Aleksandar Berček je doprineo mnogim omiljenim serijama koje su ostavile dubok utisak na publiku i postale deo bogate televizijske baštine Balkana.

Aleksandar Berček

Tokom svoje impresivne karijere ostvario je uloge u preko 40 filmova

Lični život

Aleksandar Berček, pored svoje bogate glumačke karijere, takođe je imao zanimljiv lični život. Bio je u dva braka i ima četvoro dece.

Prva supruga Aleksandra Berčeka bila je Svetlana, sa kojom ima sina Nikolu i ćerku Milicu. Ovaj brak označava početak njegove porodične avanture i ostvarivanja uloge oca.

Nakon razvoda od prve supruge, Aleksandar Berček stupio je u drugi brak sa ženom po imenu Ana. Sa Anom ima sina Miloša i ćerku Minu. Ovaj drugi brak dodatno je obogatio njegovu porodicu i dao mu priliku da bude otac još dvoje dece.

Upravnik beogradskog Narodnog pozorišta

Pored svoje uspešne glumačke karijere, Aleksandar Berček je imao i iskustvo na funkciji upravnika beogradskog Narodnog pozorišta. Obavljao je ovu funkciju od 1993. do 1997. godine. Iako je bio na čelu ovog prestižnog pozorišta, zanimljivo je napomenuti da nikada nije igrao u nijednoj predstavi Narodnog pozorišta. Njegova uloga upravnika pozorišta doprinela je daljem razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Aleksandar Berček je time ne samo ostavio dubok trag u svetu glume već i izgradio srećnu i bogatu porodičnu zajednicu.

Nagrade i priznanja

Aleksandar Berček je tokom svoje bogate glumačke karijere zaslužio mnoge prestižne nagrade i priznanja za svoj izvanredan doprinos umetnosti glume. Evo nekoliko najznačajnijih nagrada koje je dobio:

  • Nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu (2001): Ova nagrada priznaje Berčekov neizmerni doprinos srpskoj kinematografiji i glumi.
  • Nušićeva nagrada za životno delo (2018): Ovo prestižno priznanje nagradilo je Berčekovu izuzetnu karijeru i trajni doprinos pozorištu i filmu.
  • Zlatna arena za ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” na Filmskom festivalu u Puli (1980): Berček je nagrađen za svoju nezaboravnu ulogu u ovom kultnom filmu.
  • Gran pri Naisa za najbolju ulogu u filmu “Šešir profesora Koste Vujića” na Filmskim susretima u Nišu (2012): Berček je još jednom potvrdio svoj glumački talenat ovom nagradom.
  • Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu “Ko to tamo peva” na Filmskim susretima u Nišu (1980): Ova nagrada dodatno je priznala Berčekovu izvanrednu interpretaciju lika Miška.
  • Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmovima “Nož” i “Bure baruta” na Filmskim susretima u Nišu (1999): Berček je još jednom bio nagrađen za svoje uloge u ovim filmovima.
  • Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu “Krugovi” na Filmskim susretima u Nišu (2013): Berček je ponovno nagrađen za svoju impresivnu izvedbu u ovom filmu.
  • Zlatni beočug za životno delo (2012): Ova nagrada priznala je Berčekovu izuzetnu karijeru i doprinos srpskoj kinematografiji.
  • Drvo života na filmskom festivalu Kustendorf (2018): Ova nagrada potvrdila je Berčekovu izuzetnu umetničku vrednost.
  • Nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji: Ova nagrada priznaje Berčekov doprinos filmskoj umetnosti na evropskom nivou.

Ove nagrade svedoče o Berčekovom izvanrednom talentu i njegovom značajnom uticaju na svet glume i filmske umetnosti.

Zaključak

On je izuzetno cenjeni srpski glumac koji je svojom neospornom glumačkom veštinom obeležio kinematografiju i pozorište Balkana. Kroz mnoge uloge u filmovima, televizijskim serijama i na pozornici, Berček je demonstrirao svoju raznovrsnost, dubinu i sposobnost da utelovljuje različite likove.

Svojom harizmom, talentom i doprinosom umetnosti, Aleksandar Berček ostavlja neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi. Njegovo nasleđe će i dalje živeti kroz mnoge generacije umetnika i obožavalaca umetnosti.

Spoljne reference:

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Aleksandar Berček? Aleksandar Berček je istaknuti srpski glumac, poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu, koji je osvojio srca publike širom bivše Jugoslavije i šire.
  • Kada je rođen Aleksandar Berček? Aleksandar Berček je rođen 4. septembra 1950. godine u Vrdniku, Srbija.
  • Koje obrazovanje ima Aleksandar Berček? Aleksandar Berček je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.
  • Koje su neke od najpoznatijih uloga Aleksandra Berčeka? Njegove poznate uloge uključuju Miška u “Ko to tamo peva”, kao i nastupe u filmovima poput “Šešir profesora Koste Vujića”, “Lajanje na zvezde”, “Nacionalna klasa”, i mnogi drugi.
  • U kojim televizijskim serijama je igrao Aleksandar Berček? Igrao je u serijama kao što su “Stižu dolari”, “Otpisani”, “Povratak otpisanih”, “Priče iz radionice”, “Vuk Karadžić”, “Balkan ekspres”, “Zaboravljeni”, “Kraj dinastije Obrenović”, “Porodično blago”, “Grlom u jagode”, “Južni vetar”.
  • Koje funkcije je obavljao Aleksandar Berček? Bio je upravnik beogradskog Narodnog pozorišta od 1993. do 1997. godine.

Filmografija

1970 – e

  • “Domovina u pesmama” (1971)
  • “Muzički automat” (1971)
  • “Nesahrаnjeni mrtvaci” (TV film) (1972)
  • “Poraz” (TV film) (1972)
  • “Lica” (1972)
  • “Petak veče” (1972)
  • “Dragi Antoan” (1972)
  • “Prvi splitski odred” (1972)
  • “Brze godine” (1973)
  • “Beograd ili tramvaj a na prednja vrata” (1973)
  • “Gospođa Deli ima ljubavnika” (1973)
  • “Poslednji” (1973)
  • “Mister Dolar” (1974)
  • “Otpisani” (1974-1975)
  • “Derviš i smrt” (1974)
  • “Dimitrije Tucović” (TV serija) (1974)
  • “Sinovi” (1975)
  • “Farma” (1975)
  • “Ljubičice” (1975)
  • “Hitler iz našeg sokaka” (1975)
  • “Morava 76” (1976)
  • “Vojnikova ljubav” (1976)
  • “Povratak otpisanih” (1976)
  • “Četiri dana do smrti” (1976)
  • “Grlom u jagode” (1976)
  • “Hroničan život” (1977)
  • “Specijalno vaspitanje” (1977)
  • “Miris poljskog cveća” (1977)
  • “Kvar” (1978)
  • “Noć od paučine” (1978)
  • “Bravo maestro” (1978)
  • “Otpisani” (TV film) (1978)
  • “Povratak otpisanih” (TV serija) (1978)
  • “Nacionalna klasa” (1979)

1980 – e

ChatGPT
ChatGPT
  • “Majstori, majstori” (1980)
  • “Ko to tamo peva” (1980)
  • “Kotorski mornari” (1980)
  • “Snovi, život, smrt Filipa Filipovića” (1980)
  • “Čovek koji je pojeo vuka” (1981)
  • “Dečko koji obećava” (1981)
  • “13. jul” (1982)
  • “Priče iz radionice” (1982)
  • “Venerijanska raja” (1982)
  • “Južna staza” (1982)
  • “Variola vera” (1982)
  • “Terasa” (1983)
  • “Karađorđeva smrt” (1983)
  • “Još ovaj put” (1983)
  • “Igmanski marš” (1983)
  • “Ulični pevači” (1984)
  • “Kraj rata” (1984)
  • “Ada” (1985)
  • “Jagode u grlu” (1985)
  • “Megshontholonock” (1986)
  • “Vidim ti lađu na kraju puta” (1987)
  • “Waitapu” (1987)
  • “Prepolovljeni” (TV film) (1987)
  • “Čovek u srebrnoj jakni” (1987)
  • “Dogodilo se na današnji dan” (1987)
  • “Portret Ilije Pevca” (1988)
  • “Čavka” (1988)
  • “Zaboravljeni” (1988)
  • “Vuk Karadžić” (1987-1988)
  • “Balkan ekspres 2” (1988)
  • “Specijalna redakcija” (1989)
  • “Hamburg Altona” (1989)
  • “Sabirni centar” (1989)
  • “Balkan ekspres 2” (1989)

1990 – e

  • “Zaboravljeni” (1990)
  • “Narodni poslanik” (1990)
  • “Kolubarska bitka” (1990)
  • “Sveto mesto” (1990)
  • “Brod plovi za Šangaj” (1991)
  • “Glava šećera” (1991)
  • “Vera Hofmanova” (1991)
  • “Video jela, zelen bor” (1991)
  • “Moj brat Aleksa” (1991)
  • “Uvod u drugi život” (1992)
  • “Devojka s lampom” (1992)
  • “Knedle sa šljivama” (1992)
  • “Zlostavljanje” (1992)
  • “Aleksa Šantić” (1992)
  • “Bolje od bekstva” (1993)
  • “Goli život” (1994)
  • “Ni na nebu, ni na zemlji” (1994)
  • “Kraj dinastije Obrenović” (1995)
  • “Raste trava” (1997)
  • “Gore dole” (1996-1997)
  • “Balkanska pravila” (1997)
  • “Zla žena” (1998)
  • “Lajanje na zvezde” (1998)
  • “Đanđrljivi muž” (1998)
  • “Bure baruta” (1998)
  • “Mejdan Simeuna Đaka” (1999)
  • “Nož” (1999)

2000 – e

  • “Rat uživo” (2000)
  • “Tajna porodičnog blaga” (2000)
  • “Normalni ljudi” (2001)
  • “Porodično blago” (2001)
  • “Porodično blago 2” (2001-2002)
  • “Picknick på kurkogården” (2003)
  • “Život je čudo” (2004)
  • “Stižu dolari” (2004)
  • “Život je čudo” (TV serija) (2006)
  • “Stižu dolari 2” (2005-2006)
  • “Zavet” (2007)

2010 – e

  • “Šešir profesora Koste Vujića” (2012)
  • “Šešir profesora Koste Vujića” (TV serija) (2013)
  • “Krugovi” (2013)
  • “Čizmaši” (2015)
  • “Santa Maria della Salute” (film) (2016)
  • “Santa Maria della Salute” (TV serija) (2017)
  • “Južni vetar” (2018)
  • “Žmurke” (serija) (2019)
  • “Državni službenik” (serija) (2019 – 2020)
  • “Junaci našeg doba” (2019)

2020 – e

  • “Južni vetar” (serija) (2020)
  • “Južni vetar 2: Ubrzanje” (2021)
  • “Ključ” (film iz 2022) (2022)
  • “Južni vetar: Na granici” (2023)