Eva Ras film, književnost

Eva Ras - Biografija

Ko je Eva Ras?

Srbija je, kroz svoju bogatu kulturnu istoriju, iznedrila brojne umetnike čija dela i doprinosi ostavljaju dubok trag u svetu umetnosti. Jedna od takvih izuzetnih ličnosti je Eva Ras, čija se karijera proteže kroz glumu, slikarstvo i književnost. Kroz svoju dugu i bogatu glumačku karijeru, Eva Ras je ostvarila brojne nezaboravne uloge na filmu, televiziji i pozornici.

Pored glume, Eva Ras je takođe posvetila svoju kreativnost slikarstvu. Njene slike odišu različitim emocijama i dubokim razmišljanjima, a njeni radovi su izlagani na brojnim umetničkim izložbama.

Eva Ras je takođe uspešna spisateljica, sa nekoliko zapaženih knjiga koje istražuju teme života, umetnosti i ljudske sudbine. Njena dela osvajaju čitaoce svojom dubinom i emotivnom snagom, a istovremeno pričaju priče koje se lako povezuju sa ljudskim iskustvom.

Rani život i obrazovanje

Eva Marija Balaš Stević, rođena 1941. godine u Subotici, svoje rane dane provela je u skromnom predgrađu ovog grada, u okrilju patrijarhalne porodice. Njen deda je bio poznati rabin, što je doprinelo dubokom korenu jevrejske tradicije u njenoj porodici.

Eva je odrastala kao dete rastavljenih roditelja. Nažalost, njen otac ih je napustio pre nego što je Eva došla na svet, ostavivši porodicu pred izazovima samohrane majke.

Već sa 16 godina, Eva je pokazala svoju strast prema umetnosti. Tog godina se prvi put prijavila za polaganje prijemnog ispita na Likovnoj akademiji u Beogradu. U nameri da ostvari svoj san, pobegla je od kuće i čak lažirala dokumente kako bi mogla da izađe na ispit. S obzirom da su obaveštene nadležne vlasti da je mlađa od 18 godina, vraćena je kući. Njena hrabrost i odlučnost obeležile su početak njene umetničke karijere.

Nakon završetka srednje škole, Eva se ponovo prijavila za Likovnu akademiju a profesorima su se brzo dopale njene slike. Istog dana se prijavila za polaganje ispita na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Diplomirala je četiri godine kasnije, a njen talenat, hrabrost i predan rad vodili su je ka uspešnoj glumačkoj karijeri. Eva Ras postala je prepoznatljivo ime u svetu umetnosti, sa ulogama koje su ostavile dubok trag u srpskom glumištu.

Glumačka karijera

Eva Ras je svoj veliki trenutak na velikom platnu doživela 1963. godine kada se pojavila u filmu “Zemljaci”, čiji je režiser bio Zdravko Randić. Naredne godine, ostvarila je ulogu u filmu “Šut”. Tokom naredne dve godine, pojavila se u još tri filma – “Čovek nije tica”, “Der Schatz der Azteken (Blago Asteka)” i “Adam i Eva 66”.

Međutim, njena svetska slava stigla je zahvaljujući ulozi telefonistkinje Izabele u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PP.” Ova uloga obeležila je njenu karijeru i donela joj međunarodno priznanje.

Eva Ras je tokom svoje karijere igrala u različitim žanrovima i saradjivala s brojnim poznatim umetnicima. Jedan od njenih zapaženih filmova bio je “Ima ljubavi, nema ljubavi”.

Jedna od njenih najupečatljivijih uloga bila je u filmu “Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta”, gde je tumačila ulogu mentalno zaostale devojke. Takođe je igrala u popularnoj TV seriji “Ljubav na seoski način” i ekranizaciji romana “Majstor i Margarita” ruskog pisca Mihaila Bulgakova.

Osamdesete godine obeležili su filmovi kao što su “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Lepota poroka” , “Špijun na štiklama” , i drugi. Eva je tada glumila u tada najgledanijim serijama “Sivi dom”, “Vuk Karadžić” i “Bolji život”. Njeni nastupi su dodatno ojačali njenu reputaciju kao izvanredne glumice.

Kroz kasnije godine svoje karijere, Eva Ras je ostvarila brojne uloge u filmovima i televizijskim serijama kao što su “Granica”, “Čudna noć”, “Hajde da se volimo 3”, i treća sezona serije “Bolji život”, u kojoj je tumačila lik Leposave Ciganović.

Komedije i Televizijske serije

Godine 1991., Eva Ras je glumila u komediji “Holivud ili propast” zajedno sa Bata Živojinovićem, Vojom Brajovićem i Bogdanom Diklićem. Naredne godine, igrala je ulogu u popularnoj komediji “Mi nismo anđeli”. Tokom 1993. godine, Eva Ras se pojavila u filmovima “Vizantijsko plavo” i “Gorila se kupa u podne”, u kojima je pružila impresivne nastupe.

Od 1993. do 1996. godine, tumačila je lik Smiljke Miljković u seriji “Srećni ljudi”, koja je postala kultna i ostala upamćena po svojoj originalnosti. U seriji “Porodično blago” koja je prvi put emitovana od 1998. do 2002. godine, Eva Ras je igrala ulogu Eržebet Bete Stamenković. 

Kasnije je ponovila ulogu Eržebet u filmu “A sad adio”, koji je baziran na seriji “Porodično blago”. Tokom 2000-ih, Eva Ras je igrala u različitim serijama, uključujući “Stižu dolari”, “Seljaci”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Gorki plodovi”, i “Hitna pomoć”.

Filmovi i serije u kasnijem periodu

U filmu “Senke uspomena”, “Država mrtvih”, “Sinovci”, “Šejtanov ratnik”, i drugima, Eva Ras je demonstrirala svoju višedecenijsku glumačku veštinu. Mađarski film “Bolygótüz” takođe je obogatio njenu filmografiju. Tokom 2010-ih, Eva Ras je nastavila sa izazovnim projektima, uključujući serije “Bela lađa”, “Zvezdara”, i “Mamurluci”, kao i filmove “Parada”, “Most na Ibru”, “Najlepša je zemlja moja” i “Petak 13”. U seriji “Junaci našeg doba”, koja je emitovana od 2019. godine, Eva Ras je tumačila lik Stamenke.

U komediji “Ludnica subotnje večeri”,  Eva Ras je utelovila lik vlaške veštice. Godine 2020. je sarađivala sa Mićkom Markovićem u komičnoj drami “Moraš biti živ da bi umro”. U komediji “Zlatni dani”, Eva Ras je igrala ulogu Zine. U srpsko-britansko-nemačkom horor filmu “Vampir”, snimanom u Srbiji, Eva Ras je tumačila ulogu Babe Drage.

Eva Ras

Eva Ras je kao vrlo mlada pokazala svoju strast prema umetnosti

Književna karijera

Eva Ras je, osim svoje bogate glumačke karijere, takođe ostvarila značajan uspeh kao spisateljica. Njeno pisanje obuhvata različite žanrove, uključujući drame, romane, zbirke pripovedaka i poeziju. 

Eva Ras je počela svoju književnu karijeru sedamdesetih godina prošlog veka, a prvi veliki uspeh postigla je pobedivši na konkursu Radio-televizije Srbije (RTS) sa dramom pod nazivom “Koga čekaš kume”. Ova drama bila je komedija o “nesnađenim Beograđanima” i naišla je na interesovanje i kontroverze u javnosti.

Knjige i zbirke

Prvi roman pod naslovom “Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši” objavila je 1972. godine, a šest godina kasnije u knjižarama se pojavila njena druga knjiga pod nazivom “Siva žena”.

Eva Ras je u svojoj dosadašnjoj karijeri izdala brojne romane i zbirke pripovedaka, kao i jednu zbirku poezije koja je oduševila i kritiku i publiku.

Neki od naslova njenih knjiga uključuju “U divna davna vremena”, “Kad mi mama kupi pare”, “Pričajte nam o Malarmeu”, “Petla na panj”, “Kuća na prodaju”, “Rođeni mrtvi”, “Sa vrha mesečeve planine gledala sam svoj okrugli grob”, “Sa Evom u raj”, i mnoge druge.

Nagrade i prevođenje

Eva je za svoje književno stvaralaštvo osvojila brojne nagrade, uključujući “Žensko pero”, “Kočićevu knjigu”, “Zlatni hit liber”, “Zlatni prsten”, i mnoge druge.

Njene četiri knjige su prevedene na engleski i mađarski jezik, što svedoči o njenom međunarodnom uticaju i priznanju.

Slikarska karijera

Ljubitelji umetnosti mogu da uživaju u Evinim slikama, koje obuhvataju različite teme i stilove. Neki od njenih radova uključuju slike poput “Monahinja Jefimija”, “Elohim u Kniću”, “Mesečeva planina na Madagaskaru”, “Pastel”, “Svetlosti servera”, i “Drugoga dana”.

Eva Ras koristi različite tehniku, uključujući akrilik, pastel, i kombinovane tehnike, kako bi izrazila svoju kreativnost.

Prva samostalna izložba Eve RAS održana je 1983. godine u Galeriji Zečević. Tokom svoje karijere, izlagala je kako samostalno, tako i na grupnim izložbama. Njena umetnička dela odražavaju njenu duboku strast i kreativnost, a njen doprinos svetu likovne umetnosti ostaje značajan.

Lični život

Eva je u Beogradu upoznala slikara i grafičara Radomira Stevića Rasa. Njihova veza bila je duboka i inspirativna za oboje, a njihova umetnička dela i dalje svedoče o toj posebnoj vezi.

Godine 1964. zajedno su osnovali Teatar nacionalne drame u Beogradu, gde su izvođeni komadi isključivo domaćih književnika. Ova inicijativa bila je odraz njihove posvećenosti domaćoj umetnosti i kulturi. Rad teatra bio je od velikog značaja za srpsku scenu i doprineo je promociji domaćih književnih dela.

Nažalost, Eva Ras je doživela veliku tragediju kada je njen partner Radomir Stević Ras preminuo iznenada 1982. godine. Ona je često isticala koliko je volela Radomira i nakon njegove smrti nije ušla u nijednu drugu ljubavnu vezu.

Druga velika tragedija pogodila ju je 1993. godine kada je njihova dvadesetčetvorogodišnja ćerka Kruna preminula pod nerazjašnjenim okolnostima. Ova tragedija dodatno je oblikovala Evu Ras i ostavila dubok trag u njenom životu.

Javni život Eve Ras dobio je na pažnji kada je učestvovala u rijaliti programu “Farma”, gde se takmičila za veliku nagradu. Ovo iskustvo omogućilo je publici da je bliže upozna i bolje razume.

Za kraj

U zaključku, Eva Ras je bila izvanredna umetnica koja je obeležila svet filma, televizije, književnosti i slikarstva. Njena višedecenijska karijera u svetu glume donela joj je značajnu popularnost i priznanje, dok su njeni brojni filmovi, serije i pozorišne uloge ostavili dubok utisak na publiku. Takođe, njeno književno stvaralaštvo obuhvata različite žanrove, a njene knjige i zbirke pripovedaka su osvojile brojne nagrade i prevedene su na različite jezike.

Njen doprinos srpskoj kulturi ostaje neizbrisiv, a njeni radovi će nastaviti da inspirišu buduće generacije umetnika. Eva Ras će zauvek ostati upamćena kao jedna od najznačajnijih figura u svetu umetnosti u Srbiji.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Eva Ras? Eva Ras je istaknuta srpska umetnica, poznata po svom radu u glumi, slikarstvu i književnosti. Njena karijera obuhvata brojne značajne uloge u filmu, televiziji i pozorištu, kao i uspehe u slikarstvu i književnosti.
 • Kada i gde je rođena Eva Ras? Eva Marija Balaš Stević, poznatija kao Eva Ras, rođena je 1941. godine u Subotici, Srbija.
 • Kako je Eva Ras započela svoju umetničku karijeru? Eva Ras je pokazala interesovanje za umetnost već sa 16 godina, kada se prvi put prijavila za Likovnu akademiju u Beogradu. Njena strast i odlučnost u mladosti postavili su temelje njene kasnije uspešne karijere.
 • Koje su neke od najpoznatijih uloga Eve Ras? Eva Ras je ostvarila mnoge zapažene uloge, uključujući film “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PP”, serije “Ljubav na seoski način” i “Majstor i Margarita”, kao i film “Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta”.
 • Da li je Eva Ras osvojila neke nagrade za svoj rad? Da, Eva Ras je osvojila brojne nagrade za svoje književno stvaralaštvo, uključujući “Žensko pero”, “Kočićevu knjigu”, “Zlatni hit liber”, “Zlatni prsten”, i druge.
 • Da li je Eva Ras učestvovala u rijaliti programima? Da, Eva Ras je učestvovala u rijaliti programu “Farma”, što je publici omogućilo da je bolje upozna i razume.

Spoljne reference: 

Filmografija

1960 – e

 • Zemljaci (1963)
 • Šut (1964)
 • Nebatja (1964)
 • Čovek nije tica (1965)
 • Der Schatz der Azteken (1965) – uloga: devojka
 • Adam i Eva 66 (1966)
 • Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967) – uloga: Izabela, telefonistkinja
 • Ima ljubavi, nema ljubavi (1968)
 • Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta (1968)
 • Parničari (1968)
 • TV Bukvar (1969) – uloga: Mikina žena Izabela

1970 – e

 • Ljubav na seoski način (1970) – uloga: cimerka Rozika
 • Žarki (1970)
 • Betìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole sofferenza (1971) – uloga: Tamija
 • Majstor i Margarita (1972) – uloga: žena u tramvaju
 • Kužiš stari moj (1973) – uloga: Marina
 • Álljon meg a menet! (1973) – uloga: Irenke
 • Autó (1974) – uloga: Lili Fazekaš
 • Álmodó ifjúság (1974)
 • Babino unuče (1976) – uloga: Eva
 • Ékezet (1977) – uloga: Aranka
 • Beštije (1977)
 • Gruppenbild mit Dame (1977) – uloga: Rahel
 • Otac ili samoća (1978)
 • Minden szerdán (1979)
 • Trofej (1979) – uloga: Margita Kovač

1980 – e

 • Stan (1980)
 • Kružna putovanja (1980)
 • Kasno, natporučniče! (1981)
 • Zalazak sunca (1982) – uloga: Tereza
 • Mennyei seregek (1983)
 • Otac na službenom putu (1985) – uloga: Ilonka Petrović
 • Lepota poroka (1986) – uloga: Žoržova žena
 • Sivi dom (1986) – uloga: tetka Bojka
 • Uvek spremne žene (1987) – uloga: medicinska sestra
 • Za sada bez dobrog naslova (1988)
 • Špijun na stiklama (1988) – uloga: čistačica
 • Vuk Karadžić (1987-1988) – uloga: gospođa Kraus
 • Bolji život (1987-1988) – uloga: Leposava Ciganović
 • Put na jug (1988) – uloga: gospođa Mendel
 • Iskušavanje đavola (1989) – uloga: Krstovićka
 • Drugarica ministarka (1989)

1990 – e

 • Granica (1990) – uloga: Rozi
 • Čudna noć (1990)
 • Hajde da se volimo 3 (1990)
 • Bolji život 2 (1990) – uloga: Leposava Ciganović
 • Holivud ili propast (1991)
 • Mi nismo anđeli (1992) – uloga: Baba Sera
 • Teatar u Srba (1992)
 • Velika frka (1992) – uloga: pokerašica
 • Vizantijsko plavo (1993) – uloga: Zorica
 • Gorila se kupa u podne (1993)
 • Najviše na svetu celom (1994)
 • Dnevnik uvreda 1993. (1994)
 • Srećni ljudi (1993-1994) – uloga: Smiljka Miljković
 • Vukovar, jedna priča (1994) – uloga: žena
 • Policajac sa Petlovog Brda 2 (1994)
 • Oriđinali (1995)
 • Nasleđe (1995)
 • Srećni ljudi 2 (1995-1996) – uloga: Smiljka Miljković
 • Gore dole (1997) – uloga: stara gospođa

2000 – e

 • Porodično blago (1999-2001) – uloga: Eržebet Beta Stamenković
 • Senke uspomena (2000)
 • A sad adio (2000) – uloga: Eržebet-Beta
 • Porodično blago 2 (2002) – uloga: Eržebet-Beta Stamenković
 • Država mrtvih (2002) – uloga: izbeglica iz Splita
 • Bolygótüz (2003)
 • Jesen stiže, dunjo moja (2004) – uloga: gospođa Marta
 • Drugo stanje (2006)
 • Sinovci (2006) – uloga: nastavnica
 • Šejtanov ratnik (2006) – uloga: Stankova majka
 • Stižu dolari 2 (2005-2006) – uloga: Simka Stamenković
 • Hitna pomoć (2008)
 • Bacio sam čini na tebe (2008) – uloga: gospođa

Književni rad

 • Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši (1972)
 • Siva žena (1978)
 • U divna davna vremena
 • Kad mi mama kupi pare
 • Pričajte nam o Malarmeu
 • … Petla na panj… (Položila sam glavu petla na panj, stala nogom na krilo i zamahnula sekirom, zatim koprcajuće telo odbacila daleko od sebe a krvavu glavu hitnula preko plota protiv uroka[1])
 • Kuća na prodaju
 • Rođeni mrtvi
 • Sa vrha mesečeve planine gledala sam svoj okrugli grob
 • Born dead
 • Sa Evom u raj
 • Srebrna postelja
 • U areni
 • Cock on the block
 • Bed of Silver
 • Divlji jaganjci (Beograd, Narodna knjiga 2007)
 • Devojka koju nisu naučili da kaže ne (2009)
 • Tito bez holivudizovanja (2010)
 • Baderisani Eva I Ekrem (Evro Djunti 2011)
 • Srbijo, ljubavi moja (2016)
 • Temura – roman (2018, Yaduzbina Petar Kocic Banjaluka)

Slikarstvo

 • Monahinja Jefimija
 • Elohim u Kniću
 • Mesečeva planina na Madagaskaru
 • Pastel
 • Svetlosti severa
 • Drugoga dana
 • Ana Karenjina
 • San se ne snio
 • Sv. Đorđe na plavom konju
 • Ovim šorom, hej, ovim šorom
 • Božija svetlost

Književne nagrade

 • „Žensko pero“ (2001)
 • „Kočićeva knjiga“ (2003)
 • „Zlatni hit liber“ (2003)
 • „Samsungova nagrada“ (2003)
 • „The Man Booker International People's Prize“ (2005)
 • Uspon godine (Novi Sad, 2005)
 • „Zlatan prsten“ (Skoplje, 2007)
 • „Nagrada Bejahada ‘Simha Kabiljo'“ (Opatija, 2007)
 • Nagrada Melniških večeri (Bugarska, 2012)
 • Nagrada SJOS za rukopis romana „Galaktička Jevrejka“ na 62. nagradnom konkursu SJOS (Savez jevrejskih opština Srbije, 2018)