Sonja Savić

Od | 25 Septembra, 2023
Sonja Savić - Biografija

Ko je bila Sonja Savić?

Sonja Savić je bila jedna od najpoznatijih glumica i umetnica domaće kinematografije. Rođena u Srbiji, Sonja je stekla slavu kao filmska glumica i TV voditeljka. Njena prepoznatljiva promukla boja glasa, zajedno sa neodoljivim fizičkim izgledom, činili su je ne samo talentovanom umetnicom već i jednom od najomiljenijih ličnosti Jugoslavije tokom osamdesetih godina prošlog veka. 

Kroz svoje uloge u uspešnim jugoslovenskim filmovima iz tog perioda, Sonja Savić ostavila je dubok pečat u svetu kinematografije. Ovaj članak će istražiti život i karijeru Sonje Savić, prepoznatljive glumačke zvezde i neizmernog doprinosa jugoslovenskoj umetničkoj sceni.

Rani život i obrazovanje

Sonja Savić, izvanredna srpska glumica, rodila se 15. septembra 1961. godine u Čačku, a odrasla je u selu Donja Gorevnica. Njena majka, Milka, bila je sudija, dok je otac Milovan bio inženjer. Već od najranijih dana, Sonja je pokazivala interesovanje za umetnost i kulturu. Pohađala je časove baleta kod Jelene Katić i bila član dramske grupe Radio Beograda pod mentorstvom Bate Miladinovića.

Svoj prvi korak ka svetu glume Sonja je napravila kao član amaterskih pozorišnih grupa, a njena profesionalna glumačka karijera započela je 1977. godine ulogom u filmu “Leptirov oblak”.

Nakon srednje škole, Sonja je upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića. Tokom svojih studija delila je iste učionice sa budućim poznatim glumcima kao što su Svetislav Goncić, Branimir Brstina, Žarko Laušević, Zoran Cvijanović i mnogi drugi.

Sonjina akademska izobrazba i profesionalni angažman na sceni obezbedili su joj čvrstu osnovu za sjajnu karijeru koja će obeležiti jugoslovensku i srpsku kinematografiju.

Filmska karijera

Nakon uloge u filmu “Leptirov oblak” 1977. godine, Sonja Savić se 1978. Godine pojavila  u prvom filmu serijala “Lude godine”. Već sledeće godine, privukla je pažnju publike svojom ulogom u seriji “Družina Zore Riđokose”, koja se smatra jednom od najboljih dečjih serija tog vremena.

Prepoznatljive uloge

Nastavljajući svoju uspešnu karijeru, Sonja Savić je ostvarila važne uloge u filmovima kao što su “Balkanski špijun” i “Una”. U filmu “Una”, baziranom na romanu Mome Kapora, odigrala je provokativnu ulogu studentkinje koja započinje romansu sa profesorom starijim od nje 24 godine, koga je tumačio Rade Šerbedžija. Film je izazvao kontroverze zbog svoje otvorenosti, i bio je često nazivan prvim jugoslovenskim mekim pornićem.

Godine 1985, Sonja je igrala ulogu kafanske pevačice u filmu “Život je lep”. Nakon toga, nastavila je da ostvaruje važne uloge u filmovima kao što su “Braća po materi”, “Majstor i Šampita”, i “Kako je propao rokenrol”.

Devedesetih godina, Sonja Savić je snimila deset ostvarenja, pri čemu su neki od filmova postali kultni. U filmu “Mi nismo anđeli”, ostvarila je još jednu nezaboravnu ulogu i doprinela popularnosti ovog kultnog ostvarenja. “Urnebesna tragedija” i “Tango je tužna misao koja se pleše” dodatno su obogatili njenu filmografiju tokom tog perioda.

Alternativna umetnost

Godine 1993, Sonja Savić je sa slikarom i muzičarem Srđanom Markovićem Điletom i Sašom Radićem osnovala rok bend pod nazivom “Supernauti”. Pored muzičkog stvaralaštva, Sonja je radila i emisiju nazvanu “Supernauti”. Kroz ovu emisiju, eksperimentisala je sa spojem muzike, teatra i umetničke ekspresije.

Godine 1998, Sonja Savić se pojavila u dokumentarnom filmu Maje Vajs pod nazivom “Put bratstva i jedinstva”, što je samo naglasilo njen interes za angažovanje u umetnosti izvan glume.

Nakon duže pauze, Sonja Savić se vratila na velika vrata 2001. godine sa glavnom ulogom u slovenskom filmu “Hleb i mleko”. Ova uloga joj je takođe donela nagradu za najbolju epizodnu ulogu na festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Iako je popularnost ovog filma bila veća u Sloveniji nego u Srbiji, Sonja je uspela da oživi svoju karijeru.

Rediteljski uspeh

Godine 2003, Sonja Savić je preuzela ulogu rediteljke i stvorila film pod nazivom “Šarlo te gleda”. Ovaj film bio je posvećen Ivici Vidoviću, članu benda Šarlo akrobata, i muzičaru Vlajku Laliću, čime je Sonja još jednom pokazala svoju povezanost sa alternativnom muzičkom scenom.

Nastavak uspešne karijere

Godine 2005, Sonja Savić je ostvarila glavnu žensku ulogu u filmu “Od groba do groba”. Jedan od najupečatljivijih trenutaka u karijeri Sonje Savić bilo je snimanje filma pod nazivom “Jug-jugoistok”. U ovom filmu, Sonja je igrala glavnu ulogu, donoseći svoj prepoznatljiv talenat i harizmu u priču. U seriji “Vratiće se rode”, Sonja je odigrala svoju poslednju ulogu 2008. godine, ostavljajući nezaboravan trag u svetu televizije.

Sonja Savić

Sonja Savić – Nezaboravna glumica i umetnica

Lični život

Pored svoje uspešne karijere u svetu umetnosti, Sonja Savić je imala svojih ličnih izazova i tragedija u ljubavnom životu.

Kratko se zabavljala sa Srđanom Gojkovićem Giletom, frontmenom grupe Električni orgazam. Gile joj je čak posvetio pesmu pod nazivom “Debela devojka” zbog njenog straha da se ne ugoji.Ova veza je bila kratkog veka, ali je ostavila muzički trag u njihovim biografijama.

Međutim, najveća ljubav u Sonjinom životu bila je kompozitor i pijanista Vlajko Lalić. Njih dvoje su bili zajedno sve do 19. avgusta 1989. godine, kada se Vlajko utopio na jedrenju. Ovaj tragični događaj ostavio je dubok i neizbrisiv trag na Sonjinom srcu. 

Sonjina lična priča i gubitak ljubavi zauvek su ostali deo njenog života, oblikujući je kao umetnicu i osobu.

Godine 2012, završen je dokumentarni film pod nazivom “Sonja”, koji je režirala Dragana Kanjevac. Ovaj film bio je prilika da se istraži život i karijera ove izvanredne glumice iz njenog intimnog ugla, omogućavajući publici da bolje razume Sonjinu kompleksnu i duboku ličnost izvan sveta umetnosti.

Nagrade i priznanja

Sonja Savić je tokom svoje impresivne glumačke karijere osvojila brojna prestižna priznanja i nagrade za svoje izvanredne glumačke nastupe. Neka od najznačajnijih priznanja koja je dobila uključuju:

“Zlatna arena” za najbolju glavnu žensku ulogu: Ovo prestižno priznanje osvojila je na Filmskom Festivalu u Puli 1984. godine za svoju ulogu u filmu “Šećerna vodica”, što je još jedan dokaz njenog neospornog glumačkog talenta.

Nagrade “Carica Teodora”: Dobila je ovo priznanje za najbolju žensku ulogu za svoje uloge u filmovima “Živeti kao sav normalan svet” i “Šećerna vodica”, što dodatno potvrđuje njenu izvanrednu glumačku veštinu.

Nagrada “Ćele kula”: Na Filmskim susretima u Nišu, Sonja Savić je osvojila ovu prestižnu nagradu za svoju ulogu u filmu “Šećerna vodica”, što dodatno ističe njenu izuzetnost u svetu filma.

Specijalne Nagrade žirija u Veneciji: Sonja Savić je nagrađena specijalnim priznanjem žirija na Festivalu u Veneciji za svoju ulogu pevačice u filmu “Život je lep”, što je još jedan dokaz njenog globalnog priznanja i značaja.

Sonjina impresivna kolekcija nagrada svedoči o njenom izvanrednom doprinosu svetu umetnosti i njenoj neospornoj glumačkoj veštini.

Tragična smrt i sećanje

Nažalost, život Sonje Savić prekinut je suviše rano i na tragičan način. 23. septembra 2008. godine, Sonja je preminula od prevelike doze opijata. Ova vest potresla je mnoge, ostavivši prazninu u svetu umetnosti i kulture.

Dva dana nakon njene smrti, Sonja je sahranjena u Donjoj Gorevnici, blizu Mrčajevaca, mestu u kojem je odrasla. Sahrani je prisustvovalo oko 500 ljudi, što je svedočanstvo o njenom velikom uticaju i ljubavi koju su ljudi osećali prema njoj.

Njeno nasleđe i doprinos svetu umetnosti ostaju nepromenjeni, a 2015. godine njena rodna kuća je rekonstruisana kako bi se očuvala uspomena na ovu izuzetnu glumicu. Sonja Savić će zauvek živeti kroz svoja dela i sećanje na nju kao jednu od najsvetlijih zvezda u svetu umetnosti i kulture.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je bila Sonja Savić? Sonja Savić bila je poznata glumica i umetnica u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, poznata po svom karakterističnom promuklom glasu i zavodljivom fizičkom izgledu.
  • Kada i gde je rođena Sonja Savić? Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku, Srbija, i odrasla je u selu Donja Gorevnica.
  • Kako je Sonja Savić započela svoju glumačku karijeru? Njena profesionalna glumačka karijera počela je 1977. godine ulogom u filmu “Leptirov oblak”. Pre toga, bila je članica amaterskih pozorišnih grupa.
  • Koje su neke od značajnih filmova u karijeri Sonje Savić? Značajne uloge ostvarila je u filmovima “Balkanski špijun”, “Una”, “Život je lep”, “Braća po materi”, “Majstor i Šampita”, “Kako je propao rokenrol” i “Mi nismo anđeli”.
  • Da li je Sonja Savić bila uključena u alternativnu umetnost? Da, 1993. godine je saosnovala rok bend “Supernauti” i eksperimentisala sa kombinacijom muzike, teatra i umetničke ekspresije.
  • Da li je Sonja Savić režirala neke filmove? Da, 2003. godine režirala je film “Šarlo te gleda”, posvećen muzičarima Ivici Vidoviću i Vlajku Laliću.
  • Kako i kada je preminula Sonja Savić? Sonja Savić tragično je preminula 23. septembra 2008. godine, od predoziranja opijatima.

Spoljne reference: 

Filmografija

1970 – e

  • “Volim te Aksanije” (1972) – TV
  • “Leptirov oblak” (1977) – Lila
  • “Ljubavni život Budimira Trajkovića” (1977) – Drugarica iz diskoteke
  • “Lude godine” (1978) – Lidija
  • “Družina Zore Riđokose” (1979) – TV mini serija, Zlata

1980 – e

  • “Zvezde koje ne tamne” (1980) – Sonja
  • “Lagani povratak” (1981)
  • “Živeti kao sav normalan svet” (1982)
  • “Kože” (1982) – Safija
  • “Četvrtak umesto petka” (1982) – Devojka
  • “Verenica” (1982)
  • “Nešto između” (1983) – Twigica
  • “Šećerna vodica” (1983) – Branka Đurić Dečka
  • “Karlovčki doživljaji 1889” (1983) – Milica
  • “Nešto između” (TV serija) (1984) – Twigica
  • “Divlja patka” (1984) – Hedviga
  • “Davitelj protiv davitelja” (1984) – Sofija
  • “Kamiondžije opet voze” (1984) – Anđelija
  • “Balkanski špijun” (1984) – Sonja Čvorović
  • “Una” (1984) – Una
  • “Uvek sa vama” (1984) – Debela devojka
  • “Formula 1” (TV serija) (1984)
  • “U srcu moje plavuše” (1984) – Sobarica
  • “Zadatak” (1985) – Marija
  • “Gospođica Julija” (1985) – Julija
  • “Život je lep” (1985) – Pevačica
  • “Noć punog meseca” (1986) – Sonja
  • “Crna Marija” (1986) – Anja
  • “Majstor i Šampita” (1986) – Sofija Marković “Šampita”
  • “Sekula i njegove žene” (1986) – Spasenija
  • “Osuđeni” (1987) – Sudijina kći
  • “I to se zove sreća” (1987)
  • “Telefonomaniјa” (1987) – Dragana
  • “Čavka” (1988) – Učiteljica
  • “Braća po materi” (1988) – Anica (strina)
  • “Tamna strana Sunca” (1988) – Alenova devojka
  • “Masmediologija na Balkanu” (1989) – Slavka
  • “Kako je propao rokenrol” (1989) – Bojana

1990 – e

  • “Balkanska perestrojka” (1990) – Slavka
  • “Ključevi arkane” (1991) – Hostesa
  • “Mi nismo anđeli” (1992) – Marta
  • “Uvod u drugi život” (1992) – Tatjana
  • “Život i Literatura — Danilo Kiš” (1992)
  • “Ni na nebu, ni na zemlji” (1994) – Crvenokosa
  • “Otvorena vrata” (1995) – Zanosna plavuša
  • “Ivan” (1996) – Evina prijateljica
  • “Urnebesna tragedija” (1996) – Violeta
  • “Tango je tužna misao koja se pleše” (1997) – Veronika

2000 – e

  • “Senke uspomena” (2000) – Blagajnica u bioskopu
  • “Hleb i mleko” (2001) – Sonja
  • “Virtualna stvarnost” (2001) – Nina
  • “Dunav” (2003) – Tamara
  • “Desperado tonik” (2004) – Fatalna žena
  • “Žurka” (2004) – Đina
  • “Jug jugoistok” (2005) – Sonja
  • “Od groba do groba” (2005) – Ida
  • “Princ od papira” (2008) – Eva
  • “Vratiće se rode” (2007-2008) – Darinka
  • “Zabranjena ljubav” (2009) – Upravnica mrtvačnice