Žarko Laušević film

Žarko Laušević

Ko je bio Žarko Laušević?

Žarko Laušević, poznat kao jedan od najistaknutijih glumaca bivše Jugoslavije, ostavio je neizbrisiv trag u svetu glume. Rođen u Crnoj Gori, svoj talenat je razvijao i delio između Crne Gore i Srbije. Osamdesetih godina prošlog veka, njegova popularnost je dosegla vrhunac, zahvaljujući nizu uloga koje su ga proslavile. Osim glume, Laušević se okušao i u pisanju, dodajući time još jednu dimenziju svom umetničkom izrazu. Njegov doprinos kulturi i umetnosti ostaje trajno upamćen u srcima publike koja ga je volela i cenila.

Rani život i obrazovanje

Žarko Laušević je rođen 19. januara 1960. godine u Cetinju. Njegov put ka vrhu glumačke scene započeo je diplomiranjem na prestižnom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekao temeljno obrazovanje i veštine koje će kasnije definisati njegovu karijeru.

Nakon studija, Laušević je postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jedne od najcenjenijih institucija u oblasti teatra u regionu. U ovom pozorištu, on je briljirao u mnogobrojnim ulogama, pokazujući svoj širok spektar glumačkih sposobnosti. Njegove interpretacije likova bile su duboke, emotivne i uvek autentične, što je publiku ostavljalo bez daha.

Laušević nije bio samo glumac, već i umetnik koji je svojim radom inspirisao mnoge mlade glumce i glumice. Njegova posvećenost umetnosti, strast prema glumi i sposobnost da svaku ulogu učini svojom, čine ga jednim od najznačajnijih glumaca svoje generacije.

Filmska karijera

Žarko Laušević, čija je glumačka karijera obilježena brojnim značajnim ulogama, započeo je svoj filmski put 1982. godine ulogom u filmu “Progon”. Te iste godine, njegov talenat je dodatno došao do izražaja kroz zapažene uloge u filmovima “Savamala” i “Direktan prenos”. Međutim, prava prekretnica u njegovoj karijeri desila se 1984. godine sa serijom “Sivi dom”, koja mu je donela široku popularnost i priznanje.

Nakon ovog uspeha, Laušević je nastavio da gradi svoju karijeru kroz raznovrsne i izazovne uloge. Njegova filmografija obuhvata veliki broj filmova i televizijskih serija, uključujući naslove kao što su “Šmeker” (1985), “Svečana obaveza” (TV) (1986), “Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Oficir s ružom” (1987), “Braća po materi” (1988), “Boj na Kosovu” (1989), “Original falsifikata” (1991), “Bolje od bekstva” (1993), “Kaži zašto me ostavi” (1993), i “Nož” (1999).

U novijem periodu svoje karijere, Laušević je nastavio da ostvaruje zapažene uloge u projektima poput filma “Smrdljiva bajka” (2015) i serija “Senke nad Balkanom” (2017), “Vreme zla” i “Kalkanski krugovi” (2021). Posebno značajan projekat je serija “Pad”, snimljena po motivima njegove knjige “Godina prođe, dan nikad”, sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, koja je premijerno prikazana prošle godine.

Žarko Laušević

Žarko Laušević je bio jedan od najistaknutijih glumaca bivše Jugoslavije

Lični život

Žarko Laušević, poznat kao omiljeni glumac među ženskom publikom, svoj privatni život delio je sa samo dve dame. Njegov prvi brak bio je sa Majom, s kojom ima dvoje dece, ćerku Asju i sina Dušana. Kasnije, njegovo srce osvojila je Anita, s kojom je dobio ćerku Janu.

Upoznavanje sa Anitom desilo se krajem 80-ih godina, tokom snimanja filma “Boj na Kosovu”. Žarko se odmah zaljubio u nju, ali je odlučio da sačuva svoj tadašnji brak. Anita se, s druge strane, udala i rodila ćerku. Njihovi putevi su se ponovo ukrstili kasnije. Anita, rođena 1966. godine u Ljubljani, profesionalni je šminker.

O Aniti se ne zna mnogo, ali je poznato da ima ćerku Janu s Lauševićem i da uživa u uspešnoj karijeri. Ona je radila na brojnim poznatim projektima, uključujući seriju “Seks i grad” i film “Spajdermen 2”. Takođe, sarađivala je s velikim holivudskim zvezdama poput Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet.

Suđenje

U julu 1993. godine Žarko i njegov stariji brat Branimir su napadnuti od strane huligana blizu podgoričkog lokala “Epl”. Žarko je iz vatrenog oružja usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radomira Vučinića i ranio Andriju Kažića.Za ovaj čin osuđen je na 13 godina zatvora. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Savezni sud je nakon ponovnog pretresa u februaru 1998. godine ukinuo ovu presudu i osudio ga na 4 godine. S obzirom da je idržao četiri i po godine kazne, pušten je na slobodu i ubrzo se preselio u Njujork. Vrhovni sud Crne Gore je po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine promenio odluku i Laušević je dobio kaznu od 13 godina pritvora. Sledeće godine za njim je raspisana međunarodna poternica. Žarko Laušević je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama 3. jula 2009. godine zbog isteka vize i trebalo je da bude izručen Srbiji. Sud u Njujorku je doneo odluku o ukidanju pritvora Lauševiću 14. septembra 2009. godine. 

U decembru 2011. godine, Žarko Laušević dobio je pomilovanje od tadašnjeg predsednika Republike Srbije, Borisa Tadića. Ovaj čin predstavljao je značajan trenutak u njegovom životu. Nastavak njegove priče usledio je 1. februara 2012. godine, kada mu je srpski pasoš uručio ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, tokom posete Njujorku.

“Lauš” i objavljene knjige

Žarko Laušević, poznat kao jedan od najistaknutijih glumaca svoje generacije, ušao je i u svet književnosti. Godine 2011, objavio je svoju prvu knjigu “Godina prođe, dan nikad”, koja je odmah privukla veliku pažnju javnosti. Nastavljajući svoj književni put, 2013. godine izdao je “Drugu knjigu”, koja je takođe naišla na pozitivan odziv kod čitalaca.

Njegov život i karijera bili su inspiracija za film “Lauš”, koji je režirala Branka Bešević Gajić. Premijera ovog filma održana je u februaru 2014. godine u Sava centru, što je bio značajan događaj u Lauševićevoj karijeri. Najnoviji doprinos njegovom književnom opusu je knjiga “Padre, idiote!”, objavljena u maju 2022. godine.

Laušević se poslednji put pojavio u javnosti u oktobru, na premijeri filma “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića. Ovaj događaj, održan u beogradskoj MTS dvorani, okupio je mnoge poznate ličnosti, a Laušević se zajedno sa ostalim članovima glumačke ekipe poklonio gledaocima.

Nagrade i priznanja

Žarko Laušević, jedan od najpoznatijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, tokom svoje bogate karijere osvojio je brojne nagrade i priznanja. Njegov talenat i posvećenost umetnosti prepoznati su kroz različita priznanja, koja su potvrdila njegov status u svetu glume. Evo nekih od najznačajnijih nagrada koje je osvojio:

 • Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu “Oficir sa Ružom”, 1987. godine.
 • Nagrada lista “Polet” u Puli Žarku Lauševiću i Kseniji Pajić za najpoetičniji emotivni odnos, 1987. godine.
 • Nagrada “Car Konstantin” u Nišu za uloge u filmovima “Oficir sa Ružom”, “Dogodilo se na današnji dan” i “Oktoberfest”, 1987. godine.
 • Nagrada “Grad teatar” za ulogu u predstavi “Kanjoš Macedonović”, 1989. godine.
 • Nagrada Zoran Radmilović za ulogu u predstavi “Kanjoš Macedonović”, 1989. godine.
 • Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save u predstavi “Sveti Sava”, 1990. godine.
 • Nagrada izdavačke kuće “Dečje Novine” za ulogu u filmu “Tango Argentino”, 1992. godine.
 • Gran Pri na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu “Bolje od Bekstva”, 1993. godine.
 • Nagrada lista “Novost 8” za ulogu u filmu “Kaži zašto me ostavi”, 1993. godine.
 • Nagrada u Herceg Novom.
 • Nagrada “Gran pri Naisa”, Filmski susreti − Niš, 2016. godine.
 • Nagrada “Zlatna antena” za glavnu mušku ulogu, FEDIS, 2019. godine.

Ove nagrade su samo deo onoga što je Laušević postigao u svojoj karijeri, potvrđujući njegovu izuzetnost i posvećenost umetnosti glume. Svaka od ovih nagrada predstavlja priznanje za njegov rad, talenat i doprinos filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Za kraj

Žarko Laušević je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije. Njegova karijera, obogaćena brojnim nagradama i priznanjima, svedoči o njegovom izuzetnom talentu i posvećenosti umetnosti. Kroz različite uloge u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim predstavama, Laušević je ostavio neizbrisiv trag u srcima publike. Njegova sposobnost da oživi svaki lik čini ga istinskim umetnikom. Njegove knjige dodatno oslikavaju njegovu duboku i slojevitu ličnost. Žarko Laušević ostaje simbol talenta, strasti i posvećenosti, čije delo i život inspirišu i fasciniraju.

Žarko Laušević je preminuo 15. novembra 2023. godine u Beogradu posle kraće i teže bolesti. Preminuo je u 63. godini života.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Žarko Laušević? Žarko Laušević je poznati srpski i crnogorski glumac.
 • U kojim poznatim delima je Žarko Laušević igrao? Laušević je igrao u mnogim poznatim delima, uključujući filmove kao što su “Oficir sa Ružom”, “Boj na Kosovu”, “Nož”, i serije poput “Sivi dom” i “Senke nad Balkanom”.
 • Kada je Žarko Laušević započeo svoju glumačku karijeru? Laušević je svoju glumačku karijeru započeo osamdesetih godina prošlog veka, a prvu značajnu ulogu imao je u filmu “Progon” 1982. godine.
 • Da li je Žarko Laušević pisao knjige? Da, Laušević je autor nekoliko knjiga, uključujući “Godina prođe, dan nikad”, “Druga knjiga”, i “Padre, idiote!”.

Spoljne reference:

Filmografija

1970 – e

 • “M. B” (1978) – Vojin Vukelić

1980 – e

 • “Savamala” (1982) – Vinko Sarić
 • “13. jul” (1982) – Janko
 • “Ruski Umetnički Eksperiment” (1982) – Tjomkin
 • “Progon” (1982) – Mirko
 • “Direktan Prenos” (1982) – Fantom
 • “Venerijanska Raja” (1982) – Lazar
 • “Hasanaginica” (1983) – Hasanaga
 • “Mrtvi se ne vraćaju” (1983) – (mini-serija)
 • “Dani Avnoj-a” (1983)
 • “Igmanski Marš” (1983) – Miljan
 • “Oštrica Brijaca” (1983)
 • “Ne tako davno” (1984) – Srle
 • “Lazar” (1984) – Lazar mlađi
 • “Jedna Polovina Dana” (1985)
 • “Jagode u Grlu” (1985) – Lale
 • “Dobrovoljci” (1986) – sportista
 • “Lepota Poroka” (1986) – mladić s cigaretom
 • “Svečana Obaveza” (1986) – Zoran Hadžikostić
 • “Šmeker” (1986) – Pavle/Pavel Ivković
 • “Sivi Dom” (1986) – Šilja
 • “Pod Ruševinama” (1987)
 • “Dogodilo se na današnji dan” (1987) – Bajra
 • “Rimski Dan” (1987) – Sekst Propertije
 • “Oficir s Ružom” (1987) – Petar Horvat
 • “Oktoberfest” (1987) – Skobi
 • “Leto” (1988) – Milan (TV)
 • “Vuk Karadžić” (1988) – knez Mihailo Obrenović
 • “The Fortunate Pilgrim” (1988)
 • “Put na Jug” (1988) – Morit
 • “Braća po Materi” (1988) – Braco Gavran
 • “Boj na Kosovu” (1989) – Miloš Obilić
 • “Atoski Vrtovi – Preobraženje” (1989) – Slikar Sava

1990 – e

 • “Stela” (1990) – Mato Herceg
 • “Valjevska Bolnica” (1990) – Milojе Dacić, sin
 • “Kolubarska Bitka” (1990) – Aleksa Dacić
 • “Bal” (1990) – Ekart
 • “Original Falsifikata” (1991) – Stojan
 • “Montenegro” (1991)
 • “Crni Bombarder” (1992) – Šmajser
 • “Zaboravljeni” (1992) – Aca
 • “Preci i Potomci” (1992) – narator
 • “Kaži Zašto Me Ostavi” (1993) – Peđa
 • “Bolje od Bekstva” (1993) – Aleksa Radman
 • “Rođen kao Ratnik” (1994) – Gibon
 • “Nož” (1999) – Alija Osmanović/Ilija Jugović
 • “Ranjena Zemlja” (1999) – Nele

2010 – e

 • “Tajna Nečiste Krvi” (2012) – ikonopisac Sava
 • “Smrdljiva Bajka” (2015) – Moma
 • “Senke nad Balkanom” (2017) – princ Đorđe Karađorđević
 • “Koreni” (TV serija, 2018) – Aćim Katić
 • “Pet” (2019) – Žaca

2020 – e

 • “NOC – Non-Official Cover” (2019–2020) – Nikola Mitrović
 • “Državni Službenik” (2019–2020) – Ilija
 • “Ime Naroda” (2020) – Jovan Jovanović Zmaj
 • “Aleksandar od Jugoslavije” (TV serija, 2021) – kralj Nikola Petrović
 • “Kalkanski Krugovi” (2021) – Velibor Matić
 • “Vreme Zla” (2021) – Vukašin Katić
 • “Leto Kad Sam Naučila da Letim” (2022) – Nikola
 • “Heroji” (film, 2022) – narator
 • “Heroji Halyarda” (2023) – Kosta Jović
 • “Vazdušni Most” (2023) – Kosta Jović
 • “Vreme Smrti” (TV serija, 2024) – Živojin Mišić
 • “Volja Sinovljeva” (2024) – Nikola
 • “Ruski Konzul” (2024) – Ljubo Božović