Radoš Bajić film

Radoš Bajić - Biografija

Ko je Radoš Bajić?

Svojom neospornom harizmom i dubokim doprinosom srpskoj umetničkoj sceni, Radoš Bajić je ime koje odjekuje kroz generacije. Bajić je izrastao u cenjenog glumca, scenaristu i reditelja. Njegova strast i posvećenost umetnosti postavili su ga kao istaknutu figuru u svetu filma, televizije i pozorišta. 

Kroz ovaj tekst, dublje zaranjamo u život i postignuća Radoša Bajića, istražujući kako je oblikovao i obogatio kulturnu baštinu Srbije.

Rani život i obrazovanje

Jedan od istaknutih umetnika srpske kulturne scene, Radoš Bajić, rođen je 24. septembra 1953. godine u slikovitom selu Medveđa, blizu Trstenika. Sin Miloša i Vere, njegovo detinjstvo je obeleženo porodičnim vrednostima koje su ga usmerile ka svetu umetnosti.

Obrazovanje

Odrastajući u skladnom okruženju porodice Bajić, Radoš je brzo pokazivao interesovanje za umetnost i glumu. Nakon završene osnovne škole u rodnom selu, upisuje srednju muzičku školu u Nišu, gde je razvio svoj muzički talenat. Međutim, njegova strast prema glumi vodila ga je dalje. Godine 1976, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom profesorke Ognjenke Milićević, postavljajući temelje za svoju buduću karijeru u svetu umetnosti.

Prvi koraci ka sjaju umetničke scene

Radoš Bajić je već tokom studentskih dana privukao pažnju kao izuzetno talentovan mladi glumac. Njegova profesionalna karijera započela je 1975. godine kada je, još uvek kao student, zauzeo ulogu Nedeljka Čabrinovića u predstavi režisera Veljka Bulajića. Nakon završetka studija, pozorišta u Beogradu su ga pozvala da se pridruži njihovim ansamblima.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na poziv profesora Miroslava Belovića, ostvario je izvanredno tumačenje uloge Laure u predstavi “Dundo Maroje”. Takođe, na sceni Narodnog pozorišta “Zrikavica”, briljirao je kao Antonije Isaković u predstavi “Crveni šal”. U Pozorištu “Atelje 212” ne samo da je odigrao ulogu Nenada u drami “Duel”, čiji je i autor, već je ostvario saradnju sa velikim Jovanom Milićevićem.

Radoš Bajić je već tada zračio izuzetnom harizmom i talentom koji su obećavali svetlu budućnost na umetničkoj sceni.

Filmska karijera i prepoznatljive uloge

Na samom početku svoje karijere, Radoš Bajić je nagovestio svoju svestranost i komplementarnost svog talenta kroz svoje prvo autorsko delo – monodramu “Led”. Ova monodrama ga je odvela na putovanje izvodeći je preko 1000 puta širom sela i gradova Srbije i Jugoslavije. Njegova teatarska veština, bogata leksika i dijalekatske vrednosti, kao i književni kvaliteti, omogućili su monodrami “Led” da pronađe svoje mesto u antologiji srpske monodrame.

Međutim, Radoš Bajić nije stao samo na monodrami. Nakon odličnih kritika za svoje prve uloge na filmu i posebno izvanrednih reakcija publike, odlučuje da svoju karijeru primarno nastavi na filmu i televiziji. Otvorio je put raznovrsnim ulogama koje su pokazale njegovu duboku sposobnost prenošenja različitih emocija i karaktera.

Izvanredne uloge i saradnja sa velikim imenima

Tokom svoje bogate karijere, Radoš Bajić ostvario je preko 100 uloga na filmu i televiziji. Svojim izvanrednim talentom i posvećenošću privukao je pažnju najznačajnijih filmskih i televizijskih reditelja. Imena kao što su Veljko Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac i Slavoljub Stefanović Ravasi, postala su sastavni deo njegove saradnje.

Njegove izvanredne uloge u filmovima, TV dramama i serijama potvrđuju njegovu sposobnost da se istinski transformiše i donese autentične priče na ekran. Izdvajaju se uloge kao što su Nedeljko Čabrinović u filmu “Atentat u Sarajevu” iz 1976. godine, Anđelko u kultnom filmu “Beštije” i mladi pilot Dalibor u TV seriji “Partizanska eskadrila”. Njegova uloga Sekule u filmovima “Sekula i njegove žene” (1986), “Sekula se opet ženi” (1991) i “Treća sreća” (1995) osvojila je srca publike, a priča smeštena u šumadijsko selo postala je deo kulturne baštine.

Posebno je značajna i saradnja sa renomiranim rediteljem Živojinom Pavlovićem, sa kojim je snimio filmove “Na putu za Katangu” i “Dezertir”. Pored izvanrednih glumačkih uloga, Bajić je bio producent i scenarista ovih filmova.

Njegova karijera je dostigla novu dimenziju kroz TV seriju “Selo gori, a baba se češlja”, čiji je autor i reditelj. Ova serija je osvojila srca publike i postigla neviđenu popularnost na medijskom prostoru Srbije.

Radoš Bajić je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj umetničkoj sceni, istražujući dubine ljudskih emocija i pričajući priče koje su dirnule i inspirisale generacije. Njegova posvećenost umetnosti i neiscrpna strast prema glumi i režiji čine ga ikonom koja će zauvek živeti u srcima svih koji cene autentičnost umetničkog izraza.

Selo gori a baba se češlja

“Selo gori a baba se češlja” – serija koja je osvojila srca publike širom Srbije

Talentovani autor, scenarista i producent

U svetu umetnosti, retki pojedinci uspevaju da se istaknu ne samo kao izvanredni glumci, već i kao talentovani autori, scenaristi i producenti. Radoš Bajić, ime koje zauzima posebno mesto na srpskoj umetničkoj sceni, je upravo takav umetnički genije. Njegova karijera je duboko obeležena ne samo glumačkim izražavanjem, već i duboko prožetim stvaralaštvom u svim njegovim oblicima.

Krenuvši od svoje prve monodrame “Led” pa sve do TV serije “Selo gori, a baba se češlja”, Bajić je pokazao svoju sposobnost da spoji različite aspekte umetnosti i stvori delo koje će osvojiti srca publike.

Ovi filmski i televizijski naslovi predstavljaju samo deo impresivnog portfolija Radoša Bajića, dokazujući njegovu sposobnost da se istovremeno izrazi kroz različite umetničke forme i žanrove. Njegova karijera je istinski svedočanstvo o njegovom neizmernom doprinosu srpskoj umetničkoj sceni i njegovom dubokom razumevanju umetnosti kao sredstva izražavanja i povezivanja sa publikom.

Lični život

Radoš Bajić, ime koje neizostavno izaziva poštovanje i admiraciju, predstavlja sintezu glumačkog talenta, umetničke vizije i angažovanosti u zaštiti srpske kulture, tradicije i porodice. Rođen i povezan sa seljskim životom, Bajić se u svom umetničkom izražavanju sa strašću bavi tradicijom, nasleđem i savremenim izazovima srpskog sela.

Velika kreativna energija i jaka predanja omogućavaju mu da kreira umetnička dela koja podstiču ponos i svest o kulturnim i istorijskim vrednostima srpskog naroda. Kroz svoje režije, scenarije i uloge, Bajić podseća na lepotu srpske tradicije i duboku vezu sa porodicom, omogućavajući nam da se povežemo sa dubokim korenima.

Uprkos dnevno-političkim strastima, Bajić se drži daleko od političke arene. Kroz svoje umetničke rezultate, ono što najviše podržava je koncept autonomnosti umetnosti od politike. Kao patriot, afirmiše vrednosti koje su često izazvane i koje često bivaju prenebregnute.

Osim u svetu umetnosti, Bajić se istakao i u humanitarnom radu. Sa svojom porodicom, dugi niz godina je ulagao napore u pomoć onima koji su najpotrebniji.

Od 2010. godine, Bajić je redovni član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, što svjedoči o njegovom dubokom angažmanu u zaštiti i promociji seoskog života i kulture.

Bajićevo pero i dalje hodanje utemeljeno mišljenje mogu se pronaći u njegovim kolumnama u renomiranim dnevnim novinama “Politika” i “Blic”. Teme koje obrađuje su raznovrsne, ali se uglavnom fokusiraju na društvene aspekte.

Oženjen Milenom, sa dvoje dece, Bajić živi u Beogradu i svom rodnom selu Medveđi kod Trstenika. Ne dajući se svakodnevnim preizazovima, ožarava svojom autentičnošću i angažmanom, i nastavlja da nas inspiriše i obogaćuje svojim umetničkim doprinosom.

Nagrade i priznanja 

Radoš Bajić, istaknuti glumac i umetnik, ne samo da je zadobio poštovanje publike svojim izvanrednim ulogama, već je i nagrađivan za svoje izvanredne doprinose umetnosti, kulturi i humanitarnom radu. 

Nagrade koje je osvojio odražavaju široku lepezu njegovih talenata i doprinosa, ne samo u svetu glume, već i u promociji kulturnih vrednosti i humanitarnog rada. Neke od značajnih nagrada koje je dobio uključuju:

 • Zlatna pilotska znacka RVO Vojske Jugoslavije za ulogu u filmu “Partizanska eskadrila”.
 • Velika Povelja za mušku ulogu na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.
 • Nagrada Privredne Komore Srbije – Menadžer godine za filmsku i televizijsku produkciju.
 • Nagrada Zlatni ćuran – Festival komedije u Jagodini.
 • Nagrada Oskar popularnosti za najgledaniju TV seriju “Selo gori a baba se češlja”.
 • Orden Svetog vladike Nikolaja srpskog za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.
 • Velika Gramata Srpske Pravoslavne Crkve za promociju vrednosti.
 • Nagrada za najbolju TV seriju svih vremena / Festival TV serija.
 • Orden Svetog Save drugog stepena od Srpske pravoslavne crkve.
 • Nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi Srbije.
 • Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić” – Filmski susreti Niš 

Ove nagrade su samo neka od priznanja koja su Radoša Bajića krunisala za njegove izvanredne talente, doprinose umetnosti i angažman u zaštiti srpske kulture i tradicije. Svojim radom i doprinosom, Bajić ostavlja neizbrisiv pečat na kulturnoj sceni Srbije.

Radoš Bajić

Kroz mnoge nagrade i priznanja, Bajić je potvrđen kao izvanredna figura u srpskom društvu

Za kraj

Radoš Bajić, istinski renesansni umetnik, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi i umetnosti. Njegova bogata i raznovrsna karijera obuhvata ne samo izvanredne glumačke nastupe na filmu, televiziji i pozornici, već i duboku posvećenost čuvanju kulturne i tradicionalne baštine srpskog naroda. Kroz svoje autorske, scenarističke i producentske napore, Bajić je stvorio izuzetne umetničke radove koji su osvojili brojne nagrade i priznanja.

Bajićeva uloga ne završava samo na umetničkoj sceni. Njegov humanitarni rad, angažovanje u društvenim pitanjima i podrška tradicionalnim vrednostima svedoče o njegovom dubokom uticaju na društvo. Nagrađivanje i priznanja koja je dobio za svoje delo su jasna potvrda njegove izuzetne posvećenosti i doprinosa srpskoj kulturi.

Radoš Bajić ostaje simbol kreativne energije, umetničke strasti i predanosti tradiciji, čovečnosti i kulturnom nasleđu. Kroz svoj rad i doprinos, on inspiriše buduće generacije umetnika da tragaju za izuzetnošću i ostave pečat koji će trajati kroz vreme.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Radoš Bajić? Radoš Bajić je istaknuti umetnik srpske kulturne scene, rođen 24. septembra 1953. godine u selu Medveđa, blizu Trstenika. Poznat je kao glumac, reditelj, scenarista i producent.
 • Gde je Radoš Bajić odrastao i školovao se? Odrastao je u selu Medveđa. Nakon osnovne škole, pohađao je srednju muzičku školu u Nišu, a potom diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 1976. godine.
 • Koje su neke od značajnih uloga Radoša Bajića? Istaknute uloge uključuju Nedeljka Čabrinovića u “Atentatu u Sarajevu”, Anđelka u “Beštijama”, Dalibora u “Partizanskoj eskadrili” i Sekulu u seriji filmova “Sekula i njegove žene”.
 • Da li je Radoš Bajić pisao i režirao? Da, bio je pisac i reditelj, poznat po svom radu na filmovima i televizijskim serijama.

Spoljne reference: 

Filmografija

1970 – e

 • Sinovi (Fudbaler) (1975)
 • Đavolje merdevine (1975)
 • Sarajevski atentat (Nedeljko Čabrinović) (1975)
 • Deca rastu noću (Bogdan) (1976)
 • Vrhovi Zelengore (Nenad) (1976)
 • Beštije (Anđelko) (1977)
 • Gospodarev zet (TV) (1978)
 • Stići pre svitanja (Miloš Jovanović) (1978)
 • Partizanska eskadrila (Dalibor) (1979)
 • Radio Vihor zove Anđeliju (1979)
 • Osvajanje slobode (Milan Dostanić „Svirac”) (1979)

1980 – e

 • Dragi moj Milovane Danojliću (1980)
 • Žeđ (1981)
 • Nastoanje (Stanko) (1982)
 • Venerijanska raja (Simić) (1982)
 • Krojači džinsa (Čeda) (1982)
 • Led (1982)
 • Sabinjanke (Ralf Nelson, ubica služavke) (1982)
 • Mahovina na asfaltu (učitelj) (1983)
 • Banović Strahinja (Boško Jugović) (1983)
 • Oj, Moravo (TV) (Narator) (1984)
 • Sedefna ruža (1984)
 • Otkos (Dobrivoje Krkić) (1984)
 • Dvostruki udar (Stale) (1985)
 • Crvena baraka (nemački narednik) (1985)
 • Sekula i njegove žene (Sekula) (1986)
 • Lutalica (Dule — šef orkestra) (1987)
 • Waitapu (Spira) (1987)
 • Uvek spremne žene (Brašarac) (1987)
 • Na putu za Katangu (Jova) (1987)
 • Suncokreti (nastavnik matematike) (1988)
 • Vanbračna putovanja (Faruk) (1988)
 • Vuk Karadžić (Sima Milutinović Sarajlija) (1987-1988)
 • Ortaci (Spasoje Kiković „Kiki”) (1988)
 • Pet hiljada metara sa preprekama (1989)

1990 – e

 • Solunci govore (1990)
 • Pokojnik (Policijski agent) (1990)
 • Sveti mesto (Spira) (1990)
 • Sekula se opet ženi (Sekula) (1991)
 • Smrt gospođe Ministarke (pukovnik) (1991)
 • Prvi put s ocem na jutrenje (kum Ilija) (1992)
 • Dezerter (Aleksa) (1992)
 • Napadač (Urednik na televiziji) (1993)
 • Treća sreća (Sekula/Dragoljub) (1995)
 • Belo odelo (vlasnik striptiz-bara) (1999)

2000 – e

 • Država mrtvih (Policijski komandir) (2002)
 • Selo gori… i tako (Radašin) (2009)

2010 – e

 • Selo gori, a baba se češlja (Radašin) (2007−2017)
 • Nova Godina u Petlovcu (Radašin) (2011)
 • Led (Stari Milivoje) (2012)
 • Braća po babine linije (Radašin) (2016)
 • Zaspanka za vojnike (Bogdan Jakovljević) (2018)
 • Ubice mog oca (Mirkov tast) (2018)
 • Šifra Despot (Jovo Agbaba) (2018−2019)
 • Psi laju, vetar nosi (Gladiola) (2017−2019)
 • Zaspanka za vojnike (mini serija) (Bogdan Jakovljević) (2019)
 • Preživeti Beograd (Ružičin deda) (2019-2020)
 • Azbuka našeg života (Stevan, Urošev otac) (2021)
 • Srpski junaci srednjeg veka (narator) (2017−2022)
 • Heroji Haliyarda (Gojko Ludi) (2023)
 • Poseta (serija) (2023)
 • Vazdušni most (Gojko Ludi) (2024)

Režiserski rad

 • Čuvar ikone svetog Đorđa – film i TV serija u pripremi (2024) – KONTRAST STUDIOS
 • Vazdušni most – mini serija u 6 epizoda (2024) – KONTRAST STUDIOS
 • Heroji Haliyarda – igrani film (2023) – KONTRAST STUDIOS
 • Šifra Despot – TV serija od 55 epizoda TV PINK (2017-2019) – KONTRAST STUDIOS
 • Psi laju vetar nosi – TV serija od 22 epizode RTS (2017-2019)
 • Braća po babine linije – igrani film (2015) – KONTRAST STUDIOS
 • Za kralja i otadžbinu – igrani film (2014) – KONTRAST STUDIOS
 • Ravna Gora – TV serija od 10 epizoda – RTS-KONTRAST STUDIOS (2013)
 • Led – igrani film (2011) – KONTRAST STUDIOS
 • Led – mini serijal od tri dela – RTS – KONTRAST STUDIOS (2012)
 • Selo gori, a baba se češlja – TV serija od 101 epizode RTS (2007—2016) – KONTRAST STUDIOS
 • Selo gori… i tako – igrani film (2009) – KONTRAST STUDIOS
 • Nagrada Braća Karić (2009)
 • Treća sreća – igrani film (1995) – KVIT PODIJUM
 • Sekula se opet ženi – igrani film (1991)
 • Tragovima kosovskih junaka – dramska hronika (1989) – KVIT PODIJUM
 • Na putu za Katangu – igrani film (1987)
 • Božić u Šumadiji – dokumentarno igrani film RTS (1985)
 • Oj Moravo – TV serijal RTS (1985)
 • Otkos – TV serijal RTS (1984)
 • Led – TV drama RTS (1982)