Marko Nikolić film

Marko Nikolić - Biografija

Ko je bio Marko Nikolić?

Marko Nikolić je bio cenjeni filmski i pozorišni glumac, čija su dela i doprinos obeležili domaću umetničku scenu.

Njegova uloga u popularnoj TV seriji “Bolji život” donela mu je televizijsku slavu i osvojila srca mnogih gledalaca. Marko Nikolić je izražavao dubine ljudskih emocija kroz svoju glumu, dodirujući srca publike širom zemlje. 

Njegova glumačka veština nije ostala neprimećena, te je Marko Nikolić dobio brojne prestižne nagrade koje su priznale njegova izuzetna ostvarenja.

Marko Nikolić nije samo ostavio dubok trag u svetu umetnosti, već je i inspirisao mlade glumce da teže savršenstvu i istražuju dubine svojih talenata. Njegova ličnost i rad ostaju svetionik za sve one koji teže umetničkom izražavanju i istraživanju ljudskih emocija.

Rani život i obrazovanje

U svetu srpske umetnosti, ime Marka Nikolića zrači kao zvezda koja je obasjala pozorišne daske i filmska platna. Rođen 20. oktobra 1946. godine u Kraljevu, njegov životni put bio je isprepleten umetnošću i strašću prema glumi.

Poreklo

Nikolićevi koreni su duboko ukorenjeni u istorijskim previranjima. Njegovi roditelji su prvobitno živeli i radili u Tesliću, ali su bili primorani da napuste grad zbog nacističke okupacije i presele se u Kraljevo. U tom gradu, Marko Nikolić je odrastao i stasavao, dok je već u ranoj mladosti pokazivao interesovanje za umetnost. Posete Kraljevačkom pozorištu pružile su mu prve dodire sa magijom glume, čime je zasnovao temelje svoje buduće karijere.

Porodica

Porodična podrška takođe je igrala značajnu ulogu u formiranju Nikolićeve umetničke sudbine. Njegova majka Leposava bila je takođe glumica, dok je otac bio šumarski inženjer. Pored toga, imao je starijeg brata koji je uticao na njegovu radoznalost i interesovanje za svet umetnosti.

Obrazovanje i prvi glumački koraci

Iako je kao dečak trenirao košarku u lokalnom klubu “Sloga,” Marko Nikolić je ubrzo otkrio svoju pravu strast – glumu. Posvećenost sportu nije mu smetala da svoju pažnju preusmeri ka pozorištu, koje ga je sve više privlačilo. Nakon završetka osnovne i srednje škole, odsluženog vojnog roka i razmišljanja o svojoj budućnosti, odlučio je da upiše glumu.

Nakon više pokušaja, uspeo je da se upiše na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, postavši deo generacije koja će obeležiti srpsku glumačku scenu. Studirao je zajedno sa budućim velikanima poput Miki Manojlovića, Predraga Ejdusa, Dragana Maksimovića i Gorana Sultanovića. Nakon intenzivnih godina studiranja, Marko Nikolić je diplomirao 1972. godine.

Već od 1970. godine, Nikolić je postao član Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je otvorio vrata svoje umetnosti široj publici. Njegova glumačka karijera nastavila je da raste, a uloge koje je tumačio na pozornici i na filmu izazivale su oduševljenje i divljenje.

Marko Nikolić je postao sinonim za talent, strast i predanost glumi. Njegovo ime će ostati urezano u sećanjima generacija koje su ga gledale na sceni i ekranu, dok će njegova zaostavština i dalje inspirisati buduće umetnike da slede svoje snove i teže vrhunskim umetničkim izražavanjima.

Pozorišna karijera

Nikolić je postao poznat po svojoj sposobnosti da se potpuno predaje svakom liku kojeg tumači. Njegova paleta uloga je bila raznovrsna i duboka, od komičnih likova do ozbiljnih i dramatičnih figura. Njegove interpretacije su odisale autentičnošću i suštinskom povezanošću sa emocijama likova.

Jedna od ikoničnih uloga koju je Marko Nikolić tumačio bila je Abel Znorko u predstavi “Zagonetne varijacije”,  koju je režirao Božidar Đurović. Ova predstava je premijerno izvedena 2. maja 1998. godine i od tada je odigrana čak 293 puta. Za svoju izvanrednu interpretaciju lika Abela Znorka, Nikolić je zasluženo dobio prestižnu nagradu “Raša Plaović.”

Pored ove predstave, Marko Nikolić je zasijao na sceni kroz niz drugih uloga, svaka sa svojim posebnim sjajem. Njegova interpretacija likova kao što su Promotor u “Đavolovom pečatu”, Henry u “Ričardu III”, Saroš u “Tašani”, Kalimako u “Mandragoli”, Baron u “Na dnu”, Karadjordje Petrović u “Vojvoda Karadjordje i knjaz Miloš”, i mnoge druge, svaka za sebe svedoči o njegovoj dubokoj vezi sa svakim karakterom.

Njegova karijera je bila obeležena i nagradama i priznanjima. U svetlu svog doprinosa srpskom pozorištu, Marko Nikolić je postao inspiracija mnogima i ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti. Iako više nije sa nama, njegove uloge će nastaviti da žive na pozornici i u srcima svih onih koji su imali priliku da uživaju u njegovoj izuzetnoj interpretaciji likova.

Početak filmske karijere

Marko Nikolić, čije ime je sinonim za dubok glumački izraz, ostavio je neizbrisiv trag i na filmskom platnu. Još dok je bio student, Nikolić je osvajao manje filmske uloge koje su ga postepeno lansirale u svet filmske umetnosti.

Prve filmske uloge

Jedna od prvih uloga koja je obeležila početak Nikolićeve filmske karijere bila je u seriji “Letovi koji se pamte”, gde se pojavio u jednoj epizodi. Sledeće godine, 1968., dobio je sporednu ulogu Aziza u filmu “Biće skoro propast sveta”. Te iste godine je zaigrao u TV filmu “Nevrovatni cilinder Đ. V. kralja Kristijana”. Nastavljajući svoj put, Nikolić je 1969. godine imao ulogu seoskog milicajca u filmu “Sedmina” Živojina Pavlovića, kao i u filmu “Zaseda”.

Godina 1969.  je takođe bila obeležena ulogom u nagrađivanom filmu “Rani radovi”, prikazanom na Berlinskom filmskom festivalu, gde je Nikolić tumačio lik Dragiše. Godine 1970. igrao je u filmu “Pucanj”, koji je režirao Krešimir Golik.

Naredna decenija, od 1971. do 1980., bila je ispunjena Nikolićevim filmskim angažmanima. Igrao je u nekoliko TV serija i filmova, gde je svaka uloga doprinela širenju njegovog glumačkog spektra. Njegova sposobnost da se duboko uroni u različite karaktere omogućila mu je da tumači širok spektar likova.

Nezaboravni uspesi na filmu

Nikolić je igrao u filmovima kao što su “Užička republika” (1974) gde je tumačio lik Klakera, “Poznajete li Pavla Pleša?” (1975), “Devojački most” (1976) gde je bio jedan od glavnih protagonista kao partizan Marko, te “Grlom u jagode” (1976), “Na putu izdaje” (1976) i ponovo “Užička republika”, gde je i dalje tumačio ulogu Klakera.

Nikolićeva karijera je obuhvatala i uloge u filmovima kao što su “Inferiornost”, “67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije”, “Dvoboj za južnu prugu”, “Boško Buha”, “Razmena”, “Prva srpska železnica”, “Petrijin venac”, “Snovi, život, smrt Filipa Filipovića”, i mnogi drugi.

Njegova prisutnost na filmu ostavila je neizbrisiv pečat, a svaka uloga je bila nova prilika da pokaže svoj izuzetan talenat i duboko razumevanje ljudskih emocija. Marko Nikolić će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih glumaca, čija umetnost živi i dalje kroz njegove uloge i sećanja svih koji su imali priliku da ga vide na filmskom platnu.

Uspon u filmskoj karijeri i prepoznatljive uloge

Marko Nikolić, neumorno i sa strašću, gradio je svoju glumačku karijeru tokom više decenija. Sa svojom neprikosnovenom veštinom tumačenja raznovrsnih likova, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj i televizijskoj industriji.

Godine 1981., Nikolić je započeo svoj put kroz filmske uloge sa pojavljivanjem u TV seriji “Svetozar Marković” kao Adam Bogosavljević. Naredne godine, publika ga je primetila u filmovima “Šesta brzina” kao gastarbajter, “Stari Beograd”, “Bila jednom ljubav jedna”, i “Kraljevski voz” gde je tumačio lik železničara ilegalca, kao i u filmu “Buntovnik”.

Tokom 1982. godine, igrao je uloge u TV serijama kao što su kao gastarbajter, “Poslednji čin”, “Doktorka na selu” kao sekretar Radiša, “Priče preko pune linije”, “Španac”, i u TV filmu “Beograd nekad i sad”. Godine 1983. igrao je u francuskom filmu “Le prix du danger” kao takmičar, a takođe se pojavio u TV serijama “Zamke” i TV filmu “Karađorđeva smrt”.

Jedna od uloga koja je obeležila karijeru glumca Marka Nikolića i privukla ogromnu pažnju publike je uloga Dragiše “Gige” Popadića u kultnoj TV seriji “Bolji život”. Ova serija je postala nezaobilazan deo istorije televizije i ostavila dubok trag u srcima gledalaca.

Međutim, Nikolić je postao posebno prepoznatljiv kroz svoju ulogu Karađorđa Petrovića u TV serijama “Karađorđe” i “Vuk Karadžić”. Uloge koje je tumačio donele su mu značajnu popularnost, a publika je mogla da vidi njegovu izuzetnu sposobnost da se duboko poveže sa svojim likovima.

Ostatak njegove karijere, sve do 2019. godine, obeležen je brojnim ulogama u TV serijama i filmovima koji su pokazali njegovu konstantnu posvećenost umetnosti glume. Nikolić je postao legenda srpske kinematografije, ostavljajući nas sa nasleđem neprocenjive vrednosti.

Bolji život

Giga iz ‘Boljeg života’: Nezaboravna uloga koja je oblikovala Marka Nikolića

Lični život

Marko Nikolić, poznat kao izuzetni srpski glumac, ostavio je dubok trag u svetu umetnosti svojom nezaboravnom glumačkom karijerom i doprinosom filmskoj i televizijskoj sceni. Njegov talenat i doprinos filmu i kulturi bili su prepoznati i van ekrana.

Osim svojih izvanrednih uloga na filmu i televiziji, Nikolić je takođe bio predmet pažnje na filmskim festivalima i kulturnim događajima. Tokom 48. Filmskih susreta u Nišu u avgustu 2013. godine, predstavljen je dokumentarni film “Marko Nikolić, Zmaj i Dunav”, koji je bacio svetlo na njegov umetnički put i uticaj na kulturu. Ovaj dokumentarni film pružio je uvid u život i rad ovog izuzetnog glumca, istražujući njegovo nasleđe i doprinos umetnosti.

Njegov uticaj na filmsku industriju i televiziju nije bio samo profesionalan, već je i lični život bio od značaja. Nikolić je imao tri braka iza sebe i ukupno troje dece, uključujući i svoju ćerku Minu, koja je takođe postala glumica. Ova porodična povezanost sa umetnošću dodatno ističe značaj koji je umetnost imala u njegovom životu.

Nagrade i priznanja

Jedna od značajnih nagrada koju je Marko Nikolić dobio jeste “Nagrada Pavle Vuisić za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu” koja mu je dodeljena 2012. godine. Ova nagrada ističe njegov doprinos filmskoj industriji i umetnosti glume u Srbiji.

Takođe, 1998. godine, dobio je “Nagradu Raša Plaović” za svoju izuzetnu ulogu kao Abel Znorko u predstavi “Zagonetne varijacije”. Ova nagrada potvrđuje njegovu sposobnost da se istakne u pozorištu i donese dubinu i autentičnost likovima koje tumači.

Njegova uloga Zmaja u filmu “Kordon” donela mu je “Nagradu Car Konstantin” na 38. Filmskim susretima u Nišu 2003. godine. Ovo priznanje označava visoku vrednost njegove interpretacije lika Zmaja i doprinos filmskoj umetnosti.

Nagradu u obliku prstena sa likom Joakima Vujića dobio je za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu. Ovo priznanje dodatno ističe Nikolićevu predanost umetnosti i njenom pozitivnom uticaju na kulturnu scenu.

Godine 2018, dobio je “Zlatnu medalju za zasluge u kulturnim delatnostima” po ukazu Predsednika Republike Srbije. Ova prestižna nagrada dodijeljena mu je kao priznanje za njegov doprinos kulturi i umetnosti.

Njegove impresivne uloge u pozorištu takođe su nagrađivane. Za ulogu Svetislava u predstavi “Ivkova slava”, dobio je “Statuetu Ćurana”, kao i za ulogu Mikana Spasića u predstavi “Tri boje duge” 2000. godine.

Marko Nikolić ostavio je dubok trag ne samo kroz svoje izvanredne performanse, već i kroz niz prestižnih priznanja koja je dobio tokom svoje karijere. Njegovo nasleđe i doprinos umetnosti i kulturi i dalje će ostati prisutni kao inspiracija za buduće generacije umetnika.

Kraj života i sećanje

Srpska umetnička scena doživela je veliki gubitak 2. januara 2019. godine, kada je Marko Nikolić, cenjeni glumac, preminuo nakon duge i teške bolesti u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara” u Beogradu. Njegova smrt ostavila je prazninu u svetu umetnosti i duboko pogodila sve one koji su cenili njegov izuzetan talenat i doprinos filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Komemoracija u čast Marka Nikolića održana je 5. januara u Narodnom pozorištu, okupivši mnoge kolege, prijatelje, i obožavaoce koji su želeli da odaju počast ovom velikanu umetnosti. 

 Porodica, prijatelji, kolege i obožavaoci došli su da se oproste od ovog izvanrednog glumca i da se prisete njegovih uloga koje su obeležile generacije. Marko Nikolić će zauvek ostati u srcima svih onih koji su cenili njegovu dubinu, emotivnost i posvećenost umetnosti. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Marko Nikolić? Marko Nikolić bio je istaknuti srpski glumac, poznat po svojim ulogama u pozorištu i na filmu.
 • Gde i kada je rođen Marko Nikolić? Rođen je 20. oktobra 1946. godine u Kraljevu.
 • Gde je Marko Nikolić studirao glumu? Studirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
 • Koja uloga ga je učinila posebno prepoznatljivim? Posebno je prepoznatljiv po ulozi Dragiše “Gige” Popadića u seriji “Bolji život”.
 • Kada je Marko Nikolić preminuo? Preminuo je 2. januara 2019. godine u Beogradu.

Spoljne reference:

Filmografija

1960 – e

 • Letovi koji se pamte (1967)
 • Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana (1968)
 • Biće skoro propast sveta, Aziz (1968)
 • Zaseda, seoski milicajac (1969)
 • Sedmina (1969)
 • Rani radovi, Dragiša (1969)

1970 – e

 • Pucaj (1970)
 • Čedomir Ilić, student (1970)
 • Domovina u pesmama (1971)
 • Don Kihot i Sančo Pansa (1971)
 • Amigos (1972)
 • Prvi splitski odred, poverenik glavnog ustaškog stana (1972)
 • Od danas do sutra (1973)
 • Divlje godine (1974)
 • Užička republika, Klaker (1974)
 • Poznajete li Pavla Pleša? (1975)
 • Užička republika (TV serija), Klaker (1976)
 • Na putu izdaje, partizanski oficir (1976)
 • Devojački most, Marko (1976)
 • Grlom u jagode, Marko (1976)
 • Inferiornost, Aberidži (1977)
  1. sastanak Skupštine Kneževine Srbije, Adam Bogosavljević (1977)
 • Pucaj, Petar Zorić (1977)
 • Razmena (1978)
 • Dvoboj za južnu prugu, Miša (1978)
 • Boško Buha (TV serija), Puškar (1978)
 • Boško Buha, Puškar (1978)
 • Prva srpska železnica, Nikola Pašić (1979)
 • Ujed, Miloš (1979)

1980 – e

 • Petrijin venac, Dobrivoje (1980)
 • Nešto iz života, veterinar Života (1980)
 • Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, komunista demonstrant (1980)
 • Kraljevski voz, železničar ilegalac (1981)
 • Tuga, mladić (1981)
 • Stari Beograd (1981)
 • Buntovnik (1981)
 • Bila jednom ljubav jedna (1981)
 • Svetozar Marković, Adam Bogosavljević (1981)
 • Šesta brzina, gastarbajter (1981)
 • Španac, poručnik kraljeve vojske (1982)
 • Poslednji čin (1982)
 • Beograd nekad i sad, Neša, Nikola, Petar (1982)
 • Priče iz radionice, gastarbajter Milorad (1982)
 • Doktorka na selu, sekretar Radiša (1982)
 • Priče preko pune linije, Nikola Stokić (1982)
 • Karađorđeva smrt, Karađorđe (1983)
 • Zamke, Pavle, major OZNE (1983)
 • Rade Končar (1983)
 • Le Prix du danger, takmičar (1983)
 • Veliki transport, Pavle Paroški (1983)
 • Ne tako davno (TV serija) (1984)
 • Ulični pevači (1984)
 • Dvostruki udar, Brka (1985)
 • Kvo vadis?, Tigelin (1985)
 • Vrenje (1986)
 • Sivi dom, Kecov stric (1986)
 • Rezervisti (1987)
 • Lo scialo (1987)
 • Bolji život: Novogodišnji specijal, Dragiša „Giga“ Popadić (1987)
 • Novogodišnja priča (1988)
 • Vuk Karadžić, Karađorđe Petrović (1987—1988)
 • Bolji život, Dragiša „Giga“ Popadić (1989)
 • Drugarica ministarka, Giga Popadić (1989)

1990 – e

 • Gluvi barut, Mrki (1990)
 • Ljubav je hleb sa devet kora (1990)
 • Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal, Marko (1991)
 • Apis, major Ljubomir Vulović (1991)
 • Glava šećera, David Uzlović, zelenaš (1991)
 • Konak (1991)
 • Bolji život, Dragiša „Giga“ Popadić (1987—1991)
 • Juriš na skupštinu, Milomir Sokolović (1992)
 • Teatar u Srba, Karađorđe Petrović (1992)
 • Dnevnik uvreda 1993, Stefan Nikolić (1994)
 • Novogodišnja priča, Života (1994)
 • Srećni ljudi, Velimir Davidović (1994—1996)
 • Policajac sa Petlovog brda, Rembo (1994)
 • Kraj dinastije Obrenović, Dimitrije Cincar-Marković (1995)
 • Terasa na krovu, Ratko (1995)
 • Tamna je noć, Boško Beležada (1995)
 • Ljubav, ženidba i udadba, Jovan (1997)
 • Gore dole, Damjan Danković „Đoks“ (1996-1997)
 • Nikoljdan 1901. godine, kafeđija Stavros (1998)
 • Svirač, gazda Milun Vučetić (1998)
 • Nek bude što bude (1999)
 • Morte di una ragazza perbene (1999)

2000 – e

 • Budi fin (2001)
 • Rondo, pacijent 1 (2001)
 • Akcija Tigar, Milun Petković (2002)
 • Tridesetdva kvadrata, Ljubisav (2002)
 • Zagonetne varijacije, Abel Znorko (2002)
 • Država mrtvih, pijanac Roćko (2002)
 • Kazneni prostor, vodoinstalater Sava (2002)
 • Kordon, Zmaj (2002)
 • Najbolje godine, Božidar (2003)
 • Skela, gospodar (2004)
 • Ljubav, navika, panika, Đole (2005)
 • Ideale veze, Budimir Popivoda (2005—2006)
 • Šejtanov ratnik, Karađorđe (2006)
 • Kafanica blizu SIS-a, Bogi (2007)

2010 – e

 • Montevideo, Bog te video!, Atanas Božić (2010)
 • Kuku Vasa, organizator (2010)
 • Parada, Bogdan (2011)
 • Jagodići, Mate (2012)
 • Montevideo, Bog te video! (TV serija), Atanas Božić (2012—2013)
 • Kutija, Brko (2013)
 • Peti leptir, deda Dušan (2014)
 • Jednaki (segment Sofija) (2014)
 • Budva na pjenu od mora, đed Joko (2012—2015)
 • Čizmaši, general Pantić (2015)
 • Za kralja i otadžbinu, Milisav Janjić (2015)
 • Brat Dejan, general Dejan Stanić (2015)
 • Pesnik revolucije (2017)
 • Božićni ustanak, Mitrofan ban (2017)
 • Senke nad Balkanom, deda Luka Pletikosić (2017)
 • Pet, advokat Sima (2018)
 • Komšije, Živojin (2018)
 • Pogrešan čovek, Lazar Crnković stariji (2018)
 • Urgentni centar, Hrabren Lukić (2018)
 • Žigosani u reketu, deda Miša (2018)
 • Otac, deda (2020)

Pozorište

 • Promotor – “Đavolov pečat”
 • Komentator – “Majka Hrabrost i njena deca”
 • Henri – Ričard III
 • Saroš – “Tašana”
 • Kalimako – “Mandragola”
 • Benkvo – “Magbet”
 • Orlando – “Kako vam drago”
 • Repetilov – “Nevolje zbog pameti”
 • Neko, potom Svetislav Dobrić – “Ivkova slava”
 • Nikolaj Rostov – “Rat i mir”
 • Serdar Janko – “Gorski vijenac”
 • Afranije – “Majstor i Margarita”
 • Grof Cezar fon Muk – “Mefisto”
 • Aleksa Žunić – “Sumnjivo lice”
 • Baron – “Na dnu”
 • Ljubomir Vulović – “Apis”
 • Jaša Tomić – “Je li bilo kneževe večere”
 • Bertije – “Napoleon I”
 • Džordž, vojvoda od Klorensa – “Ričard III”
 • Sokolović – “Izbiračica”
 • Batista – “Ukroćena goropad”
 • Karađorđe Petrović – “Vojvoda Karađorđe i knjaz Miloš”
 • Lebedev – “Idiot”
 • Abel Znorko – “Zagonetne varijacije”
 • Viktor Novak – “Suze su OK”
 • Dorn – “Galeb”
 • Berald – “Uobraženi bolesnik”
 • Šimurina – “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”
 • Hadži Sinanudin – “Derviš i smrt”
 • Tiresija – “Bahanatkinje”