Predrag Ejdus

Od | 11 Septembra, 2023
Predrag Ejdus - Biografija

Ko je bio Predrag Ejdus?

S početkom uzbudljive priče o životu i karijeri jednog od najpoznatijih glumaca na ovim prostorima, Predraga Ejdusa, ulazimo u svet koji je obogatio jugoslovensku i srpsku umetnost. Predrag Ejdus, ime koje je postalo sinonim za izvanrednu glumu i predanost umetnosti, bio je istinski virtuoz na pozornici i zasluženo je ostavio dubok trag u istoriji glume. 

Ovaj članak će nas provesti kroz ključne trenutke njegovog života i karijere, istražujući kako je postao cenjeni glumac i profesor glume, ostavljajući neizbrisiv pečat u srpskom pozorištu i filmskoj umetnosti.

Rani život i obrazovanje

Predrag Ejdus, jedan od najcenjenijih srpskih glumaca, došao je na svet 24. jula 1947. godine u Beogradu. Njegov otac bio je Jevrejin, dok je majka bila Srpkinja, čime je već u svojoj porodičnoj pozadini nosio bogatstvo različitih kultura i uticaja.

Svoju rani interes za umetnost i glumu Ejdus je razvijao tokom školovanja. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, gde je već pokazivao znakove svojih glumačkih talenata. Nakon srednje škole, odlučio se za ozbiljniju obuku, upisavši Akademiju za pozorište, film i televiziju. Godina 1972. označila je značajan trenutak u njegovoj karijeri kada je diplomirao na ovoj uglednoj instituciji, a mentor mu je bio profesor Milenko Maričić.

Već tokom svojih studentskih dana, Ejdus se aktivno bavio glumom i postao član amaterskog pozorišta “Dadov” od 1962. do 1968. godine. Nakon završetka studija, njegova profesionalna karijera je uzletela. Godine 1972. postao je član ansambla drame Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostao sve do 1993. godine. Ovde je briljirao u mnogim ulogama i stekao reputaciju izvanrednog glumca. Njegova pojava na sceni često je bila poput magije, osvajajući publiku svojom harizmom i interpretacijom likova.

Predrag Ejdus je tokom svoje karijere ostvario izvanredne uloge u pozorištu, filmu i televiziji. Njegova sposobnost da se potpuno utopi u lik i da prenese duboke emocije ostavljala je publiku bez daha. Njegovo prisustvo na sceni bilo je jedinstveno i nezaboravno iskustvo za svakog gledaoca.

Pozorišna karijera

Predrag Ejdus, čije ime je sinonim za izvanrednu glumu, ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti i srpskom pozorištu. Rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu, i već tokom svojih ranih dana pokazivao je neobičan talenat za glumu.

Godine 1972. postao je član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na njegovim daskama je ostvario stotine izvanrednih predstava. Jedna od najzapaženijih bila je crna komedija “Šovinistička farsa”, u kojoj je zajedno sa Josifom Tatićem tumačio uloge Hrvata Bernarda Draha i Srbina Slobodana Mihajlovića. Ova predstava je postala pravi hit, obišla je čitavu bivšu Jugoslaviju i doživela više od 1800 izvođenja. Na njenim temeljima su čak stvorena tri nastavka istoimenog filma.

Ejdus je bio jedan od retkih glumaca čije je srce bilo u pozorištu, a uloge na filmu i televiziji prihvatao je ne toliko iz ljubavi, koliko iz potrebe. Od 1972. do 2018. godine, odigrao je na stotine predstava, ne samo u Narodnom pozorištu, već i u drugim pozorištima širom Srbije.

Njegovo umetničko nasleđe je impresivno. Na sceni Narodnog pozorišta, tumačio je raznovrsne uloge, uključujući Aleksandra Karađorđevića u “Apisu”, Lazara Dunđerskog u “Je li bilo kneževe večere”, biskupa od Vinčestera u “Henriju Šestom”, Milana Novakovića u “Pokojniku” i mnoge druge. Takođe je tumačio naslovne uloge u predstavama “Napoleon”, “Kir Janja” i “Faust”.

Filmska karijera

Predrag Ejdus, glumačka legenda koja će zauvek živeti u srcima ljubitelja umetnosti, započeo je svoju filmsku karijeru 1971. godine, a brzo je osvojio publiku svojim izvanrednim talentom.

Njegov prvi korak na filmskom platnu bio je u filmu “Haleluja”. Ejdus je igrao glavnu ulogu i već tada je pokazao svoj neosporni glumački potencijal. Nakon toga, usledile su uloge u filmu “Don Kihot i Sančo Pansa” i televizijskoj drami “Poraz”.

Jedna od njegovih nezaboravnih uloga bila je tumačenje Alberta Ajnštajna u filmu “Mileva Ajnštajn”. Njegova sposobnost da se potpuno prepozna u lik i donese ga do života ostavila je dubok utisak na publiku.

Tokom 1973. godine, Ejdus je snimio film “Vreme Sutjeske” i učestvovao u serijama “Filip na konju” i “Naše priredbe”. Naredne godine glumio je u čak četiri filma, uključujući “Provod”, “Slobodan prevod Mizantropa”, “Crna lista” i “Polenov prah”.

Tokom devedesetih godina i početkom dvadesetog veka, nastavio je sa izuzetnim glumačkim dostignućima u filmovima kao što su “Tito i ja”, “Jevreji dolaze”, “Vukovar, jedna priča”, i mnogim drugima. Takođe se pojavljivao u popularnim serijama kao što su “Lisice”, “Kazneni prostor”, i “Stižu dolari”.

Njegova kasnija glumačka karijera donela mu je još mnogo značajnih uloga u filmovima i serijama poput “Lud zbunjen normalan”, “Bela lađa”, “Šifra Despot”, i mnogim drugim.

Zlatni ćuran

Predrag Ejdus je osvojio nagradu “Zlatni ćuran” za životno delo 2018. godine

Lični život

Predrag Ejdus, veličanstveni glumac koji je obeležio srpsku i jugoslovensku pozorišnu scenu, nije bio samo umetnik na sceni, već i posvećen suprug i otac.

Milica Ejdus, arhitekta i scenografkinja, bila je partnerka Predraga Ejdusa u životu i podrška u njegovoj umetničkoj karijeri. Njihova ljubavna priča počela je dok je Ejdus još bio gimnazijalac, a Milica studentkinja arhitekture. Iako je priznao da ga Milica na početku nije ni primećivala, njihova veza se brzo razvila pre nego što je Ejdus otišao na odsluženje vojnog roka u Skoplje. Nakon venčanja, par je blagosloven rođenjem ćerke Vanje 1. novembra 1976. godine, a zatim i sina Filipa, dve i po godine kasnije.

Ejdus je istakao da je na svoju porodicu ponosniji nego na svoju bogatu karijeru i izvanredne uloge koje je ostvario. Njegova deca su sledila svoje strasti i postigla uspeh u svojim oblastima. Filip je postao profesor međunarodnih odnosa i političkih nauka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dok je Vanja diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti i postala uspešna glumica.

Zanimljivo je da se Predrag Ejdus, uprkos složenim vremenima i promenama u društvu, izjašnjavao po nacionalnosti kao Jugosloven. Njegova posvećenost umetnosti i porodici, kao i njegovo opredeljenje prema zajedničkom identitetu, čine ga ne samo izuzetnim glumcem već i čovekom sa dubokim vrednostima.

Predrag Ejdus nas je napustio 2018. godine, ali će njegovo nasleđe u umetnosti i porodičnom životu ostati kao inspiracija i primer za sve generacije.

Akademski rad

Predrag Ejdus  ostavio je neizbrisiv trag ne samo na sceni i platnu, već i u obrazovanju mladih glumaca. Od 2001. godine, Ejdus je bio vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti „Braća Karić”, gde je svojim bogatim iskustvom i znanjem oblikovao generacije budućih glumaca. Njegova posvećenost i stručnost u umetnosti glume doveli su do njegovog izbora za redovnog profesora na predmetu Gluma u 2006. godini.

Ejdusova uloga u obrazovanju mladih talenata bila je od neprocenjive vrednosti. Njegova sposobnost da prenese znanje, strast i posvećenost glumi inspirisala je mnoge studente da slede njegove korake. Kao profesor, bio je poznat po svojoj metodičnosti, entuzijazmu i sposobnosti da izvuče najbolje iz svojih studenata.

Pored svoje akademske karijere, Ejdus je bio i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine. U tom periodu, doprineo je razvoju i promociji srpske dramske umetnosti, zastupajući interese glumaca i doprinoseći unapređenju njihovog statusa u društvu.

Nagrade i priznanja

Predrag Ejdus, istaknuti srpski glumac, osvojio je mnoge prestižne nagrade za svoj izvanredan doprinos umetnosti. Neki od najpoznatijih priznanja uključuju:

 • Dobričin prsten za životno delo, 2008.
 • Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičaru, 2018.
 • Sterijine nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama “Je li bilo kneževe večere?” i “Kir Janja”.
 • Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru, 2008.
 • Specijalna Sterijina nagrada za sveukupan doprinos pozorišnoj umetnosti Srbije, 2018.
 • Gran pri “Tatjana Lukjanova” za izuzetne uloge u predstavama “Amadeus” i “Delirijum tremens”, 2006.
 • Statueta Ćuran za ulogu Joakima Vujića u predstavi “Kako zasmejati gospodara”, 1986.
 • Nagrada za debitantsku ulogu na Filmskim susretima u Nišu, 1973.
 • Zlatni lovorov venac na Međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu, 1981. i 1989.
 • Zlatna kolajna na Festivalu monodrame u Zemunu, 1991.
 • Oktobarska nagrada Beograda, 1993.
 • Statueta “Ljubiša Jovanović” u Šapcu, 1993.

Ove nagrade svedoče o izuzetnom talentu i doprinosu Predraga Ejdusa srpskoj umetnosti i kulturi.

Kraj života i sećanje

Predrag Ejdus, jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, preminuo je 28. septembra 2018. godine u Beogradu. Nakon njegove smrti, održana je komemoracija u Narodnom pozorištu u Beogradu 8. oktobra kako bi se odala počast ovom velikom umetniku. 

Njegov odlazak ostavio je prazninu u svetu srpskog glumišta, ali će sećanje na njegovu izvanrednu karijeru i doprinos pozorištu i filmu zauvek živeti kroz njegova dela. Predrag Ejdus će ostati upamćen kao nezaboravan umetnik i inspiracija mnogima.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Predrag Ejdus? Predrag Ejdus bio je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, rođen 24. jula 1947.
 • Gde je Predrag Ejdus studirao glumu? Ejdus je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu, gde je diplomirao 1972. godine.
 • Kada je Predrag Ejdus postao član Narodnog pozorišta u Beogradu? Postao je član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu 1972. godine.
 • Koje su neke od najznačajnijih pozorišnih uloga Predraga Ejdusa? Ejdus je imao mnoge značajne uloge, uključujući one u predstavama “Šovinistička farsa”, “Apisi”, “Je li bilo kneževe večere?”, “Henriju Šestom”, “Pokojniku”, “Napoleonu”, “Kir Janji” i “Faustu”.
 • Kada je Predrag Ejdus započeo svoju filmsku karijeru? Njegova filmska karijera započela je 1971. godine filmom “Haleluja”.
 • Koje su neke od najpoznatijih filmskih uloga Predraga Ejdusa? Ejdus je igrao u filmovima kao što su “Mileva Ajnštajn”, “Vreme Sutjeske”, “Tito i ja”, “Jevreji dolaze”, “Vukovar, jedna priča”, i mnogi drugi.
 • Kada je Predrag Ejdus preminuo? Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra 2018. godine.

Spoljne reference:

Filmografija

1970 – e

 • Haleluja (1971)
 • Don Kihot i Sančo Pansa (1971)
 • Poraz (TV film) (1972)
 • Mileva Ajnštajn (TV) (1972) – Albert Ajnštajn
 • Vreme Sutjeske (1973)
 • Filip na konju (serija) (1973) – Pisar
 • Naše priredbe (TV serija) (1973)
 • Provod (TV) (1974) – Albert Stoks
 • Slobodan prevod Mizantropa (1974)
 • Crna lista (TV) (1974) – Džoov sin
 • Polenov prah (1974) – Sedmak
 • Sinovi (1975) – Slovenac
 • Andra i Ljubica (1975) – Panta
 • Idi tamo gde te ne poznaju (1976) – Župnik
 • Morava 76 (serija) (1976) – Slavko (partijski sekretar)
 • Četiri dana do smrti (1976) – Nikola Hećimović
 • Muzika pozornice (serija) (1976)
 • Mizantrop (1977)
 • Pogled u noć (1978) – Milojko Milodrag
 • Povratak otpisanih (TV serija) (1978) – Mali
 • Prva srpska železnica (TV) (1979) – Mita Rakić
 • Slom (serija) (1979) – Instruktor PK KPJ

1980 – e

 • Mama (1980)
 • Snovi, život, smrt Filipa Filipovića (1980) – Ruski komunista
 • Kao Beograd ceo (1980)
 • Nepokoreni grad (serija) (1981) – Otokar Keršovani
 • Piknik u Topoli (1981) – Maksa
 • Žeđ (1981)
 • Visoki napon (1981) – Udbaš
 • Svetozar Marković (serija) (1981) – Aleksa Knežević
 • Sedam sekretara SKOJ-a (serija) (1981)
 • Živa zemlja (1982) – Banović
 • Krojači džinsa (1982) – Vule
 • Podvizi (1982)
 • Priče preko pune linije (serija) (1982) – Miličin muž
 • Snohvatice (1983) – Jovan Jovanović Zmaj
 • Pevanja na viru (1983)
 • Poslednja avantura (1984) – Lekar
 • Slučaj Laze Kostića (1985) – Tužilac 1
 • Brisani prostor (TV serija) (1985) – Jokohama
 • Učini to svojski (TV) (1985) – Zoran
 • Vrenje (TV) (1986) – Moša Pijade
 • Od zlata jabuka (1986) – Lekar
 • Bal na vodi (1986) – Anđelković, slikar
 • Priče sa kraja hodnika (1986) – Ginekolog
 • Šovinistička farsa (1986) – Bernard Drah
 • Štrajk u tkaonici ćilima (1986)
 • Pogrešna procena (1987)
 • Dom Bergmanovih (TV) (1987) – Leon
 • Ženska priča (1987) – Branko Perišić
 • Poslednja priča (1987)
 • Vuk Karadžić (serija) (1987) – Ivan Jugović
 • Kako zasmejati gospodara (1988) – Joakim Vujić (šnajderski kalfa)
 • Vanja (1988)
 • Poslednji krug u Monci (1989) – Žabac
 • Krivda (TV) (1989) – Baja Predić
 • Drugarica ministarka (serija) (1989) – Rajković
 • Hajde da se volimo 2 (1989) – Bernard Drah

1990 – e

 • Zaboravljeni (serija) (1990) – Direktor/Upravnik
 • Pokojnik (TV) (1990) – Inženjer Pavle Marić
 • Seks – partijski neprijatelj br. 1 (1990) – Mija
 • Hajde da se volimo 3 (1990) – Sudija
 • Kontrabas (TV) (1991)
 • Smrt gospođe ministarke (TV) (1991) – Aleksandar Aca Cvetković
 • Holivud ili propast (1991)
 • Mala (1991) – Direktor
 • Šovinistička farsa 2 (1992) – Bernard Drah
 • Uvod u drugi život (1992) – Major
 • Tito i ja (1992) – Predrag Goldštajn
 • Devojka s lampom (TV) (1992) – Sveštenik
 • Jevreji dolaze (1992) – Rajter
 • Tango argentino (1992) – Direktor
 • Pun mesec nad Beogradom (1993) – Nikolaj Vasiljevič Gogolj
 • Kockar (1993) – Gospodin Estli
 • Broz i ja (TV serija) (1993) – Predrag Goldštajn
 • Vukovar, jedna priča (1994) – Stjepan
 • Simpatija i antipatija (TV) (1995) – Dr Makarijus
 • Teatar u Srba (serija) (1993—1995) – Jovan Sterija Popović
 • Otvorena vrata (serija) (1995) – Živojin Dučić
 • Paket aranžman (1995) – Profesor
 • Tamna je noć (1995) – Doktor Labud Aškerc
 • Tuđa Amerika (1995) – Doktor
 • Ubistvo s predumišljajem (1995) – Dr Cvetković
 • Joj, Karmela (TV) (1996) – Paulino
 • Kontraš (serija) (1996)
 • Potera za blagom (1996)
 • Šovinistička farsa 3 (1996) – Bernard Drah
 • Ljubav, ženidba i udadba (TV) (1997) – Jovan Sterija Popović
 • Kanal mimo (serija) (1998) – Direktor
 • Ne miriše više cveće (1998) – Mile francuz
 • Nikoljdan 1901. godine (TV) (1998) – Rista Opalić
 • Proputovanje (1999) – Borislav – stariji

2000 – e

 • Vidimo se u Den Hagu (2000) – Bernard Drah
 • Lola (TV) (2001) – Ika Pušibrk
 • Rondo (TV film) (2001)
 • Suze Denisa Tita (2002) – Fizičar
 • Glad (2002)
 • Zona Zamfirova (2002) – Trubač
 • Lisice (serija) (2002) – Ratko
 • Život je marš (TV) (2003) – Josip Broz Tito
 • U poseti kod gospodina Grina (TV) (2003) – Gospodin Grin
 • Kazneni prostor (TV serija) (2003) – Đan Pjetro Donati
 • Skela (TV) (2004) – Zvonolivač
 • Pljačka Trećeg rajha (2004) – Bankar
 • Pad u raj (2004) – Taksista
 • Jesen stiže, dunjo moja (2004) – Gazda Granfild
 • Te quiero, Radiša (TV film) (2004) – Psihijatar
 • Miris formalina (2005)
 • Ivkova slava (2005) – Kanić
 • Lele, bato (TV) (2005) – Doktor Jakovljević
 • Drugo stanje (serija) (2006) – Doca
 • Stižu dolari 2 (serija) (2005—2006) – Marinković
 • Dva (2007)
 • Pozorište u kući (serija) (2007) – Telembaković
 • S. O. S. – Spasite naše duše (2007) – Joška
 • Ono naše što nekad bejaše (serija) (2007) – Atanas Dimić
 • Kraljevina Srbija (TV) (2008) – Baron fon Gisel – Austrougarski carski poslanik
 • Ulica lipa (serija) (2007—2015) – Obren
 • Poslednja audijencija (serija) (2009)

2010 – e

 • Šišanje (2010) – Profesor Hadži-Tankosić
 • Miris kiše na Balkanu (TV serija) (2010—2011) – Leon Salom
 • Nepobedivo srce (TV serija) (2011.- 2012) – Aleksa Novaković
 • Šešir profesora Koste Vujića (2012) – Profesor francuskog jezika
 • Lud, zbunjen, normalan (2012) – Belaj Beg Jovanče
 • Ustanička ulica (2012) – Otac
 • Bela lađa (serija) (2007—2012) – Lazar Hadži-Zdravković
 • Kad svane dan (2012) – Rabin
 • Na putu za Montevideo (2013) – Branislav Nušić
 • Lud, zbunjen, normalan (2013) – Jovan Belajbeg
 • Šešir profesora Koste Vujića (TV serija) (2013) – Profesor francuskog jezika
 • Talog (TV drama) (2014) – Andrija Milošev
 • Brat Dejan (2015) – Dušan
 • Kad bi ovce bile roze (2015) – Nastavnik
 • Nađa (2015)
 • Pridošlica (2015) – Brana
 • Urgentni centar (2015) – Doktor Brković
 • Santa Marija dela Salute (2016) – Jovan Đorđević
 • Izgrednici (film) (2017) – Ginekolog
 • Santa Marija dela Salute (TV serija) (2017) – Jovan Đorđević
 • Žigosani u reketu (2018) – Bole
 • Šifra Despot (2018) – Penzioner Siniša
 • Daleko je Holivud (2019) – Ferenc