Ivan Bekjarev film

Ivan Bekjarev - Biografija

Ko je bio Ivan Bekjarev?

Ivan Bekjarev je umetnik čija je karijera obasjala pozornice i ekrane širom zemlje i šire. On je ostvario izuzetne uspehe u različitim žanrovima i medijima, ostavljajući dubok trag u istoriji umetnosti. Danas, njegov legat živi kroz Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u Beogradu.

Rani život i obrazovanje

Ivan Bekjarev, jedna od najsvetlijih zvezda našeg glumišta, rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Njegova priča započinje u porodici čiji su koreni duboko usađeni u Makedoniji. Otac Ivanov, Georgi (Đorđe), pre Drugog svetskog rata stigao je u Beograd iz Makedonije, dok je majka Radmila, poreklom iz Đevđelije, prešla u prestonicu 1945. godine. 

Godine 1952, Ivanov otac je službeno premestio porodicu u Kraljevo. Nakon završetka osnovne škole, Ivan je upisao Šestu beogradsku gimnaziju, gde je razvijao svoje talente i strast prema umetnosti. Nakon toga, sledio je svoj san i upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Na fakultetu je Ivan Bekjarev stvarao i učio zajedno sa izuzetno talentovanim kolegama, među kojima su se isticali Josif Tatić i Milan Gutović. Njihova zajednička strast prema glumi i umetnosti bila je temelj za buduće uspehe i stvaralački rad koji će oblikovati srpsku i jugoslovensku kulturu.

Glumačka karijera

Ivan Bekjarev je započeo svoju izuzetnu glumačku karijeru 1967. godine ulogom u filmu “Bokseri idu u raj”, gde je briljirao u glavnoj ulozi koju je tumačio zajedno sa velikim glumcem Mijom Aleksićem. Ova prva uloga obeležila je početak puta ka njegovom statusu legende jugoslovenskog i srpskog glumišta.

Tokom svoje impresivne karijere, Ivan Bekjarev je ostvario više od 150 uloga na pozornici i ekranu. Od tih uloga, oko 60 je bilo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je čak 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Njegova harizma i talent su bili dovoljni da ga pozorište širom Srbije poziva kao gosta, a svojim interpretacijama je oduševljavao publiku u raznim pozorištima u zemlji.

Njegov talenat nije ostao neprimećen, a Ivan Bekjarev je za svoj doprinos filmskoj umetnosti izabran za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN). Snimio je preko 50 filmova kako u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Repubici Jugoslaviji, tako i u Srbiji, Danskoj, Italiji i drugim zemljama. Njegove uloge su ostavile dubok utisak na publiku i kritiku, a njegovo prisustvo na ekranu je bilo magnet za gledaoce.

Ivan Bekjarev je takođe bio veoma uspešan radio i TV voditelj. 1970. godine, postao je prvi voditelj na tada novom radiju “Studio B” i izrekao prve reči “Dobar dan” na ovom prestižnom mediju. Na Radiju Beograd 202, godinama je bio autor i voditelj emisije “Mislim na vas, mislite na mene”. Takođe, stvorio je niz svojih šou programa na raznim televizijama, u kojima je zabavljao publiku svojim šarmom i duhovitošću.

Ivan Bekjarev je bio izuzetno svestran umetnik koji je igrao i pevao glavne uloge u mnogim kabareima, mjuziklima, operetama i drugim žanrovima. Njegova sposobnost da se brzo prilagodi različitim ulogama i žanrovima ga je činila posebnim umetnikom.

Televizijski trijumfi

Na malim ekranima, Ivan Bekjarev je stekao veliku popularnost ulogama u televizijskim dramama i serijama. Njegova uloga u serijama kao što su “Bolji život” i “Srećni ljudi” ostale su urezane u sećanju generacija gledalaca. Posebno će se pamtiti po svojoj izuzetnoj interpretaciji komičnih likova kao što su Kurčubić i Despotović. Takođe, ostvario je impresivne uloge u serijama “Otisak” i “Više od igre”, kao i u istorijskim dramama poput “Kraj dinastije Obrenović” i “Gorki plodovi”.

Naročito će ostati upamćen po svojoj ulozi zloglasnog upravnika nacističkog logora, Vujkovića, u seriji “Banjica”. Za ovu izvanrednu izvedbu, Ivan Bekjarev je 1984. godine proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji.

Ivan Bekjarev je ostavio neizbrisiv pečat na srpskoj umetničkoj sceni i nastavio da inspiriše i zabavlja publiku decenijama. Njegova izuzetna karijera obuhvata sve aspekte glume, televizije i radija, ostavljajući dubok trag u srpskoj i jugoslovenskoj kulturnoj baštini. Njegova umetnost će živeti zauvek u srcima onih koji su imali sreću da ga gledaju na sceni ili ekranu.

Bolji život

Ivan Bekjarev kao legendarni Stevica Kurčubić u seriji “Bolji život”

Pedagoški rad

Osim što je ostavio neizbrisiv trag na sceni i ekranima, Ivan Bekjarev je bio i predan pedagog. Od samog osnivanja, bio je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, gde je svoje bogato znanje i iskustvo prenosio na buduće generacije glumaca. Njegova strast prema glumi i umetnosti bila je zarazna, inspirišući mnoge mlade talente da koračaju stazama umetničke izražajnosti.

Među njegovim studentima na Akademiji umetnosti nalazili su se talentirani pojedinci poput Milana Kalinića, Ive Štrljić, Aleksandre Balmazović, i Danijela Nikolića. Njihovi uspesi na sceni i ekranima svedoče o dubokom uticaju i mentorstvu koje je Ivan Bekjarev pružio tokom svoje pedagoške karijere.

Osim na Akademiji umetnosti, Ivan Bekjarev je delio svoje znanje i iskustvo sa studentima na drugim fakultetima i akademijama. Njegova škola glume i javnog nastupa bila je mesto gde su mladi umetnici sticali vredne veštine i savete od majstora svog zanata. Njegova strast prema umetnosti i želja da prenese svoje znanje činili su ga ne samo izvanrednim glumcem već i izuzetnim učiteljem.

Bekjarev je ostavio svoj pečat i na polju organizacije umetničkih događaja. Tokom šesnaest godina, obavljao je funkciju umetničkog direktora i selektora na Međunarodnom Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu. 

Ivan Bekjarev je imao bogatu umetničku karijeru koja je bila vredna da se zabeleži. 2004. godine, Savez dramskih umetnika Srbije izdao je monografiju pod nazivom “Ivan Bekjarev”, u kojoj su njegov umetnički rad i biografija detaljno predstavljeni. Ova monografija postala je dragoceni dokument o životu i delu ovog umetnika, čije se nasleđe i danas oseća u srpskoj umetnosti.

Lični život

Ivan Bekjarev, ne samo da je bio izuzetan glumac i pedagog, već je takođe bio strastveni navijač i počasni član fudbalskog kluba Crvena zvezda. Iako je svoj život posvetio umetnosti, nije mogao sakriti svoju strast prema omiljenom fudbalskom klubu.

Bekjarev je svoju ljubav prema fudbalu i Crvenoj zvezdi otvoreno iskazivao. Bio je verni navijač ovog kluba i pratio je njihove utakmice sa istinskom strašću. 

Bekjarev nije bio samo umetnik i navijač, već i posvećeni suprug i otac. Iza sebe je ostavio suprugu Milku i sina Vanju. Njegova porodica bila je njegova podrška i snaga tokom čitavog života.

Nagrade i priznanja

Ivan Bekjarev, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih glumaca na srpskoj umetničkoj sceni, ostavio je dubok trag u svetu glume i pozorišta tokom svoje izvanredne karijere.

 Njegovo glumačko majstorstvo bilo je nagrađeno brojnim prestižnim nagradama koje svedoče o njegovom izuzetnom talentu i doprinosu srpskoj kulturi. Predstavićemo neke od najvažnijih priznanja koje je osvojio tokom svoje bogate karijere:

Kolektivna Majskа nagrаdа Beograda: Godine 1969, Ivan Bekjarev zajedno sa svojim kolegama izvedbom predstave “Gospođa ministarka” osvaja kolektivnu Majsku nagradu Beograda.

Stаtuetа Ćurаn nа Dаnimа komedije u Jagodini: Godine 1976, Bekjarev je dobio Stаtuetu Ćurаn nа Dаnimа komedije u Jagodini za svoju izuzetnu izvedbu u predstavi “Zvrčak”, gde je igrao lik Zake.

Nagradа Udruženjа drаmskih umetnikа Jugoslavije:  Nagradu Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije  Ivan Bekjarev je osvojio 1982. godine.

Zlаtnа Kоlаjnа nа Festivаlu monodrаme i pаntomime u Zemunu: Njegov talent za monodramu je nagrađen Zlatnom Kоlаjnom na Festivаlu monodrаme i pаntomime u Zemunu 1983. godine.

TV Ličnost godine u Jugoslaviji: Njegova uloga Vujkovića u TV seriji “Banjica” donela mu je titulu TV ličnosti godine u Jugoslaviji 1984. godine.

Nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta: Godine 1992, Ivan Bekjarev je nagrađen Nagradom Jugoslovenskog dramskog pozorišta za svoju ulogu Čipole u predstavi “Mario i mađioničar.”

Zlatni Ćuran za životno delo na danima komedije u Jagodini: Najnovije priznanje u nizu nagrada koje je Ivan Bekjarev osvojio je Zlatni ćuran za životno delo.

Ove nagrade su samo deo široke palete priznanja koje je Ivan Bekjarev zaslužio tokom svoje impresivne karijere. Njegov doprinos srpskoj kulturi ostaje neizbrisiv, a njegovo umetničko nasleđe će živeti kroz generacije.

Kraj života i sećanje

Novembra 16., 2020. godine, svet srpske umetnosti i kulture izgubio je jednog od svojih najsvetlijih talenata – Ivana Bekjareva. U 75. godini života, ovaj izuzetni glumac preminuo je od posledica koronavirusa.

Ivan Bekjarev sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegovo ime će ostati upamćeno kao jednog od najsvetlijih zvezda srpske umetničke scene.

Sećanje na Ivana Bekjareva ostaće živo u srcima svih koji su ga poznavali i voleli. Njegova strast prema umetnosti, glumi i pozorištu inspirisaće buduće generacije umetnika. Njegova bogata umetnička ostavština i doprinos srpskoj kulturi čine ga nezaboravnim umetnikom.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Ivan Bekjarev? Ivan Bekjarev bio je poznati srpski glumac, poznat po značajnom doprinosu srpskom i jugoslovenskom pozorištu, filmu i televiziji.
 • Kada i gde je rođen Ivan Bekjarev? Ivan Bekjarev je rođen 6. aprila 1946. godine u Beogradu, Srbija.
 • Gde je Ivan Bekjarev stekao obrazovanje? Nakon završetka osnovnog obrazovanja u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju, a kasnije se upisao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.
 • Možete li spomenuti neke od Ivana Bekjarevih istaknutih kolega? Tokom studija, radio je sa talentovanim pojedincima poput Josifa Tatića i Milana Gutovića.
 • Koliko je obimna bila glumačka karijera Ivana Bekjareva? Ostvario je preko 150 uloga u pozorištu i na ekranu, uključujući oko 60 uloga u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je bio član 33 godine.
 • Kada je Ivan Bekjarev preminuo? Ivan Bekjarev preminuo je 16. novembra 2020. godine u 75. godini života, od posledica COVID-19.
 • Gde je sahranjen Ivan Bekjarev? Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Spoljne reference:

Filmografija

1960 – e

 • Bokseri idu u raj (1967) – Toma Grković
 • Ne igraj se ljubavlju (TV) (1968) – mladi seljak
 • Sve će to narod pozlatiti (TV) (1968)
 • Sajam na svoj način (1968)
 • U raskoraku (1968)
 • Akvarijum (1969)
 • Kod zelenog papagaja (1969)
 • Obična priča (1969) – grof Novinski
 • Put gospodina Perisona (1969)
 • Obično veče (1969)
 • Leći na rudu (1969)

1970 – e

 • Srbija na Istoku (1970) – knez Milan Obrenović
 • Krunisanje (1970)
 • Protekcija (TV film) (1970) – Mladen Đurić
 • Levaci (1970) – mladić
 • Kapetan iz Kepenika (1971)
 • Sve od sebe (1971)
 • Roman sa kontrabasom (1972)
 • Slava i san (1972)
 • Ne gazite muškatle (1972)
 • I Bog stvori kafansku pevačicu (1972) – Živko
 • Poslednji (1973)
 • Manifest za slobodu (1974)
 • Otpisani (1974) – Cane Kurbala
 • Otpisani (1974) – Cane Kurbala
 • Lepeza ledi Vindemir (TV) (1974) – gospodin Dumbi
 • Sinovi (1975) – Tomić
 • Đavolje merdevine (TV serija) (1975)
 • U Orfeumu kod Brane (TV) (1975)
 • Džangrizalo (1976) – direktor hotela
 • Frontaš (1976) – službenik u ministarstvu
 • Roman sa kontrabasom (1977)
 • Crni dani (1977)
 • Više od igre (TV serija) (1977) – novinar
 • Pučina (1978) – dr. Ružić
 • Izbacivač (TV) (1978)
 • Profesionalci (TV serija) (1978)
 • Otpisani (TV film) (1978) – Cane Kurbala
 • Povratak otpisanih (TV serija) (1978) – Cane Kurbala
 • Čardak ni na nebu ni na zemlji (TV serija) (1978)
 • Sumnjivo lice (TV) (1979) – Milisav
 • Mahagoni (TV) (1979)
 • Kost od mamuta (TV) (1979) – šef kuhinje
 • Pripovedanja Radoja Domanovića (TV serija) (1979) – Milan Pavlović „Zrak“/Špijun
 • Gospodin Dimković (1979) – načelnik Avramović

1980 – e

 • Bilo, pa prošlo (TV serija) (1980)
 • Sunce (1980)
 • Pruga na revolucijata (1980)
 • Vruć vetar (TV serija) (1980) – golman / konobar u hotelu
 • Odbrana Pere Todorovića (1980)
 • Zeleni kabare (1981)
 • Sumrak (1983)
 • Marija, gde si…? (TV) (1983) – Milutin
 • Dani AVNOJ-a (TV serija) (1983) – novinar u Londonu
 • Otkos (TV serija) (1984) – Dragan Stanić
 • Banjica (TV serija) (1984) – Svetozar Vujković
 • U zatvoru (1985) – Velja Stanić
 • Džek-pot (TV) (1985)
 • Crveni i crni (1985) – direktor Zanini
 • Život je lep (1985) – gitarista
 • Kliment Ohridski (TV film) (1986) – knez Boris
 • Smešne i druge priče (TV serija) (1986) – Vlajić, direktor ekonomske škole
 • Neozbiljni Branislav Nušić (TV) (1986) – Branko Sekulić
 • Srećna nova ‘49 (1986) – inspektor u Subotici
 • Dobrovoljci (1986) – novinar
 • Lovac protiv topa (1986) – Šarlo
 • Misija majora Atertona (TV serija) (1986)
 • Odlazak ratnika, povratak maršala (TV serija) (1986) – crnoberzijanac
 • Krstaški rat u Jugovcu (1986)
 • Medved 007 (1986)
 • Šmeker (1986) – pukovnik
 • Ivanov (TV) (1987) – Borkin
 • I to se zove sreća (TV serija) (1987) – Kole
 • Novogodišnja priča (TV) (1988)
 • Roman o Londonu (TV serija) (1988) – Dilaj
 • Bolji život (TV serija) (1987-1988) – Stevan Kurčubić
 • Četrdeset osma – Zavera i izdaja (TV serija) (1988) – Sidorović
 • Boj na Kosovu (1989) – Paramunac
 • Ranjenik (TV serija) (1989) – četnički komandant
 • Mister Dolar (TV) (1989) – gospodin predsednik kluba
 • Bolji život (1989) – Stevan Kurčubić

1990 – e

 • Kolubarska bitka (1990) – pukovnik Ljubomir Milić
 • Sumnjivo lice (TV) (1990) – Jerotije Pantić, sreski kapetan
 • Hajde da se volimo 3 (1990)
 • Ljubav je hleb sa devet kora (1990)
 • Tuce svilenih čarapa (1991)
 • Noć u kući moje majke (1991) – Bata Dobrica
 • Srpkinja (1991) – Dobrilin otac
 • Bolji život 2 (TV serija) (1990-1991) – Stevica Kurčubić
 • Mala (1991) – inspektor
 • Knedle sa šljivama (TV) (1992) – Sima
 • Igrač na žici — Radomir Stević Ras (TV dokumentarni) (1992) – lično
 • Juriš na skupštinu (1992) – Jelenko Biđić
 • Volim i ja naranđe… no trpim (TV serija) (1992-1993) – Spaso
 • Prvi put s ocem na jutrenje (TV) (1992) – Krsta
 • Želja zvana tramvaj (TV) (1994) – lažni kontrolor
 • Teatar u Srba (TV serija) (1994)
 • Srećni ljudi (TV serija) (1993-1994) – Boško Despotović
 • Sve će to narod pozlatiti (TV) (1995) – Gazda David – Meandžija
 • Kraj dinastije Obrenović (TV serija) (1995) – Boža Maršićanin
 • Mali kućni grafiti (TV serija) (1996) – Miraš
 • Ćao, inspektore, 5 deo (1996) – Stojče ‘Mafiment’
 • Dobro veče, deco (serija) (1996) – Tika Atletika
 • Doviđenja u Čikagu (1996) – Stojče Mafiment
 • Srećni ljudi: Novogodišnji specijal (1996) – Boško Despotović
 • Kanal mimo (TV serija) (1997)
 • Vraćanje (1998) – trener Boris
 • Dosije 128 (TV) (1998) – drug Riste
 • Knez Mihailo (1998)
 • Bure baruta (1998) – čovek u autobusu
 • Mejdаn Simeuna Đаkа (TV) (1999) – Turčin na konju

2000 – e

 • Pronalazači (TV) (2000) – pronalazač Janko
 • Tajna porodičnog blaga (2000) – Velja Valjarević
 • Il Furto del tesoro (2000)
 • Porodično blago (TV serija) (1998-2001) – Velja Valjarević
 • Den Serbiske dansker (TV) (2001) – Kravtsov
 • I Banchieri di Dio (2002)
 • Siroti mali hrčki 2010 (2003) – Stari ministar
 • Il Papa buono (2003)
 • Jelena (TV serija) (2004) – Petar Savić
 • Poklon za Sanju (2004)
 • Karađorđe i pozorište (2004) – narator
 • Flert (2005) – policajac
 • E ridendo l`uccise (2005)
 • Zvezde ljubavi (2005) – Rista
 • Ljubav, navika, panika (2006) – Marko
 • Optimisti (2006) – šef kazina
 • Die Rote Zora (2008) – recepcionar
 • Gorki plodovi (2008) – Mucula
 • Zauvek mlad (TV serija) (2009) – Kodrnja
 • Medeni mesec (2009) – komšija
 • Kad na vrbi rodi grožđe (TV serija) (2009) – Jordan

2010 – e

 • Beli Anđeo (2010) – pobratim
 • Dva smo svijeta različita (TV serija) (2011) – Uzeir Kundurović
 • Lud, zbunjen, normalan (2015) – Milutin
 • Glavom kroz zid (TV serija) (2016) – Kodrnja
 • Vrati se Zone (2017) – Stratimir
 • Saga o tri nevina muškarca (2017) – profesor
 • Kao na filmu (2017) – inspektor Slavko
 • Senke nad Balkanom (2019) – domaćin

2020 – e

 • Novine (2020) – Jovan Arbutina
 • Ime naroda (2020) – Dr Gervaji
 • Aleksandar od Jugoslavije (TV serija) (2021) – lekar na dvoru kralja
 • Ime naroda (mini-serija) (2021) – Dr Gervaji
 • Bilo jednom u Srbiji (2022) – gradonačelnik