Miki Manojlović film

Miki Manojlović - Biografija

Ko je Miki Manojlović?

Miki Manojlović, jedan od najprepoznatljivijih glumaca na Balkanu i širom sveta, svojom neprikosnovenom glumačkom veštinom, harizmom i raznovrsnošću uloga ostavlja dubok trag u svetu sedme umetnosti. Ovaj talentovani umetnik je kroz decenije svoje karijere uspeo da osvoji srca publike širom planete. 

Od ranog početka u svetu glume do internacionalnog priznanja i brojnih filmskih nagrada, Miki Manojlović je ostvario impresivnu karijeru koja seže preko granica njegove rodne zemlje. U ovoj biografiji istražujemo njegovu fascinantnu životnu priču, od ranih dana pa do trenutka kada je postao istinska ikona svetske kinematografije.

Rani život i obrazovanje

Predrag Miki Manojlović, jedna od najsvetlijih zvezda srpske glumačke scene, rođen je 5. aprila 1950. godine u Nišu. Njegovo ime je sinonim za izuzetno glumačko umeće i doprinos srpskoj i svetskoj kinematografiji.

Porodični koreni

Manojlović je došao na svet u porodici sa dubokim korenama u pozorištu. Njegov otac, Ivan Manojlović, bio je takođe poznat glumac, dok je majka, Zorka Manojlović, ostvarila značajnu karijeru kao glumica. Već iz tih porodičnih korena može se naslutiti sudbina koja je čekala mladog Mikija.

Počeci na pozornici

Nakon završetka Akademije, Miki Manojlović stupio je na pozornicu i brzo privukao pažnju svojom izvanrednom glumačkom veštinom. Publika je prepoznala njegov talenat i strast prema glumi, što je obećavalo blistavu karijeru.

Televizijski počeci

Manojlovićev ulazak u svet televizije desio se 1974. godine kada je postao deo ansambla serije “Otisci” u kojoj je briljirao svojom izvedbom. Ipak, ono što će ga lansirati u zvezde bio je njegov nastup u kultnoj seriji “Grlom u jagode” 1976. godine, koju je režirao renomirani reditelj Srđan Karanović. Miki Manojlović tumačio je ulogu Ace, koja je postala nezaboravna i ostavila dubok pečat na domaćoj televiziji. Serija je brzo postala kultna i stvorila veliku bazu obožavalaca koji i danas s ponosom pamte tu epohu.

Manojlovićeva izvanredna sposobnost da utelovljuje različite likove i duboko se poistovećuje s njima ubrzo ga je postavila u sam vrh srpske glume.

Predrag Miki Manojlović, glumac čije ime izaziva divljenje i poštovanje širom sveta, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji domaće kinematografije. Njegova neverovatna glumačka karijera i brojne izvanredne uloge čine ga ikonom srpske glume. Miki Manojlović nastavlja da očarava publiku svojim talenatom i prisutnošću na ekranima širom sveta.

Filmska karijera

Miki Manojlović brzo je osvojio svet kinematografije. Njegova filmografija obuhvata neka od najznačajnijih ostvarenja u istoriji balkanske kinematografije. Neki od poznatijih filmova u kojima je igrao uključuju: “Za sreću je potrebno troje” (1986), “Tango argentino” (1992), “Mi nismo anđeli” (1992), “Tuđa Amerika” (1994), “Podzemlje” (1995), “Crna mčka, beli mačor” (1998), “Zavet”(2007),  “Bilo jednom u Srbiji” (2013), “Južni vetar” (2020) i mnogi drugi.

Svaki od ovih filmova svedoči o Manojlovićevom izuzetnom talentu i širokom spektru glumačkih veština.

Predrag Miki Manojlović, glumac čije ime s ponosom nosi srpsko glumište, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filma. Njegova strast prema glumi, harizma i besprekorna izvedba uloga čine ga jednom od najvećih glumačkih legendi Balkana. Manojlovićeva karijera i dalje sija na velikom platnu, a njegovi nastupi ostaju večno urezani u srcima publike.

Južni vetar

Miki Manojlović u ulozi Cara u TV seriji “Južni vetar”

Lični život

U svetu pozorišta i filma, retko ko ostvaruje takav nivo priznanja i poštovanja kao Predrag Miki Manojlović. 2011. godine, za svoje izuzetne doprinose umetnosti na Balkanu i šire, Miki Manojlović je dobio jedno od najprestižnijih priznanja u filmskom svetu – titulu počasnog doktora od strane Evropske filmske akademije.

Ova čast, koja je dodeljena Miki Manojloviću, nije samo priznanje njegovom neospornom talentu i doprinosu svetskom filmu i teatru, već i znak poštovanja koje uživa u umetničkim krugovima širom Evrope. Titula počasnog doktora dodatno potvrđuje njegovu izvanrednu glumačku karijeru i uticaj koji je ostvario u svetu umetnosti.

Brak i porodica

Kada se posmatra Miki Manojlović izvan svetla reflektora, otkriva se druga dimenzija ovog izuzetnog umetnika – njegov lični život. Sa svojom prvom suprugom, Iskrom Uzelac, Miki ima ćerku po imenu Čarna. Njihova porodična veza svedoči o dubokim vezama koje Miki neguje, iako je često bio izložen zahtevima filmske karijere.

Nakon prvog braka, Miki se venčao sa Tamarom Vučković, sa kojom ima sina po imenu Ivan. Ovo drugo poglavlje u njegovom životu doprinelo je njegovom iskustvu kao oca i obogatilo njegove porodične vrednosti.

U konačnici, Miki Manojlović nije samo vrhunski glumac i umetnik koji je zasluženo dobio počasnu titulu od Evropske filmske akademije. On je takođe porodični čovek, otac, suprug i prijatelj, čije vrednosti izvan scene dodaju dubinu njegovoj priči. Svojim doprinosom umetnosti i porodičnim vrednostima, Miki Manojlović ostavlja trajan pečat kako u filmskom svetu, tako i u srcima svoje porodice i obožavalaca širom sveta.

Nagrade i priznanja

Miki Manojlović, jedna od najsvetlijih zvezda srpskog glumišta, nije samo ostavio neizbrisiv trag u svetu umetnosti, već je i osvojio brojne prestižne nagrade tokom svoje dugogodišnje karijere. Njegova izvanredna glumačka veština i duboko emocionalne izvedbe zaslužuju priznanje i divljenje publike i kritičara širom sveta. Evo pregleda nekih od najznačajnijih nagrada koje je Miki Manojlović zasluženo dobio:

“Zlatna arena” za glavnu mušku ulogu na Festivalu u Puli 1983. godine za film “Nešto između”: Miki Manojlović je već rano u svojoj karijeri pokazao svoj izvanredni talenat i osvojio priznanje za svoju ulogu u ovom filmu.

“Zlatna arena” za glavnu mušku ulogu na Festivalu u Puli 1985. godine za film “Otac na službenom putu”: Ova nagrada označila je još jedan vrhunac u njegovoj karijeri i potvrdila njegovu sposobnost da iznese složene uloge.

Nagrada “Pavle Vuisić” (2004), koja se dodeljuje glumcu za životno delo: Ova prestižna nagrada priznaje Miki Manojlovića kao ikonu srpskog glumišta i doprinos koji je dao pozorištu i filmu tokom decenija svoje karijere.

Nagrada Milivoje Živanović (2012, Požarevac) za ulogu Milana u predstavi “Kumovi” u režiji Dušana Kovačevića: Manojlović je dokazao da njegov talenat ne završava na filmu, već da je podjednako impresivan i na pozornici.

Značajan doprinos umetnosti i kulturi

Dobričin prsten (2012): Ova nagrada je još jedno značajno priznanje za njegov doprinos umetnosti i kulturi.

Specijalna Zlatna Kamera 300 – od Međunarodnog festivala filmske kamere “Braća Manaki”: Ova nagrada svedoči o njegovom izuzetnom doprinosu svetu filma i kinematografije.

Nagrada “Stefan Prvovenčani” (2016): Ova nagrada potvrđuje njegov značaj kao umetnika i kulturnog ambasadora.

Nagrada za životno delo festivala u Nansiju (2016): Manojlovićeva karijera prepoznata je i van granica Balkana, a ova nagrada to jasno pokazuje.

Francuski Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza (2017): Manojlović je dobio priznanje od Francuske za svoj doprinos svetu umetnosti.

Nagrada Istočna zvezda 32. Filmskog festivala u Trstu: Ova nagrada svedoči o njegovoj internacionalnoj reputaciji.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena (2021): Miki Manojlović je dobio jedno od najprestižnijih odlikovanja u Srbiji.

Beogradski pobednik, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dodeljena u okviru 50. izdanja FEST-a (2022): Manojlović je priznat kao jedan od najvažnijih protagonista domaće i svetske kinematografije.

Nagrada “Zlatni studio” za glumca godine u Hrvatskoj (2023): Ova nagrada potvrđuje njegov uticaj i popularnost širom Balkana i šire.

Miki Manojlović je, bez sumnje, jedan od najcenjenijih glumaca na Balkanu i u svetu, a niz nagrada koje je osvojio tokom svoje karijere jasno svedoči o njegovom izuzetnom talentu i doprinosu svetu umetnosti. Njegova strast i posvećenost glumi inspirisali su mnoge i ostavili trajan pečat na svetu pozorišta i filma.

Za kraj

U zaključku, Miki Manojlović predstavlja ne samo glumačku legendu Balkana, već i ikonu svetske kinematografije. Njegova izvanredna karijera, impresivna lista nagrada, međunarodna reputacija i duboko ukorenjeni uticaj na svet umetnosti čine ga nezaobilaznim delom kulturnog nasleđa. Njegova virtuozna glumačka veština, sposobnost da prenese složene emocije i dubinu svojih uloga ostaviće neizbrisiv pečat na filmsku i pozorišnu scenu.

Miki Manojlović nije samo glumac, već i ambasador kulture, umetnosti i društvenih vrednosti. Njegova posvećenost umetnosti, angažman u društvenim pitanjima i inspiracija koju pruža mlađim generacijama čine ga izvanrednim umetnikom i čovekom. Njegovo nasleđe će nastaviti da živi kroz filmska platna i pozorišne daske, podsećajući nas na snagu umetnosti da inspiriše, pokreće i promoviše kulturno nasleđe.

U konačnom zaključku, Miki Manojlović ostaje ne samo glumačka ikona, već i simbol strasti, posvećenosti i umetničke izvrsnosti. Njegovo nasleđe i uticaj će trajati i nadahnjivati generacije umetnika i zaljubljenika u film i pozorište širom sveta.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Miki Manojlović? Miki Manojlović je poznat glumac koji se istakao svojim izuzetnim talentom, harizmom i sposobnošću da tumači različite uloge u svetu filma.
 • Kada i gde je Manojlović rođen? Miki Manojlović je rođen 5. aprila 1950. godine u Nišu, Srbija. Dolazi iz porodice sa dubokim korenima u svetu pozorišta.
 • Kako je Miki Manojlović započeo svoju glumačku karijeru? Nakon završetka Akademije, Miki Manojlović je stupio na pozornicu i brzo privukao pažnju svojom izvanrednom glumačkom veštinom i strašću prema glumi.
 • Koji su neki od značajnih filmova u kojima je Miki Manojlović glumio? Filmografija Mikija Manojlovića obuhvata neke od najznačajnijih filmova u istoriji balkanske kinematografije, uključujući “Za sreću je potrebno troje”, “Tango argentino”, “Mi nismo anđeli”, “Podzemlje” i “Crna mačka, beli mačor”, među ostalima.

Spoljne reference:

Filmografija

1970 – e

 • “Čedomir Ilić” (serija) (1971)
 • “Sarajevski atentat” (TV) – Cvjetko Popović (1972)
 • “Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera” (TV) – Milovan (1972)
 • “Smeh sa scene: Atelje 212” (1972)
 • “Građani sela Luga” (serija) – Milan (1972)
 • “Majstori” (serija) – Picopevac (1972)
 • “Slike bez rama iz dečijih knjiga” (serija) (1973)
 • “Jednog lepog, lepog dana” (1974)
 • “Zašto je pucao Alija Alijagić” (TV) – Stevo Ivanović (1974)
 • “Košava” – Bradoña – švercer (1974)
 • “Nagrada godine” (1975)
 • “Sinovi” – Paja (1975)
 • “Otpisani” – Paja (1974-1975)
 • “Život je lep” (serija) – Mića (1975)
 • “Pohvala svetu” (1976)
 • “Priča o vojniku” (1976)
 • “Idi tamo gde te ne poznaju” (1976)
 • “Morava 76” (serija) – Mačko (1976)
 • “Grlom u jagode” (serija) – Miki Rubiroza (1976)
 • “Hajka” – Šako (1977)
 • “Usijane glave” – Milanche (1977)
 • “Poslednji podvig diverzanta Oblaka” (1978)
 • “Moć govora” (1979)
 • “Večera za Milicu” – Profesorov sin (1979)

1980 – e

 • “Kadinjača” (1980)
 • “Sok od šljiva” – Miki Rudinski (1981)
 • “Piknik u topoli” – Čovek za šankom (1981)
 • “Samo jednom se ljubi” – Tomislav (1981)
 • “Sezona mira u Parizu” – Josko (1981)
 • “Sedam sekretara SKOJ-a” (serija) – Zlatko Šnajder (1981)
 • “Trinaesti jul” – Branko (1982)
 • “Mačor na usijanom limenom krovu” (TV) – Petar Ostojić-Ađija (1982)
 • “Nešto između” – Janko (1983)
 • “Marija, gde si…?” (TV) – Danilo (1983)
 • “Nešto između” (TV serija) – Janko (1984)
 • “Štefica Cvek u raljama života” (serija) (1984)
 • “U raljama života” – Šofer (1984)
 • “To nije moj život, to je samo privremeno” (1985)
 • “Tajvanska kanasta” – Rade Seljak (1985)
 • “Jagode u grlu” – Miki Rubiroza (1985)
 • “Otac na službenom putu” – Mehmend Mesa Zolj (1985)
 • “Za sreću je potrebno troje” – Drago (1985)
 • “Race for the Bomb” (serija) – Edvard Teler (1987)
 • “Vuk Karadžić” – Vuk Karadžić (1987-1988)
 • “Vreme čuda” (serija) – Nikodim (1989)
 • “Vreme čuda” – Nikodim (1989)
 • “Seobe” – Arnold de Sabrant (1989)

1990 – e

 • “Baal” (TV) – Baal (1990)
 • “Un week-end sur deux” – Adrian (1990)
 • “Mi nismo anđeli” – Milan (1992)
 • “Tango argentino” – Otac (1992)
 • “Tito i ja” – Otac (1992)
 • “Broz i ja” (TV serija) – Otac (1993)
 • “La piste du télégraphe” – Karlo (1994)
 • “Podzemlje” – Marko Dren (1995)
 • “Tuđa Amerika” – Bajo (1995)
 • “Portraits chinois” – Alfons (1996)
 • “Court toujours: L'inconnu” (TV) – L'inconnu (1996)
 • “Ciganska magija” – Taip (1997)
 • “Artemizija” (film) – Agostino Tasi (1997)
 • “Mesar” – Mesar (1998)
 • “Rane” – Stojan (1998)
 • “Bure baruta” – Mane (Majkl), povratnik (1998)
 • “Crna mačka, beli mačor” – sveštenik (1998)
 • “Emporte-moi” – Otac Hane (1999)
 • “Rien à dire” – Glas oca (1999)
 • “Les amants criminels” – Čovek iz šume (1999)

2000 – e

 • “Voci” – Nando Pepi (2000)
 • “Épouse-moi” – Le mage Bodel (2000)
 • “Sans plomb” – Salomon (2000)
 • “Mortel transfert” – Erostrat (2001)
 • “Jeu de cons” – Peron (2001)
 • “Kako los son” – Šejtan (2003)
 • “Duga ponoc” (TV) – Agent (2003)
 • “Les marins perdus” – Abdul Aziz (2003)
 • “Mali svet” – Dr. Filip Kostić (2003)
 • “Gate to Heaven” – Dak (2003)
 • “Mathilde” – Novinar (2004)
 • “Hurensohn” – Ujak Ante (2004)
 • “Ne fais pas ça” – Fransis (2004)
 • “100 minuta slave” – Bela Cikoš (2004)
 • “Mi nismo anđeli 2” – Milan (2005)
 • “Ze film” – Sergej (2005)
 • “L'enfer” – Antoin, otac (2005)
 • “La fine del mare” – Todor (2007)
 • “Klopka” – Kosta Antić (2007)
 • “Irina Palm” – Miki (2007)
 • “Hadersfield” – Pesnik (2007)
 • “Zavet” – Gazda Bajo (2007)
 • “Na lepom plavom Dunavu” – Karl iz Švedske (2008)
 • “Svetъt е голям и спасение дебне отвсякъде” – Bai Dan (2008)
 • “I demoni di San Pietroburgo” – Fjodor Dostojevski (2008)
 • “Largo Winch” – Nerio Vinch (2008)
 • “Besa” – Azem (2009)
 • “Na terapiji” – Ljubomir Božović (2009)

2010 – e

 • “Neka ostane među nama” – Nikola (2010)
 • “Cirkus Kolumbija” – Divko Buntić (2010)
 • “Urgentni centar” (srpska TV serija) – načelnik Šćepanović (2014)
 • “Do balčaka” – Bogdan (2014)

2020 – e

 • “Južni vetar” (TV serija) – Car (2020–)
 • “Južni vetar 2: Ubrzanje” – Car (2021)
 • “Trag divljači” – Blagoje (2022)
 • “Bilo jednom u Srbiji” – Gazda Mita (2022)
 • “Bilo jednom u Srbiji” (TV serija) – Gazda Mita (2022)
 • “Čuvari formule” – Pavle Savić (2023)
 • “Apsurdni eksperiment” (2023)
 • “Djeca Kozare” – Gazda Mita (2024)