Zoran Moka Slavnić sport

Zoran Moka Slavnić

Ko je Zoran Moka Slavnić?

Zoran Slavnić, poznat kao Moka, je legendarni jugoslovenski košarkaš i cenjeni srpski košarkaški trener. Njegova igra na poziciji plejmejkera ostavila je neizbrisiv trag u svetu košarke. Tokom svoje bogate karijere, Slavnić je briljirao igrajući za klubove poput Crvene zvezde i Partizana. Njegove izvanredne veštine i doprinos sportu prepoznati su 1991. godine kada je uvršten na FIBA-ovu listu 50 najvećih igrača, a 2013. godine njegovo ime je zasluženo ušlo u FIBA Kuću slavnih. Slavnićeva ostavština i danas inspiriše košarkaše širom sveta.

Rani život i počeci karijere

Zoran Slavnić, poznatiji kao Moka, rođen je 26. oktobra 1949. godine u Beogradu, u radničkoj porodici. Otac Milivoje je bio šofer, a majka Katarina domaćica. Nakon osnovne škole završio je srednju tehničku saobraćajnu školu u Zemunu. Slavnić je od malih nogu pokazivao izuzetan talenat za košarku. Njegova strast prema ovom sportu brzo se razvila, a prvi koraci na košarkaškom terenu bili su u mladim kategorijama lokalnih klubova.

Moka je svoju košarkašku karijeru započeo u juniorskim timovima Crvene zvezde, gde je brzo napredovao zahvaljujući svojoj posvećenosti, tehničkim veštinama i prirodnom talentu. Njegova sposobnost da čita igru, izvanredna kontrola lopte i vizija na terenu brzo su ga istakli kao jednog od najperspektivnijih mladih igrača u zemlji.

Upravo su ti rani dani u Crvenoj zvezdi postavili temelje za ono što će kasnije postati jedna od najuspešnijih košarkaških karijera u istoriji jugoslovenske košarke. Moka Slavnić nije samo razvijao svoje veštine na terenu, već je i sticao vredna iskustva koja će mu pomoći da postane košarkaški velikan.

Klupska karijera

Zoran Slavnić, poznatiji kao Moka, svoju klupsku košarkašku karijeru započeo je u Crvenoj zvezdi, gde je brzo postao jedan od ključnih igrača. Njegovo igranje za Zvezdu bilo je obeleženo izuzetnim uspesima, uključujući osvajanje dve šampionske titule i tri nacionalna kupa. Slavnić je bio poznat po svojim izvanrednim partijama u ključnim mečevima, što ga je učinilo jednim od najcenjenijih igrača u istoriji kluba.

Nakon uspešnog perioda u Crvenoj zvezdi, Slavnić je prešao u španski Joventut Badalona. U Španiji je nastavio da briljira na terenu, pokazujući svoje košarkaško majstorstvo i doprinoseći timu svojim iskustvom i veštinama. Njegov boravak u Joventutu bio je ključan za dalji razvoj njegove karijere, gde je stekao međunarodno priznanje i iskustvo.

Slavnić je takođe igrao za Šibenku, gde je nastavio da pokazuje svoje izuzetne sposobnosti na terenu. Njegov doprinos Šibenki bio je značajan, kako u smislu rezultata, tako i u razvoju mlađih igrača. Nakon Šibenke, Slavnić je prešao u Partizan, gde je takođe ostavio dubok trag. Njegovo iskustvo i liderstvo bili su ključni za uspehe koje je Partizan postizao tokom njegovog boravka u klubu.

Tokom svoje klupske karijere, Slavnić je osvojio brojne uspehe i priznanja, što ga je učinilo jednim od najpoštovanijih igrača u istoriji jugoslovenske košarke. Njegova sposobnost da igra na visokom nivou u različitim ligama i timovima pokazala je njegovu adaptabilnost i košarkašku inteligenciju. Slavnić nije samo bio izvanredan igrač, već je bio i inspiracija mnogim mladim košarkašima, ostavljajući trajni utisak na sport koji je toliko voleo.

Zoran Moka Slavnić

Nakon završene igračke karijere Moka Slavnić je nastavio uspešnu karijeru trenera

Reprezentacija

Zoran Slavnić, poznat kao Moka, svoju reprezentativnu karijeru u nacionalnom timu Jugoslavije započeo je kao jedan od najtalentovanijih igrača svoje generacije. Njegovo učešće u jugoslovenskoj reprezentaciji ostavilo je neizbrisiv trag u istoriji košarke, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Slavnić je bio ključni igrač jugoslovenske reprezentacije tokom 1970-ih, perioda kada je jugoslovenska košarka doživela svoj zlatni vek. Njegova sposobnost da vodi tim, izvanredna igra i košarkaška inteligencija bili su neophodni za uspehe koje je reprezentacija postizala na međunarodnoj sceni.

Tokom svoje reprezentativne karijere, Slavnić je osvojio brojne medalje i priznanja. Među najznačajnijim uspesima su zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci i na Olimpijskim igrama, što je Jugoslaviju učvrstilo kao jednu od vodećih košarkaških nacija sveta. Pored toga, osvojio je i nekoliko medalja na Evropskim prvenstvima, doprinoseći time da Jugoslavija postane sinonim za vrhunsku košarku.

Slavnićev doprinos jugoslovenskoj reprezentaciji nije bio samo u broju poena koje je postizao, već i u njegovoj sposobnosti da inspiriše saigrače i podigne nivo igre celog tima. Njegova strast, posvećenost i liderstvo na terenu bili su ključni faktori u osvajanju brojnih trofeja i priznanja.

Zoran Slavnić ostaje upamćen kao jedan od najvećih igrača u istoriji jugoslovenske košarke, a njegove medalje i priznanja su dokaz njegovog izuzetnog doprinosa sportu koji je toliko voleo. Njegova reprezentativna karijera je primer mladim sportistima o tome kako talent, rad i posvećenost mogu dovesti do vrhunskih rezultata na međunarodnoj sceni.

Trenerska karijera

Zoran Slavnić, poznat kao Moka, nakon završene igračke karijere, nastavio je svoj put u košarci kao trener. Vodio je mnoge timove, uključujući Šibenku, Partizan, Jugoplastiku, Malagu, Crvenu zvezdu, Dafni, Joventut, Iraklis, Bamberg i Atlas. Njegov rad kao trener bio je prepoznatljiv i cenjen širom Evrope.

Dva puta je bio trener Crvene zvezde. Prvi mandat mu je bio od 1988. do 1991. godine. U sezoni 1989/90, sa Zvezdom je stigao do finala Kupa Jugoslavije i plej-ofa, ali je izgubio od Jugoplastike. U sezoni 1990/91, Zvezda se borila za opstanak. Slavnić je bio zapažen jer je ubedio Dražena Dalipagića, legendu Partizana, da igra svoju poslednju sezonu u Zvezdi. Ponovo je vodio Zvezdu u sezoni 1994/95.

Značajan trenutak u Slavnićevoj karijeri bio je 29. maj 2007. Tada je postao selektor Srbije. Na Evropskom prvenstvu 2007, suočio se s mnogim otkazima igrača. Poveo je devet novih igrača. Srbija je ispala u prvoj fazi, izgubivši od Rusije, Grčke i Izraela. Slavnić je smenjen 26. septembra iste godine. Njegova trenerska karijera ostaje upamćena po velikoj strasti prema košarci.

Lični život

Na vrhuncu svoje karijere, legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić iskusio je i lične uspone i padove. Njegov prvi brak, koji je trajao petnaest godina, okončan je bez slavnog epiloga. Iz tog braka, Slavnić je dobio sina Zvezdana Slavnića, koji je danas poznat kao rijaliti zvezda čija popularnost raste.

Zvezdan Slavnić, Mokin naslednik, privukao je pažnju medija čak i pre ulaska u rijaliti program “Zadruga 6”. Njegov život, koji je bio na granici zakona, bio je često predmet medijske pažnje. Mokina prva supruga, majka Zvezdana, pokušala je da ga odvoji od tog opasnog načina života, ali nažalost, nije uspela. Ovaj neuspeh doveo je do njene teške depresije.

Nakon razvoda, prva supruga Moke Slavnića dobila je stan, poslovni prostor i polovinu novca sa zajedničkog bankovnog računa, na kojem su bila sredstva stečena tokom Slavnićeve uspešne košarkaške karijere. Dve i po decenije nakon razvoda, bivši supružnici nisu imali nikakav kontakt. Čak ni zajednički sin nije bio razlog za njihovo ponovno ujedinjenje.

Za kraj

Zoran Moka Slavnić, ikona jugoslovenske košarke, ostavio je neizbrisiv trag u svetu sporta. Kao igrač, postigao je izuzetne uspehe, dokazavši se kao jedan od najboljih plejmejkera svoje generacije. Kao trener, preneo je svoje bogato iskustvo na mlađe generacije, doprinoseći razvoju košarke. Njegov lični život, iako ispunjen izazovima, odražava put jedne javne ličnosti kroz uspone i padove. Moka Slavnić ostaje upamćen ne samo po svojim sportskim dostignućima, već i po svojoj strasti, posvećenosti i uticaju koji je imao na košarku, kako u Jugoslaviji, tako i širom sveta.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Zoran Moka Slavnić? Zoran Moka Slavnić je penzionisani profesionalni košarkaš i trener iz Srbije. Igrao je za Crvenu zvezdu i Partizan, a poznat je kao jedan od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena.
 • Koje su najveće uspehe postigao Zoran Slavnić tokom svoje igračke karijere? Slavnić je tokom svoje karijere osvojio brojne titule, uključujući dva prvenstva Jugoslavije, tri nacionalna kupa, FIBA Evropski kup pobednika kupova, kao i špansku ligašku titulu sa Joventut Badalonijem.
 • Kakva je bila trenerska karijera Zorana Slavnića? Nakon igračke karijere, Slavnić je postao uspešan trener, vodeći timove poput Šibenke, Partizana, Jugoplastike, Malage, Crvene zvezde, Dafnija, Huventuda, Iraklisa, Bamberg i Atlasa.

Spoljne reference: 

Klupski uspesi

Crvena zvezda:

 • Kup pobednika kupova (1): 1973/74
 • Prvenstvo Jugoslavije (2): 1968/69, 1971/72.
 • Kup Jugoslavije (3): 1970/71, 1972/73, 1974/75.

Huventud:

 • Prvenstvo Španije (1): 1977/78.

Reprezentativni uspesi

Zlatne medalje:

 • Evropsko prvenstvo 1973. u Španiji
 • Evropsko prvenstvo 1975. u Jugoslaviji
 • Evropsko prvenstvo 1977. u Belgiji
 • Svetsko prvenstvo 1978. na Filipinima
 • Olimpijske igre 1980. u Moskvi

Srebrne medalje:

 • Svetsko prvenstvo 1974. u Portoriku
 • Olimpijske igre 1976. u Montrealu

Bronzane medalje:

 • Evropsko prvenstvo 1979. u Italiji