Bora Todorović

Od | 28 Septembra, 2023
Bora Todorović - Biografija

Ko je bio Bora Todorović?

Borivoje Todorović, ili kako ga je publika širom sveta znala i voljela, Bora Todorović, bio je istaknuti srpski i jugoslovenski glumac. Njegova višedecenijska karijera obeležila je različite aspekte umetnosti, a njegova nezaboravna dela i uloge ostaju živahna inspiracija kako za buduće generacije glumaca tako i za publiku širom Balkana i šire. 

U ovom članku ćemo istražiti životnu priču ovog izvanrednog umetnika, istražujući njegov put od početaka u pozorištu do svetske slave, dok istovremeno analiziramo njegovu duboku povezanost sa jugoslovenskom i srpskom kulturnom scenom. Borivoje Todorović je bio ne samo glumac, već i ikona umetnosti i kulturološko blago koje će zauvek ostati u srcima onih koji su uživali u njegovom talentu.

Rani život i obrazovanje

Bora Todorović, rođen je 5. novembra 1929. u Beogradu, u uglednoj porodici profesora. Njegova rana sklonost ka umetnosti vodila je njegovu sudbinu daleko od prvobitnih planova. 

Akademija za pozorišnu umetnost

Napustivši Mašinski fakultet u Beogradu, Bora se upisao na Akademiju za pozorišnu umetnost 1949. godine. Tokom svojih školovanja, bio je deo klase profesora Joze Laurenčića, kod kojeg je diplomirao 1956. godine. U istom razredu su bili i istaknuti umetnici poput Ljube Tadića, Marka Todorovića, Slobodana “Cice” Perovića i drugih.

Do 1957. godine, Todorović je bio član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a od 1957. do 1961. godine igrao je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, gde se posebno isticao u američkom repertoaru, igrajući dela autora poput Arthura Millera i Tennessee Williamsa.

Atelje 212 

Od 1961. do 1983. godine, Bora Todorović je postao neizostavni deo ansambla beogradskog Ateljea 212, gde je ostvario svoje prve velike uspehe, posebno se ističući u glavnoj ulozi u predstavi “Arsenik i stare čipke” Josepha Kesselringa, 1961. godine.

Bora Todorović

Bora Todorović – Veliki srpski glumac i dobitnik mnogobrojnih nagrada

Glumačka karijera

Bora Todorović je svoj filmski debi ostvario 1956. godine u filmu “U mreži” Bojana Stupice. Međutim, njegova prva značajna filmska uloga došla je mnogo kasnije, 1967. godine, kada je tumačio lik kolebljivog i neurotičnog partizana u filmu “Koraci kroz maglu”.

Nakon tog perioda, Bora Todorović se vratio filmu tokom druge polovine sedamdesetih godina. Neki od njegovih značajnih filmova u ovom periodu uključuju “Nacionalnu klasu” i “Poseban tretman”.

Prepoznatljive uloge

Njegovu ulogu u filmu “Maratonci trče počasni krug” iz 1982. godine pamte mnogi. Takođe je tumačio i lik predratnog filmskog pionira s izuzetnom oštrinom u filmu “Balkan ekspres” iz 1983. godine.

Bora Todorović je takođe izuzetno pažljivo interpretirao likove “autsajdera”. Igrao je ulogu jugoslovenskog “gastarbajtera” u Švedskoj u filmu “Mister Montenegro” iz 1981. godine, zatim ulogu u filmu “Balkanski špijun” Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića iz 1984. godine, te tajanstvenog romskog “kuma”, majstora manipulacije ljudima u filmu “Dom za vešanje” Emira Kusturice iz 1988. godine.

Televizijske serije

Bora Todorović je takođe ostavio dubok trag na televiziji, nastupajući u serijama kao što su “Vruć vetar”, “Sivi dom”, “Diplomci”, “Ceo život za godinu dana” i “Rađanje radnog naroda”. Njegova raznovrsna i bogata filmografija svedoči o njegovom izvanrednom glumačkom talentu i doprinosu jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

Lični život

Bora Todorović je bio oženjen Karolin Kikom, s kojom je imao dvoje dece, sina Danu i ćerku Taru. Pre toga, bio je u braku sa Snežanom Matić, s kojom ima sina Srđana Todorovića, koji takođe sledi stope svog oca kao glumac.

Njegova porodična veza sa čuvenom glumicom Mirom Stupicom, koja je njegova sestra, dodatno produbljuje uticaj ove umetničke porodice na srpsku i jugoslovensku pozorišnu i filmsku scenu. Bora Todorović je, bez sumnje, bio deo izuzetno talentovane umetničke porodice.

Nagrade i priznanja

Bora Todorović je tokom svoje bogate karijere nagrađivan za svoj izvanredan talenat i doprinos umetnosti. Evo nekoliko odabranih nagrada koje je primio:

  • Zlatna medalja za zasluge, povodom Dana državnosti Republike Srbije, 2015. godine (posthumno).
  • Dobričin prsten, najprestižnija glumačka nagrada za životno delo u Srbiji, 2006. godine.
  • Nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, 2002. godine.
  • Zlatni ćuran za životno delo glumcu komičaru, na Danima komedije u Jagodini, 2008. godine.
  • Statueta Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, 1997. godine.
  • Sterijina nagrada za ulogu u predstavi “Maratonci trče počasni krug”, 1974. godine.
  • Statueta ćuran za ulogu u predstavi “Pseće srce”, na Danima komedije u Jagodini, 1980. godine.
  • Statueta ćuran za ulogu u predstavi “Mrešćenje šarana”, na Danima komedije u Jagodini, 1985. godine.
  • Statueta ćuran za ulogu u predstavi “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”, na Danima komedije u Jagodini, 1998. godine.
  • Grand Prix Naissa (Ćele kula) za najboljeg glumca Filmskog festivala u Nišu, 2003. godine, za ulogu u filmu “Profesionalac”.
  • Zlatni medaljon “Ljubiša Jovanović” za ulogu u predstavi “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” na Svečanostima “Ljubiša Jovanović” u Šapcu, 1998. godine.
  • Nagrada “Zoranov brk” za ulogu u predstavi “Povratak” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, 2003. godine.

Njegova impresivna kolekcija nagrada svedoči o njegovom izuzetnom doprinosu svetu umetnosti. 

Kraj života i sećanje

Bora Todorović preminuo je 7. jula 2014. godine u 85. godini života. Nakon njegove smrti, njegovo telo je kremirano i sahranjeno u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, 10. jula 2014. godine. 

Iako je napustio ovaj svet, njegovo nasleđe i doprinos umetnosti nastavljaju da žive kroz njegova dela i sećanje na njega kao jednog od najvećih glumaca srpske i jugoslovenske kinematografije.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je bio Borivoje “Bora” Todorović? Bora Todorović bio je istaknuti srpski i jugoslovenski glumac, poznat po svojoj višedecenijskoj karijeri koja je obuhvatala pozorište, film i televiziju. Bio je poznat i cenjen širom Balkana i sveta.
  • Kada i gde je rođen Bora Todorović? Rođen je 5. novembra 1929. godine u Beogradu, u porodici profesora.
  • Gde je Bora Todorović stekao obrazovanje u glumi? Napustio je Mašinski fakultet i upisao se na Akademiju za pozorišnu umetnost 1949. godine, gde je diplomirao 1956. godine.
  • Koji su neki od značajnih filmova u kojima je glumio Bora Todorović? Neki od njegovih značajnih filmova uključuju “Nacionalna klasa”, “Poseban tretman”, “Maratonci trče počasni krug”, “Balkan ekspres”, “Mister Montenegro”, “Balkanski špijun”, i “Dom za vešanje”.
  • Koje nagrade i priznanja je dobio Bora Todorović? Dobio je brojne nagrade, uključujući Dobričin prsten, Nagradu “Pavle Vuisić”, Zlatni ćuran, Statuetu Joakim Vujić, Sterijinu nagradu, i mnoge druge.
  • Kada je Bora Todorović preminuo? Preminuo je 7. jula 2014. godine u 85. godini života.

Spoljne reference:

Filmografija

1950 – e

  • “U mreži” (1956) – Ribar sa gitarom
  • “Mali čovek” (1957) – Pomoćnik inspektora

1960 – e

  • “Pokojnik (TV snimak predstave)” (1961)
  • “Gola cesta (TV drama)” (1961)
  • “Čovek bez granica (TV drama)” (1964)
  • “Otac (TV drama)” (1965)
  • “Gorki deo reke (igrani film)” (1965) – Poštar
  • “Čovek bez granica, II deo (TV drama)” (1966)
  • “Bananin brat (TV drama)” (1966) – Buba Jež
  • “Roj (igrani film)” (1966) – Mladić
  • “Koktel (TV)” (1967)
  • “Koraci kroz magle” (1967) – Murđa
  • “Ljubav na plajvaz” (1967)
  • “Pozicioni rat ljubavnih generala (TV)” (1967)
  • “Jedno tuce žena” (1967)
  • “Arsenik i stare čipke (TV)” (1967) – Mortimer Bruster
  • “Volite se ljudi (serija)” (1967)
  • “Probisvet (TV serija)” (1967)
  • “Delije” (1968) – Železničar
  • “Evgenija na zrnu graška” (1968)
  • “Jednog dana, jednom čovjeku” (1968)
  • “Tuđe glave” (1968)
  • “Stan (TV)” (1968) – Aleks
  • “Pusti snovi” (1968) – TV reditelj
  • “Parničari (serija)” (1968) – Pop Aranđel
  • “Vukadin (serija)” (1968)
  • “Kod Londona (serija)” (1968)
  • “Zigmund Brabender, lovac i ser (serija)” (1969) – Simon „Leptir“
  • “Nedozvani” (1969)
  • “Rađanje radnog naroda (serija)” (1969) – Rastislav „Rule“ Stanić

1970 – e

  • “Engleski onakav kakav se govori” (1970)
  • “Mirina TV stupica (serija)” (1970)
  • “Ulazi slobodan čovek (TV)” (1971)
  • “Ceo život za godinu dana (serija)” (1971) – Mirko
  • “Diplomci (serija)” (1971) – Budimir „Buda“ Bumba
  • “Razvojni put Bore Šnajdera (TV)” (1972) – Vitomir
  • “Smeh sa scene: Atelje 212” (1972) – Todor 2. & Vojnik
  • “Nesporazum (TV)” (1972) – Žan, Marijin muž
  • “Obraz uz obraz (serija)” (1972) – Bora
  • “Siroti mali hrčki (TV)” (1973) – Načelnik ministarstva
  • “Ulazi slobodan čovek (TV)” (1973)
  • “Milojeva smrt (TV)” (1973) – Branilac
  • “Browningova verzija” (1973)
  • “Ludi rečnik (serija)” (1973)
  • “Nedelje sa Anjom (TV)” (1974) – Toma
  • “Jastuk” (1974)
  • “Ujež (TV)” (1974) – Aranđel Arsić
  • “Rekvijem za teškaša” (1974) – Menadžer
  • “Pozorište u kući 2 (serija)” (1974) – Lazar „Laki“ Lakićević
  • “Vlast (TV)” (1974)
  • “Crni petak (TV)” (1975) – Dragutin Molerović
  • “Mili” (1975)
  • “Džoli džokej” (1975)
  • “Dvosobna kafana” (1975)
  • “Izgubljena sreća (TV)” (1976) – Marković
  • “Čast mi je pozvati vas (serija)” (1976) – Bora
  • “Zvezdana prašina (TV)” (1976) – Ivan
  • “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976) – Petar Dunjić
  • “Uspon i pad Žike Proje (serija)” (1976) – Velibor
  • “Ranjeni orao” (1977) – Gojko Marić
  • “Mala noćna muzika” (1977)
  • “Vaga za tačno merenje (serija)” (1977) – Moler
  • “Inferiornost (TV)” (1977) – Garibaldi
  • “Marija Magdalena (TV)” (1977) – Leonard
  • “Crni dani (serija)” (1977)
  • “Zapamtite (serija)” (1977)
  • “Gospodarev zet (TV)” (1978)
  • “Stići pre svitanja” (1978) – Svetozar Vujković
  • “Čardak ni na nebu ni na zemlji (serija)” (1978) – Mišković
  • “Dan kada se rušio svet” (1978)
  • “Gospođa ministarka (TV)” (1978) – Pera Kalenić
  • “Povratak otpisanih (TV serija) (serija)” (1978) – Dragi „Kenta“
  • “Šestica, gore levo” (1979)
  • “Nacionalna klasa” (1979) – Žika
  • “Kakav dan” (1979) – Zoranov kolega

1980 – e

  • “Vruć vetar (serija)” (1980) – Slobodan „Bob“ Mihajlović
  • “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) – Slobodan „Bob“ Mihajlović
  • “Ko to tamo peva” (1980) – Ožalošćeni
  • “Poseban tretman” (1980) – Rade
  • “Erogena zona” (1981) – Zoran Pavlović „Đoka Zver“
  • “Baza na Dunavu (serija)” (1981) – Đurađ Javor
  • “Poslednji čin (serija)” (1981) – Inženjer Mitrović
  • “Montenegro” (1981) – Aleks Rossignol
  • “Maratonci trče počasni krug” (1982) – Đenka
  • “Twilight Time” (1982) – Nikola
  • “Balkan ekspres” (1983) – Pik
  • “Karađorđeva smrt (TV)” (1983) – Naum
  • “Razvojni put Bore Šnajdera (TV)” (1983) – Bora Šnajder
  • “Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca (TV)” (1984) – Jordan
  • “O pokojniku sve najlepše” (1984) – Sveštenik Jordan
  • “Ulični pevači (serija)” (1984)
  • “Balkanski špijun” (1984) – Petar Markov Jakovljević
  • “Pera Panker” (1985)
  • “Tajvanska kanasta” (1985) – Jogi
  • “Ada” (1985) – Martin
  • “Sivi dom (serija)” (1986) – Gile
  • “Uvek spremne žene” (1987) – Đura
  • “Dom za vešanje” (1988) – Ahmed
  • “Balkan ekspres 2” (1988) – Pik
  • “Čudo u Šarganu (TV)” (1989) – Mile
  • “Balkan ekspres 2 (TV serija) (serija)” (1989) – Pik

1990 – e

  • “Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove” (1990) – samog sebe
  • “Sa 204-272 (TV)” (1991) – Rade
  • “Sarajevske priče (serija)” (1991) – Adem Preslica „Profesor“
  • “Mala” (1991) – Stojan
  • “Podzemlje” (1995) – Golub
  • “Gore dole (serija)” (1996—1997) – Jevrem Katić „Đeki“
  • “Raskršće — segment ‘Magija'” (1998)

2000 – e

  • “Sladke sanje” (2001) – Hisnik
  • “Profesionalac” (2003) – Luka Laban
  • “Uvođenje u posao (TV)” (2007) – Buda Jeremić
  • “Sveti Georgije ubiva aždahu” (2009) – Aleksa Vuković