Olivera Marković film

Olivera Marković - Biografija

Ko je bila Olivera Marković?

Olivera Marković, istaknuta srpska i jugoslovenska umetnica, ostavila je neizbrisiv trag u svetu glume. Svojim talentom obogatila je film, televiziju i pozorište. Njena sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima činila ju je jedinstvenom na sceni. Osim glume, Olivera se isticala i u muzičkom svetu, posebno kroz interpretaciju romansi. Njena umetnost i posvećenost bili su toliko cenjeni da je prema anketi “Večernjih novosti”, zauzela treće mesto među najvećim srpskim glumicama 20. veka. Njeno nasleđe i dalje živi, inspirišući nove generacije umetnika.

Rani život i obrazovanje

Olivera Marković je rođena 3. maja 1925. godine u Beogradu, tadašnja Kraljevina SHS. Od ranog detinjstva, pokazivala je znake izuzetne kreativnosti i talenta. Njena porodica je podržavala njene sklonosti, što je doprinelo razvoju njene strasti prema umetnosti.

Obrazovanje

Njeno obrazovanje je igralo ključnu ulogu u oblikovanju njenog umetničkog puta. Nakon osnovne škole, upisala je Drugu žensku gimnaziju, a nakon toga je upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Godine 1948. upisala je Akademiju za pozorišnu umetnost a diplomirala je 1952. godine. To je bio prvi korak ka ostvarenju njenih snova. 

Tokom ovog perioda, Olivera je razvijala svoju umetničku senzibilnost, istraživala različite izraze umetnosti i upijala znanje od svojih mentora. Njena glad za znanjem i želja da se konstantno usavršava odigrali su ključnu ulogu u njenom razvoju kao umetnice.

Obrazovanje nije bilo samo formalno, već je Olivera Marković nastavila da uči iz svakodnevnog života, posmatrajući ljude oko sebe i duboko uranjajući u psihologiju različitih karaktera. Ova spremnost da se neprestano uči i raste kao umetnica osigurala joj je svestranost koja će kasnije biti vidljiva u njenim ulogama i umetničkim projektima.

Pozorišna karijera

Olivera Marković je stekla slavu već početkom 1950-ih godina ulogama u pozorišnim predstavama “Mačka na vrućem limenom krovu” i “Lov na veštice”. U ranim danima, Olivera je stupila na scenu sa željom da deli svoj talenat sa publikom. Njene prve uloge bile su kao svetlo na početku tunela, najavljujući ono što će uslediti. 

Prve uloge su, iako skromne u obimu, imale dubok uticaj na njenu karijeru. One su joj omogućile da istražuje različite karaktere, stvarajući temelj za raznolikost uloga koje će kasnije odigrati. Njeno iskustvo u ranim ulogama joj je pomoglo da razvije veštinu transformacije i da se udubi u unutrašnji svet svakog lika koje je tumačila.

Važno je napomenuti da je Olivera Marković bila član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine,  te da je tokom svoje karijere ostvarila preko 150 uloga u pozorišu i snimila preko 50 filmova.

Olivera Marković

Olivera Marković – Neizbrisiv trag u svetu umetnosti i filma

Filmska i televizijska karijera

Olivera Marković, jedna od najznačajnijih figura jugoslovenske i srpske kinematografije, ostavila je dubok trag svojim nezaboravnim ulogama. Posebno se isticala kao “Tetka” u popularnim filmovima “Balkan ekspres” (sa Draganom Nikolićem i Batom Živojinovićem) i “Balkan ekspres 2”, kao i u istoimenoj TV seriji. Njen talenat nije bio ograničen samo na ove uloge. Briljirala je i u filmovima kao što su “Kozara”, “Sibirska ledi Magbet”, “Tito i ja”, “Sabirni centar”, “Mrtav ‘ladan”, “Mali svet” i “Službeni položaj”, za koji je nagrađena Zlatnom arenom za najbolju glumicu.

U periodu od kasnih 1980-ih do ranih 2000-ih, Olivera je bila nezaobilazna figura i na televiziji. Pojavljivala se u serijama Sinše Pavića, uključujući “Bolji život”, “Srećni ljudi” i “Porodično blago”. Međutim, publika ju je najviše zavolela u ulozi Angeline Savić u seriji “Otvorena vrata”. Njena sposobnost da oživi svaki lik, bilo na velikom platnu ili malim ekranima, ostavila je neizbrisiv trag u srcima gledalaca. Olivera Marković nije samo glumila uloge; ona ih je živela, čineći ih delom naše kulturne baštine.

Lični život

Iza svetala reflektora i glamura pozornice, Olivera Marković je živjela život bogat dubokim emocijama, odnosima i interesovanjima koja su je činila ne samo velikom umetnicom, već i izuzetnom osobom van scene.

Muzika i pevanje

Pored svoje izuzetne glumačke karijere, Olivera Marković je osvojila i srca publike kao talentovana pevačica. Njena muzička interpretacija, posebno ruskih romansi, postala je omiljeni zvuk i izvor radosti za mnoge ljude širom sveta.

Njena sposobnost da prenese duboke emocije kroz glas donela je njenim muzičkim interpretacijama jedinstvenu dubinu. Pevanje nije bilo samo izvođenje pesama, već izražavanje osećanja i priča koje su se uklopile sa njenom umetničkom dušom. Njena interpretacija ruskih romansi, posebno “Trojke”, postala je legendaran i dotakao je srca mnogih.

Njene gramofonske ploče postale su pravi dragulji muzičke scene. Njena autentičnost i dubina su bile toliko privlačne da su ploče često bile razgrabljene, što je svedočanstvo o njenom značaju i popularnosti. Njen glas je postao prepoznatljiv, ostavljajući neizbrisiv pečat na muzičkom polju.

Brak

Život Olivere Marković bio je isprepletan sa dve velike i duboke ljubavi, koje su ne samo obeležile njenu priču, već i dodale dimenziju ljudskosti i emocija njenom izuzetnom umetničkom putovanju.

Prva ljubav u njenom životu bila je sa glumcem Radetom Markovićem. Sudbina ih je povezala još kao tinejdžere u ratom zahvaćenom Beogradu 1944. godine. Oboje su bili deo omladine koja je želela da stvara pozorišne predstave nakon oslobođenja.

Iako su se venčali i dobili sina Gorana, brak Olivera i Radeta nije trajao zauvek. Nakon 17 godina, usledio je razvod, ali veza koja ih je povezivala nije se završila. Njih dvoje su ostali “večiti partneri” na sceni, često delujući zajedno i usklađeno, kao da su spojeni ne samo profesionalno, već i lično.

Nakon razvoda od Radea, Olivera je pronašla svoju drugu ljubav u kolegi glumcu Dušanu Bulajiću. Njihova veza je procvetala u duboku i iskrenu ljubav, koja je trajala do kraja njenog života. Ovo partnerstvo nije bilo samo emotivno, već i kreativno, s obzirom na da je Dušan Bulajić postao njen drugi suprug. 

 

Pevanje

Pored vrhunske glume, Olivera Marković je imala izuzetan talenat za pevanje

Nagrade i priznanja

Tokom svoje izvanredne karijere, Olivera Marković nije samo osvojila srca publike, već je i bila priznata od strane stručne zajednice kroz brojne nagrade i priznanja. Njene izuzetne glumačke sposobnosti su je dovele do visokih vrhova i omogućile joj da ostavi dubok trag na umetničkoj sceni.

Iako je lista nagrada i priznanja koje je Olivera Marković dobila dugačka, evo nekoliko posebno značajnih trenutaka u njenom životu:

Nagrada Narodnog pozorišta: Ovu nagradu je osvojila dva puta, za uloge “Majka Hrabrost” 1972.  i “Klara” 1978. godine.

Nagrada Zlatna arena u Puli: Ova prestižna nagrada joj je dodeljena 1964. Godine za ulogu u filmu “Službeni položaj”.

Nagrada Zlatna arena u Puli: Za svoju izvanrednu ulogu u filmu “Balkan ekspres”, Olivera Marković je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu na ovom značajnom filmskom festivalu 1983. godine.

Nagrada Dobričin prsten: Ova nagrada se dodeljuje glumcu za životno delo, a osvojila ju je 1997. godine.

Statueta Zlatni ćuran u Jagodini: 2007. godine ova nagrada joj je dodeljena za životno delo. 

Njene nagrade i priznanja su samo deo šireg spektra priznanja koja je dobila tokom svoje karijere. Prema anketi Večernjih novosti, Olivera Marković se nalazi na trećem mestu najvećih srpskih glumica 20. Veka.

Kraj života i sećanje

Olivera Marković, jedna od najsvetlijih zvezda jugoslovenskog i srpskog glumišta, napustila nas je 2. jula 2011. godine, u 87. godini života. Njen odlazak ostavio je neizbrisiv trag u srcima mnogih. Beograd, grad u kojem je provela veći deo svog života i karijere, bio je i mesto njenog poslednjeg počinka. Sa velikim poštovanjem, Olivera je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde počivaju mnoge istaknute ličnosti srpske istorije i kulture.

U znak sećanja na njen neizmerni doprinos umetnosti, 1. oktobra 2011. godine, održan je poseban program posvećen Oliveri Marković u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ovaj događaj bio je prilika da se podsetimo njenih nezaboravnih uloga i doprinosa koji je dala srpskoj kulturi. Olivera Marković će zauvek ostati upamćena kao simbol posvećenosti, talenta i umetničke veličine.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bila Olivera Marković? Olivera Marković bila je proslavljena srpska i jugoslovenska glumica.
 • U kojim žanrovima je Olivera Marković najviše glumila? Olivera Marković je bila svestrana glumica koja se isticala u različitim žanrovima, uključujući drame, komedije i romantične filmove.
 • Koje nagrade je Olivera Marković osvojila tokom svoje karijere? Olivera je osvojila brojne nagrade, uključujući Zlatnu arenu u Puli za filmove “Službeni položaj” i “Balkan ekspres”, nagradu Slavica, Dobričin prsten za životno delo, i Statuetu zlatni ćuran u Jagodini.
 • Kada i gde je Olivera Marković preminula? Olivera Marković preminula je 2. jula 2011. godine u Beogradu, u 87. godini života.

Spoljne reference:

Filmografija

1940 -e

 • “U planinama Jugoslavije” (1946)

1950 – e

 • “Sumnjivo lice” (1954) – uloga: sobarica
 • “Šolaja” (1955) – uloga: Sajka
 • “Poslednji kolosek” (1956) – uloga: Olga
 • “Atomska bajka” (1957)
 • “Samo ljudi” (1957) – uloga: Lela
 • “Vlak bez voznog reda” (1959) – uloga: Ike
 • “Tri Amorove strele” (1959)

1960 – e

 • “Dilizansa snova” (1960) – uloga: Fema
 • “Drugi predsednik centarfor” (1960) – uloga: Gina
 • “Cveće i baloni” (1960) – uloga: Cvećarka
 • “Rat” (1960)
 • “Parče plavog neba” (1961) – uloga: Ruža
 • “Velika turneja” (1961) – uloga: pevačica Jasmina
 • “Uzavreli grad” (1961) – uloga: Riba
 • “Dr” (1962) – uloga: pevačica u baru
 • “Sibirska ledi Magbet” (1962) – uloga: Katarina Ismailov / Ledi Magbet
 • “Kozara” (1962) – uloga: Anđa
 • “Muškarci” (1963) – uloga: Mira
 • “Čovjek sa fotografije” (1963) – uloga: Milka
 • “Radopolje” (1963) – uloga: Stanka
 • “Mali koncert za suze i gitaru” (1964)
 • “Muški izlet” (1964) – uloga: Lia
 • “Pet večeri” (1964)
 • “Put oko sveta” (1964) – uloga: pevačica u baru
 • “Službeni položaj” (1964) – uloga: Marija
 • “Bolnička soba” (1965)
 • “Sova” (TV) (1965)
 • “Kraj početka” (1965)
 • “Izvlačenje” (1967)
 • “Oči pune zvezda” (1967)
 • “Pozicioni rat ljubavnih generala” (TV) (1967)
 • “Oh, divljino” (1967)
 • “Zabavlja vas Mija Aleksić” (1967)
 • “Tvrđava silađija” (1967)
 • “Marjana” (1967)
 • “Krug dvojkom” (1967)
 • “Probisvet” (1967)
 • “Naše priredbe” (1968)
 • “Pre istine” (1968) – uloga: Vesna
 • “Tako je ako vam se tako čini” (1968)
 • “Novi život” (1968)
 • “Nizvodno od sunca” (1969) – uloga: Jovanova žena
 • “Podvala” (1969)
 • “Daleko je Australija” (1969) – uloga: Olga
 • “Na dan požara” (1969) – uloga: Jasna Rajić
 • “Bura” (1969)
 • “Golubovići” (1969)
 • “TV Bukvar” (1968—1969) – uloga: Bisa Pejić
 • “Moja strana sveta” (1969)

1970 – e

 • “Krunisanje” (1970)
 • “Naši maniri” (1970)
 • “Mirina TV stupica” (1970)
 • “Od svakog koga sam volela” (1971)
 • “Nesalomivi” TV film (1971)
 • “Operacija 30 slova” (1971)
 • “S vanglom u svet” (1971)
 • “U ljubavi svako zadovoljstvo ima svoju bol” (1971) – uloga: Menega
 • “Smeh sa scene: Narodno pozorište” (TV dokumentarni) (1972) – uloga: Udavača
 • “Glumac je, glumac” (1972)
 • “Deveto čudo na istoku” (1972) – uloga: Konobarica
 • “Ženski razgovori” (1972)
 • “Žute fesvice” (1973) – uloga: Borka, kuma
 • “Neven” (TV serija) (1973) – uloga: kuvarica
 • “Naše priredbe” (TV serija) (1973)
 • “Opasni susreti” (1973)
 • “Poštenje” (1974)
 • “Porodični orkestar” (1974)
 • “Pozorište u kući 2” (1974) – uloga: Bogdanka Bubili Lakicević
 • “Obraz uz obraz” (1974) – uloga: Olivera
 • “Velebitske saonice ili tri švalera i jedna devojka” (1975)
 • “Murtalov slučaj” (1976) – uloga: gospođa Ružić
 • “Grlom u jagode” (1976) – uloga: Banetova majka
 • “Hajdučka vremena” (1977) – uloga: Baba Jeka
 • “Čast mi je pozvati vas” (1977) – uloga: Olivera
 • “Babino unuče” (TV serija) (1977) – uloga: Violeta
 • “Porobdžije” (TV serija) (1977)
 • “Debeli ‘lad” (1978)
 • “Mala terca” (1978)
 • “Sumnjivo lice” (TV) (1979) – uloga: Anđa
 • “Srećna porodica” (1979) – uloga: žena u telefonskoj govornici
 • “Poletarac” (1979) – uloga: Olivera
 • “Nacionalna klasa” (1979) – uloga: Smilja
 • “Čardak ni na nebu ni na zemlji” (1978—1979) – uloga: Rumenka

1980 – e

 • “Majstori, majstori” (1980) – uloga: Kristina
 • “Petrijin venac” (1980) – uloga: Ana
 • “Sedam plus sedam” (1980) – uloga: Olivera
 • “Rad na određeno vreme” (1980) – uloga: Kosina majka
 • “500 kada” (1981) – uloga: Jela čistačica
 • “Stari Beograd” (1981)
 • “Proleće života” (1981)
 • “Počnimo život iz početka” (1981) – uloga: Tetka
 • “Idemo dalje” (1982) – uloga: Velinka
 • “Moj tata na određeno vreme” (1982) – uloga: Kosina majka
 • “Kante ili kese” (1982) – uloga: Drugarica Milinović
 • “Piknik” (kratki film) (1982)
 • “Stenica” (1982)
 • “Priče preko pune linije” (1982)
 • “Pereat” (1983)
 • “Balkan ekspres” (1983) – uloga: tetka
 • “Veliki transport” (1983) – uloga: Julka Paroški
 • “Osvajanje sreće” (1983)
 • “Živeti kao sav normalan svet” (1983) – uloga: akademski slikar
 • “Groznica ljubavi” (1983) – uloga: Rajka Cvetković
 • “Ubi ili poljubi” (1984) – uloga: Savina žena
 • “Supermarket” (1984)
 • “Evo ti ga, mister Flips!” (1984)
 • “Formula 1” (TV serija) (1984)
 • “U zatvoru” (1985) – uloga: Vidina majka
 • “I to će proći” (1985) – uloga: Margita Katanić
 • “Šest dana juna” (1985) – uloga: Draginja
 • “Učini to svojski” (1985) – uloga: Olgina majka
 • “Obećana zemlja” (1986) – uloga: daktilografkinja
 • “Razvod na određeno vreme” (1986) – uloga: Kosina majka
 • “Miss” (1986) – uloga: Tetka Buba
 • “Priče sa kraja hodnika” (1986) – uloga: Radmilina majka
 • “Boško miš i Boško čovek” (1986)
 • “Već viđeno” (1987) – uloga: Živana
 • “Dogodilo se na današnji dan” (1987) – uloga: tetka
 • “Ivanov” (1987) – uloga: Savisna
 • “Bolji život: Novogodišnji specijal” (1987) – uloga: Buba
 • “Zaboravljeni” (1988) – uloga: upravnica doma
 • “Kako zasmejati gospodara” (1988)
 • “Put na jug” (1988) – uloga: Berta
 • “Braća po materi” (1988) – uloga: Krstinova majka
 • “Balkan ekspres 2” (1988) – uloga: tetka
 • “Poslednji krug u Monci” (1989) – uloga: Mara
 • “Uroš blesavi” (1989) – uloga: tetka
 • “Smejotvorci” (TV serija) (1989)
 • “Mister Dolar” (1989) – uloga: poslovna žena
 • “Gospođa ministarka” (1989) – uloga: tetka Savka
 • “Sile u vazduhu” (1989) – uloga: Nata
 • “Dobrica Milutinović, među nama” (1989) – uloga: Lično
 • “Rođaci iz Lazina” (1989)
 • “Bolji život” (1989) – uloga: Buba Radović Đorđević
 • “Sabirni centar” (1989) – uloga: Angelina
 • “Balkan ekspres” (TV serija) (1989) – uloga: tetka

1990 – e

 • “Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove” (1990)
 • “Ljubav je hleb sa devet kora” (1990)
 • “Video jela, zelen bor” (1991) – uloga: Radmila
 • “Praznik u Sarajevu” (1991) – uloga: Zora
 • “Zaboravljeni” (TV serija) (1991) – uloga: upravnica doma
 • “Bolji život” (1987—1991) – uloga: Buba Radović Đorđević
 • “Tesna koža 4” (1991) – uloga: tetka
 • “Žikina ženidba” (1992) – uloga: klozetarka
 • “Tito i ja” (1992) – uloga: Baka
 • “Velika frka” (1992) – uloga: Koviljka
 • “Bulevar revolucije” (1992) – uloga: Draganova tetka Bosa
 • “Obračun u Kazino kabareu” (1993) – uloga: Violeta
 • “Bolje od bekstva” (1993) – uloga: gazdarica
 • “Broz i ja” (TV serija) (1993) – uloga: Baka
 • “Đe rekosmo pođosmo” (1994)
 • “Kreni prema meni” (TV serija) (1994)
 • “Biće bolje” (1994) – uloga: Vica
 • “Dnevnik uvreda 1993” (1994) – uloga: Seka Turudić
 • “Vukovar, jedna priča” (1994) – uloga: Crna
 • “Policajac sa Petlovog brda” (TV serija) (1993—1994) – uloga: tetka Bogosava
 • “Srećni ljudi” (1994) – uloga: Jovanka Soldatović
 • “Dvoboj za troje” (1995) – uloga: Nečujna Dara
 • “Teatar u Srba” (1995)
 • “Urnebesna tragedija” (1995) – uloga: Rajna
 • “Odisejev pogled” (1995)
 • “Otvorena vrata” (1994—1995) – uloga: Angelina Savić
 • “Srećni ljudi 2” (1995—1996) – uloga: Jovanka Soldatović
 • “Raskršće” (1998)
 • “Ranjena zemlja” (1999) – uloga: gospođa Nadrjanski

2000 – e

 • “Seljaci” (2001) – uloga: učiteljica Nata
 • “Glad” (2002)
 • “Mrtav ‘ladan” (2002) – uloga: baba u vozu
 • “Porodično blago” (2001—2002) – uloga: Listerova tašta
 • “Kordon” (2002) – uloga: baka na klupi
 • “Mali svet” (2003) – uloga: baka na groblju
 • “Pad u raj” (2004) – uloga: Ljubišina majka
 • “Košarkaši” (2004) – uloga: baka Milena

Poznate predstave

 • “Mačka na usijanom limenom krovu” – Tennessee Williams
 • “Vučjak” – Miroslav Krleža
 • “Lov na veštice” – Arthur Miller
 • “Pigmalion” – Bernard Shaw
 • “Dobri čovek iz Sečuana”
 • “Majka hrabrost” – Bertolt Brecht

Gramofonske ploče i singlovi

 • “Stari Ciganin” (1959)
 • “Ublaži nemir moj / Sažaljenja mi daj” (1959)
 • “Trojka” (1959)
 • “Ljubavna Pjesma / Čamac Na Tisi” (1959)
 • “Dragi poljubi me” (1959)
 • “Zašto te toliko volim?” (1960)
 • “Plač gitare” (1962)
 • “Pesme iz Filma Velika Turneja” (1962)
 • “Romanse” (1964)
 • “Život je lep” (1965)
 • “Zaboravi” (1967)
 • “Ja hoću da volim pa i da patim” (1968)
 • “Još ovu noć” (1968)
 • “Nevečernjaja” (1969)
 • “Zdravica” (1970)