Dragan Nikolić film

Dragan Nikolić - Biografija

Ko je bio Dragan Nikolić?

Dragan Nikolić, ime koje je zauvek urezano u srca ljubitelja domaćeg filma i televizije, bio je istaknuti srpski glumac čiji je talenat i šarm osvajao publiku generacijama. Sa bogatom i raznovrsnom glumačkom karijerom koja se protezala preko više decenija, Dragan Nikolić postao je ikona domaće glumačke scene.

U ovom članku, istražićemo život i delo ovog izvanrednog glumca, njegovu raskošnu karijeru na sceni i platnu, kao i njegov trajni doprinos srpskoj umetnosti. Zavirimo u svet Draganove ličnosti, njegovu strast prema glumi, kao i njegovu duboku posvećenost humanitarnom radu. Ostanite sa nama dok istražujemo biografiju jednog od najvoljenijih glumačkih velikana koje je Srbija ikada imala.

Dragan Nikolić : Rani život i obrazovanje

Dragan Nikolić je rođen 20.08.1943 godine u Beogradu, Srbija, gde je proveo svoje detinjstvo okružen ljubavlju porodice i prijatelja. Potekao je iz skromne porodice, koja je negovala vrednosti solidarnosti i poštenja.

Još kao dete, Dragan je pokazivao interesovanje za umetnost i glumu. Njegova živa mašta i izražajnost bili su očiti, te nije iznenađenje što se glumačkoj karijeri posvetio već u ranim godinama. Nakon završetka osnovnog obrazovanja, odlučio je da se usmeri ka glumačkoj školi kako bi razvio svoj dar za izražavanje emocija i uloge.

Upisavši prestižnu glumačku akademiju , Dragan je počeo intenzivno da istražuje različite aspekte glume i teatarske umetnosti. Njegov talent i predanost ubrzo su bili primetni, a kolege i profesori su ga hvalili zbog njegove prirodne sposobnosti da se preobrazi u različite likove. Diplomirao je na Fakultetu dramskih metnosti u Beogradu.

Rani period njegove karijere bio je obeležen brojnim izazovima, ali Dragan Nikolić je svojom upornošću, veštinom i trudom uspeo da se istakne među kolegama i postane omiljen među gledaocima. Sledite nas u sledećem delu, dok istražujemo njegovu izuzetnu glumačku karijeru i nezaboravne uloge koje je ostvario na sceni i ekranu.

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić – Ikona srpske glumačke scene

Dragan Nikolić: Glumačka karijera

Dragan Nikolić je započeo svoju glumačku karijeru u lokalnom amaterskom pozorištu, gde je razvio svoje veštine i stekao dragoceno iskustvo. Njegov izuzetan talenat brzo je privukao pažnju profesionalnih producenata i reditelja.

Prve uloge

Jedna od njegovih najranijih televizijskih uloga koja ga je proslavila širom regiona bila je uloga u filmu “Kad budem mrtav i beo” (1967). Dragan je svojim prefinjenim pristupom ulozi oduševio publiku, obeleživši početak njegove sjajne karijere na malim ekranima.

Zapažene filmske uloge 

Njegova filmska karijera takođe je obilovala nezaboravnim trenucima. U svojim filmovima, Dragan je tumačio uloge koje su  mu donele ne samo pohvale kritičara već i nagrade za najboljeg glumca na prestižnim filmskim festivalima.  U svojoj glumačkoj karijeri Dragan Nikolić je snimio preko 120 filmova i tv serija a ovo su samo neki od njih: Pravo stanje stvari (1964), Ljubavni život Budimira Trajkovića(1977), Balkan ekspres (1983), Bure baruta (1998), Pljačka Trećeg rajha (2004), Ivkova slava (2005), Vratiće se rode (2008), Montevideo, vidimo se (2014) i mnogi drugi.

Takođe, Dragan Nikolić je igrao u brojnim televizijskim serijama kao što su: “Povratak otpisanih” (1978), “Tren” (1980), “Učitelj” (1983), “Nešto između” (1984), “Broz i ja” (1993), “Lavirint” (2002) i mnoge druge.

Dragan Nikolić: Pozorišna karijera

Dragan Nikolić je svoju bogatu pozorišnu karijeru započeo kao član ansambla “Boško Buha”.  Kasnije je postao deo prestižnih pozorišnih kuća kao što su Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište i Zvezdara teatar. Ipak, Atelje 212 je bio mesto koje je Dragan  smatrao svojim skloništem i azilom za glumce. Od 1969. godine, postao je stalni član ansambla ovog prestižnog teatra i time je započeo svoj put ka izuzetnoj pozorišnoj karijeri.

Njegove uloge na pozornici bile su raznolike i nezaboravne. Igrao je u predstavama kao što su “Generalska užina”, gde je tumačio lik Robera, “Veza”, gde je briljirao kao Kauboj, i “Kosa”, gde je oduševio publiku ulogom Bergera. Dragan je pokazao svoj izvanredan talenat i u predstavama kao što su “Maratonci trče počasni krug”, gde je tumačio lik Đenka Đava, i “Sladostrasnici-Karamazovi”, gde je igrao ulogu Mladog gospodina.

Osim Ateljea 212, Dragan Nikolić je ostavio svoj pečat i na drugim scenama. U Zvezdara teatru, igrao je u predstavama kao što su “Ptić i ptica”, “U plamenu strasti”, “Malo ljubavi, malo mržnje” i “Urnebesna tragedija”. Takođe, Beogradsko dramsko pozorište pamti ga po ulozi u predstavi “Frederik”.

Njegov talenat nije bio ograničen samo na domaću scenu. Tokom 1982. i 1983. godine, Dragan Nikolić je imao priliku da igra u pariškom pozorištu “Theatre de la Ville” u predstavama “Na dnu” Maksima Gorkog i “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova. Iako je dobijao brojne ponude za nastupe u inostranstvu, Dragan Nikolić je ostao veran svom rodnom Beogradu.

Dragan Nikolić: Nagrade i priznanja

Njegovo izvanredno glumačko umeće i doprinos domaćem filmu i pozorištu nagrađeni su brojnim prestižnim priznanjima tokom njegove izuzetne karijere. Evo pregleda nekih od najvažnijih nagrada koje je Dragan Nikolić osvojio:

 • Zlatna medalja za zasluge: Ova visoka državna nagrada dodeljena je  Nikoliću 2015. godine za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima povodom Dana državnosti Republike Srbije. Ova nagrada potvrđuje njegov izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
 • Nagrada Pavle Vuisić za životno delo: Na 35. Filmskim susretima u Nišu 2000. godine,  Nikolić je dobio ovu prestižnu nagradu za svoj neizmerni doprinos srpskom filmu tokom čitave svoje karijere.
 • Oktobarska nagrada grada Beograda: Godine 1985. Nikolić je nagrađen Oktobarskom nagradom za svoju ulogu u filmu “Život je lep”. Ova nagrada ističe njegov izvanredan talenat i doprinos domaćem filmu.
 • Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu: Na 28. Filmskom festivalu u Puli 1981. godine, Dragan Nikolić je osvojio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu za svoju ulogu u filmu “Banović Strahinja”. Ovo prestižno priznanje potvrdilo je njegovu izuzetnu glumačku veštinu.
 • Nagrada Car Konstantin: Dragan Nikolić je dva puta nagrađen ovom prestižnom nagradom na Filmskim susretima u Nišu. Prvi put, 1972. godine, za ulogu u filmu “Bez reči”, a zatim 1979. godine za ulogu u filmu “Nacionalna klasa”. Ove nagrade svedoče o njegovoj kontinuiranoj izvanrednoj glumačkoj karijeri.
 • Povelja za mušku ulogu: Na 18. Filmskim susretima u Nišu 1983. godine, Dragan Nikolić je dobio Povelju za mušku ulogu za svoje izvanredne nastupe u filmovima “Balkan ekspres” i “Nešto između”.
 • Nagrada Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke: 2013. godine, Dragan Nikolić je dobio ovu prestižnu nagradu u Beogradu, što dodatno potvrđuje njegovu neizmernu vrednost u svetu filma.

Dragan Nikolić: Lični život

Izvan svog intenzivnog rada na glumačkoj sceni, Dragan Nikolić bio je poznat po svojoj skromnosti i povučenosti iz javnog života. Privatno, uživao je u mirnom životu sa svojom porodicom i bliskim prijateljima. Bio je u braku sa poznatom srpskom glumicom Milenom Dravić. Bio je poznat kao osoba koja je cenila privatnost, izbegavajući senzacije i medijsku pažnju.

Humanitarni rad

Pored svoje umetničke karijere, Dragan Nikolić bio je poznat po svom angažmanu u humanitarnim aktivnostima. Bio je podržavatelj i ambasador mnogih humanitarnih organizacija i inicijativa koje su se bavile socijalnim pitanjima, siromaštvom i zaštitom dece. Njegovo srce bilo je veliko, i često je koristio svoj glas i uticaj kako bi pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna.

Dragan Nikolić i Milena Dravić

Dragan Nikolić je bio u braku sa glumicom Milenom Dravić od 1972. godine

Dragan Nikolić: Kraj života i sećanje

Krajem 2014. godine, Dragan Nikolić je primljen u bolnicu zbog problema sa digestivnim traktom. Operacija je izvršena u februaru 2015. godine. Nažalost, njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo u maju 2015. godine zbog problema sa plućima. Septembra iste godine, proveo je više od tri nedelje oporavljajući se u Vrnjačkoj Banji, ali je kasnije otišao u Sokobanju, gde je boravio vrlo kratko.

Krajem januara 2016. godine, njegovo zdravstveno stanje ponovo se pogoršalo. Nažalost, nakon dugotrajne i teške bolesti, Dragan Nikolić preminuo je 11. marta 2016. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Ova tužna vest duboko je potresla njegove brojne obožavaoce i celo srpsko umetničko zajednica.

Komemoracija povodom smrti ovog doajena srpskog glumišta održana je 14. marta u prepunoj dvorani Ateljea 212 na sceni “Mira Trailović”. Ovaj događaj okupio je mnoge poznate ličnosti, kolege glumce i ljubitelje umetnosti kako bi se oprostili od velikog glumca.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Dragan Nikolić započeo svoju glumačku karijeru? Dragan Nikolić je svoju glumačku karijeru započeo studijama na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov filmski debi bio je 1964. godine u filmu “Pravo stanje stvari”. Međutim, pravu popularnost stekao je 1967. godine ulogom u filmu “Kad budem mrtav i beo”, što je označilo početak njegove uspešne i dugotrajne karijere.
 • Koje nagrade i priznanja je Dragan Nikolić dobio tokom svoje karijere? Tokom svoje impresivne karijere, Dragan Nikolić je dobio brojne nagrade, uključujući Zlatnu arenu na Pula Film Festivalu 1981. godine. Takođe je 2000. godine nagrađen nagradom “Pavle Vuisić” za životno delo, što je jedno od najvećih priznanja koje jedan glumac može dobiti u Srbiji.
 • Kako se sećaju Dragana Nikolića njegovi kolege i publika? Dragan Nikolić je ostao upamćen kao izuzetno voljen i poštovan glumac. Njegove kolege su ga često opisivale kao inspirativnog i posvećenog umetnika, dok je publika u njemu videla ne samo glumca već i simbol jedne ere.

Spoljne reference:

Filmografija

1960- e

 • 1964: “Pravo stanje stvari” – vojni policajac
 • 1965: “Dovoljno je ćutati”
 • 1966: “The One Eyed Soldiers” – oficir
 • 1967: “Deca vojvode Šmita”
 • 1967: “Ljubav na plajvaz”
 • 1967: “Ljubavni je ceo svet”
 • 1967: “Kad budem mrtav i beo” – Džimi Barka
 • 1967: “Visočka hronika” – sveštenik
 • 1968: “Epidemija zdravlja”
 • 1968: “Ilustrovani život”
 • 1968: “Mladići i devojke 1”
 • 1968: “Severno more” (TV)
 • 1968: “Ljubitelj golubova”
 • 1968: “Evgenija na zrnu graška”
 • 1968: “Bećarska revija”
 • 1968: “Naš prijatelj Pepi”
 • 1968: “Nevolje jednog Bobana”
 • 1968: “Tri sata za ljubav” – Riki
 • 1969: “Akvarijum”
 • 1969: “Tuberkuloza” – Uro
 • 1969: “Snaha” – Džo
 • 1969: “Tragedija na splavu”
 • 1969: “Horoskop” – Vidak
 • 1969: “Neobavezno” (dokumentarni film)

1970 – e

 • 1970: “Maksimetar” – voditelj
 • 1970: “Hajdučija” – Milan Brkić
 • 1970: “Homo homini”
 • 1970: “Bube u glavi” – Dragan
 • 1971: “Haleluja”
 • 1971: “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji” – Vaculić
 • 1971: “Mlad i zdrav kao ruža” – Stevan
 • 1971: “Poslednja stanica”
 • 1972: “Kako su se volele dve budale” (kratki film) – On
 • 1972: “Bez reči”
 • 1972: “Ubistvo u noćnom vozu” – putnik u vozu 2
 • 1972: “Derviš i smrt” (TV) – Muselim
 • 1974: “Otpisani” – Prle
 • 1972—1974: “Obraz uz obraz” – Dragan Nikolić
 • 1974: “Njurci”
 • 1975: “Kičma” – Pavle Gvozdenović
 • 1975: “Dvosobna kafana”
 • 1974—1975: “Otpisani” – Prle
 • 1975: “Pozorište u kući 3” – Spasoje
 • 1975: “Dragi, budi mi nepoznat”
 • 1975: “Sinovi” – Poslodavac
 • 1976: “U banji jednog dana” – Janko Katić
 • 1976: “Povratak otpisanih” – Prle
 • 1976: “Devojački most” – Prokopije
 • 1977: “Ljubavni život Budimira Trajkovića” – Zvonko Mihajlović (glas)
 • 1978: “Razmena” – Kosmajac, Prokopije
 • 1978: “Tren” – Novak
 • 1978: “Čardak ni na nebu ni na zemlji” – Jelenče
 • 1978: “Nedeljom po podne” – Gaga
 • 1978: “Otpisani” TV film – Prle
 • 1978: “Povratak otpisanih” TV serija – Prle
 • 1978: “Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal” – Dragan
 • 1979: “Mostarske kiše”
 • 1979: “Nacionalna klasa” – Branimir Mitrović Flojd

1980 – e

 • 1980: “Tren” TV serija
 • 1980: “Ko to tamo peva” – pevač
 • 1980: “Transfer” – Boris
 • 1980: “Poletarac” – Gaga, prvi dasa
 • 1981: “Poslednji čin” – major Ljuba Popović
 • 1981: “Neka druga žena” – Boban
 • 1981: “Sijamci” – Boško
 • 1981: “Lov u mutnom” – Stole Haringa
 • 1981: “Sezona mira u Parizu” – Dragan
 • 1981: “Počnimo život iz početka” – Bane
 • 1982: “Idemo dalje” – Miloš
 • 1983: “Nešto između” – Marko
 • 1983: “Učitelj” (serija) – Miloš
 • 1983: “Pereat”
 • 1983: “Osvajanje sreće”
 • 1983: “Balkan ekspres” – Popaj
 • 1983: “Banović Strahinja” – Vlah-alija
 • 1984: “Nešto između” (TV serija) – Marko
 • 1984: “Groznica ljubavi” – advokat
 • 1984: “Divlja patka”
 • 1984: “Čudo neviđeno” – Karuzo
 • 1985: “Priče iz bečke šume”
 • 1985: “Džek-pot” (TV)
 • 1985: “Život je lep” – Siledžija
 • 1986: “Mis” – Andrej
 • 1986: “Svečana obaveza” (TV) – Fotograf
 • 1986: “Obećana zemlja” – Zec
 • 1986: “Protestni album” – Emil
 • 1986: “Sivi dom” – Vaspitač Zeka
 • 1987: “Lutalica” – Mirko
 • 1987: “Waitapu” – Specijalni gost
 • 1988: “Čavka” – Čavkin otac
 • 1988: “Kako zasmejati gospodara”
 • 1989: “Hepiend”
 • 1989: “Sveti Georgije ubiva aždahu” – Gavrilo Vuković
 • 1989: “Gospođa ministarka” – Pera Kalenić
 • 1989: “Poslednji krug u Monci” – Uroš, „Urke“
 • 1989: “Sabirni centar” – Janko
 • 1989: “Seobe” – Pavle Isaković
 • 1989: “Seobe 2” – Pavle Isaković

1990 – e

 • 1990: “Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove”
 • 1990—1991: “Bolji život 2” (serija) – Đorđe Pašalić
 • 1990—1991: “Metla bez drške” – Neša, Duškov tata
 • 1991: “Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal” – Dragan
 • 1991: “Original falsifikata” – Pavlović
 • 1991: “Velika mala matura”
 • 1991: “Mala šala” – Đorđe
 • 1991: “Pilot u travi” – otac
 • 1992: “Tito i ja” – Ganetov otac
 • 1992: “Velika frka” – Čeda
 • 1993: “Obračun u Kazino Kabareu” – Gile
 • 1993: “Tri karte za Holivud” – Aldo
 • 1993: “Broz i ja” (TV serija) – Ganetov otac
 • 1994: “Ni na nebu, ni na zemlji” – Igla
 • 1994: “Biće bolje” – Dule
 • 1994: “Teatar u Srba” – knez Mihailo Obrenović
 • 1995: “Bila jednom jedna zemlja” – režiser
 • 1995: “Ljubav i mržnja — Evropske priče 3: Svinje i biseri” – Paja
 • 1995: “Dvoboj za troje” – Boško
 • 1995: “Urnebesna tragedija” – Milan
 • 1995: “Podzemlje” – režiser
 • 1996: “Filomena Marturano” – Domeniko Sorijano
 • 1997: “Svaštara”
 • 1998: “Kod lude ptice” – direktor kabarea
 • 1998: “Bure baruta” – Sveta
 • 1998: “Place Vendôme” – Janoš
 • 1998—2001: “Porodično blago” – Labud Stojanović
 • 1999: “Nož” – Hodža Vehbija
 • 1999: “Belo odelo” – makro
 • 1999: “Ljubavnici” – Zlatan

2000 – e

 • 2000: “Izabranik” – Kapetan
 • 2001: “Virtualna stvarnost” – Zoran
 • 2001: “Ona voli Zvezdu” – Dacin otac
 • 2001: “Den Serbiske dansker”
 • 2001: “Sa mère, la pute” – Bokšić
 • 2001: “Belgrado Sling”
 • 2002: “Akcija Tigar” – Vukota Krcunović
 • 2002: “Noć uz video” – Predsednik SKKP
 • 2001—2002: “Porodično blago 2” – Labud Stojanović
 • 2002: “Zona Zamfirova” – hadži Zamfir
 • 2002: “Lavirint” – Pavle Aksentijević
 • 2002: “Lavirint” (TV serija) – Pavle Aksentijević
 • 2003: “Kuća sreće”
 • 2003: “M(j)ešoviti brak” – Rale
 • 2004: “Pljačka Trećeg rajha” – Glavonja
 • 2005: “Imam nešto važno da vam kažem” – profesor
 • 2005: “Zvezde ljubavi” – Gospodin grof
 • 2005: “Potera za sreć(k)om” – bos
 • 2005: “Ivkova slava” – predsednik opštine
 • 2006: “Gde cveta limun žut” – Narator
 • 2006: “Šejtanov ratnik” – Telal
 • 2007: “Crni Gruja i kamen mudrosti” – De L'Arzan
 • 2007: “Pozorište u kući” – Bratislav Nikolajević
 • 2007: “Promeni me” – Milan
 • 2007: “Četvrti čovek” – političar
 • 2008: “Kraljevina Srbija” – narator
 • 2008: “Na lepom plavom Dunavu” – izdavač iz Francuske
 • 2008: “Vratiće se rode” – Mutavi
 • 2008: “Turneja” – Miško
 • 2008: “Drvo, kamen, oblak” (kratki film)
 • 2008—2009: “Ranjeni orao” – Uglješa Knežević
 • 2009: “Selo gori… i tako” – sudija Velibor
 • 2009: “Zgarište” (kratki film)
 • 2009: “Sveti Georgije ubiva aždahu” – Sveštenik
 • 2009: “Ono kao ljubav” – Gaga Nikolić

2010 – e

 • 2010: “Sva ta ravnica” (serija) – Milan Jagodić
 • 2010: “72 dana” – Kamatar 1
 • 2006—2011: “Selo gori, a baba se češlja” (TV serija) – Žota/sudija Velibor
 • 2011: “Tamarin izostanak” (kratki film) – Zvonko
 • 2011: “Turneja” (serija) – Miško
 • 2011: “Albatros” (TV) – Gligorije „Giga“ Geršić
 • 2012: “Vir” – DB-ovac
 • 2012—2013: “Jagodići” (TV serija) – Grof Milan Jagodić
 • 2014: “Montevideo, vidimo se!” – Žil Rime
 • 2014: “Montevideo, vidimo se!” (TV serija) – Žil Rime
 • 2014: “Nešto lepo” (TV) – narator