Nikola Simić film

Ko je bio Nikola Simić?

Nikola Simić, jedan od najpriznatijih srpskih glumaca, ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti svojim izvanrednim talentom i nezaboravnim interpretacijama likova na filmskom platnu i pozornici. 

Njegova bogata biografija predstavlja zanimljivu i inspirativnu priču o usponima, padovima, ali i velikim dostignućima u svetu glume. Nikolina karijera je obasjana brojnim nagradama i priznanjima, a njegova uloga u srpskoj kinematografiji i društvu neizostavna je i danas.

Kroz ovaj članak, dublje ćemo istražiti život i karijeru ovog izvanrednog glumca, otkrivajući njegove početke, najznačajnije trenutke karijere, kao i lične aspekte koji su ga oblikovali kao umetnika i osobu. Upoznajmo se s čovekom koji je očarao publiku svojim glumačkim umećem i ostavio pečat na filmskom platnu, kako u Srbiji tako i širom sveta.

Rani život i obrazovanje

Nikola Simić je rođen 18. maja 1934. godine u Beogradu, Kraljevina Jugoslavija, čime je započeo svoj životni put u gradu koji će ga kasnije lansirati ka velikim pozornicama i filmskim platnima.

Porodično poreklo

Nikolina porodica igrala je značajnu ulogu u oblikovanju njegovog karaktera i interesovanja. Odrastao je u pekarskoj porodici u okruženju punom ljubavi i podrške. Njegovi roditelji  bili su izuzetno ponosni na njegovu rano pokazano interesovanje za glumu i umetnost. Njihova podrška bila je od ključnog značaja za njegovu odluku da se posveti glumi kao profesionalnoj karijeri.

Obrazovanje i rani interesi 

Kao dete, Nikola je pokazivao veliku znatiželju i radoznalost prema svetu oko sebe. Rani interes za umetnost, posebno glumu, doveo ga je do učešća u školskim pozorišnim predstavama i amaterskim produkcijama. Njegovo oduševljenje scenom i sposobnost da prenese različite emocije publiku su bili primetni još u ranoj dobi. Nakon završene osnovne škole upisao je Petu beogradsku gimnaziju.

Uz podršku roditelja i mentora, Nikola Simić je nastavio da razvija svoj glumački talenat i pohađao je brojne glumačke radionice i kurseve tokom svog školovanja. Njegova predanost i posvećenost ovom zanatu ubrzo su počele da daju plodove, a mladi glumac je postajao sve prepoznatljiviji u lokalnim umetničkim krugovima. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Nikolin rani put ka umetničkoj slavi i ostvarenju njegovih snova o glumačkoj karijeri obećavao je svetlu budućnost, a sledeći segmenti će osvetliti ključne trenutke koji su oblikovali njegovu karijeru do statusa ikone srpske kinematografije.

Pozorišna karijera

Nikola Simić je svoje prve korake na pozornici napravio kao mladi amater, učestvujući u predstavama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1957). Njegov rani talenat i upornost nisu ostali neprimećeni. Uskoro je dobio priliku da nastupa u profesionalnim predstavama kao što su: “Revizor”, “Pseći valcer”, “Velika auto trka” i mnoge druge.

Prve zapažene uloge u pozorištu donele su mu priznanja kritike i publike, a njegov izvanredni glumački izraz privlačio je pažnju reditelja i producenata. Nikola je brzo postao prepoznatljivo lice u pozorišnim krugovima i stekao je reputaciju talentovanog glumca s neospornim potencijalom. Ostvario je preko 80 pozorišnih uloga.

Filmska karijera

Nikola Simić se prvi put pojavio u filmu Vladimira Pogačića “Subotom uveče”. Međutim, bila je to njegova prva značajna uloga partizana Čavke u Pogačićevom filmu “Sam” iz 1959. godine koja je privukla pažnju.

Njegova svestranost kao glumca dodatno je dokazana u tragikomičnoj ulozi Leksija u dirljivoj drami “Hitler iz našeg sokaka” iz 1975. godine. U žanru filmske komedije posebno se proslavio ulogom Dimitrija Pantića u filmskom serijalu “Tesna koža”, koji je trajao od 1982. do 1991. godine.

Takođe je ostavio neizbrisiv trag sa svojom interpretacijom Svetislava Brkića, lika koji imitira dirigenta Herberta von Karajana, u filmovima “Druga Žikina dinastija” i “Sulude godine”. Ostale zapažene uloge uključivale su njegov nastup kao inspektor Ognjen Strahinić u “Davitelju protiv davitelja”, gde je morao da reši slučaj davitelja čije su žrtve bile žene koje ne vole karanfile. Njegova filmografija takođe uključuje “Moljca”, “Nema problema”, “Doviđenja u Čikagu” i “Lajanje na zvezde”.

Televizijske uloge

Televizijska scena Srbije već od ranih 60-ih godina ne može se zamisliti imena Nikole Simića koje je obeležilo brojne TV-drame, serije, zabavne i kviz programe. Sticanje široke popularnosti usledilo je kroz saradnju sa scenaristom Sinišom Pavićem, gde su uloge u serijama poput “Srećni ljudi” (1993–1996), “Porodično blago” (1998–2002), “Stižu dolari” (2004–2006), “Agencija za SIS” (2006–2007) i “Ljubav, navika, panika” (2005–2007) postale deo televizijske istorije.

Sa više od 100 TV uloga, većinom u produkciji TV Beograd (danas RTS), kao i u produkciji drugih TV centara, ovaj glumac je postao sinonim za kvalitetno glumačko umetničko delo. Njegova sposobnost da oživi likove, pružajući im dubinu i autentičnost, učinila ga je miljenikom publike i kritike.

Pored televizije, njegov umetnički izraz našao je posebno mesto na talasima Radio Beograda. Od 1957. do 2013. godine, ostvario je preko 250 uloga u radio dramama Dramskog programa Radio Beograda, pokazujući svoju glumačku vrsnost i u ovom mediju.

Crtani filmovi

Svet animiranih filmova u Srbiji nezamisliv je bez glasova koji su crtanim junacima udahnuli život na poseban način. Jedan od tih nezaboravnih glasova pripadao je Nikoli Simiću. Njegov glas je oživeo Duška Dugouška, legendarnog zeca iz Looney Tunes, čija je rečenica “Šefe, koji ti je vrag” postala jedna od najcitiranijih u svetu animacije.

Osim Duška, ovaj talentovani glumac dao je glas i nekim od najomiljenijih likova dečijih serijala. Njegova glumačka širina omogućila mu je da se savršeno prilagodi različitim karakterima, od Mikelandjela i Sekača u “Nindža kornjačama”, preko Megatrona, Blustrika i Čipa Čejsa u “Transformersima”, do zlog Gargamela iz “Štrumpfova”. Takođe, bio je i glas čuvenog Miki Mausa i Šilje, dodajući lokalni šarm i duhovitost ovim globalno poznatim likovima.

Nagrade i priznanja

U svetu glume, priznanja su odraz posvećenosti i talenta koji umetnik unosi u svoje delo.  Nikola Simić je jedan od takvih glumaca, čija je karijera obilježena brojnim nagradama. Njegova sposobnost da oživi likove dovela je do priznanja kako od strane publike, tako i od strane kritike. Evo nekih od najznačajnijih priznanja koja je osvojio:

 • Gran pri “Naisa” za najbolju ulogu u filmu “Hitler iz našeg sokaka” na Filmskim susretima u Nišu, 1975. godine.
 • Sterijina nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Dundo Maroje”, 1977. godine.
 • Specijalna Sterijina nagrada za ulogu u predstavi “Klara Dombrovska”, 1968. godine.
 • Statueta “Ćuran” za ulogu u predstavi “Buba u uhu” na Danima komedije u Jagodini, 1972. godine.
 • Statueta “Ćuran” za ulogu u predstavi “Dundo Maroje” na Danima komedije u Jagodini, 1977. godine.
 • Statueta “Ćuran” za ulogu u predstavi “Lumucija” na Danima komedije u Jagodini, 1979. godine.
 • Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Hitler iz našeg sokaka” na Filmskom festivalu u Puli, 1975. godine.
 • Glumački par godine “Ona i on” zajedno sa Sekom Sablić za seriju “Ljubav, navika, panika” na Filmskim susretima u Nišu, 2007. godine.
 • Nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, na Filmskim susretima u Nišu, 2005. godine.
 • Zlatni “Ćuran” za životno delo glumcu komičaru — najveće priznanje pozorišnog festivala “Dani komedije” u Jagodini, 2006. godine.
 • Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru, 1992. godine.

Svaka od ovih nagrada predstavlja kamen temeljac u mozaiku njegove bogate karijere, potvrđujući njegovu posvećenost umetnosti i neizmernu ljubav prema glumi.

Tesna Koža

Nikola Simić u ulozi Mite Pantića u filmu “Tesna koža”

Nikola Simić: Lični život

Van pozornice i filmskih setova, Nikola Simić je vodio intrigantan i privatan život. Iza svog javnog lika, bio je poznat kao skroman i prizemljen čovek, udaljen od senzacionalizma i estradne pompe. Njegova porodična podrška i vrednosti čvrsto su ga držale na zemlji, bez obzira na slavu koju je stekao. Nikola Simić se više puta ženio ali nije imao dece.

Pored umetnosti, Simić je imao širok spektar interesa. Bio je poznat kao ljubitelj prirode, uživao je u dugim šetnjama i vreme provodio u tišini prirode kako bi se oslobodio stresa i napetosti izazvane glumačkom karijerom. Ovo povezivanje sa prirodom pomagalo mu je da održi ravnotežu između profesionalnog života i ličnog blagostanja.

Kraj života i sećanje

Nikola Simić je bolovao od raka prostate te je operisan u Institutu za urologiju i nefrologiju početkom februara 2014. godine. Preminuo je 9. novembra 2014.godine u Beogradu u osamdesetoj godini života. Sahrana je održana 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nikola Simić je, svojom harizmom i talentom, doprineo promociji srpske kulture i umetnosti van granica zemlje, čime je povećao vidljivost i prepoznatljivost srpske kinematografije na međunarodnom nivou.

Njegova uloga kao umetnika i glumca obeležila je srpsku kinematografiju i uticala na nove generacije glumaca da sanjaju velike snove i veruju u svoj talenat. Njegova zaostavština živi kroz umetnost koju je stvarao, ostavljajući neizbrisiv pečat u kulturi i društvu Srbije.

FAQ – često postavljana pitanja

 • Kada je rođen Nikola Simić? Nikola Simić je rođen 18. maja 1934. godine.
 • U kojim serijama je Nikola Simić igrao sa Sekom Sablić? Igrao je sa Sekom Sablić u seriji “Ljubav, navika, panika”, gde su zajedno osvojili nagradu za Glumački par godine.
 • Koliko je filmova i TV serija snimio Nikola Simić? Tokom svoje karijere, Nikola Simić je snimio veliki broj filmova i TV serija, ostvarivši preko 100 TV uloga.
 • Kada je preminuo Nikola Simić? Nikola Simić je preminuo 9. novembra 2014. godine.

Spoljne reference:

Filmografija

1950 – e

 • 1957: “Subotom uveče” – Navijač
 • 1958: “Te noći” – Mališin drug
 • 1959: “Dundo Maroje” – (Role not specified)
 • 1959: “Sam” – Čavka

1960 – e

 • 1960: “Ljubav i moda” – Bata
 • 1960: “X-25 javlja” – Gregorić
 • 1961: “Nasilje na trgu” – Radio operator
 • 1961: “Strafta”
 • 1962: “Prva ljubav”
 • 1962: “Kišobran, osveta i uzica” (TV)
 • 1963: “Bezazlene duše”
 • 1963: “Neobične delije”
 • 1963: “Nasilje na trgu” – Radio operator
 • 1963: “Promaja” (serija)
 • 1964: “Novi asistent”
 • 1964: “Narodni poslanik” – Ivković
 • 1964: “Rekvijem za pohabane stvari”
 • 1965: “Lice i naličje”
 • 1965: “Sigurno je sigurno”
 • 1965: “Alergija”
 • 1965: “Gorki deo reke” – Jevrem Ristić
 • 1966: “Pogled kroz uvo”
 • 1966: “Tri bekrije”
 • 1966: “Pre rata” – Ljubomir Protić
 • 1967: “Nikad se ne zna”
 • 1967: “Koraci kroz magle” – Čapurka
 • 1967: “Budućnost sveta” – Dvorska luda
 • 1967: “Sedam Hamleta”
 • 1967: “Tergovci”
 • 1967: “Na tuđem hlebu” – Ivanov
 • 1967: “Probisvet” (TV serija)
 • 1968: “Izgubljeno pismo”
 • 1968: “Naši sinovi”
 • 1968: “Slepi miš” (TV)
 • 1968: “Jednog dana, jednom čoveku”
 • 1968: “Prodajem stara kola”
 • 1968: “Na rubu pameti”
 • 1968: “Uzrok smrti ne pominjati” – Fotograf
 • 1968: “Bekstva” – Banović
 • 1968: “Vukadin” (TV serija)
 • 1969: “Zaobilazni Archibald”
 • 1969: “Bezimena zvezda”
 • 1969: “Krojcerova sonata” (TV)
 • 1969: “Krčma na glavnom drumu”
 • 1969: “TV Bukvar” – Drug Ješić
 • 1969: “Rađanje radnog naroda” – Šure
 • 1969: “Veliki dan” – Žika

1970 – e

 • 1970: “Protekciјa” (TV film) – Sava Savić, ćumurđija
 • 1970: “Burna noć”
 • 1970: “Farsa o Patlenu” – Trgovac
 • 1970: “Jepe brđanin” (TV)
 • 1971: “Kapetan iz Kepenika” – Kale
 • 1971: “Dom i lepota”
 • 1971: “Bariјonovo venčanje”
 • 1971: “Ulazi slobodan čovek” (TV)
 • 1971: “Levaci” – Vuk
 • 1971: “Diplomci” – Aleksandar Aca Brzić
 • 1972: “Zločin i kazna” – Aleksandar Grigorјević Zamјotov
 • 1972: “Buba u uhu” – Viktor Šandebiz
 • 1972: “Rosenbergovi ne smeјu da umru” – Tužilac
 • 1972: “Smeh sa scene: Jugoslovensko dramsko pozorište”
 • 1972: “Amfitrion 38”
 • 1972: “Damon” (TV) – Leander
 • 1972: “Devoјka sa Kosmaјa” – Lisičić
 • 1973: “Kućevlasnik i palikuća”
 • 1973: “Samrtno proleće” – Boško
 • 1973: “Proslava” (TV film)
 • 1973: “Hotel za ptice”
 • 1973: “Dubravka”
 • 1974: “Laža i Paralaža”
 • 1974: “Ping bez ponga”
 • 1974: “Košava” – Đura
 • 1975: “Crni petak” – Saјa Molerović
 • 1975: “Cirkus buva”
 • 1975: “Velebitske saonice ili tri švalera i јedna devoјka”
 • 1975: “Prokletinјa” – Svedok
 • 1975: “Hitler iz našeg sokaka” – Leksi
 • 1976: “Vlaјkova tajna”
 • 1976: “Lјudi s repom”
 • 1977: “Haјdučka vremena” – Savatiјe
 • 1977: “Pod istragom” – Pravnik
 • 1977: “Više od igre” – Miroslav Ilić-Guliver
 • 1978: “Misao” – Doktor Anton Ignaich Keržencev
 • 1978: “Pogled u noć”
 • 1978: “Čardak ni na nebu ni na zemlјi” – Psihijatar u modi
 • 1978: “Niјe nego” – Direktor Martinović
 • 1979: “Sumnjivo lice” (TV) – Jerotije Pantić
 • 1979: “Šestica, gore levo”
 • 1978—1979: “Čardak ni na nebu ni na zemlјi”
 • 1979: “Sedam plus sedam” – Nikola
 • 1979: “Kopilan”

1980 – e

 • 1980: “Bilo, pa prošlo” – Pogrebnik
 • 1980: “Vruć vetar” – Šef
 • 1980: “Pozorište u kući 4” – Radin
 • 1980: “Samo za dvoje” – Direktor preduzeća
 • 1981: “Laf u srcu” – Sava Mitrović
 • 1981: “Erogena zona” – Doktor Popović „Kikirez”
 • 1981: “Berlin kaput” – Maksim
 • 1981: “500 kada” – Tržišni inspektor
 • 1981: “Na rubu pameti” (TV)
 • 1981: “Sedam minus sedam”
 • 1981: “Naši pesnici” (TV serija)
 • 1982: “Tri sestre”
 • 1982: “Stenica” (TV)
 • 1982: “Lukicijada” (TV serija)
 • 1982: “Tesna koža” – Dimitrije „Mita” Pantić
 • 1982: “Mačor na usijanom limenom krovu” – Paja Šušurević
 • 1983: “Uvoz—izvoz” – Direktor iz Komishinice
 • 1984: “Ne tako davno” (TV serija)
 • 1984: “Ubi ili poljubi” – Recepcioner
 • 1984: “Davitelj protiv davitelja” – Inspektor Ognjen Strahinić
 • 1984: “The Secret Diary of Sigmund Freud” – Papa Freud
 • 1984: “Moljac” – Doktor Tabacki
 • 1984: “Nema problema” – Milenko Pantić
 • 1984: “Formula 1” (serija)
 • 1985: “Ćao inspektore” – Miki
 • 1985: “Humoristički klub”
 • 1986: “Smešne i druge priče”
 • 1986: “Majstor i Šampita” – Velja
 • 1986: “Kružna putovanja” (TV) – Gospodin Kukuriku
 • 1986: “Druga Žikina dinastija” – Svetislav Brkić
 • 1987: “Tesna koža 2” – Dimitrije „Mita” Pantić
 • 1988: “Sulude godine” – Svetislav Brkić
 • 1988: “Vuk Karadžić” – Dr. Jozef Škoda
 • 1988: “Tajna manastirske rakije” – Brat Gabrijel
 • 1988: “Tesna koža 3” – Dimitrije „Mita” Pantić
 • 1989: “Vampiri su među nama” – Doktor Švarc
 • 1989: “Drugariča ministarka” – Spasoje

1990 – e

 • 1990: “Pod žrvnjem” – Stevan Savić
 • 1990: “Sumnjivo lice” – Milisav — pisar
 • 1991: “Sekula se opet ženi” – Siniša
 • 1991: “Glava šećera” – Đuka
 • 1991: “Svemirci su krivi za sve” – Svemirac
 • 1991: “Tesna koža 4” – Dimitrije „Mita” Pantić
 • 1992: “Tesna koža: Novogodišnji specijal” (TV) – Dimitrije „Mita” Pantić
 • 1993—1994: “Srećni ljudi” – Mihajlo Ostojić
 • 1995: “Treća sreća” – Pijani poštar
 • 1995: “Teatar u Srba”
 • 1995: “Otvorena vrata” – Žak Ubiparip, Kristijan Zu
 • 1996: “Dobro veče, deco” – Čika Antika
 • 1996: “Doviđenja u Čikagu” – Pajko
 • 1995—1996: “Srećni ljudi 2” – Mihajlo Ostojić
 • 1996: “Srećni ljudi: Novogodišnji specijal” – Mihajlo Ostojić
 • 1997: “Gore dole” – agent nekretninama Životić
 • 1998: “Kanal mimo” – Hranislav
 • 1998: “Nikoljdan 1901. godine” – Odažija Tasa
 • 1998: “Svirač” – Opštinski pisar Vidak Peckalović
 • 1998: “Bekstvo” (TV) – Paramon Ilič Korzuhin
 • 1998: “Golubovića apoteka”
 • 1998: “Lajanje na zvezde” – direktor
 • 1999: “Kaktusi i ruže” – Boris Lebedev Maks

2000 – e

 • 2000: “Susedi” – Miloš Nikolić „Baron”
 • 2000: “Luđe od luđeg” – Gospodin Džouns
 • 2000—2001: “Porodično blago” – Tripko Stojković
 • 2000: “Tajna porodičnog blaga” – Tripko Stojković
 • 2001: “Bumerang” – Aprcović
 • 2001: “Bar—Beograd via Peking” – Radomir „Rada” Cvetić
 • 2001—2002: “Porodično blago 2” – Tripko Stojković
 • 2003: “Siroti mali hrčki 2010” – akademik/novi ministar
 • 2003: “Kazneni prostor” – obijač Munja
 • 2003: “Jagoda u supermarketu” – Kobac
 • 2003: “Crni Gruja” – gazda Slavko Mitezzer
 • 2004: “Stižu dolari” – Aleksandar Ljutić
 • 2004: “Te quiero, Radiša” – Gazda
 • 2005: “U ordinaciji” – Pacijent sa zavojima
 • 2005: “Lost and Found” – (Role not specified)
 • 2005—2007: “Ljubav, navika, panika” – Mića
 • 2006—2007: “Agencija za SIS” – Spiridon Karamarković
 • 2007: “Kafanica blizu SIS-a” – Spiridon Karamarković
 • 2008: “Čitulja za Eskobara” – Čika Steva
 • 2008: “Zabranjena ljubav” – Oficir JNA
 • 2009: “Ono kao ljubav” – Toma

2010 – e

 • 2011: “Beli lavovi” – Dekica
 • 2013: “Tesna koža 5” – Dimitrije Mita Pantić