Lidija Vukićević film, politika

Lidija Vukićević - Biografija

Ko je Lidija Vukićević?

Lidija Vukićević, jedno od istaknutih imena srpske glumačke scene, takođe je i političarka koja svojim prisustvom ostavlja dubok trag. Rođena je 20. jula 1962. godine u Kraljevu, a već dugi niz godina svoj životni put gradi u živopisnom Beogradu.

Lidija je svoje prve korake u svet glume napravila sa srcem punim ambicija i snova. Njena rana strast prema umetnosti je prerasla u istinski talenat, čineći je prepoznatljivom na sceni. Njeno ime postalo je sinonim za svestranost, budući da je briljirala kako u pozorištu, tako i na filmu i televiziji.

Lidijin izuzetan talenat pokazao se kroz raznovrsne uloge koje je tumačila. Njena sposobnost da se potpuno posveti svakom liku koji igra, doprinela je dubini njenih interpretacija. Njene uloge su ostale urezane u pamćenju publike, bilo da je reč o emotivnim dramama, komedijama ili ozbiljnim karakterima.

Lidija Vukićević

Lidija Vukićević – Istaknuto ime srpske glumačke scene

Glumačka karijera

Lidija Vukićević je ime koje odzvanja kroz srpsku glumačku scenu i ostavlja dubok trag kako u televizijskim serijama, tako i na filmskom platnu. Njena uloga Violete Popadić, čerke glavnih junaka iz kultne srpske serije “Bolji život”, dovela ju je do zvezda, ali to je samo jedna kap u moru njenih glumačkih dostignuća.

Rođena sa harizmom i talentom, Lidija je prvi put stupila pred kamere još 1985. godine, tumačeći lik atraktivne kućne spremačice Lilike u serijalu “Žikina dinastija”, kada je imala samo 22 godine. Njena sposobnost da se potpuno preobrazi u lik i da ga čini autentičnim bila je primetna od samog početka njene karijere.

Nastavljajući da gradi svoj portfolio, Lidija je brzo stekla reputaciju kao glumica koja može da se snađe u različitim žanrovima. Slične uloge u filmovima kao što su “Špijun na štiklama” (1988) i “Vampiri su među nama” (1989) samo su potvrdile njen vešt karakterizacijski pristup. Međutim, pravi vrhunac njenog talenta došao je sa filmom “Lutalica”, gde je igrala glavnu ulogu Lepa Rada. Njena izvanredna interpretacija i sposobnost da dočara duboke emocije ostavile su snažan utisak na publiku i kritiku.

Uloga Violete Popadić iz “Boljeg života” možda je bila ono što ju je lansiralo u svetlost reflektora, ali njen kontinuirani rad i doprinos umetnosti su ono što je čini nezaboravnom. Lidija Vukićević je ne samo obeležila svoju eru, već je i ostavila pečat koji će živeti kroz generacije koje dolaze.

Bolji život

Svi je znamo kao Viki iz serije “Bolji život”

Politička karijera

Godine 2004, Lidija je stupila u redove Srpske radikalne stranke (SRS) i postala jedan od njenih prominentnih članova. Njeno političko angažovanje nije prošlo neprimećeno. U 2007. godini, postala je i poslanica SRS u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Tokom tog perioda, isticala se kao zamenica predsednika Odbora za kulturu i informisanje, igrajući ključnu ulogu u oblikovanju kulturnih politika.

Ostajući dosledna svojim ubeđenjima, Lidija Vukićević je ostala na političkoj sceni do 2012. godine, kada je skupština raspuštena, a stranka nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima iste godine. Kao odraz svojih principa, Lidija je maja 2012. godine napustila Srpsku radikalnu stranku, a njen odlazak bio je motivisan nesuglasicama sa tadašnjim liderom stranke, Vjericom Radetom.

Međutim, kao ilustracija nepredvidivih puteva političkog angažmana, Lidija Vukićević se vratila u Srpsku radikalnu stranku sredinom 2015. godine, ovog puta zbog prisustva predsednika stranke Vojislava Šešelja. Ovaj korak je potvrdio njenu doslednost u verovanju u vrednosti stranke i liderstvo koje deli sa njom.

Lidija Vukićević je istinski primer kako glumačka strast može prerasti u političku angažovanost. Njena sposobnost da zasija i na sceni i u politici je dokaz njenog raznovrsnog i dubokog uticaja. Njena karijera je ogledalo njene istrajnosti, strasti i hrabrosti da sledi svoje ubeđenje, bez obzira na izazove.

Privatni život

Lidija Vukićević, istaknuta srpska glumica, koja je svojim ulogama osvojila publiku, krije mnoge dublje dimenzije svog života. Dok je publika oduševljavala njenim glumačkim veštinama, iza kulisa se odvijala priča o njenom porodičnom životu, ljubavima i strastima.

Roditelji su imali značajan uticaj na Lidijin život. Njena majka, profesorka književnosti, ostavila je trajni trag. Stroga i zahtevna, majka je postavila visoke standarde prema kojima su odrastale Lidija i njena sestra Marina. Otac je, s druge strane, bio popustljiviji, pružajući toplinu i podršku.

Godine 1991, Lidija se udala za bivšeg jugoslovenskog fudbalera i reprezentativca Mitra Mrkelu. Ova unija donijela je dvoje divne dece – sina Andreja 1992. godine i Davida tri godine kasnije. Andrej je izabrao put fudbalske karijere, dok David sanja da postane pilot. Njihova porodična priča je oblikovana raznim destinacijama, zahvaljujući suprugovim angažmanima u fudbalskim klubovima.

Međutim, porodični život nije uvek bio jednostavan. Nakon deset godina braka, Lidija i Mitar su se razveli 2000. godine. Iako se suočila sa izazovima razvoda, Lidija je ostala snažna majka, posvećena svojoj deci. Njeno lično mišljenje o braku bilo je jasno – ne veruje da brak podržava pravu ljubav.

U medijima su se pojavljivale spekulacije o njenim vezama, uključujući i one sa generalom Nebojšom Pavkovićem. Međutim, Lidija je istakla da su oni samo prijatelji. 2008. godine, započela je vezu sa vojnim pilotom Stankom, koji je dobio srce i njene dece.

Iza kulisa glamuroznog sveta glume, Lidija je strastveni zaljubljenik u životinje, a njen pas Žuća je priča za sebe. Pronašla ga je isprebijanog ispred zgrade i dala mu svoj dom. Njen životni prostor, dom ispunjen mirisima fontane i toplinom kamina, odražava njenu ličnost – pažljivu, organizovanu, iako ne baš sklonu kuvanju.

Za kraj

Lidija Vukićević, bez sumnje, ostavlja dubok i trajan utisak kao izuzetna srpska glumica i javna ličnost. Njen životni put je isprepleten raznim fazama – od scenskog sjaja do političkog angažmana, od porodičnih uspona do ličnih izazova.

U svakom aspektu svog života, Lidija Vukićević je dokazala svoju složenost, snagu i duboku ranjivost. Njena priča nas podseća da svako ima svoje lične uspone i padove, ali je hrabro suočavanje sa njima ono što definiše naš karakter. Kroz svoj životni put, Lidija je ostavila pečat ne samo u svetu glume i politike, već i u srcima mnogih koji se prepoznaju u njenim iskustvima.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

Ko je Lidija Vukićević? Lidija Vukićević je istaknuta srpska glumica, poznata po ulogama u serijama i filmovima, kao i po svom političkom angažmanu.

Koja je njena najpoznatija uloga? Najpoznatija je po ulozi Violete Popadić u seriji “Bolji život”.

Kada je Lidija Vukićević započela svoju glumačku karijeru? Svoju karijeru započela je 1985. godine ulogom Lilike u “Žikinoj dinastiji”.

Da li je Lidija Vukićević bila politički aktivna? Da, bila je članica Srpske radikalne stranke i poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kakav je bio njen porodični život? Bila je udata za Mitra Mrkelu, sa kojim ima dva sina, Andreja i Davida. Razveli su se 2000. godine.

Spoljne reference:

Filmografija

1980 – e

 • “Kako sam sistematski uništen od idiota” (1983) – Mira
 • “Ne tako davno” (1984)
 • “Andrić i Goja” (1984)
 • “Žikina dinastija” (1985) – Lilika
 • “Indijsko ogledalo” (1985) – Izabela
 • “Razvod na određeno vreme” (1986)
 • “Dobro veče džezeri” (1986)
 • “Bolji život” (1987−1988) – Violeta „Viki“ Popadić
 • “Bolji život: Novogodišnji specijal” (1987) – Violeta „Viki“ Popadić
 • “Lutalica” (1987) – Lepa Rada
 • “Špijun na štiklama” (1988) – Maja
 • “Sever i jug” (1988) – Virdžinija
 • “Il colpo” (1989)
 • “Vampiri su među nama” (1989) – Andrijana

1990 – e

 • “Ljubav je hleb sa devet kora” (1990)
 • “Bolji život 2” (1990−1991) – Violeta „Viki“ Popadić
 • “Doviđenja u Čikagu” (1996) – Marica
 • “Nek bude što bude” (1999)

2000 – e

 • “Hotel sa 7 zvezdica” (2002) – Pevačica Sarka
 • “Nemoj da zvocaš” (2016) – Micka
 • “Sindjelići” (2017) – savetnica
 • “Afterparty” (2017) – majka
 • “Šifra Despot” (2018) – cvećarka Slađa
 • “Igra sudbine” (2020-) – Mileva Tankosić “Milevica”