Sergej Trifunović

Od | 23 Augusta, 2023
Sergej Trifunović - Biografija

Ko je Sergej Trifunović?

Sergej Trifunović, ime koje odjekuje u svetu glume i društva, predstavlja istinski multitalentovani umetnik čija karijera nije ograničena samo na filmsko platno. Njegova sposobnost da duboko uroni u različite uloge, izrazi širok spektar emocija i istovremeno bude angažovan društveni aktivista čini ga izuzetno interesantnom ličnošću.

U ovom članku, istražujemo život i karijeru Sergeja Trifunovića, zagledajući se u njegove rane početke, uspone i padove tokom glumačke karijere, te dublje razumevanje njegove uloge kao društvenog aktiviste. Upoznaćemo se sa njegovim pozadinskim pričama, kontroverzama, angažmanima izvan glumačkog sveta i uticajem koji je ostavio na savremeno društvo.

Sergej Trifunović

Sergej Trifunović – Talentovani glumac i aktivni humanitarac

Rani život i obrazovanje

Sergej Trifunović je rođen 2. septembra 1972. godine u Mostaru, unutar porodice koja je već imala korene u svetu glume. Njegov otac, glumac Tomislav Trifunović, i majka Slobodanka, pravnica, stvorili su plodno tlo za talent koji će se razviti kod njihovog starijeg sina. Mlađi brat, Branislav Trifunović, takođe je krenuo stopama porodične umetničke tradicije. Očev posao je često zahtevao selidbe, tako da je Sergej detinjstvo proveo u različitim gradovima poput Mostara, Užica, Kruševca i Beograda.

U mladosti je Sergej Trifunović iskazivao interesovanje za glumu, a ta strast ga je navela da se 1990. godine upiše na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Njegova klasa okupila je buduće velikane glumačke scene kao što su Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac i Nela Mihailović. Ova grupa talentovanih mladih ljudi je brzo postala poznata po svojim izuzetnim glumačkim veštinama.

Njegova karijera je bila obeležena raznovrsnim ulogama, od komičnih do duboko emotivnih. Godine 2009, Trifunović je postao asistent svom nekadašnjem profesoru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čime je započeo svoj doprinos obrazovanju budućih glumačkih generacija.

Početak glumačke karijere

Svoj prvi korak na velikom platnu Sergej Trifunović napravio je 1995. godine u filmu “Tuđa Amerika”, reditelja Gorana Paskaljevića. U ovom ostvarenju, Trifunović je upečatljivo tumačio ulogu Lukasa, starijeg sina Baje (Miki Manojlović), beskompromisnog i ambicioznog pojedinca koji je ostvario američki san.

Iste godine, Sergej je zasijao i u filmu “Ubistvo sa predumišljajem”, gde je igrao ulogu Krsmana Jakšića, mladog oficira OZNE iz provincije. Njegova ljubav prema Jeleni, predratnoj gospođici (Ana Sofrenović), dovodi ga u sukob sa Jovanom (Dragan Mićanović), imaginarnim sinom Jeleninog očuha, koji je bio simpatizer monarhije i čiji je otac bio zatvoren zbog toga pod novim vlastima.

Širenje talenata i umetnička kreativnost

Njegov talenat i interesovanje za umetnost nisu se zaustavili samo na glumi. Sergej Trifunović se pojavljuje kao specijalni gost na albumu grupe Eve Braun “Heart Core”, gde izvodi obradu pesme “Odvedi me iz ovog grada” grupe Film. Ova eksperimentalna saradnja je pokazala da je Trifunovićeva kreativnost mnogostrana i da se njegovo umetničko delovanje ne ograničava samo na filmsko platno.

Uspon u karijeri i ključne uloge

Godina 1998. se istakla kao ključna tačka u karijeri Sergeja Trifunovića, obeležena raznovrsnim i značajnim ulogama.

U filmu “Stršljen”, Trifunović je briljantno dočarao lik albanskog plaćenog ubicu Miljaima. Ovaj bezdušni egzekutor radi za albansku mafiju i zaljubljuje se u srpkinju Adrijanu (Mirjana Joković), što otvara niz neočekivanih situacija.

Nastavljajući niz uspeha, Trifunović je preuzeo ulogu u srpsko-američkom filmu “Spasioci” reditelja Predraga Antonijevića. U ovom ostvarenju, koje je donekle spojilo dve kulture, igrao je Gorana, surovog vojnika Vojske Republike Srpske.

U filmu “Bure baruta” , Sergej je zauzeo ulogu otmičara autobusa. Njegova sposobnost da se preobrazi u različite karaktere i da duboko uroni u uloge dodatno je potvrđena ovim raznolikim projektima.

Međunarodni uspeh

Svoje talente i višeznačajnost pokazao je i u međunarodnim produkcijama. 1999. godine je dobio glavnu mušku ulogu u francuskoj drami “Ljubavnici” (Lovers) reditelja Žan-Marka Bara. Igrao je Dragana, ilegalnog emigranta iz Jugoslavije zaljubljenog u francuskinju kojoj prete deportacija i razdvajanje.

Takođe, Sergej je prepoznat u američkom filmu “Tri posle ponoći” (3 AM) iz 2001. godine, koji je režirao Lee Davis i producirao Spike Lee. Njegova uloga u ovom projektu pokazuje njegovu spremnost da se suoči sa različitim izazovima i žanrovima.

Ostale ključne uloge

Godine 2001. glumio je u popularnoj srpskoj urbanoj komediji “Munje!” , koja je postala kultna i osvojila publiku širom regiona.

Nakon služenja vojnog roka u Petrovaradinu tokom 2002. godine, Sergej je dobio značajnu ulogu u seriji “Crni Gruja”

Godine 2003. Sergej je nastavio sa svojim usponom kroz filmsku industriju. Tumačio je uloge u dva uspešna filma – “Kad porastem biću kengur” i “Profesionalac”, obeležavajući još jedan uspešan period u svojoj karijeri.

U Americi je osvojio glavnu ulogu u niskobudžetnom filmu “Ljubav” Vladana Nikolića, gde je igrao Vašu Novakovića, bivšeg specijalca JNA koji postaje plaćeni ubica u Njujorku. Ova uloga mu je došla slučajno, nakon što je prethodni glumac odbio učešće u filmu.

Nastavljajući svoju filmsku karijeru, Sergej se priključuje visokobudžetnom filmu “Karaula”, koji je ujedinio produkciju iz zemalja bivše SFRJ. Igrao je Ljubu Paunovića, buntovnog vojnika koji postaje psihopata nakon konflikta sa svojim nadređenim.

Svoje umeće je nastavio da demonstrira i u niskobudžetnoj domaćoj drami “Aporija”, kao i u međunarodnoj produkciji “Sve džaba”  i domaćem ostvarenju “Uslovna sloboda”.

Osvajanje američke scene

U Americi je Sergej dobio priliku da igra u seriji “Spavači” (Sleeper Cell) kao i u filmu “Sledeće” (Next), gde je igrao teroristu koji pokušava da ubije glavnog protagonistu.

Godine 2007. imao je sporednu ulogu u američko-srpskom filmu “Srpski ožiljci”. Takođe je želeo ulogu u filmu “Sveti Georgije ubiva aždahu”, ali je došlo do nesuglasica sa rediteljem Srdjanom Dragojevićem.

Politička karijera

Sergej Trifunović je tokom devedesetih godina 20. veka aktivno učestvovao na brojnim skupovima protiv režima Slobodana Miloševića. On je podržavao kampanje Demokratske stranke s ciljem da smanji šanse Srpskoj radikalnoj stranci za pobedu. Na izborima za predsednika Srbije 2017. godine podržao je Sašu Jankovića.

Sergej je odigrao ključnu ulogu u pokretanju protesta u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine. Gotovo istovremeno, prihvatio je kandidaturu za naslednika Saše Jankovića na mestu predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG). Na izborima za lidera PSG-a trijumfovao je 26. januara 2019. godine.

Munje

Sergej Trifunović u filmu “Munje!”

Lični život

Sergej Trifunović je svakako jedan od najintrigantnijih glumaca, kako svojim glumačkim angažmanima, tako i svojim aktivizmom i ponašanjem u javnosti. U privatnom životu se ističe svojim angažmanom u brojnim humanitarnim akcijama i podrškom onima koji su u nevolji. Njegovi društveni profili često su ispunjeni pozivima za pomoć ljudima u raznim teškim situacijama.

Kontroverze

Sergej je često bio u centru pažnje medija i javnosti, kako zbog pozitivnih, tako i zbog kontroverznih situacija. Neki od tih trenutaka uključuju nošenje majice sa likom bivšeg ratnog generala Jovana Divljaka, situaciju na Exit festivalu tokom gledanja fudbalske utakmice između Portugala i Francuske, nasrtanje na Nemanju Pavlova, pobednika “Survivor”-a, kao i svađe sa raznim javnim ličnostima poput Gorana Ilića i Nataše Bekvalac.

Ljubavni život

Sergej je takođe bio poznat po svojim ljubavnim vezama koje su često bile predmet interesovanja medija. Povezivan je sa mnogim poznatim ženama, kao što su Nataša Bekvalac, Marina Perazić, Marija Karan, Maja Mandžuka, Katarina Žutić i druge.

Humanitarni rad

On je takođe istaknuti humanitarac i aktivista. Na čelu je fondacije “Podrži život”, koja se bavi prikupljanjem sredstava za pomoć oboleloj deci. U javnosti se često angažuje u apelima za podršku deci kojoj je potrebna medicinska pomoć.

Za kraj

Zaključno, Sergej Trifunović je izuzetno zapažen glumac čija karijera obuhvata raznovrsne filmske uloge i televizijske projekte. Njegova glumačka veština ga je svrstala među najpoznatije glumce sa ovih prostora. Međutim, on nije samo talentovan glumac, već i aktivan humanitarac i društveni aktivista. Njegova angažovanost u raznim humanitarnim akcijama i podrška onima u nevolji dodatno su ga povezale sa javnošću.

Njegova prisutnost u javnosti često je praćena kontroverzama i neočekivanim ponašanjem, što je doprinelo njegovoj reputaciji kao intrigantne ličnosti. Njegove veze sa poznatim ličnostima i ponekad kontroverzni momenti dodatno su ga stavili pod reflektor medija.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

Kada i gde je rođen Sergej Trifunović? Sergej Trifunović je rođen 2. septembra 1972. godine u Mostaru.

Koje obrazovanje je Sergej Trifunović stekao? Sergej Trifunović je 1990. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Koje su bile neke od Sergejevih ranih uloga u filmovima? Njegove rane uloge uključuju film “Tuđa Amerika” (1995) i “Ubistvo sa predumišljajem” (1995).

Koje su neke od Sergejevih nedavnih filmskih uloga? Njegove nedavne uloge uključuju “Karaula”, “Aporija”, i “Uslovna sloboda”.

Spoljne reference:

Filmografija

 • Raj (1993)
 • Tuđa Amerika (Lukas) (1995)
 • Ubistvo s predumišljajem (Krsman Jakšić) (1995)
 • Ljubinko i Desanka (Ljubinko) (1998)
 • Stršljen (Miljaim) (1998)
 • Spasitelj (Goran) (1998)
 • Bure baruta (otmičar autobusa) (1998)
 • Ljubavnici (Dragan) (1999)
 • Tri posle ponoći (Raša) (2001)
 • Munje! (Pop) (2001)
 • Treći kanal od sunca (2001)
 • Lisice (Nebojša Đuričko) (2002)
 • Ko čeka dočeka (2002)
 • Profesionalac (tihi ludak) (2003)
 • Crni Gruja (Crni Gruja) (2003)
 • Kad porastem biću Kengur (Braca) (2004)
 • Pogled sa Ajfelovog tornja (2005)
 • Ljubav (Vanja Novaković) (2005)
 • Aporija (Zoran) (2006)
 • Karaula (Ljuba Paunović) (2006)
 • Uslovna sloboda (vozač) (2006)
 • Sve džaba (Skladištar) (2006)
 • Spavačka ćelija (2006)
 • Next (gospodin Vajt) (2007)
 • Bitange i princeze (menadžer Kocka) (2007)
 • U ime sina (Tarik) (2007)
 • Maska (Branko Radičević) (2007)
 • Srpski ožiljci (Beni) (2008)
 • War, Inc. (2008)
 • Turneja (vođa Pantera) (2008)