Pavle Vuisić film

Pavle Vuisić - Biografija

Ko je bio Pavle Vuisić?

Uzbudljiv svet jugoslovenske glumačke scene obogaćen je nezaboravnim imenom – Pavle Vuisić. Ovaj izvanredni umetnik ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj i televizijskoj industriji, osvajajući srca publike svojim neprikosnovenim talentom i karizmom. 

Pavle Vuisić je tokom svog života postao sinonim za vrhunsku glumu i autentičan izraz umetnosti. Kroz niz nezaboravnih uloga i duboko ukorenjenog nasleđa, Vuisić je preoblikovao pejzaž jugoslovenske kinematografije. 

U ovom članku, istražujemo njegov životni put, istaknute uloge, doprinose umetnosti i nasleđe koje je ostavio za sobom. Pavle Vuisić – ime koje nikada neće izbledeti iz sećanja filmskih zaljubljenika i poštovaoca pravog glumačkog umeća.

Rani život i obrazovanje

Jugoslovenska glumačka scena odjekivala je sa neizmernim talentom Pavla Vuisića, čije ime i danas odjekuje kao simbol vrhunske glume i umetničke predanosti. Rođen je 10. jula 1926. godine u Beogradu, Kraljevina SHS, gde je njegova priča započela. U duhu istraživanja, otkrivamo životni put ovog izvanrednog umetnika, njegove istaknute uloge i doprinose kinematografiji, čineći ga večnim delom filmske baštine.

Poreklo

Poreklo Pavla Vuisića nosi zanimljive detalje. Njegova porodica je do 1941. godine živela na Cetinju, gde je otac Milisav obavljao dužnost šefa policije. Njegovi koreni su duboko usađeni u istorijski pejzaž, pružajući mu bogatstvo koje će kasnije preneti na svoje umetničke kreacije.

Prve godine života Pavla Vuisića obeležene su burnim događanjima na svetskoj sceni. Kao učesnik borbi na Sremskom frontu, Vuisić je već tada pokazivao hrabrost i odlučnost koje će kasnije preneti na svoje glumačke uloge. Sa dubokim ukorenjenjem u istorijskim dešavanjima, njegova ličnost dobija novu dimenziju.

Strast prema glumi

U mladosti, Vuisić se preselio u Beograd gde je gradio svoj život i karijeru. Sa suprugom Mirjanom, delio je svakodnevne radosti i izazove. Njihova podrška jedno drugom postala je oslonac koji je omogućio Pavlu da se usredsredi na svoju strast – glumu.

Njegova mlađi brat, Dušan Vuisić, takođe je koračao stazama glumačke umetnosti, ostavljajući neizbrisiv trag. Porodična strast ka glumi samo je dodatno podstakla Pavla da istraži svoj talenat i gradi svoju karijeru.

Obrazovanje

Pre nego što je zauvek postao deo filmske legende, Pavle Vuisić je imao raznolik put. Studirao je pravo i privukao pažnju novinarskom karijerom na Radiju Beograd. Njegova radoznalost i želja za izražavanjem odražavale su se u novinarskom svetu. Ovaj period njegovog života označava korake ka otkrivanju svoje istinske strasti – glume.

Njegovi počeci na glumačkoj sceni nisu bili bez izazova. Iako je kratko vreme proveo u Pancevačkom pozorištu, Vuisić je ostavio svoj pečat, pripremajući se za veće uloge koje su ga čekale. Film “Čudotvorni mač” (1950) bio je rani korak u njegovoj filmskoj karijeri, a iako nije uspeo da se upiše na Akademiju, svoj put je nastavio hrabro i predano.

Pavle Vuisić je bio više od običnog glumca. Bio je simbol umetnosti koja prelazi granice vremena i prostora. Njegova istaknuta karijera, bogata ličnost i doprinos jugoslovenskoj kinematografiji i dalje nas inspirišu. Njegovo nasleđe živi kroz svaku ulogu koju je tumačio i svaku priču koju je preneo publici. Njegova dela ostaju svedočanstvo o neizmernom talentu koji je obogatio filmsku scenu.

Dok se prisećamo Pavla Vuisića, setimo se ne samo njegovih uloga na ekranu, već i njegove strasti, hrabrosti i nezaboravnog uticaja na umetnost glume. Njegova priča je podsjetnik da pravi umetnici ostavljaju neizbrisiv trag, prenoseći svoju dušu generacijama koje dolaze.

Kamiondžije

Pamtimo ga kao Paju iz serije “Kamiondžije”

Filmska karijera

Pavle Vuisić, nezaboravni glumački virtuoz, započeo je svoju filmsku karijeru 1950. godine ulogom u filmu “Čudotvorni mač” reditelja Voje Nanovića. Ova uloga je označila početak dugog niza filmskih podviga, a Vuisić je brzo stekao glumačku slavu.

Nakon toga, usledila je glavna uloga u filmu “Tri koraka u prazno” (1958). Za ovu izvanrednu interpretaciju dobio je prestižnu Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, čime je potvrđen njegov izuzetan talenat i doprinos kinematografiji.

Već od 1957. godine, Vuisić je započeo saradnju sa raznim rediteljima, ostvarujući raznovrsne uloge koje su obogatile njegov glumački portfolij:

Pod rediteljskom palicom Vladimira Pogačića, igrao je u filmovima “Subotom uveče” (1957) i “Sam” (1959).

Reditelj Vatroslav Mimica mu je poverio uloge u filmovima poput “Prometej sa otoka Viševica” (1965), “Ponedeljak ili utorak” (1966), “Seljačka buna 1573” (1975) i “Poslednji podvig diverzanata Oblaka” (1978).

U filmovima Žike Pavlovića, kao što su “Neprijatelj” (1965), “Buđenje pacova” (1967) i “Zaseda” (1969), demonstrirao je širinu svog talenta.

Saradnja sa rediteljem Borom Draškovićem rezultirala je filmovima “Horoskop” (1969) i kultnim ostvarenjem “Život je lep” (1985).

Njegov doprinos filmovima kao što su “Bitka na Neretvi” (1969) reditelja Veljka Bulajića, “Majstor i Margarita” (1972) reditelja Aleksandra Petrovića, “Mačak pod šlemom” (1962) reditelja Bore Draškovića, samo je dodatno naglasio njegovu svestranost i snagu izražavanja.

Vuisić je takođe ostavio neizbrisiv trag na televiziji, glumeći u raznim serijama kao što su “Servisna stanica” i “Više od igre”. Njegova uloga u seriji “Kamiondžije” (sa Miodragom Petrovićem Čkaljom)  je vinula u posebnu sferu popularnosti.

Pavle Vuisić nije bio samo glumac; bio je ikona umetnosti koja je duboko utisnuta u sećanje i srca publike. Njegova izvanredna sposobnost da oživi različite karaktere i emocije ostala je njegova besmrtna zaostavština. Njegovi doprinosi kinematografiji i televiziji inspirisaće buduće generacije glumaca, ostavljajući nasleđe koje će zauvek živeti na filmskom platnu.

Lični život

Pavle Vuisić, umetnik čije ime zrači sa filmskog platna, donosio je svoj jedinstveni pečat svakoj ulozi koju je tumačio. Iako je njegovo prezime bilo Vujisić, svojim neobičnim osećajem za simetriju, izbacio je slovo “j” iz prezimena, postajući Pavle Vuisić, ime koje je zadržao i kojim se potpisivao celog života.

Njegova svestranost se ogledala ne samo u glumi, već i u poeziji. Iako je bio talentovan pesnik, njegove pesme nikada nisu ugledale svetlost dana, jer ih je često cepao pre nego što bi iko drugi mogao da ih pročita. Ipak, zahvaljujući njegovoj supruzi Mirjani, koja je čuvala neke od tih dragocenih stihova, imamo priliku da zavirimo u njegovu dubinu kao umetnika.

Vuisićeva ličnost bila je jednako intrigantna kao i njegova gluma. Iako je svojim ulogama ostavio neizbrisiv utisak na filmsku industriju, njegovi bliski prijatelji i savremenici ga se sećaju kao boema i osobenjaka. Bio je čovek koji nije pristajao na uloge koje mu se nisu dopadale, čime je pokazao svoju odanost umetničkom integritetu. Njegova profesionalna čast i vrednovanje sopstvenog rada odrazili su se i na pravilan tretman koji je očekivao za svoje napore.

Sa suprugom Mirjanom je delio više od trideset godina braka, gradeći zajedno život u Beogradu. Njihova podrška i ljubav bili su temelj koji mu je omogućio da se usredsredi na svoju strast prema glumi i umetnosti.

Njegova boemskost, dubina i jedinstvenost ostavili su trag u svim sferama njegovog života. Njegovo ime je sinonim za hrabrost, autentičnost i umetničku strast. Danas, sećanje na Pavla Vuisića ostaje kao neprocenjivo blago u svetu jugoslovenske kinematografije, a njegove pesme nam pružaju dodatni uvid u unutrašnji svet ovog izvanrednog umetnika.

Nagrade i priznanja

Godine 1958., Vuisić je osvojio “Zlatnu arenu” za glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli za svoju ulogu u filmu “Tri koraka u prazno”. To je bio prvi korak ka ozbiljnom priznanju za njegovo izvanredno glumačko umeće.

Njegova nadarena gluma je privukla dalje pohvale i priznanja. 1959. godine, osvojio je nagradu Sedmojulske nagrade SR Srbije za filmsku umetnost, koja je bila tek osnovana, naglašavajući njegov značajan doprinos kinematografiji. Kasnije je dobio i prestižnu nagradu za životno delo “Slavica” na Festivalu filmskog scenarija i filma u Nišu.

Pavle Vuisić se nije plašio izazova, prihvatajući različite uloge u različitim filmovima. Njegova svestranost i strast prema glumi odveli su ga ka saradnji sa najpoznatijim rediteljima. Njegova uloga dede Jure u filmu “Dogadjaj” (1969) reditelja Vatroslava Mimice donela mu je “Oktobarsku nagradu” grada Beograda i “Cara Konstantina” u Nišu. 

Osim toga, njegova angažovanost u filmovima kao što su “Hajka” (1977) Žike Pavlovića, “Beštije” (1977) Živka Nikolića i “Povratak otpisanih” (1976) Aleksandra Đorđevića, dalje su naglasila njegovo neosporno umetničko nasleđe.

Godina 1977. bila je naročito bogata za Pavla Vuisića kada je osvojio “Zlatnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli za iste filmove, kao i za svoju ulogu u filmu “Leptir oblak”, autorskom ostvarenju reditelja Zorana Randića. Takođe, iste godine za svoju ulogu u “Leptir oblak” osvojio je i nagradu “Car Konstantin” na festivalu u Nišu.

Njegov značaj za jugoslovensku kinematografiju potvrđen je i nagradom “Grand Prix” na Filmskom festivalu u Nišu 1973. godine za ulogu u filmu “Razmeđa” reditelja Kreše Golika.

Pavle Vuisić, više od glumca, postao je ikona i simbol filmske umetnosti sa bogatim nizom priznanja koja i danas odzvanjaju u srcima ljubitelja filma širom regiona.

Kraj života i sećanje

Pavle Vuisić nas je napustio 1. oktobra 1988. godine, izgubivši bitku sa teškom bolešću – karcinomom. Njegova smrt bila je veliki gubitak za svet umetnosti i sve one koji su ga poznavali.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, ostavljajući nasleđe koje živi kroz njegove nezaboravne uloge, njegovu inspirativnu životnu priču i doprinos koji je dao jugoslovenskom filmu i umetnosti.

Mirjana Vuisić, supruga Pavla Vuisića, uzdigla je veličanstveno nasleđe svog supruga kroz svoj angažman i stvaranje značajnih institucija. Ona je osnivač i član upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”. Preko Adligata, ona je 2016. godine osnovala legat Mirjane i Pavla Vuisića.

U legatu se nalazi veliki broj ličnih predmeta glumca, rukopisa, skica, fotografija, dnevnik bračnog para, scenario koji je Pavle napisao za dečiji film i druga književna dela, kao i legimitacije, crteži i predmeti iz filmova u kojima je glumio. Posebno značajno, legat sadrži i originalni Pavlov testament, što predstavlja važan aspekt njegove zaostavštine.

Ovaj legat je važan jer omogućava publici da bliže istraži život i stvaralaštvo Pavla Vuisića, osvetljavajući skup predmeta koji ga definišu kao umetnika i osobu. Mirjana Vuisić omogućava da se nasleđe Pavla Vuisića ne samo čuva, već i deluje kao izvor inspiracije i spoznaje za buduće generacije.

Inicijativa Mirjane Vuisić i osnivanje legata prenosi nasleđe Pavla Vuisića kroz vekove, obogativši kulturni pejzaž i omogućavajući nastavak pamćenja o njegovoj umetnosti i utemeljenosti.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Pavle Vuisić? Pavle Vuisić bio je istaknuti jugoslovenski glumac, poznat po svojim nezaboravnim ulogama u filmovima i televizijskim serijama.
 • Kako je Pavle Vuisić započeo svoju glumačku karijeru? Vuisić je započeo svoju karijeru ulogom u filmu “Čudotvorni mač” 1950. godine.
 • Koje su neke od najpoznatijih uloga Pavla Vuisića? Njegove zapažene uloge uključuju nastupe u filmovima kao što su “Tri koraka u prazno”, “Bitka na Neretvi”, “Majstor i Margarita”, i serijama poput “Kamiondžije”.
 • Kakav je bio privatni život Pavla Vuisića? Bio je oženjen Mirjanom sa kojom je proveo više od trideset godina braka. Poznat je bio kao boem i osobenjak, poznat po svom umetničkom integritetu.

Filmografija

1950 – e

 • “Čudotvorni mač” (1950) – Vitez
 • “Govori Moskva” (1950)
 • “Nevjera” (1953) – Mornar
 • “Ciganka” (1953) – Guta
 • “Šolaja” (1955) – Bubalo
 • “Potraga” (1956) – Službenik u policiji
 • “Zenica” (1957) – Rajko
 • “Subotom uveče” (1957) – Redar
 • “Rafal u nebo” (1958) – Kosta
 • “Četiri kilometra na sat” (1958) – Gazda kafane
 • “Tri koraka u prazno” (1958) – Lađar Obrad
 • “Te noći” (1958) – Dragiša
 • “Slučaj u tramvaju” (TV) (1958)
 • “Pogon B” (1958) – Mane Karakas
 • “Kampo Mamula” (1959) – Milić
 • “Osma vrata” (1959) – Žandar
 • “Sam” (1959) – Šarac

1960 – e

 • “Kapetan Leši” (1960) – Crnobeziijanac
 • “Bolje je umeti” (1960) – Mane Karakas
 • “Drug predsednik centarfor” (1960) – Radiša
 • “Kota 905” (1960) – Pavle šerpa
 • “Ne diraj u sreću” (1961) – Instruktor
 • “Nema malih bogova” (1961) – Direktor
 • “Parče plavog neba” (1961) – Čeda
 • “Velika turneja” (1961) – Krsta
 • “Stepa” (1962) – Kuzmičov
 • “Čudna devojka” (1962) – Profesor
 • “Mačak pod šljemom” (1962) – Ilija Kapara
 • “Zvižduk u osam” (1962) – Direktor
 • “Desant na Drvar” (1963) – Vasina
 • “Dvostruki obruč” (1963) – Marko
 • “Muški izlet” (1964) – Nikola Kelner
 • “Narodni poslanik” (1964) – Sekulić
 • “Prometej s otoka Viševice” (1964) – Šjor Žane
 • “Svanuće” (1964) – Ilija
 • “Vrtlog” (1964) – Stojan
 • “Funta sa štedne knjižice” (1965)
 • “Doći i ostati” (1965) – Mileta
 • “Glasam za ljubav” (1965) – pop
 • “Gorki deo reke” (1965) – ribar
 • “Inspektor” (1965) – šef računovodstva
 • “Neprijatelj” (1965)
 • “Konjuh planinom” (1966) – Ćutljivi
 • “Ponedeljak ili utorak” (1966)
 • “Sretni umiru dvaput” (1966) – Radovan, četnik (kao Pavle Vujisić)
 • “Vreme ljubavi” (1966)
 • “Bokseri idu u raj” (1967) – Sveti Petar
 • “Bomba u 10 i 10” (1967) – Špijun
 • “Letovi koji se pamte” (1967) – Dalmatinac Mate
 • “Buđenje pacova” (1967) – Krmanoš
 • “Dim” (1967) – Gaben
 • “Makedonska krvava svadba” (1967) – Pop Damjan (kao Pavle Vujisikj)
 • “Brat doktora Homera” (1968) – Atanas, vođa bande
 • “Ram za sliku moje drage” (1968) – Uskok (as Pavle Vujisić)
 • “Sunce tuđeg neba” (1968) – Rajko Đoković „Kurjak“
 • “Uzrok smrti ne pominjati” (1968) – Stolar
 • “Bitka na Neretvi” (1969) – Šofer Jordan
 • “Događaj” (1969) – Deda Jura
 • “Horoskop” (1969) – Vidakov otac
 • “Kad čuješ zvona” (1969) – Gara
 • “Moja strana sveta” (1969)
 • “Zaseda” (1969) – Domaćin

1970 – e

 • “Bablje ljeto” (1970)
 • “Lepa parada” (1970) – Šinter
 • “Žarki” (1970) – Obrad
 • “Život je masovna pojava” (1970) – Maestro
 • “Dan duži od godine” (1971)
 • “Makedonski deo pakla” (1971) – Josif Džo (kao Pavle Vuisikj)
 • “Doručak sa đavolom” (1971) – Dimitrije
 • “Moja luda glava” (1971) – kapetan
 • “Opklada” (1971) – Mlinar Vidoje
 • “Žeđ” (1971) – Trendafil (Vučje od Amerika)
 • “Crno seme” (1971) – Maki
 • “Majstor i Margarita” (1972) – Azazelo, Satanin sluga
 • “Ratnički talenat” (1972) – Ljuba, direktor filma
 • “Tragovi crne devojke” (1972) – Paja
 • “Valter brani Sarajevo” (1972) – Otpremnik vozova
 • “Šešir profesora Koste Vujića” (1972) – Profesor Kosta Vujić
 • “Paviljon broj šest” (TV) (1973) – Čuvar Nikita
 • “Naše priredbe” (TV serija) (1973)
 • “Susedi” (TV) (1973) – Kamenorezac Daca
 • “Kamiondžije” (1973) – Pavle Paja Čutura
 • “Paja i Jare” (1973) – Pavle Paja Čutura
 • “Slugа” (1973) – Vodeničar
 • “Razmeđa” (1973) – Pajo
 • “Otpisani” (1974) – Joca
 • “Valter brani Sarajevo” (TV serija) (1974) – Otpremnik vozova
 • “Partizani” (TV serija) (1974)
 • “Partizani” (1974)
 • “Potomak” (TV kratki film) (1974)
 • “Povratak lopova” (TV film) (1975)
 • “Pesma” (TV serija) (1975) – Daca
 • “Nagrada godine” (1975)
 • “Doktor Mladen” (1975) – Radovan Tadić
 • “Naivko” (1975) – gazda Velja
 • “Seljačka buna 1573.” (1975) – Franjo Tahi
 • “Porobdžije” (1976) – Simo
 • “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976) – Buda
 • “Povratak otpisanih” (1976) – Poštar Joca
 • “Salaš u Malom Ritu” (1976) – Paja
 • “Beštije” (1977) – Pijanista
 • “Više od igre” (1977) – Aleksandar Ćopić-Leka Bankrot Lažovčina
 • “Hajka” (1977) – Filip Bekić
 • “Leptirov oblak” (1977) – Krckov otac
 • “Pas koji je voleo vozove” (1977) – Stric
 • “Nije nego” (1978) – Markov otac
 • “Paviljon VI” (1978) – Nikita
 • “Poslednji podvig diverzanta Oblaka” (1978) – Oblak
 • “Tigar” (1978) – Tigrov trener
 • “Tren” (1978) – Ljuba „Kvrga“
 • “Otpisani” (TV film) (1978) – Poštar Joca
 • “Povratak otpisanih” (TV serija) (1978) – Poštar Joca
 • “Drugarchine” (1979) – Ćale
 • “Pakleni otok” (1979) – Bartul
 • “Anno Domini 1573” (TV serija) (1979) – Franjo Tahi
 • “Poslednja trka” (1979) – Mikoš
 • “Priko sinjeg mora” (1979) – šjor Frane

1980 – e

 • “Olovna brigada” (1980)
 • “Dunja” (1980)
 • “Hajduk” (1980) – Gazda Urošević
 • “Ko to tamo peva” (1980) – Kondukter Krstić
 • “Majstori, majstori” (1980) – Domar
 • “Petrijin venac” (1980) – Kafeđija
 • “Poseban tretman” (1980) – Direktorov otac
 • “Berlin kaput” (1981) – Obren Jakšić
 • “Gazija” (1981) – Papaz, Pop
 • “Vojnici” (1981) – Jokaš, prijatelj Mišinog oca
 • “Život piše romane ali nema ko da ih čita” (1981) – Ostoja
 • “Laf u srcu” (1981) – Zidar
 • “Šesta brzina” (1981) – Psihijatar
 • “Sjećaš li se Doli Bel?” (1981) – Ujak (dajdža)
 • “Sok od šljiva” (1981) – Ljuba
 • “Priče iz radionice” (1981) – prof. Psihijatar
 • “13. jul” (1982) – Periša Blagotin
 • “Daleko nebo” (1982) – Mate Rogulj
 • “Idemo dalje” (1982) – Dragiša
 • “Maratonci trče počasni krug” (1982) – Milutin
 • “Pop Ćira i pop Spira” (1982) – Pop Oluja
 • “Miris dunja” (1982) – Jozo
 • “Venerijanska raja” (1982) – gospodin Vulević
 • “Nedeljni ručak” (1982) – drug Jerković
 • “Suton” (1982) – Paško
 • “Učitelj” (TV serija) (1983) – Dragiša
 • “Halo taksi” (1983) – Čistač cipela
 • “Medeni mjesec” (1983) – Laza
 • “Mrtvi se ne vraćaju” (mini-serija) (1983)
 • “Kamiondžije opet voze” (1984) – Pavle Paja Čutura
 • “O pokojniku sve najlepše” (1984) – Vuk Lukić
 • “Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca” (1984) – Vuk
 • “Kamiondžije ponovo voze” (1984) – Pavle Paja Čutura
 • “Rani sneg u Minhenu” (1984) – Otac
 • “Vojnici” (1984) – Prijatelj Mišinog oca
 • “Jazol” (1985) – Mašinovođa
 • “Hajdučki gaj” (TV serija) (1985) – Martin, mlinar
 • “Debeli i mršavi” (1985) – Jovan Kupusić
 • “Otac na službenom putu” (1985) – Malikov deda
 • “Život je lep” (1985) – Gazda kafane Kruščić
 • “Od zlata jabuka” (1986) – Strahinja