Dragan Bjelogrlić

Od | 24 Jula, 2023
Dragan Bjelogrlić - Biografija

Ko je Dragan Bjelogrlić?

U svetu srpske kinematografije i umetnosti, ime Dragan Bjelogrlić predstavlja sinonim za izuzetnu glumačku veštinu, rediteljsku stručnost i producentski talenat.

U ovom članku ćemo istražiti život i karijeru Dragana Bjelogrlića, ističući ključne trenutke njegovog profesionalnog putovanja, kao i njegovu značajnu ulogu u obogatiti srpsku filmsku scenu. Bjelogrlić je ne samo značajan umetnik već i inspiracija za nove generacije. Upoznajmo čoveka iza tih brojnih talenata – Dragana Bjelogrlića.

Dragan Bjelogrlić: Rani život i obrazovanje

Dragan Bjelogrlić je rođen 10. avgusta 1963. godine u Beogradu, tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Odrastao je u umetničkoj porodici, što je verovatno imalo veliki uticaj na njegov kasniji izbor karijere. Njegov otac, Milan Bjelogrlić, bio je priznati glumac, dok je majka Biserka bila kostimografkinja.

Još od malih nogu, Dragan je pokazivao interesovanje za glumu i umetnost. Inspirisan roditeljima, razvio je strast prema glumi i odlučio da se posveti ovom zanimanju.

Nakon završene osnovne škole, upisao je srednju umetničku školu u Beogradu, gde je dalje razvijao svoje glumačke veštine. Ovde je stekao osnovno poznavanje glume i stapa sa umetničkim okruženjem, gde je mogao da se izrazi kroz različite umetničke forme.

Nakon završetka srednje škole, Dragan Bjelogrlić je odlučio da nastavi svoje obrazovanje na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ovde je stekao formalno glumačko obrazovanje koje mu je pomoglo da dodatno usavrši svoje veštine i stekne dublje razumevanje glume i pozorišta.

Dragan Bjelogrlić: Filmska i televizijska karijera

Bjelogrlićeva filmska priča počela je 1978. godine kada je dobio svoju prvu ulogu u filmu “Boško Buha”. Međutim, pravi preokret u njegovoj karijeri desio se tokom osamdesetih godina kada je postao prepoznatljiv po svojoj ulozi u kultnoj TV seriji “Bolji život”. Tamo je tumačio lik buntovnog Slobodana Bobe Popadića i osvojio publiku svojom autentičnom interpretacijom.

Devedesete su donele Bjelogrliću značajne uloge u filmovima ratne tematike, uključujući “Crni bombarder”, “Lepa sela lepo gore”, “Rane”, i “Nebeska udica”. Međutim, istakao se i u svetu mjuzikla igrajući u popularnom filmu “Hajde da se volimo 3”.

Ulazak u novo milenijum doneo je nove izazove i izuzetne uloge za Bjelogrlića. Njegova gluma u filmovima kao što su “Sivi kamion crvene boje” i “Ivkova slava” i uloga u TV seriji “Vratiće se rode” osvojili su srca gledalaca i kritičara.

Nakon 2010, Bjelogrlićeva karijera doživela je pravu renesansu. Postao je istaknuti reditelj i scenarista, stvarajući neke od najpoznatijih srpskih filmskih dela. Njegovi projekti, kao što su sportske i istorijske drame “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”, postali su kultni među publikom.

Najnoviji uspeh Bjelogrlića dolazi u obliku TV serije “Senke nad Balkanom”, koja je osvojila publiku svojom intrigantnom misterijom i visokokvalitetnom produkcijom.

Saradnja sa velikim imenima

Jedna od najznačajnijih saradnji u Bjelogrlićevom karijere jeste ona sa kolegama koje je upoznao tokom studija. Srdjan Todorović i Milorad Mandić Manda postali su bliski saradnici i zajedno su ostvarili mnoge nezaboravne trenutke na ekranu. 

Osim toga, Dragan Bjelogrlić je sarađivao sa brojnim glumcima srednje generacije koji su postali prepoznatljiva lica na domaćoj sceni. Imena kao što su Nenad Jezdić, Nikola Đuričko, Dragan Jovanović, Vojin Ćetković, Zoran Cvijanović, Nikola Kojo, Nebojša Glogovac i drugi često su se pojavljivala u projektima u kojima je Bjelogrlić igrao ključne uloge.

Ivkova slava

DRagan Bjelogrlić u filmu “Ivkova slava”

Dragan Bjelogrlić: Privatni život

Početkom devedesetih godina, Dragan je upoznao studentkinju engleskog jezika i književnosti, Maju, sa kojom se venčao 14. februara 1996. godine. Njihova ljubavna priča dobila je svoj vrhunac kada su postali roditelji – 19. jula 1996. godine dobili su ćerku Miu, a 30. aprila 2000. godine sina Alekseja.

Pored uspešne filmske karijere, Bjelogrlić je zajedno sa svojim bratom Goranom, koji je elektroinženjer, osnovao producentsku kuću “Kobra” 1994. godine. Ova producentska kuća ostvarila je brojne uspehe u svetu filma i televizije.

Zanimljivo je da Bjelogrlić ima i veze sa muzikom. Njegova sestra od tetke, Zorana Pavić, je poznata pevačica, a zajedno su obradili duet “Nekako s’ proleća.”

Bjelogrlić je takođe profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, gde deluje kao mentor master programa “Proizvodnja TV serija.” Njegova stručnost i iskustvo doprinose obuci budućih filmskih profesionalaca.

Ljubav prema automobilima i sportu

Bjelogrlić je poznat po svojoj strasti prema automobilima. Tokom godina posedovao je različite luksuzne automobile, uključujući “Porsche” i “Jaguar”. Takođe je vlasnik kvada i očigledno uživa u brzim vožnjama.

Iako je izrazio želju da postane pilot, odustao je od ove ideje, ali i dalje ostaje zaljubljenik u avijaciju.

Bjelogrlić je takođe veliki ljubitelj fudbala i strastveni navijač Partizana. Pored toga, aktivno se bavi sportom, uključujući surfovanje, skijanje, plivanje i tenis.

Dragan Bjelogrlić: Nagrade i priznanja

Dragan Bjelogrlić tokom decenija svoje karijere osvojio je brojne nagrade i priznanja zbog svog talenta i doprinosa svetu filma i televizije.Evo pregleda nekih od najznačajnijih nagrada koje je Dragan Bjelogrlić osvojio tokom svoje bogate karijere:

  • Nagrada za najbolji glumački par sa Vesnom Trivalić na Festivalu u Nišu za seriju “Bolji život” (1991). Ova nagrada naglašava njegovu izvanrednu hemiju na ekranu i talenat za glumu.
  • Gran Pri (Ćele-kula) za najboljeg glumca u filmu “Lepa sela lepo gore” na Glumačkom festivalu u Nišu – Njegova izvanredna uloga u ovom filmu donela mu je prestižno priznanje.
  • Zlatne mimoze za najbolju ulogu u filmu “Lepa sela lepo gore” na Filmskom festivalu u Herceg Novom – Ova nagrada potvrđuje njegovu duboku glumačku interpretaciju.
  • Statuetu Sloboda za najbolje glumačko ostvarenje na Filmskom festivalu u Sopotu – Njegova uloga u filmu prepoznata je kao izvanredna umetnička kreacija.
  • Nagrada Povelja za izuzetnu mušku ulogu u filmu “Dr. Rej i Đavoli” – Bjelogrlić je dobio ovo priznanje za svoju duboku karakterizaciju lika.
  • Preko 15 glavnih nagrada za filmove na domaćim festivalima – Bjelogrlić je redovno prepoznavan od strane domaće publike i kritičara za svoje izvanredne performanse.

Međunarodna priznanja

  • Preko 20 internacionalnih nagrada i Grand Prija – Njegov talenat i rad su prepoznati širom sveta, a nagrade su stizale iz različitih delova sveta.
  • Nagrada za glumu za ulogu Rendlija P. Mekmarfija u predstavi “Let iznad kokošinjca” na “Borinim pozorišnim danima” (2006) – Bjelogrlić je pokazao svoj glumački dar i na pozornici.
  • Zlatna Antena za najbolji scenario za seriju “Montevideo, Bog te video” – Ova nagrada potvrđuje njegov talenat i kao scenariste.
  • Nagrada publike u Moskvi za film “Montevideo, Bog te video” (2011) – Bjelogrlić je osvojio srca i publike izvan granica Srbije.
  • Nagrada “Braća Karić” (2014) za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti – Bjelogrlić je dobio ovo prestižno priznanje za svoj ukupan doprinos umetnosti.
  • Nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji na 10. Evropskom i mediteranskom filmskom festivalu u Piranu (2020) – Ova nagrada je dokaz Bjelogrlićevog globalnog uticaja na filmsku industriju.

Za kraj

Dragan Bjelogrlić predstavlja istinsku ikonu srpske kinematografije. Njegov izvanredan talenat i strast prema umetnosti doveli su ga do brojnih nagrada i priznanja kako u zemlji, tako i širom sveta.

Dragan Bjelogrlić je umetnik čija dela će se i dalje prenositi budućim generacijama, inspirišući nove talente da tragaju za izuzetnošću i strašću u svetu filma i umetnosti.

Filmografija

1970 – e

  • “Boško Buha” (1978)
  • “Boško Buha (TV serija)” (1978)

1980 – e

  • “Balada o Siniši i mangupu” (1981) – Siniša
  • “Baza na Dunavu” (1981) – Đole
  • “Jabuka (kratki film)” (1982) – Jabuka
  • “Halo taksi” (1983) – Šugerov sestrić
  • “Kroz vojnički klub” (1983)
  • “Veliki transport” (1983) – Bora
  • “Moljac” (1984)
  • “Banjica (TV serija)” (1984)
  • “Bal na vodi” (1986) – Mladi Saša
  • “Odlazak ratnika, povratak maršala” (1986)
  • “Sedmi dan” (1987)
  • “Waitapu” (1987) – Čovek u restoranu 1
  • “Brigada neprikladnih” (1987) – Vojnik u bordelu
  • “Aenigma” (1987) – Tom
  • “Bolji život” (1987–1988) – Slobodan „Boba“ Popadić
  • “Braća po materi” (1988) – Veselinov drug
  • “Bolji život” (1989) – Slobodan „Boba“ Popadić
  • “Najbolji” (1989) – Žarko Ninkov
  • “Kako je propao rokenrol” (1989) – Milicajac

1990 – e

  • “Zaboravljeni” (1990) – Miško
  • “Početni udarac” (1990) – Miško
  • “Hajde da se volimo 3” (1990) – Vanja
  • “Bolji život 2” (1990–1991) – Slobodan „Boba“ Popadić
  • “Video jela, zelen bor” (1991) – Milisav
  • “Gjurac” (1991) – Radovan Popović
  • “Crni bombarder” (1992) – Crni
  • “Pun mesec nad Beogradom” (1993) – Alexa
  • “Dva sata kvalitetnog programa” (1994) – Armani
  • “Ljubav i mržnja — Evropske priče 3: Svinje i biseri” (1995) – Marko
  • “Lepa sela lepo gore” (1996) – Milan
  • “Gore dole” (1997) – Zoran Žigić „Zigi“
  • “Balkanska pravila” (1997) – Božidar Pešić „Boža“
  • “Kupi mi Eliota” (1998) – Antonije Kostić
  • “Rane” (1998) – Kure
  • “Sti skia tou polemou (U senzi rata)” (1999) – Emir
  • “Nebeska udica” (1999) – Toza

2000 – e

  • “Rat uživo” (2000) – Sergej
  • “Mlečni put” (2000)
  • “Nataša” (2001) – Aca
  • “Deca filma” (2002) – Lično
  • “Ko čeka dočeka” (2002)
  • “Ledina” (2003) – Dragan
  • “M(j)esoviti brak” (2003) – Baćković
  • “Kajmak i marmelada” (2003) – Goran
  • “Boban hockeystjärnan” (2003) – Stevo
  • “Crna hronika” (2004) – Goran
  • “Poklon za Sanju” (2004)
  • “Sivi kamion crvene boje” (2004) – Švabo
  • “Heroji za jedan dan” (2005) – Brat
  • “Cuore nel pozzo, Il” (2005) – Novak
  • “Poter za sreć(k)om” (2005) – Don
  • “Ivkova slava” (2005) – Kalča
  • “Tata i zetovi” (2006) – Bubić
  • “Balkanski sindrom” (2007) – Bega
  • “Crni Gruja i kamen mudrosti” (2007) – Silberliber
  • “S. O. S. – Spasite naše duše” (2007) – Milorad
  • “Pozorište u kući” (2007) – Rodoljub Rođa Petrović
  • “Vratiće se rode” (2007–2008) – Ekser
  • “Rode u magli” (2009) – Ekser

2010 – e

  • “Ma nije on takav” (2010) – Boško Pavlović „Bole Kalifornija“
  • “Doktor Rej i đavoli” (2012) – Ratko Dražević
  • “Klopka” (2012) – Goran Latinović (TV serija iz 2012)
  • “Budva na pjenu od mora” (2012) – Diboа
  • “Izhod” (2013) – Aleksandar
  • “Mamaroš” (2013) – Vojnik na granici
  • “Nadrealna televizija” (2013)
  • “Ravna Gora” (2013–2014) – Josip Broz Tito (TV serija)
  • “Montevideo, vidimo se!” (2014) – Dragan Bjelogrlić
  • “Folk” (2013–2014) – Gane Papagaj
  • “Montevideo, Bog te video!” (2014) – Dragan Bjelogrlić (TV serija)
  • “Spomenik Majklu Džeksonu” (2013) – Dušan
  • “Čizmaši” (2015) – Major Softić
  • “Vojna akademija” (2016–2018) – Potpukovnik Panić
  • “Južni vetar” (2018) – Car
  • “Senke nad Balkanom” (2017–2019) – Andra Tanasijević

2020 – e

  • “Tajkun” (2020) – Vladan Simonović
  • “Južni vetar” (2020) – Car (TV serija)
  • “Nečista krv: Greh predaka” (2021) – Hadži Trifun
  • “Nečista krv” (2021) – Hadži Trifun (TV serija)
  • “Trag divljači” (2022) – Miloje
  • “Lančana reakcija” (2023) – Aleksandar Leka Ranković