Mustafa Nadarević

Od | 17 Jula, 2023
Mustafa Nadarević

Ko je bio Mustafa Nadarević?

Mustafa Nadarević, imenom koje odzvanja u srcima mnogih ljubitelja umetnosti širom Balkana, ostavio je neizbrisiv trag u svetu kazališta, filma i televizije. Njegova bogata karijera ispričana je kroz niz filmskih i televizijskih uloga.

I dok je za mnoge teško izabrati samo jednu ulogu koja bi ga definisala, mlađoj publici je nezaboravan kao Izet Fazlinović, neodoljivo komičan lik iz popularne serije “Lud, zbunjen, normalan”. Ovaj članak pruža pogled na život i karijeru ovog izuzetnog umetnika i redatelja, čiji je talent ostavio neizbrisiv pečat u istoriji regionalne kinematografije.

Rani život i obrazovanje

Rođen 2. maja 1943. godine u Banjoj Luci, Mustafa Nadarević je bio plod ljubavi Mehmeda i Asje, dvoje ljudi čija se priča nije odvijala tipičnom putanjom. Priča o njihovoj ljubavi započela je burama i nevremenima, budući da su se njihovi roditelji oštro protivili njihovom venčanju. Ali kao što je to često sa pravom ljubavlju, prepreke su postale mostovi, i na kraju su se spojili u braku. Međutim, Mehmed je s 28 godina tragično preminuo od tuberkuloze, ostavivši Asju, tada 22-godišnju udovicu, da sama odgaja malog Mustafu.

Usled teške materijalne situacije, Asja je donela odluku da Mustafu pošalje na školovanje u Zagreb. Iako je tamo proveo samo godinu dana, ovo iskustvo je oblikovalo njegov pogled na svet. Nakon povratka u Bosanski Novi i završene osnovne škole, seli se kod deda i bake u Rijeku.

Strast prema glumi

Još kao dete, Mustafa je pokazivao neobičnu sklonost ka glumi. Možda je prvi znak njegovog budućeg talenta bio kada je u prvom razredu osnovne škole, sa piskutavim glasom i kosom koja je bila duža nego kod većine dečaka njegovog uzrasta, odabran da igra Crvenkapicu na školskoj priredbi. Ova neobična, ali preslatka uloga, bila je samo početak njegove strastvene veze sa glumom.

U gimnazijskim danima, njegova ljubav prema umetnosti je dodatno cvetala. Postao je član amaterskog kazališta “Viktor Car Emin”. Ono što je započelo kao hobi, ubrzo se pretvorilo u poziv koji će definisati njegov život.

Filmska i televizijska karijera

Karijera Mustafe Nadarevića je bogata i raznovrsna, a svaka uloga koju je odigrao bila je svedočanstvo njegove posvećenosti i strasti prema glumi.

Kazališna karijera

Započevši svoj kazališni put u Zagrebačkom kazalištu mladih, Mustafa je brzo postao zapažen talenat. Do 1969. godine već je bio član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Njegove prve velike uloge, poput Pometa u “Dundi Maroju”, Bogdana u “Hvarkinji”, Leona u “Gospodi Glembajevima” i Miletića u “Ostavci”, bile su dokaz njegove glumačke širine i dubine. Njegov impresivni talent nije ostao nezapažen ni međunarodno, što je potvrđeno glavnom ulogom u predstavi “Lorenzacco”, kao i u drugim velikim predstavama poput “Figaro se ženi, Figaro se rastaje” i “Cyrano de Bergerac”.

Filmska karijera

Iako je filmsku karijeru započeo osamdesetih godina, nije mu dugo trebalo da se istakne. Uloga Zijaha u Kusturičinom filmu “Otac na službenom putu” 1985. (uz Mikija Manojlovića i Mirjanu Karanović) godine pokazala je njegovu izvanrednu glumačku sposobnost. Usledili su hitovi poput “Glembajevi”, “Već viđeno”, “Gluvi barut”, “Kuduz”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Praznik u Sarajevu” i mnogi drugi.

Redateljska karijera

Nadarević se nije zaustavljao samo na glumi. 1992. godine je započeo svoju redateljsku karijeru s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Nastavio je postavljati niz zapaženih predstava, uključujući “Zabune”, “Balkanski špijun” i “Hasanaginica”.

Televizijske uloge

Njegov doprinos televiziji je takođe bio značajan. Mustafa je bio deo mnogih popularnih serija, poput “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i “Nepokoreni grad”. Međutim, mnogi će ga najbolje pamtiti po njegovoj ulozi u seriji “Lud, zbunjen, normalan” gdje je, uz Senada Bašića i Moamera Kasumovića, tumačio nezaboravnog Izeta Fazlinovića.

Izet Fazlinović

Mustafa Nadarević kao nezaboravni Izet Fazlinović u legendarnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”

Lični život

Mustafa se tokom svog života ženio tri puta, a svaki brak nosi svoju jedinstvenu priču.

Njegov prvi brak bio je sa Jasnom, s kojom ima kćerku Nađu, danas povijesničarku umjetnosti. Nakon osam godina zajedničkog života, njih dvoje su se rastali, ali su ostali povezani kroz svoju kćer.

Njegova druga supruga bila je Snježana. Sa njom je dobio dvoje dece: sina Ašu, koji je postao uspešan sportaš, i kćerku Nanu koja se danas bavi marketingom i radi kao PR menadžerica za renomirani kozmetički brend iz Amerike.

Treći put se oženio 25. aprila 2012. godine sa Slavicom Radović, talentovanom kostimografkinjom i scenografkinjom. Nažalost, njihova ljubavna priča bila je kratkotrajna. Nakon što je deset godina hrabro borila sa zloćudnim tumorom, Slavica je preminula u Ljubljani 7. juna iste godine.

Nagrade i priznanja

Tokom svoje dugogodišnje karijere Mustafa je osvojio niz prestižnih nagrada i priznanja. Pogledajmo neka od najznačajnijih priznanja koja je osvojio tokom svoje karijere:

  • Nagrada Marul: Ova nagrada jedna je od najprestižnijih u hrvatskom teatarskom svetu.
  • Nagrada Orlando: Dodeljuje se najboljima na Dubrovačkim letnjim igrama, jednom od najstarijih i najuglednijih kulturnih događanja u regiji.
  • Zlatni lovor vijenac: Tri puta je osvojio ovu prestižnu nagradu, koja se dodeljuje za izvanredne umetničke dostignuća.
  • Nagrada Dubravko Dujšin: Ova nagrada nosi ime po jednom od najvećih hrvatskih teatarskih umetnika i dodeljuje se za izvanredna dostignuća u teatru.
  • Nagrada grada Zagreba: Ova nagrada potvrda je njegovog doprinosa kulturi glavnog grada Hrvatske.
  • Sterijina nagrada: Jedna od najvažnijih nagrada u svetu dramskih umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije.
  • Zlatna klapa: Tri puta nagrađen ovim prestižnim priznanjem za doprinos filmskoj umetnosti.
  • Zlatna arena: Tri puta osvojena na Pula film festivalu, najvažnijem filmskom događaju u Hrvatskoj.
  • Grand Prix na filmskom festivalu u Moskvi: Ova nagrada dodatno potvrđuje njegovu važnost na međunarodnoj filmskoj sceni.

Kraj života i sećanje

Nažalost, Mustafa Nadarević je preminuo 22. novembra 2020. godine, nakon borbe s karcinomom pluća. Njegov odlazak je ostavio neizbrisiv trag u svetu glume i kulture Balkana. Njegova karijera i doprinos su nešto što će ostati upamćeno i slavljeno kroz generacije.

Za sve one koji su imali priliku pratiti njegov rad, Mustafa Nadarević će ostati zauvek upamćen kao jedan od najvećih glumaca svog vremena.

Spoljne reference:

Filmografija:

1960 – e

  • “Kratak susret” (TV) (1968)
  • “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata” (1968) – Blaja
  • “Ratnici i bosonogi” (TV) (1969)

1970 – e

  • “Fiškal” (serija) (1970)
  • “Balade Petrice Kerempuha” (TV) (1971)
  • “Prosjaci i sinovi” (serija) (1972) – Iviša
  • “Timon” (1973)
  • “Tena” (TV) (1975)
  • “Muka svete Margarite” (serija) (1975) – Olibri
  • “Samac” (TV) (1976)
  • “Tri jablana” (TV) (1976)
  • “Nikola Tesla” (serija) (1977) – Fred
  • “Ispit zrelosti” (1978) – Policijski isljednik
  • “Bombaški proces” (1978) – Vangard
  • “Punom parom” (serija) (1978) – Ilija
  • “Mačak pod šljemom” (TV serija) (1978) – Komesar 1. bataljona
  • “Prizori iz obiteljskog života” (serija) (1979)

1980 -e

  • “Dva sanduka dinamita” (TV) (1980)
  • “Velo misto” (serija) (1980-1981) – Duje
  • “Nevolje jednog Branimira” (serija) (1982) – Berthold Barić
  • “Kiklop” (1982) – Don Fernando
  • “Vlastiti aranžman” (TV) (1982)
  • “Nepokoreni grad” (serija) (1980) – Brko Serdar
  • “Izjava” (1982)
  • “Zločin u školi” (1982) – Bartol
  • “Lažeš, Melita” (mini-serija) (1983) – Profesor Vadovec
  • “Dundo Maroje” (1983) – Pomet
  • “Rade Končar” (TV serija) (1983)
  • “Prestrojavanje” (TV) (1983)
  • “Kiklop” (TV serija) (1983) – Don Fernando
  • “Kvit posao” (TV) (1983) – Fabijan
  • “Miris dunja” (1983) – Mustafa
  • “Štefica Cvek u raljama života” (mini-serija) (1984)
  • “U raljama života” (1984)
  • “Zadarski memento” (1984) – Bepo Marini
  • “Mala pljačka vlaka” (1984) – Paragraf
  • “Lica i sudbine” (TV) (1985)
  • “Ratni dečko” (1985) – Mil menadžer
  • “Horvatov izbor” (1985) – Vinko Bencina
  • “Inspektor Vinko” (serija) (1984-1985) – Referent Petar
  • “Nitko se neće smijati” (TV) (1985) – Milan
  • “Otac na službenom putu” (1985) – Zijah “Zijo” Zulfikarpašić
  • “Ljubavna pisma s predumišljajem” (1985) – Papageno
  • “Ukazanje Gospe u selu Grabovica” (TV) (1985)
  • “Priče iz fabrike” (serija) (1985) – Filip
  • “Dobrovoljci” (1986) – Ginekolog
  • “Pat pozicija” (TV) (1986)
  • “Večernja zvona” (1986) – Matko
  • “Posljednji skretničar uzanog kolosijeka” (1986) – Mungo
  • “Već viđeno” (1987) – Mihailo
  • “Putovanje u Vučjak” (serija) (1986-1987) – Vinko Bencina
  • “Ljubavi Blanke Kolak” (1987) – Pavel
  • “Kriminalci” (1987) – Zatvorenik Ljuba Kurtović
  • “Haustorče” (TV) (1987)
  • “Večernja zvona” (TV serija) (1988) – Matko
  • “Klopka” (1988) – Saša
  • “Zaboravljeni” (1988) – Vaspitač Martin
  • “Zagrljaj” (TV serija) (1988)
  • “Glembajevi” (1988) – Doktor Leon Glembaj
  • “Kuduz” (1989) – Milicioner Šemso
  • “Povratak Katarine Kožul” (1989)

1990 – e

  • “Kapetan Amerika” (1990) – Tadžijev otac
  • “Doktorova noć” (TV) (1990) – Doktor
  • “Zaboravljeni” (serija) (1990) – Vaspitač Martin
  • “Tuđinac” (mini-serija) (1990) – Gospar Mato
  • “Adam ledolomak” (1990)
  • “Gluvi barut” (1990) – Španac
  • “Praznik u Sarajevu” (1991) – Avduka „Avdo“ Lipa
  • “Priča iz Hrvatske” (1991) – Andrija
  • “Moj brat Aleksa” (1991)
  • “Đuka Begović” (1991) – Mata
  • “Srčna dama” (1991) – Boris
  • “Aleksa Šantić” (serija) (1992) – Komesar Pihl
  • “Kontesa Dora” (1993) – Vozač Tuna
  • “Dok niko ne gleda” (TV) (1993)
  • “Vukovar se vraća kući” (1994)
  • “Isprani” (1995) – Otac
  • “Gospa” (1995) – Major Štović
  • “Prepoznavanje” (TV) (1996) – Anin otac
  • “Nausikaja” (1996) – Inspektor Stevović
  • “Savršeni krug” (1997) – Hamza
  • “Puška za uspavljivanje” (1997) – Karlo Štajner
  • “Transatlantik” (1999)
  • “Četverored” (1999) – Umiljati kapetan
  • “Život sa žoharima” (TV) (1999) – Gazda

2000 – e

  • “Život sa žoharima” (2000) – Gazda
  • “Je li jasno, prijatelju?” (2000) – Nikola
  • “Ničija zemlja” (2001) – Stariji srpski vojnik
  • “Polagana predaja” (2001) – Bankar Parač
  • “Kraljica noći” (2001) – Tomin otac
  • “Novo doba” (mini-serija) (2002) – Petar Strukan
  • “Prezimiti u Riu” (2002) – Grga
  • “Tajni prolaz” (2004) – Foskarijev informator
  • “Povratak” (2004) – Vlado
  • “Duga mračna noć” (2004) – Španac
  • “U planinama” (2004)
  • “Kod amidže Idriza” (2004) – Idriz
  • “Družba Isusova” (2004) – Kastelan
  • “Iluzija” (2004) – Nastavnik
  • “Duga mračna noć” (serija) (2005) – Španac
  • “Balkan Inc.” (serija) (2006) – Bero Filipović
  • “Nafaka” (2006) – Marks
  • “Kazalište u kući” (serija) (2006-2007) – Vili S. Tončić
  • “Ničiji sin” (2008) – Izidor
  • “Neki čudni ljudi” (TV serija) (2009) – Gospodin Dušan Jovanović
  • “Ta tvoja ruka mala” (kratak film) (2009)

2010 – e

  • “Piran-Pirano” (2010) – Veljko
  • “Kao rani mraz” (2010) – Verebes
  • “Ako zrno ne umre” (2010) – Jorgovan
  • “Lud, zbunjen, normalan” (TV serija) (2007-2020) – Izet Fazlinović
  • “Srećan rođendan Marija” (2011) – Marko
  • “Tatort” (serija) (2011) – Flamur Mitevski
  • “Ljudožder vegetarijanac” (2012) – Patolog Marelja
  • “Kad svane dan” (2012) – Profesor Miša Brankov
  • “Šegrt Hlapić” (serija) (2013) – Dobri košarač