Vojin Ćetković film

Vojin Ćetković

Ko je Vojin Ćetković?

Vojin Ćetković, rođen 22. avgusta 1971. godine u Kruševcu, jedan je od najpoznatijih srpskih glumaca svoje generacije. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekao temelje za svoju impresivnu karijeru. Poznat je po svojim ulogama u brojnim filmovima i televizijskim serijama, a posebno se ističe njegova uloga u seriji “Porodično blago”. Ćetkovićev doprinos srpskoj glumi nije samo u broju uloga, već i u kvalitetu njegovog glumačkog izraza, koji inspiriše kako kolege glumce, tako i publiku širom Srbije i regiona.

Vojin Ćetković

Vojin Ćetković je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca svoje generacije

Rani život i obrazovanje

Vojin Ćetković, istaknuti srpski glumac, rođen je 22. avgusta 1971. godine u Kruševcu. Njegovo detinjstvo i rane godine obrazovanja proveo je u ovom gradu, gde je završio osnovnu školu i Kruševačku gimnaziju, usmeren na kulturu i informisanje. Već sa osam godina, Vojin je napravio svoje prve glumačke korake, nastupajući u “Teatru Za” u Kruševcu. Tokom svojih formativnih godina, bio je aktivan član Kruševačkog pozorišta i dramske sekcije, gde je proveo deset godina kao glumac amater, istovremeno vodeći i sopstvenu radio emisiju.

Vojinova strast nije bila ograničena samo na glumu; bio je zaljubljenik u pecanje i sport, igrajući fudbal, a pre toga se bavio rukometom u klubovima “Obilićev” i “Napredak” iz Kruševca. Njegovo obrazovanje u glumi započelo je u Pozorišnom studiju “Bata Miladinović” u Kruševcu, pod vođstvom Rade Savića. Iako je pokazivao interesovanje za književnost, odlučio je da svoju strast prema glumi pretvori u profesiju.

Godine 1990, Vojin se preselio u Beograd da bi nastavio svoje obrazovanje na prestižnom Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti. Studije su mu bile izazovne, posebno nakon što je doživeo povredu u drugoj godini, koja ga je skoro odvratila od daljeg studiranja. Međutim, na nagovor rođaka Milovana, koji je bio režiser, Vojin se vratio studijama. Njegova klasa, pod mentorstvom profesora Vladimira Jevtovića, bila je puna talentovanih pojedinaca, uključujući Natašu Ninković, Nebojšu Glogovca, Sergeja Trifunovića, Nelu Mihajlović i Borisa Pingovića. Vojinova prva značajnija pojava u javnosti bila je 1995. godine, kada se pojavio u muzičkom spotu “Ajmo u život” grupe K2, što je bio samo uvod u bogatu i uspešnu glumačku karijeru koja je usledila.

Početak glumačke karijere

Vojin Ćetković je svoje prve glumačke korake napravio još u ranoj mladosti, kao član Kruševačkog pozorišta, gde je stekao osnovne glumačke veštine i iskustvo. Tokom svojih studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Vojin je učestvovao u nekoliko pozorišnih predstava, što mu je omogućilo da razvije svoj glumački izraz i da se upozna sa različitim aspektima glume.

Prvu značajnu televizijsku ulogu ostvario je 1993. godine u filmu “Raj” Petra Zeca. Nastavio je sa radom u televizijskim projektima, pa je tako 1995. godine dobio ulogu Dimitrija u TV filmu “Simpatija i antipatija” Zdravka Šotre. Njegova karijera je uzela zamah 1996. godine kada je postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dobijajući uloge u prestižnim predstavama kao što su “Bure baruta”, “U potpalublju” i “Audiencija”.

U filmu “Tango je tužna misao koja se pleše” iz 1997. godine pojavio se u sporednoj ulozi, a 1998. godine igrao je u filmu “Stršljen” i TV filmu “Dosije 128”. Međutim, pravu popularnost stekao je ulogom Gorana Branda Gagića u seriji “Porodično blago” 1998. godine, koja mu je donela široko priznanje i dve nagrade “TV Novosti” za Glumački par godine zajedno sa Minom Lazarević, 1999. i 2002. godine. Ovi rani uspesi postavili su temelje za njegovu dalju uspešnu karijeru.

Vojin Ćetković

Vojin Ćetković u filmu “Zona Zamfirova”

Filmska i televizijska karijera

Vojin Ćetković je svoju prepoznatljivost u filmskoj i televizijskoj industriji počeo da gradi ulogom Branda u TV filmu “A sad adio” 2000. godine, koji je bio baziran na seriji “Porodično blago”. Njegova filmska karijera nastavila je da se razvija ulogom Zgodnog u filmu “Bumerang” 2001. godine, a iste godine se pojavio i u TV filmu “Treći kanal od Sunca”. Međutim, pravu slavu donela mu je glavna uloga Mane Kujundžije u filmu “Zona Zamfirova” 2002. godine, za koju je dobio Nagradu TV Novosti za Glumački par godine zajedno sa Katarinom Radivojević.

Njegova sposobnost da oživi različite likove potvrđena je ulogama u filmovima kao što su “Pljačka Trećeg rajha” i “Ivkova slava”, kao i u TV serijama “Vila Marija” i “Vratiće se rode”. Ćetković je takođe bio deo žirija na 38. Filmskim susretima u Nišu 2003. godine, a njegova pozorišna uloga Hasana u predstavi “Derviš i smrt” donela mu je nagradu publike 2004. godine.

Tokom godina, Vojin je ostvario zapažene uloge u brojnim projektima, uključujući serije “Ranjeni orao”, “Moj rođak sa sela” i “Ulica lipa”. Njegova sposobnost da prikaže kompleksnost likova došla je do izražaja u ulogama kao što su Otelo u istoimenoj predstavi i Laza Kostić u filmu “Santa Maria della Salute”, za koju je nagrađen na Filmskim susretima u Nišu.

Njegova posvećenost glumi i sposobnost da se transformiše u različite likove učinili su ga jednim od najcenjenijih glumaca u Srbiji, a njegova karijera nastavlja da inspiriše kako kolege tako i publiku. Sa brojnim nagradama i priznanjima, Vojin Ćetković ostaje istaknuta figura u svetu srpskog glumišta, čija se karijera i dalje razvija kroz nove i uzbudljive projekte.

Pozorište

Vojin Ćetković je svoje pozorišne korake započeo u Kruševačkom pozorištu, gde je stekao prva glumačka iskustva. Njegova strast prema pozorištu nastavila se tokom studija i kasnije profesionalne karijere, gde je bio član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, a zatim i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U ovim prestižnim institucijama, Ćetković je odigrao niz zapaženih uloga koje su obogatile srpsku pozorišnu scenu.

Istakao se u raznovrsnim ulogama, od klasičnih do savremenih, pokazujući svoju svestranost i dubinu interpretacije. Njegove uloge Don Žuana, Torvalda Helmera u “Nori”, Otela u “Dnevniku o Čarnojeviću”, i Ljubomira Nestorovića u “Tako je moralo biti”, samo su neki od primera njegove široke glumačke palete. Posebno se ističe njegova uloga doktora Arsića u “Providenci” i Hasan u “Dervišu i smrti”, koje su mu donele brojne nagrade i priznanja.

Saradnja sa eminentnim rediteljima poput Dejana Mijača, Egon Savina, Gorana Markovića, i mnogih drugih, dodatno je obogatila njegovu pozorišnu karijeru, čineći Vojina Ćetkovića jednim od ključnih aktera na srpskoj pozorišnoj sceni. Njegova posvećenost pozorištu i neprekidno istraživanje novih glumačkih izazova čine ga istinskim umetnikom čija dela ostavljaju trajni pečat u srpskoj kulturi.

Lični život

Vojin Ćetković je svoj privatni život uspešno balansirao sa profesionalnim, iako je kao javna ličnost često bio u centru pažnje. Njegov prvi brak sa novinarkom Natašom Milovanović trajao je od 2001. do 2005. godine. Ljubav svog života, glumicu Slobodu Mićalović, upoznao je na setu filma “Zona Zamfirova”. Nakon nekoliko godina prijateljstva i zajedničkog rada, njihova veza prerasla je u ljubav, a venčali su se 2008. godine. Par je 2010. godine dobio bliznakinje, Milu i Veru, koje su unijele dodatnu radost u njihove živote. Venčani kumovi i kumovi dece Vojinu i Slobodi su bili Nikola Đuričko i Nataša Ninković.

Vojin je poznat po svojoj strasti prema pecanju, aktivnosti koju koristi kao beg od svakodnevnog stresa i priliku da uživa u prirodi. On ne samo da ceni mir koji pecanje donosi, već i poštuje prirodu, pa često svoj ulov vraća nazad u vodu. Pored pecanja, Vojin je veliki ljubitelj sporta, navija za Barselonu i Crvenu zvezdu. Uprkos svojoj popularnosti, Ćetković se drži podalje od društvenih mreža, preferirajući lične kontakte i stvarne životne interakcije.

Vojin Ćetković

Vojin Ćetković sa suprugom Slobodom Mićalović na slici

Nagrade i priznanja

Vojin Ćetković je tokom svoje bogate karijere primio brojne nagrade i priznanja koja svedoče o njegovom izuzetnom talentu i doprinosu glumi:

 • Nagrada „Bora Mihajlović” (1996)
 • Nagrada „Stojan Dečermić — mladi prvak” (1999)
 • Nagrada TV Novosti za glumački par godine sa Minom Lazarević u TV seriji “Porodično blago” (1999 i 2002)
 • Nagrada TV Novosti za glumački par godine sa Katarinom Radivojević u filmu “Zona Zamfirova” (2003)
 • Nagrada žirija publike za ulogu Hasana u predstavi “Derviš i smrt” na glumačkim svečanostima Milivoje Živanović (2004)
 • Nagrada za najboljeg glumca 3. festivalske večeri za ulogu Srećka u filmu “Zvezde ljubavi” na 40. Filmskim susretima u Nišu (2005)
 • Nagrada za najboljeg glumca na 5. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici (2006)
 • Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu u filmu “Hadersfild” na 42. Filmskim susretima u Nišu (2007)
 • Oskaр popularnosti za najboljeg glumca (2009)
 • Nagrada “Miloš Žutić” za naslovnu ulogu u predstavi “Don Krsto” (2009)
 • Nagrada za lepotu govora Branimir Đorđević za ulogu Otelа u istoimenoj predstavi (2013)
 • Godišnja nagrada JDP-a za ulogu Otelа u predstavi “Otelo” (2013)
 • Nagrada “Raša Plaović” za ulogu Otelа (2013)
 • Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović” za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2012/2013 u predstavama JDP-a (2014)
 • Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu doktora Arsića u predstavi “Providenca” na Festivalu mediteranskog filma Purgatorije (2014)
 • Nagrada za porodicu životnog stila sa Slobodom Mićalović (2015)
 • Plaketa „Miloš Šami” za uloge u Hercegnovskom pozorištu (2015)
 • Nagrada Milivoje Živanović za ulogu Otelа (2016)
 • Priznanje Vidovdanski vitez (2017)
 • Nagrada “Car Konstantin” za ulogu Laze Kostića u filmu “Santa Maria della Salute” na 52. Filmskim susretima u Nišu (2017)
 • Zlatni indeks Banjalučkog studentskog pozorišta (2022)
 • Nagrada Braća Karić (2022)

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođen Vojin Ćetković? Vojin Ćetković je rođen 22. avgusta 1971. godine.
 • Gde je Vojin Ćetković započeo svoju glumačku karijeru? Svoju glumačku karijeru započeo je u Kruševačkom pozorištu.
 • Koja uloga je Vojinu Ćetkoviću donela široku popularnost? Široku popularnost mu je donela uloga Gorana Branda Gagića u seriji “Porodično blago”.
 • Sa kojom glumicom je Vojin Ćetković u braku? Vojin Ćetković je u braku sa glumicom Slobodom Mićalović.
 • Koje su neke od najpoznatijih uloga Vojina Ćetkovića? Neke od njegovih najpoznatijih uloga su u filmovima i serijama kao što su “Zona Zamfirova”, “Porodično blago”, i “Santa Maria della Salute”.
 • Koliko dece ima Vojin Ćetković? Vojin Ćetković ima dve ćerke, Milu i Veru.
 • Koje nagrade je Vojin Ćetković osvojio tokom svoje karijere? Osvojio je brojne nagrade, uključujući Nagradu TV Novosti za glumački par godine, Nagradu “Miloš Žutić”, i Nagradu “Car Konstantin” na Filmskim susretima u Nišu.
 • Da li Vojin Ćetković ima profile na društvenim mrežama? Vojin Ćetković nije pobornik modernih tehnologija i nema profile na društvenim mrežama.

Za kraj

Vojin Ćetković, jedan od najistaknutijih srpskih glumaca svoje generacije, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i regionalnoj kinematografiji i televiziji, kao i u pozorištu. Njegova sposobnost da oživi različite likove, od komičnih do tragičnih, donela mu je brojne nagrade i priznanja, potvrđujući njegovu glumačku vrsnost. Kroz svoje uloge, Ćetković ne samo da zabavlja publiku, već i pokreće važna društvena pitanja, ostavljajući dubok uticaj na gledaoce. Njegov privatni život, ispunjen ljubavlju i posvećenošću porodici, dodatno ga čini cenjenom ličnošću kako na sceni, tako i van nje.

Spoljne reference:

Filmografija

1990 – e

 • Veština živeti (1991)
 • Raj (1993) – Tomin drug
 • Simpatija i antipatija (1995) – Dimitrije
 • Tango je tužna misao koja se pleše (1997) – Roki
 • Dosije 128 (1998) – slikar Miroslav Bojić
 • Raskršće (1998)
 • Stršljen (1998) – taksista
 • Porodično blago (1998—2002) – Goran Gagić Brando
 • Nož (1999) – Ljubo Nikšićanin

2000 – e

 • A sad adio (2000) – Goran Gagić Brando
 • Bumerang (2001) – Zgodni
 • Treći kanal od Sunca (2001)
 • Zona Zamfirova (2002) – Mane Kujundžija
 • Pljačka Trećeg rajha (2004) – Franc Beme
 • Vila Marija (2005) – Đorđe Vučinić
 • Zvezde ljubavi (2005) – Srećko
 • Ivkova slava (2005) – Fizikus
 • Klopka (2007) – Vlada
 • Hadersfild (2007) – Dule
 • Pozorište u kući (2007) – Lazar Surić
 • Ranjeni orao (2008) – Tomo Đurović
 • Moj rođak sa sela (2008—2011) – Milomir Vranić
 • Kraljevina Srbija (2008) – kralj Milan Obrenović
 • Kneževina Srbija (2008) – beogradski vezir
 • Čitulja za Eskobara (2008) – Gandi
 • Vratiće se rode (2007—2008) – Vražalić
 • Ulica lipa (2007—2015) – Ivan
 • Ranjeni orao (TV serija) (2008—2009) – Tomo Đurović
 • Ljudski zverinjak (2009) – Aleks
 • Greh njene majke (2009—2010) – kum Jovan

2010 – e

 • Kao rani mraz (2010) – doktor Šefer
 • Sva ta ravnica (2010) – Svetozar
 • Žena sa slomljenim nosem (2010) – Goran
 • Montevideo, Bog te video! (2010) – Mihailo Andrejević
 • Cvat lipe na Balkanu (2011—2012) – Dušan Antić
 • Nepobedivo srce (2012) – lekar
 • Šešir profesora Koste Vujića (2012) – direktor škole Đuro Kozarac
 • Montevideo, Bog te video! (TV serija) (2012) – Mihailo Andrejević
 • Jagodići (2012) – Svetozar
 • Montevideo, vidimo se! (2012) – Mihailo Andrejević
 • Montevideo, vidimo se! (TV serija) (2012—2014) – Mihailo Andrejević
 • Šešir profesora Koste Vujića (2013) – direktor Kozarac
 • Vrata Srbije: Mojsinjska Sveta gora (2013) – vojvoda Prijezda
 • Marijina epizoda (2014) – Stevan
 • The Cursed Days (2013) – Duan
 • Santa Maria della Salute (2016) – Laza Kostić
 • Stado (2016) – Neša
 • Božićni ustanak (2017) – Đuro Drašković
 • Santa Maria della Salute (2017) – Laza Kostić
 • Nemanjići — rađanje kraljevine (2017) – Stefan Prvovenčani
 • Mamurluci (2017) – Neša biznismen
 • Grudi (2018) – Fuki
 • Žigosani u reketu (2018) – profesor Nojman
 • Grupa (2019) – policajac Šumić
 • Realna priča (2019) – Miki
 • Švindleri (2019—2021) – Brzi Nož, Oštri Nož, Rđavi Nož, Kratki Nož
 • Junaci našeg doba (2019) – Ivan Bojanić Bizon

2020 – e

 • Grudi (2020) – Fuki
 • Mama i tata se igraju rata (2020—2023) – Miki
 • Nije loše biti čovek (2021) – Milan
 • Aleksandar od Jugoslavije (2021) – Patrijarh srpski Dimitrije
 • Kalkanski krugovi (2021) – Dejan
 • Advokado (2021) – Stanko
 • Tajne vinove loze (2021—2022) – Vuk Tomović
 • Toma (2023) – Dragan Nikolić
 • Bauk (2023) – sveštenik
 • Seti me se (2023)
 • Apsurdni eksperiment (2024)

Sinhronizacije

 • Kiriku protiv veštica (2000) – Kiriku (mladić) – Šibica
 • Ćurke na slobodi (2014) – Džejk – Mobi
 • Lepotica i zver (film iz 2017) – Gaston (dijalozi) – Livada Beograd

Pozorišne predstave

 • Audijencija – Sladek – Vojin Paunović
 • Srpska drama – Milan Srećković – Nebojša Bradić
 • Vreme čuda – Jakov Alfejev – Radmila Vojvodić
 • Lisistrata – Petar Zec
 • Brod za lutke – Ljutko – Slobodan Unkovski
 • Bure baruta – Gele – Boris Isaković
 • Dnevnik o Čarnojeviću – Otel – Miloš Lolić
 • Don Krsto – Krsto – Vida Ognjenović
 • Govornica – Ranka/Ranko iz Beograda – Jagoš Marković
 • Hadersfild – Dule – Uglješa Šajtinac
 • Jastučko – policajac i detektiv – Anja Suša
 • Don Žuan – Don Žuan – Gorčin Stojanović
 • Ljubavna pisma – Vojin – Nebojša Bradić
 • Derviš i smrt – Hasan – Nebojša Bradić
 • Male tajne – Petar Radovanović – Goran Marković
 • U potpalublju – Dejan – Nikita Milivojević
 • Kandid ili optimizam – Komandant, Klemenso – Aleksandar Popovski
 • Na dnu – Baron – Paolo Magelli
 • Noć bogova – Luji XIV – Marko Manojlović
 • Nora! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili stubovi društva – Torvald Helmer – Snežana Trišić
 • Otelo – Otelo – Miloš Lolić
 • Koreni – Nebojša Bradić
 • Mušica – Milenko Zablaćanski
 • Mizantrop – Oront, zaljubljen u Selimenu – Egon Savin
 • Osmа sednica ili Život je san – Goran Marković
 • Prokleta avlija – Ćamil – Nebojša Bradić
 • Providenca – doktor Arsić – Egon Savin
 • Tako je moralo biti – Ljubomir Nestorović – Egon Savin
 • Sestre po metli – Kokan Mladenović
 • Turneja – Milan Karadžić
 • Saloma – Džonatan, Podžers – Roman Viktjuk
 • Kralj Betajnove – Župnik – Milan Nešković
 • Transilvanija – Daglas – Milan Karadžić
 • U Edenu na istoku – Progonjen – Nikola Đuričko
 • U močvari – Katridž Kilbrajd – Egon Savin
 • Suze su OK – Milan Karadžić
 • Zlatno runo – Kir Kjsunizage, lekar – Nebojša Dugalić
 • Troil i Kresida – Diomed – Dejan Mijač
 • Ekvus – psihijatar Martin Dajsart – Marko Manojlović
 • Nije čovek ko ne umre – Ivan – Gorčin Stojanović