Katarina Radivojević film

Katarina Radivojević

Ko je Katarina Radivojević?

Katarina Radivojević, rođena 29. marta 1979. godine u Beogradu, istaknuta je figura srpske glumačke scene. Sa karijerom koja traje više od dve decenije, Katarina je ostavila neizbrisiv trag u srpskom filmu, televiziji i pozorištu. Poznata po svojim ulogama u filmovima kao što su “Zona Zamfirova” i “Lavirint”. Njeno umetničko delo ne samo da obogaćuje srpsku kulturu, već i inspiriše mlade glumce i glumice da slede svoje strasti i doprinose domaćoj kinematografiji.

Rani život i obrazovanje

Katarina Radivojević odrasla je u Batajnici, gde je pohađala osnovnu školu. Majka Ljiljana je po zanimanju sanitarni inspektor a otac Vujica saobraćajni inžinjer. Njeno detinjstvo bilo je ispunjeno radostima života u maloj zajednici, gde su seoski poslovi, praznici i vašari kod bake i deke na Salašu oblikovali njene rane godine. Katarina je od rane mladosti pokazivala interesovanje za različite aktivnosti, uključujući balet, pevanje i gimnastiku.

Njena strast prema glumi započela je kada je pohađala časove kod poznatog dramskog pedagoga Mike Aleksića, gde je deset godina bila aktivna članica njegove dramske grupe. Ovo iskustvo ne samo da je oblikovalo njenu ljubav prema glumi, već je i razvilo njenu ljubav prema klasičnoj književnosti, što je bio ključan element u njenom umetničkom razvoju.

Njeno školovanje nastavljeno je u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji, gde je, uprkos nekim izazovima, kao što je ponavljanje trećeg razreda zbog čestog izostajanja sa časova, pokazala izuzetnu odlučnost i posvećenost. Njena upornost i strast prema glumi došle su do izražaja kada je 1999. godine položila prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti sa maksimalnim brojem poena, postavši prva na listi i primljena u klasu profesora Predraga Bajčetića.

Na fakultetu, Katarina je studirala sa budućim zvezdama srpskog glumišta, uključujući Slobodu Mićalović i Mariju Vicković, koja joj je postala jedna od najboljih prijateljica. Ovo razdoblje bilo je ključno u njenom profesionalnom i ličnom razvoju, postavljajući temelje za njenu buduću karijeru i potvrđujući njenu posvećenost umetnosti glume. Katarina je diplomirala 2016. godine.

Katarina Radivojević

Katarina Radivojević je jedna od najistaknutijih srpskih glumica

Filmska i televizijska karijera

Katarina Radivojević započela je svoju glumačku karijeru 1992. godine ulogom u filmu “Policajac sa Petlovog brda”, što je predstavljalo temelj njenog budućeg uspeha. Nastavak rada u istoimenoj seriji dodatno je učvrstio njenu odluku da se posveti glumi. Međutim, prava prekretnica u njenoj karijeri desila se 2002. godine ulogom u filmu “Zona Zamfirova”, koji je postao najgledaniji srpski film svih vremena, čime je Katarina stekla status jedne od najpopularnijih glumica u regionu.

Njen talent nije ostao nezapažen ni na međunarodnom nivou, s obzirom na to da je film “Lavirint” bio jugoslovenski kandidat za Oskara. U narednim godinama, Katarina je nastavila da gradi svoju karijeru kroz raznovrsne uloge u filmovima kao što su “Pljačka Trećeg rajha” i “Vuk”, kao i kroz angažman u reklamama i serijama poput “Dangube”.

Film “Čarlston za Ognjenku” iz 2008. godine, u kojem je Katarina imala glavnu ulogu, istakao se kao jedan od najskupljih srpskih filmova i donio joj je priznanje za izuzetnu glumačku izvedbu. Njena sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i ulogama potvrđena je i učešćem u međunarodnim projektima, kao što su ruska serija “Viktorija” i različite društveno odgovorne aktivnosti.

Kroz angažman u serijama poput “Urgentni centar” i “Ubice moga oca”, Katarina je nastavila da doprinosi srpskoj glumačkoj sceni, dokazujući svoju svestranost i posvećenost glumi. Njena karijera, obogaćena različitim ulogama i priznanjima, odražava njen talenat i neprekidnu posvećenost umetnosti glume.

Noviji projekti

U nastavku svoje impresivne karijere, Katarina Radivojević je nastavila da se pojavljuje u zapaženim ulogama koje su dodatno učvrstile njen status u srpskoj glumačkoj industriji. U 2018. godini, Katarina je preuzela ulogu Bete u seriji “Ruska soba”, pokazujući svoju sposobnost da tumači kompleksne likove u različitim žanrovima. Godine 2019., u seriji “Nek ide život”, tumačila je lik Dijane, nastavljajući da privlači pažnju publike svojim talentom.

U 2020. godini, Katarina se pojavila u filmu “Vikend sa ćaletom”, gde je igrala lik Suzane, dodajući još jednu značajnu ulogu u svoj bogat glumački opus. Godina 2021. bila je posebno plodna za Katarinu. Igrala je u seriji “Ljubav ispod zlatnog bora” kao Bojana, a zatim preuzela dvostruku ulogu u seriji “Nečista krv” i njenom nastavku “Nečista krv: Greh predaka” kao Cone. 

Pozorište

Katarina Radivojević je ostvarila zapažene uloge u pozorištu, gde nastavlja da gradi svoj umetnički izraz i doprinosi srpskoj teatarskoj sceni. Njena angažovanost u predstavi “Komedijaši”, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, koja se izvodi na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pokazuje njenu posvećenost kolektivnom stvaralaštvu i saradnji sa kolegama iz klase. Ova predstava pruža publici jedinstven doživljaj, kombinujući talente više glumaca koji su zajedno prošli kroz obrazovni proces.

Pored toga, Katarina se istakla i u predstavi “Dva viteza iz Verone” u režiji Gorana Šušljika. Njena sposobnost da se prilagodi različitim pozorišnim stilovima i žanrovima, kao i da tumači kompleksne likove, čini je cenjenom članicom pozorišne zajednice i omiljenom među publikom koja ceni kvalitetan teatarski izraz.

Katarina Radivojević

Katarina Radivojević u filmu “Zona Zamfirova”

Nagrade i priznanja

Katarina Radivojević je tokom svoje karijere primila brojne nagrade i priznanja koja odražavaju njen talenat i posvećenost glumi. Njena uloga u filmu “Zona Zamfirova” 2003. godine posebno je istaknuta, donoseći joj prestižnu nagradu FIPRESCI i priznanje za najbolju debitantsku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu. Ovo priznanje ne samo da je potvrdilo njen glumački talent, već je i postavilo temelje za njenu dalju karijeru.

Iste godine, zajedno sa kolegom Vojinom Ćetkovićem, primila je nagradu za najbolji glumački par godine, što je još jedan dokaz njenog umetničkog uspeha i popularnosti među publikom. Osim toga, Katarina je postala zaštitno lice Beogradskog internacionalnog filmskog festivala – FEST, i laureat nagrade kritičara, što dodatno potvrđuje njen značaj u svetu filma i televizije. Ova priznanja su odraz njenog neprekidnog truda, talenta i sposobnosti da ostavi trajni utisak na svoju publiku.

Lični život

Katarina Radivojević je svoj lični život često držala podalje od očiju javnosti, ali su njeni potezi i odluke uvek privlačili pažnju medija. Odluka da 2011. godine napusti Srbiju i preseli se u Los Anđeles bila je motivisana željom da proširi svoje glumačke horizonte i ostvari san o internacionalnoj karijeri. Iako je bila svesna izazova koje nosi takav korak, Katarina je bila odlučna u nameri da ostvari svoje ciljeve.

Njena porodica, a posebno sestra Jasna, pružila joj je neophodnu podršku tokom ovog prelomnog perioda. Međutim, Katarinin lični život često je bio predmet spekulacija i tračeva, koji su ponekad imali negativan uticaj na nju i njene najbliže. Njena veza sa crnogorskim biznismenom Vukom Miškovićem bila je jedna od ozbiljnijih, ali je na kraju okončana zbog geografske udaljenosti i profesionalnih obaveza.

Katarinina veza sa Igorom Kojićem je završena pre nego što je on započeo svoj život sa Severinom. Takođe, veza sa Vidojem Ristovićem, koja je završila njenim odlaskom u SAD, pokazuju složenost njenog emotivnog života u periodu velikih profesionalnih promena. Nakon toga, usledila je kratka romansa sa bankarom Ivanom Novičićem.

Najintrigantniji deo njenog ličnog života svakako je veza sa holivudskim glumcem Benisiom del Torom, koja je bila jedan od razloga njenog odlaska u Ameriku. Ova veza, iako kratkotrajna, pokazuje Katarininu hrabrost i spremnost da sledi svoje srce, čak i kada to znači ulazak u svet pun neizvesnosti i izazova. 

Kontroverze

Katarina Radivojević se našla u središtu medijske pažnje ne samo zbog svojih glumačkih dostignuća, već i zbog kontroverzi koje su pratile njen profesionalni život. Incident koji se dogodio na setu serije “Urgentni centar”, gde je navodno došlo do fizičkog napada na organizatorku, rezultirao je njenim izbacivanjem iz serije. Ovaj događaj nije samo uticao na njenu ulogu u pomenutoj seriji, već je imao reperkusije i na njeno učešće u trećoj sezoni popularne serije “Ubice mog oca”. Sudski proces koji je usledio dodatno je stavio Katarininu karijeru pod lupu javnosti, stvarajući tenzije koje su se odrazile na njen profesionalni put i imidž u medijima.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Katarina Radivojević? Katarina Radivojević je poznata srpska glumica, koja je ostvarila značajne uloge u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu.
 • Za koju ulogu je Katarina Radivojević najpoznatija? Najpoznatija je za ulogu Zone Zamfirove u istoimenom filmu.
 • Koje nagrade je Katarina Radivojević osvojila? Osvojila je nagradu FIPRESCI i nagradu za najbolju debitantsku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu. Takođe, osvojila je priznanje za najbolji glumački par godine zajedno sa Vojinom Ćetkovićem.
 • Da li je Katarina Radivojević radila u inostranstvu? Da, Katarina je proširila svoju karijeru na inostrano tržište, posebno u SAD.
 • Kakav je Katarinin doprinos srpskom pozorištu? Katarina je aktivno učestvovala u brojnim pozorišnim predstavama, doprinoseći srpskoj teatarskoj sceni svojim talentom i posvećenošću umetnosti glume.

Za kraj

Katarina Radivojević je istaknuta figura srpske glumačke scene, čija karijera obuhvata impresivan opseg uloga u filmu, televiziji i pozorištu. Njena sposobnost da donese autentičnost i dubinu likovima koje tumači osvojila je srca publike i priznanje kritike. Nagrade koje je osvojila za ulogu Zone Zamfirove samo su potvrda njenog talenta i posvećenosti umetnosti. Kroz svoj rad, Katarina nastavlja da inspiriše i utiče na srpsku kulturu. Njeni profesionalni potezi i lični život ostaju predmet interesovanja javnosti, čineći je jednom od najzapaženijih ličnosti u srpskom glumištu.

Spoljne reference:

Filmografija

1990 – e

 • Policajac sa Petlovog brda (film) (1992) – Sonja
 • Policajac sa Petlovog brda (TV serija) (1993–1994) – Sonja

2000 – e

 • Lola (2001) – Lola
 • Klasa 2002 (2002)
 • Zona Zamfirova (2002) – Zona Zamfirova
 • Lavirint (2002) – Tamara Lojtes
 • Lavirint (TV serija) (2002) – Tamara Lojtes
 • Laku noć, deco (2003) – devojka
 • Pljačka Trećeg rajha (2004) – Ana Muci
 • Vuk (2004) – Dunja
 • Dangube! (2005) – Cica
 • Libero (2005) – Pegi “Hot-line”
 • Potera za sreć(k)om (2005) – Cica
 • S.O.S. – Spasite naše duše (2007) – Danka
 • Čarlston za Ognjenku (2008) – Mala Boginja
 • Morfijum (2008) – Ekaterina Karlovna
 • Ljubav i mržnja (TV serija) (2007–2008) – Ivana

2010 – e

 • Sva ta ravnica (2010) – Helena Hercegi
 • Najbolje godine (TV serija) (2009–2011) – Lorena
 • Žućko – Priča o Radivoju Koraću (2011) – Radivojeva majka
 • Stojte galije carske (2014) – Flora Sands
 • Urgentni centar (TV serija) (2014–2015) – Katarina Grujić
 • Cast Me (2016)
 • Ubice mog oca (TV serija) (2016–2018) – Marija
 • Ruska soba (2018) – Bet
 • Nek ide život (2019) – Dijana

2020 – e

 • Vikend sa ćaletom (2020) – Suzana
 • Ljubav ispod zlatnog bora (2021) – Bojana
 • Nečista krv (TV serija) (2021) – Cone
 • Nečista krv: Greh predaka (2021) – Cone