Tijana Maksimović film

Tijana Maksimović

Ko je Tijana Maksimović?

Tijana Maksimović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica, koja je široj javnosti postala poznata zahvaljujući ulozi Žakline u popularnoj telenoveli “Igra sudbine”. Rođena 22. februara 1994. godine u Kraljevu, Tijana je svoj umetnički put započela u rodnom gradu, da bi kasnije svoju karijeru nastavila i razvijala u Beogradu. Njena strast prema glumi i neprekidno usavršavanje učinili su je jednom od prepoznatljivih lica na srpskoj glumačkoj sceni, gde nastavlja da ostavlja značajan trag svojim radom.

Tijana Maksimović

Tijana Maksimović je jedna od najistaknutijih srpskih glumica današnjice

Rani život i obrazovanje

Tijana Maksimović, rođena 1994. godine u Kraljevu, nije dugo ostala u svom rodnom gradu. Njena porodica se ubrzo preselila u Beograd, gde je Tijana provela veći deo svog detinjstva i mladosti. Odrasla je sa braćom Markom i Vladimirom, koji su dvojajčani blizanci, u dinamičnom i podržavajućem porodičnom okruženju.

Obrazovanje je za Tijanu bilo ključno od samog početka. U Beogradu je završila osnovnu i srednju školu, gde je pokazala interesovanje za umetnost i kulturu. Paralelno sa redovnim školovanjem, Tijana je pohađala i časove glume kod poznatog glumca i pedagoga Nenada Nenadovića, što je dodatno podstaklo njenu strast prema glumi.

Iako je inicijalno upisala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Tijanina želja za glumom bila je jača. Nakon dve godine studija novinarstva, odlučila je da promeni smer i posveti se glumi, što ju je dovelo do upisa na Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta „Sinergija“. Tamo je studirala u klasi profesora Ivana Jevtovića i asistenta Mihaila Laloševića, gde je dodatno razvijala svoje glumačke veštine.

Njeno obrazovanje nije stalo na glumi. Tijana je kasnije upisala i master studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, gde je stekla zvanje master menadžer ljudskih resursa. Ovaj širok spektar obrazovanja pokazuje Tijaninu svestranost i posvećenost ličnom i profesionalnom razvoju.

Pozorišna karijera

Tijana Maksimović je svoju pozorišnu karijeru započela ulogom u predstavi “Pazi vamo” u Pozorištu Boško Buha, 2010. godine, što je označilo početak njenog profesionalnog angažmana u pozorištu. Nastavila je sa ulogom Ane u “Školi rokenrola” 2011. godine, gde je pokazala svoj talenat za muzičko pozorište.

Njeno učešće u autoriskom projektu “Opomena – deset godina posle Zorana Đinđića” 2013. godine, pokazalo je njenu sposobnost da se nosi sa ozbiljnim i emotivnim temama. U predstavi “Crvrnkapa” 2016. godine, tumačila je lik Mame, demonstrirajući svoju fleksibilnost u različitim žanrovima.

Godine 2017., Tijana se istakla u predstavi “U potpalublju” i “Proslava”, gde je igrala dvostruku ulogu Helge i njene službenice, pokazujući svoju svestranost i dubinu u tumačenju kompleksnih likova. U mjuziklu “Kosa” 2018. godine, preuzela je ulogu Deni, dodatno potvrđujući svoj talenat za pevanje i glumu.

Tijanin angažman u predstavi “Ko je ugasio svetlo” Darija Foa i njena uloga u delu Koste Trifkovića “Mila” pokazali su njen kontinuirani rast i razvoj kao glumice, čime je stekla značajno priznanje na srpskoj pozorišnoj sceni.

Tijana Maksimović

Tijana Maksimović u ulozi Žakline Tankosić u seriji “Igra sudbine”

Filmska i televizijska karijera

Tijana Maksimović je svoju filmsku i televizijsku karijeru započela 2014. godine ulogom u filmu “Mister Ignis”. Međutim, šira popularnost došla je 2019. godine kada se pojavila u filmu “Vojna akademija 5” kao medicinska sestra. Njena sposobnost da oživi različite likove došla je do punog izražaja 2020. godine kroz nekoliko značajnih uloga.

U seriji “Igra sudbine”, Tijana je ostvarila jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga, tumačeći lik Žakline Tankosić, što je dodatno učvrstilo njeno mesto u srpskoj glumačkoj zajednici. Iste godine, igrala je Olge Romanov u seriji “Jugoslovenka” i pojavila se u seriji “Državni službenik” kao devojka horoskop, te u seriji “Neki bolji ljudi” u ulozi Une.

Nastavila je sa televizijskim angažmanima 2021. godine, ponovo tumačeći ulogu medicinske sestre u seriji “Kamiondžije d.o.o.” i igrajući Simonu u seriji “Radio Mileva”. Takođe, iste godine se pojavila u seriji “Urgentni centar” u ulozi Silvane, pokazujući svoju svestranost i sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i ulogama.

Lični život

Iako Tijana Maksimović svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti, neke informacije ipak pronalaze svoj put do medija. Jedan od zanimljivih detalja koji je nedavno privukao pažnju javnosti jeste da je Tijana kuma popularnom pevaču Marku Stojkoviću, široj javnosti poznatom kao MC Stojan. Ovaj podatak otkriva da Tijana neguje bliske odnose sa ljudima iz sveta zabave i da je cenjena i van profesionalnih okvira.

Tijana je poznata po svojoj ljubavi prema putovanjima, koja smatra jednim od najvećih užitaka. Obožava da se odvoji od svakodnevice, sedne u kola i istražuje nova mesta, bilo da je reč o kratkim jednodnevnim izletima ili dužim putovanjima. Njena strast prema avanturi i otkrivanju novih horizonta odražava se i u njenoj umetničkoj kreativnosti.

Što se tiče emotivnog života, poznato je da Tijana već nekoliko godina ima stabilnu emotivnu vezu. Iako detalji ove veze nisu javno dostupni, jasno je da Tijana uspeva da održi balans između svoje profesionalne karijere i ličnog života, što doprinosi njenom celokupnom blagostanju i zadovoljstvu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Tijana Maksimović? Tijana Maksimović je srpska glumica poznata po svojim ulogama u pozorištu, filmovima i televizijskim serijama.
 • U kojim poznatim projektima je Tijana učestvovala? Istakla se u seriji “Igra sudbine” kao Žaklina Tankosić, kao i u filmovima i serijama poput “Vojna akademija 5” i “Jugoslovenka”.
 • Da li Tijana Maksimović ima braće ili sestara? Da, ima dvojajčane blizance braću, Marka i Vladimira.
 • Šta Tijana voli da radi u slobodno vreme? Tijana uživa u putovanjima i istraživanju novih mesta, posebno van Beograda.
 • Da li je Tijana Maksimović u vezi? Poznato je da je Tijana u dugogodišnjoj vezi, ali detalji o njenom partneru nisu javno dostupni.

Za kraj

Tijana Maksimović je istaknuta figura srpske glumačke scene, čija karijera obuhvata impresivan opseg uloga u pozorištu, filmu i televiziji. Njena sposobnost da oživi različite likove, zajedno sa strašću prema umetnosti i kontinuiranim profesionalnim razvojem, čini je cenjenom i prepoznatljivom među kolegama i publikom. Pored profesionalnih dostignuća, Tijana pronalazi radost u putovanjima i održava sklad između ličnog i profesionalnog života. Njena budućnost u svetu glume obećava, a publika s nestrpljenjem iščekuje njene nove projekte i uloge.

Spoljne reference:

Filmografija

 • Mister Ignis (2014)
 • Vojna akademija 5 (2019) – Medicinska sestra
 • Igra sudbine (2020) – Žaklina Tankosić
 • Jugoslovenka (2020) – Olga Romanov
 • Državni službenik (2020) – Devojka horoskop
 • Neki bolji ljudi (2020) – Una
 • Kamiondžije d.o.o. (2021) – Medicinska sestra 2
 • Radio Mileva (2021) – Simona
 • Urgentni centar (2021) – Silvana

Pozorište

 • Pazi vamo (9. decembar 2010.) – Fenserka 3, Pozorište Boško Buha
 • Škola rokenrola (5. novembar 2011.) – Ana, režija Milena Depolo i Slobodan Skerlić
 • Opomena – deset godina posle Zorana Đinđića (9. april 2013.) – Autorski projekat Branislava Lečića, Ustanova kulture Palilula
 • Crvenkapa (17. jul 2016.) – Mama, režija Aleksandar Popović, Ivan Jevtović i Mihailo Laptošević, Fakultet dramskih i filmskih umetnosti Univerziteta Sinergija
 • U potpalublju (2017.) – Režija Vladimir Arsenijević
 • Proslava (1. jun 2017.) – Helga, majstor ceremonije i Helgeova službenica, režija Thomas Vinterberg i Mogens Rukov, adaptacija Bor Hansen
 • Kosa (30. maj 2018.) – Deni, režija James Rado i Jerome Ragni
 • Ko je ugasio svetlo (4. decembar 2017.) – Režija Dario Fo, Bogdan Živković, Akademija 28
 • Mila (5. januar 2019.) – Režija Kosta Trifković, Tijana Maksimović, Dorćolsko narodno pozorište