Miroslav Mika Aleksić  film

Miroslav Mika Aleksić  biografija

Miroslav Aleksić je srpski režiser, producent, scenarista, pedagog i glumac. Rođen je u Beogradu 5. februara 1952. godine. Završio je Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Fakultet dramskih umetnosti, smer filmsa režija. Diplomirao je 1981. godine. 

Karijera

Od 1980. godine bio je umetnički rukovodilac Dramskog studija Televizije Beograd, odnosno RTS. Na televiziji i radiju režirao je pet dokumentarnih filmova, oko 11 radio drama, 30 tv emisija i više od 600 premijernih emisija za programe Radio Beograda. Režirao je igrani film Stvar srca, TV seriju Soba 405, TV filmove Pegava i debeli i Pogrešna procena, dokumentarni film Prva pozorišna predstava i nekoliko pozorišnih predstava.

Više puta je nagrađivan. Godine 1977. nagradom na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog filma, 1979. prvom nagradom na Jugoslovenske radio difuzije, 1980. nagrađen je godišnjom nagradom pod imenom Mlado pokolenje Jugoslovenskog saveta za brigu i vaspitanje dece, a 1986. nagradom u Budimpešti za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu.

Optužbe

U januaru 2021. godine, nekoliko bivših polaznica njegove škole osumnjičilo ga je za silovanje i zlostavljanje. Miroslav je 18. januara pritvoren zbog sumnje da je počinio krivično delo silovanja. Bio je u pritvoru oko osam meseci, a posle je pušten na kućni pritvor.

Više javno tužilaštvo je 21. aprila 2021. protiv Miroslava podnelo nekolicinu krivičnih prijava vezanih za seksualno zlostavljanje i silovanje. On je negirao sve optužbe. Iste godine je optužen.

vikipedija o Miki Aleksiću

Porodica

Oženjen je sa Biljanom Mašić, glumicom i profesorkom Fakulteta dramskih umetnosti.