Nikola Đuričko film

Nikola Đuričko

Ko je Nikola Đuričko?

Nikola Đuričko, rođen 9. jula 1974. godine u Beogradu, istaknuti je srpski glumac poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je počeo da gradi svoju karijeru koja traje već više od tri decenije. Đuričko je nagrađivan glumac, poznat po svojoj sposobnosti da oživi raznovrsne likove, od komičnih do dramatičnih uloga, što ga čini jednim od najcenjenijih glumaca svoje generacije.

Nikola Đuričko

Nikola Đuričko je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca

Rani život i obrazovanje

Nikola Đuričko, rođen u Beogradu, potiče iz porodice sa bogatom umetničkom i profesionalnom pozadinom. Sin je Nikole, pilota, i Mile, zdravstvenog radnika, te unuk poznate glumice Tomanije Đuričko i brat glumca Đorđa Đurička. Iako je u detinjstvu želeo da sledi očev put i postane pilot, Đuričkova strast prema glumi prevagnula je, zahvaljujući ranoj podršci i uticaju njegove bake. Već sa četiri godine, Đuričko je napravio svoje prve glumačke korake, pojavivši se u Novogodišnjem programu, zahvaljujući baki koja ga je upisala u studio glume Radio Beograda pod vodstvom Mike Aleksića.

Đuričkova rana fascinacija glumom nastavila se kroz učešće u emisijama Dečjeg obrazovnog programa, gde je delio scenu sa Nikolom Kojom, koji je bio šef njegove grupe. Uprkos upisu u srednju dizajnersku školu 1989. godine, Đuričko se našao u teškom periodu života, eksperimentišući sa drogom i alkoholom i odlučujući se za samostalan život daleko od roditeljskog doma. Međutim, njegova strast prema glumi ostala je nepromenjena, što ga je motivisalo da se posveti pripremama za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti.

Njegova posvećenost i talenat doveli su do toga da bude primljen na Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je bio među 16 kandidata primljenih iz velikog broja prijavljenih. Tokom studija, Đuričko je bio deo klase renomiranih profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića, studirajući zajedno sa Aleksandrom Jankovićem, Dejanom Lutkićem i Borisom Milivojevićem. Diplomirao je 2010. godine, čime je formalno potvrdio svoju posvećenost i strast prema glumi koja će ga voditi kroz uspešnu karijeru u godinama koje dolaze.

Filmska i televizijska karijera

Nikola Đuričko, čija je karijera obeležena impresivnim spektrom uloga, započeo je svoj put u svetu glume već kao dete, a tokom godina razvio se u jednog od najprepoznatljivijih glumaca na Balkanu, sa značajnim uspehom i na međunarodnoj sceni. 

Nakon ranih uloga u filmu “Šta je s’ tobom, Nina” i seriji “Mali princ”, Đuričko je nastavio sa nizom zapaženih nastupa. U seriji “Otvorena vrata” iz 1994. godine, tumačio je lik Vojkana, što je bila jedna od uloga koja mu je donela širu popularnost. Film “Do koske” iz 1996. godine predstavio ga je u jednoj od glavnih uloga, dok je u filmu “Barking at the Stars” (Lajanje na zvezde) 1998. godine, igrao srednjoškolca Milića Gavranića Tupu, ulogu koja je zahtevala izuzetnu fizičku spremnost.

Đuričkova uloga Gojka Sise u filmu “Munje” 2001. godine postala je kultna, a njegove replike su i danas rado citirane. U filmu “Nataša” iste godine, tumačio je prodavca iz knjižare, dok je u “T. T. Sindromu” 2002. godine imao glavnu ulogu, predstavljajući se u prvom srpskom hororu. U filmu “Pljačka Trećeg rajha” 2004. godine, Đuričko je igrao pljačkaša Kalauza, dodajući još jednu zapaženu ulogu u svoj portfelj.

Međunarodna karijera Nikole Đurička dobila je na značaju ulogom u filmu Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” 2011. godine, gde je tumačio lik vojnika Darka. Osim toga, Đuričko je nastupio u međunarodnim projektima kao što su “Klovn” i “World War Z“, pokazujući svoju sposobnost da se prilagodi različitim filmskim kulturama i jezicima.

Đuričko je takođe bio deo ansambla u seriji “Vratiće se rode”, jednoj od najpopularnijih srpskih serija novijeg doba, gde je imao jednu od glavnih uloga. Njegova uloga u filmu “Montevideo, Bog te video” kao sportskog funkcionera Živkovića dodatno je potvrdila njegovu versatilnost kao glumca.

Njegova sposobnost da utelovi različite karaktere nastavila je da impresionira i u novijim projektima, uključujući uloge u serijama “Senke nad Balkanom”, gde je igrao pukovnika Đolovića, i “Čudnije stvari” (Stranger Things), gde je tumačio lik Jurija, pokazujući svoj talenat na globalnoj sceni.

Nikola Đuričko

Đuričkova uloga Gojka Sise u filmu “Munje” 2001. godine postala je kultna, a njegove replike su i danas rado citirane

Nagrade i priznanja

Nikola Đuričko je tokom svoje bogate karijere osvojio brojne nagrade i priznanja, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, što potvrđuje njegovu izuzetnu glumačku veštinu i doprinos umetnosti. Evo nekih od najznačajnijih nagrada koje je osvojio:

 • Nagrade “Car Konstantin” za najbolju glavnu mušku ulogu u filmovima “Do koske” (1997) i “Normalni ljudi” (2001), potvrđujući njegov talent i sposobnost da nosi kompleksne uloge.
 • Nagrada “Novosadska arena” za najboljeg glumca (2001), što dodatno ističe njegovu glumačku dominaciju u tom periodu.
 • Nagrada “Grand Prix” na filmskom festivalu Black Sea Star (2002) za najboljeg glumca, pokazujući njegovu međunarodnu priznatost.
 • Nagrada “YU Fipresci” za glumca godine (2002), koja dolazi od kritičara, potvrđujući njegovu umetničku vrednost.
 • Nagrada “Veljko Mandić” za najbolje glavne muške uloge u filmovima “Nataša” i “Munje” na Jugoslovenskom filmskom festivalu “Mojkovačka filmska jesen” (2001), što pokazuje njegovu svestranost u različitim žanrovima.
 • Specijalna nagrada Ardalion za predstavu “Šine” u izvođenju JDP Beograd (2003), zajedno sa kolegama, što ističe njegovu izvanrednu saradnju u ansamblu.
 • Nagrada “Avdo Mujčinović” za ulogu Trepljeva u predstavi “Galeb” na pozorišnom festivalu u Užicu (2003), kao i Nagrada “Ardalion” za najboljeg mladog glumca za istu ulogu, potvrđujući njegovu pozorišnu izvrsnost.
 • Specijalna nagrada JDP-a za naslovnu ulogu u predstavi “Kandid ili Optimizam Voltera” (2009), koja pokazuje njegovu sposobnost da tumači zahtevne literarne likove.
 • Nagrada “Zoran Radmilović” za glumačku bravuru u predstavi “Metamorfoze” na Sterijinom pozorju (2010), kao i Nagrada Novosadskog Dnevnika za iste uloge, što dodatno potvrđuje njegovu teatarsku dominaciju.
 • Godišnja nagrada JDP-a za ulogu Jaga u predstavi “Otelo” (2013), gde je njegova interpretacija ovog kompleksnog lika bila posebno priznata.
Nikola Đuričko

Nikola Đuričko sa suprugom Ljiljanom Nešić na slici

Lični život

Lični život Nikole Đurička obiluje zanimljivostima koje doprinose njegovoj jedinstvenoj ličnosti, kako na sceni, tako i van nje. Od 1997. do 2002. godine, Đuričko je bio u braku sa Ivanom, koja je ostala van dometa javnosti. Međutim, životna prekretnica dogodila se 2002. godine na snimanju filma “Kordon”, gde je upoznao Ljiljanu Nešić, producentkinju. Njihova veza brzo je cvetala, što je rezultiralo tajnim venčanjem. Par je blagoslovljen sa dvoje dece: ćerkom Nađom, rođenom 2004. godine, i sinom Đorđem, rođenim 2008. godine, čije ime nosi zbog porodične tradicije.

Đuričko je poznat po svom bogatom društvenom životu, gde se ističe njegovo kumstvo na venčanju poznatog glumačkog para Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića, koji mu je ujedno i jedan od najboljih prijatelja. Prijateljstvo ga veže i sa Borisom Milivojevićem, a bio je blizak i sa tragično preminulim Nebojšom Glogovcem.

Đuričkova strast ne ograničava se samo na glumu. On je veliki ljubitelj golfa i američkog fudbala, gde navija za tim Vukove i bio je član njihovog Upravnog odbora. Njegova avanturistička strana dolazi do izražaja kroz kurs ronjenja, kojim se bavi kad god ima priliku. U detinjstvu je trenirao tekvondo, a muzika mu je takođe bliska – svira klavir i gitaru. Đuričko uživa i u kompjuterskim igricama, dok kafane smatra kultnim mestima gde nalazi opuštanje i uživanje.

Nikola Đuričko, zajedno sa svojom suprugom Ljiljanom Nešić i njihovo dvoje dece, Nađom i Đorđem, preselio se u Los Anđeles, gde je uspešno započeo novo poglavlje svoje karijere među najslavnijim i najuspešnijim kolegama u industriji zabave. Ovaj potez predstavlja značajan korak u Đuričkovoj karijeri, otvarajući mu vrata međunarodnih projekata i pružajući mu priliku da svoj talenat pokaže na globalnoj sceni.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Nikola Đuričko? Nikola Đuričko je proslavljeni srpski glumac, poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu. Rođen je 9. jula 1974. godine u Beogradu.
 • Gde je Nikola Đuričko započeo svoje obrazovanje u glumi? Đuričko je svoje formalno obrazovanje u glumi započeo na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao.
 • Koje su neke od najznačajnijih uloga Nikole Đurička? Đuričko je imao značajne uloge u filmovima “Do koske”, “Munje”, “Nataša”, i “T. T. Sindrom”, kao i u međunarodnim projektima poput “U zemlji krvi i meda” Anđeline Džoli i seriji “Stranger Things”.
 • Da li Nikola Đuričko ima porodicu? Da, Nikola Đuričko je oženjen Ljiljanom Nešić, sa kojom ima dvoje dece, ćerku Nađu i sina Đorđa.
 • Gde trenutno živi Nikola Đuričko? Nikola Đuričko sa svojom porodicom živi u Los Anđelesu, gde je uspešno nastavio svoju glumačku karijeru.

Za kraj

Nikola Đuričko je istinski primer posvećenog i talentovanog glumca čija karijera prelazi granice i žanrove, ostavljajući neizbrisiv trag u srpskoj i međunarodnoj kinematografiji. Njegovo putovanje od ranih dana u Beogradu do svetskih pozornica u Los Anđelesu svedoči o njegovoj strasti, radu i neprekidnom teženju ka usavršavanju. Kroz brojne nagrade i priznanja, Đuričko je dokazao svoju glumačku vrednost i postao inspiracija mnogima. Njegov život van scene, obogaćen porodicom, prijateljstvima i hobijima, dodatno oslikava sliku čoveka koji uspešno balansira između profesionalnog i ličnog života, čineći ga jednim od najomiljenijih likova u svetu glume.

Spoljne reference:

Filmografija

1980 – e

 • Serija o bojama (1980) – dečak
 • Šta je s tobom, Nina (1984) – Boris
 • Gospođa ministarka (1989) – Raka
 • Poslednji krug u Monci (1989) – Nikola

1990 – e

 • Rugalice i ubice (1994) – Igor
 • Vukovar, jedna priča (1994) – Goran
 • Otvorena vrata (1994-1995) – Vojislav Vojkan Jakovljević
 • Do koske (1996) – Mali
 • Gore dole (1996) – Vojnik kod Buleta
 • Lajanje na zvezde (1998) – Milić Gavranić Tupa
 • Nebeska udica (1999) – Siske
 • Kod male sirene (1999)

2000 – e

 • Zemlja istine, ljubavi i slobode (2000)
 • Normalni ljudi (2001) – Steva
 • Munje! (2001) – Gojko Sisa
 • Nataša (2001) – Marko
 • Bumerang (2001) – Stampedo
 • Virtualna stvarnost (2001) – Andrija
 • Mrtav ‘ladan (2002) – Limeni
 • T. T. Sindrom (2002) – Sale
 • Zona Zamfirova (2002) – Perica
 • Kordon (2002) – Dušan
 • Taksista (2003) – Taksista
 • Ju (2003)
 • Laku noć, deco (2003) – Dečak
 • Pljačka Trećeg rajha (2004) – Kalauz
 • Kad porastem biću Kengur (2004) – Kengur
 • Iluzija (2004) – Paris
 • Diši duboko (2004) – Bojan
 • Balkanski rulet (2005) – Petar
 • Jug jugoistok (2005)
 • Ivkova slava (2005) – Svetislav
 • Sedam i po (2006) – Simke
 • Ne skreći sa staze (2006) – Narator
 • Agi i Ema (2007) – ujak
 • Mile protiv tranzicije (2007) – Nikola Đuričko
 • Pozorište u kući (2007) – Klativoda
 • Vratiće se rode (2007-2008) – Švaba
 • Rode u magli (2009) – Švaba
 • Greh njene majke (TV serija) (2009) – Dimitrije
 • Ljudski zverinjak (2009) – Srđan Vasiljević

2010 – e

 • Kao rani mraz (2010) – Nađ Mandić
 • Ma nije on takav (2010) – Paki
 • Žena sa slomljenim nosem (2010) – bariton
 • Tehnotaјz: Edit i ja (2010) – Nikola
 • Montevideo, Bog te video! (2010) – Živković
 • U zemlji krvi i meda (2011) – Darko
 • Djeca (2012) – Tarik
 • Smrt čoveka na Balkanu (2012) – agent za nekretnine
 • Artiljero (2012) – glumac
 • Montevideo, Bog te video! (TV serija) (2012) – Živković
 • Otvorena vrata (2013) – Vojislav Vojkan Jakovljević
 • Na putu za Montevideo (2013) – Živković
 • Top je bio vreo (2013)
 • Montevideo, vidimo se! (2013) – Živković
 • Svetki rat Z (2013) – Kapetan aviona “Belorus Airways”
 • Montevideo, vidimo se! (TV serija) (2014) – Živković
 • Poslednji i prvi (2015) – Mihajlo Lubarda
 • Senke nad Balkanom (2017) – pukovnik Đolović
 • Apsurdni eksperiment (2018)
 • Pet (2018) – Zemi
 • Žigosani u reketu (2018) – Radio voditelj “Leteći Beograđanin”
 • Ujka novi horizonti (2019) – Ujka

2020 – e

 • Mama i tata se igraju rata (2020) – Dare
 • U ime celog čovečanstva (2021) – Stepan Petrovič Aleksejev
 • Čudnije stvari (2022) – Jurij
 • Munje opet (2023) – Gojko Sisa
 • Apsurdni eksperiment (2024)

Rediteljski rad

 • Nesreća uvek ima tendenciju da se uvećava (2007)
 • Ne skreći sa staze (2006) (TV)
 • Film o filmu ‘Munje!’ (2001) (TV)

Voditeljska karijera

 • Karaoke obračun (2007. godine i 2008. g.)
 • Prave riječi (2012. godina i 2013. g.)