Ivan Bosiljčić film

Ivan Bosiljčić

Ko je Ivan Bosiljčić?

Ivan Bosiljčić je istaknuti srpski glumac, rođen 15. januara 1979. godine u Užicu. Poznat je po svojim brojnim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i na pozorišnoj sceni. Njegova karijera obuhvata širok spektar žanrova, od dramskih predstava do muzičkih teatara, gde je ostvario zapažene uloge koje su mu donosile kako nacionalno tako i međunarodno priznanje. Bosiljčićeva sposobnost da oživi različite likove, kombinovana sa njegovim šarmom i karizmom, učinila ga je jednim od najvoljenijih i najpoštovanijih glumaca svoje generacije. Osim glume, Ivan se ističe i u muzici, dodatno pokazujući svoj umetnički talenat.

Rani život i obrazovanje

Ivan Bosiljčić, rođen 15. januara 1979. godine u Titovom Užicu, od malih nogu pokazivao je interesovanje za umetnost. Sin Ljiljane i Dejana, i brat Dragana, Ivan je svoje detinjstvo obogatio različitim aktivnostima. Sa šest godina počinje da igra folklor, a njegova ljubav prema umetnosti se nije zaustavljala na plesu. Trenirao je karate, svirao harmoniku, a njegova strast prema poeziji i slikarstvu, posebno ikonopisanju, ukazivala je na širok spektar interesovanja mladog Bosiljčića.

Obrazovanje je započeo u rodnom gradu, gde je završio osnovnu školu, osnovnu muzičku školu i tri razreda gimnazije. Nakon trećeg razreda, Ivan se odlučuje na veliki korak – napušta Užice i seli se u Novi Sad. Tamo upisuje glumu u klasi renomirane profesorke Vide Ognjenović. Vanredno završava četvrti razred srednje škole, što mu omogućava da redovno upiše prvu godinu Akademije umetnosti. Diplomirao je 2001. godine, nakon čega se seli u Beograd, gde i danas živi i radi. Ovaj period Ivanovog života postavio je temelje za njegovu buduću karijeru i uspehe na polju glume.

Ivan Bosiljčić

Ivan Bosiljčić je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca

Filmska i televizijska karijera

U ranoj fazi svoje glumačke karijere, Ivan Bosiljčić je pokazao izuzetnu inicijativu prisustvujući audicijama bez prethodnog poziva, što je ubrzo rezultiralo brojnim angažmanima. Do sredine 2000-ih, već je zabeležio nekoliko manjih uloga u filmu “Te quiero, Radiša” i popularnim serijalima “Porodično blago” i “Stižu dolari”. Godine 2006., Bosiljčićeva karijera dobija na značaju ulogom u filmu “Strah od letenja”. Sledeće godine, njegovo prisustvo na malim ekranima postaje još uočljivije kroz nastupe u “M(j)ešoviti brak” i “Ljubav, navika, panika”, kao i kroz učešće u dokumentarcu “Gde cveta limun žut”. Njegov talenat za glasovnu glumu došao je do izražaja kada je posudio glas Donatelu u “Nindža kornjačama”.

Tokom 2008., Bosiljčić je osvojio publiku ulogom Vasila u “Na lepom plavom Dunavu” i kao glas astronauta Čaka Bejkera u “Planeta 51”. Njegova karijera nastavlja uzlaznom putanjom 2009. godine sa zapaženim ulogama u “April i detektivi”, kao i u serijama “Ranjeni orao” i “Greh njene majke”, što ga je dodatno etabliralo kao jednog od vodećih srpskih glumaca. Takođe je utelovio istorijsku ličnost Svetozara Markovića u “Poslednja audijencija”.

U 2010., Bosiljčić se istakao u seriji “Sva ta ravnica”, preuzimajući ulogu Lajka Zobara. Njegova saradnja na projektu “Jagodići” proširila je njegov televizijski opus. Godinu dana kasnije, ponovna saradnja sa Slobodom Mićalović u “Nepobedivo srce” donela je adaptaciju dela Mir-Jam na male ekrane. Uloga profesora Stevana Mokranjca u “Šešir profesora Koste Vujića” 2012. godine, koju je reprizirao u seriji godinu dana kasnije, dodatno je potvrdila njegovu glumačku versatilnost.

Do 2014., Bosiljčić je zauzeo centralno mesto u seriji “Urgentni centar” i učestvovao u sinhronizaciji “Zaleđenog kraljevstva” kao Kristof. Njegovo učešće u ruskoj drami “Hotel Rusija” 2016. godine, kao i uloga u filmu “Kako dočekati Novu godinu”, pokazuje njegovu međunarodnu prisutnost. Bosiljčić je javno izrazio divljenje prema uspehu kolege Miloša Bikovića, dok je njegov nastup na Slavjanskom bazaru i voditeljska uloga na Svetosavskom balu u Beču, gde je igrao Nikolu Teslu u “Santa Maria della Salute”, dodatno obogatio njegov impresivan portfolio.

Ivan Bosiljčić

Ivan Bosiljčić u seriji “Urgentni centar”

Teatarska karijera

Ivan Bosiljčić, kao stalni član dramskog ansambla Narodnog pozorišta, zauzima značajno mesto na teatarskoj sceni Srbije. Od 2002. godine, on je deo predstave “Jasmin na stranputici” u Pozorištu Slavija, ističući se svojim talentom. Njegova sposobnost da kombinuje glumačko umeće sa pevačkim i plesačkim veštinama učinila ga je jednim od ključnih aktera savremenog muzičkog teatra u Beogradu. Posebno priznanje u njegovoj karijeri predstavlja Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, koju je dobio 2013. godine za ulogu Mane u mjuziklu “Zona Zamfirova”, čime se pridružio Nebojši Dugaliću kao jedan od retkih dobitnika ove prestižne nagrade za rad u mjuziklu.

Pored teatarskog rada, Bosiljčić je posvetio značajan deo karijere folklornom izvođenju, u kojem je proveo 16 godina. Njegova ljubav prema poeziji i recitovanju takođe je došla do izražaja kroz organizovanje muzičko-poetskih večeri širom regiona. Od 2014. godine, Ivan se okreće i pedagoškom radu, postavši asistent profesorke Vide Ognjenović na Akademiji lepih umetnosti, odsjek za glumu, a 2017. godine napreduje u zvanje docenta, dodatno obogaćujući svoj umetnički i akademski doprinos.

Nagrade i priznanja

Ivan Bosiljčić je kroz svoju bogatu karijeru primio brojne nagrade i priznanja koja odražavaju njegov izuzetan doprinos glumi i teatru. Evo pregleda nekih od najznačajnijih:

 • Nagrada „Jovan Milićević” za najboljeg mladog glumca (2000) – Priznanje dobijeno na 36. Pozorišnim susretima „Joakim Vujić” u Šapcu, za ulogu u predstavi „Bogojavljenska noć“, ističući Bosiljčićev rani talenat i posvećenost glumi.
 • „Zoranov brk“ za glumačku bravuru (2007) – Ovo prestižno priznanje dodeljeno je za ulogu Tripa u predstavi „Don Krsto“ na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, potvrđujući Bosiljčićevu sposobnost da oživi kompleksne likove.
 • Najbolji debitant na Filmskim susretima u Nišu (2008) – Za ulogu Vasila u filmu „Na lepom plavom Dunavu“, Bosiljčić je nagrađen na 43. Filmskim susretima, gde je takođe osvojio Nagradu publike i Nagradu novinara, pokazujući njegovu široku prihvaćenost i talent.
 • Najbolji mladi glumac na Festivalu Dani komedije u Jagodini (2009) – Priznanje za ulogu Mirka Topalovića u „Maratonci trče počasni krug“, naglašavajući Bosiljčićevu versatilnost i komični talenat.
 • Nagrada „Ona i on“ za glumački par godine (2009, 2010, 2012) – Ova serija nagrada, dobijena na Filmskim susretima u Nišu za „Ranjeni orao“, „Greh njene majke“ i „Nepobedivo srce“, zajedno sa Slobodom Mićalović i Ivanom Jovanović, ističe Bosiljčićevu hemiju sa kolegama na sceni.
 • Godišnja nagrada Pozorišta na Terazijama (2010) – Za ulogu Don Jerea u predstavi „Glorija“, nagrada koja potvrđuje Bosiljčićev doprinos muzičkom teatru i njegovu sposobnost da nosi zahtevne uloge.
 • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje (2013) – Prestižno priznanje za ulogu Mane u mjuziklu „Zona Zamfirova“, potvrđujući Bosiljčićevu izuzetnost u muzičkom teatru.
 • Statueta Ćuran za najbolje glumačko ostvarenje (2014) – Dobijena za ulogu Branka na 43. Danima komedije u Jagodini, nagrada koja ističe Bosiljčićevu sposobnost da oduševi publiku svojim glumačkim veštinama.
 • Jubilarna nagrada za izuzetan dugogodišnji umetnički doprinos (2019) – Ovo priznanje od strane Opere i teatra Madlenianum slavi Bosiljčićevu karijeru i njegov neprocenjiv doprinos umetnosti.
 • Javna Pohvala za rezultate u radu (2020) – Priznanje od Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2019/2020, koje ističe Bosiljčićev izuzetan i poseban doprinos uspešnoj aktivnosti pozorišta.
Ivan Bosiljčić

Ivan Bosiljčić sa suprugom Jelenom Tomašević na slici

Lični život

Ivan Bosiljčić je svoj privatni život delimično delio sa javnošću, posebno kada je reč o njegovim ljubavnim vezama. Od 2000. do 2005. godine, bio je u vezi sa Tamarom Blagojević. Njihova veza završila je, ali Ivan nije dugo ostao sam. Početkom 2008. godine, tokom humanitarnog projekta “Podignimo Stupove”, upoznao je pop pevačicu Jelenu Tomašević. Njihova ljubavna priča počela je u maju iste godine, u vreme kada je Jelena predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije u Beogradu, gde joj je Ivan pružao snažnu podršku.

Nakon prekida u junu 2009. godine, Ivanove ljubavne veze bile su predmet interesovanja medija, koji su ga povezivali sa koleginicom Ivanom Knežević i ponovo sa bivšom devojkom Tamarom Blagojević. Međutim, 2011. godine, Ivan i Jelena su obnovili svoju vezu, verili se u junu, a venčali krajem avgusta u Crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Njihova sreća bila je upotpunjena u januaru 2012. godine rođenjem ćerke Nine, čime su Ivan i Jelena započeli novo poglavlje u svom životu kao roditelji.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Ivan Bosiljčić? Ivan Bosiljčić je proslavljeni srpski glumac, poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i na pozorišnoj sceni. Rođen je 15. januara 1979. godine u Užicu.
 • Kada je Ivan Bosiljčić započeo svoju glumačku karijeru? Ivan Bosiljčić je svoju glumačku karijeru započeo početkom 2000-ih, nakon završetka studija na Akademiji umetnosti.
 • Koje su neke od najpoznatijih uloga Ivana Bosiljčića? Najpoznatije uloge Ivana Bosiljčića uključuju nastupe u serijama “Ranjeni orao”, “Greh njene majke”, i u mjuziklu “Zona Zamfirova”.
 • Kako je Ivan Bosiljčić upoznao svoju suprugu Jelenu Tomašević? Ivan Bosiljčić je upoznao svoju suprugu Jelenu Tomašević 2008. godine na snimanju pesme i spota za humanitarnu organizaciju “Podignimo Stupove”.
 • Da li Ivan Bosiljčić ima dece? Da, Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević imaju ćerku Ninu, koja je rođena u januaru 2012. Godine.

Za kraj

Ivan Bosiljčić je bez sumnje jedan od najistaknutijih srpskih glumaca svoje generacije, čija karijera obuhvata širok spektar uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Njegova posvećenost umetnosti, izuzetan talenat i sposobnost da se transformiše u različite likove doneli su mu brojna priznanja i nagrade, potvrđujući njegov status u srpskoj i regionalnoj kulturi. Osim profesionalnih uspeha, Ivan je i posvećen suprug i otac, čija privatna sreća doprinosi njegovom inspirativnom životnom putu. Njegova buduća dela sa nestrpljenjem se iščekuju, kako od strane publike tako i kritike, dok Bosiljčić nastavlja da obogaćuje srpsku i regionalnu umetničku scenu.

Spoljne reference:

Filmografija

2000 – e

 • Spleen (2001)
 • Porodično blago (serija) (2002) – Uterivač dugova
 • Te quiero, Radiša (TV film) (2004) – Fernando de Huares
 • Mone (TV film) (2004) – Basile
 • O štetnosti duvana (TV film) (2005) – Sergej Počitajev
 • Stižu dolari (serija) (2004—2006) – Branislav Maznić
 • Ljubav, navika, panika (serija) (2006) – Neobrijani
 • Strah od letenja (kratki film) (2006)
 • Gde cveta limun žut (2006) – Pantelija – ranjenik
 • M(j)ešoviti brak (serija) (2007) – Inspektor Bane
 • Bela lađa (serija) (2007) – Istražni sudija
 • Ljubav i mržnja (serija) (2007—2008) – Bojan Lazarević
 • Na lepom plavom Dunavu (2008) – Vasil
 • April i detektivi (TV film) (2008) – Jerotije
 • Poslednja audijencija (serija) (2008) – Svetozar Marković
 • Ranjeni orao (serija) (2008—2009) – Nenad Aleksić
 • Ranjeni orao (2009)
 • Na lepom plavom Dunavu (serija) (2009) – Vasil
 • Greh njene majke (serija) (2009—2010) – Bojan

2010 – e

 • Priđi bliže (serija) (2010) – lično
 • Sva ta ravnica (serija) (2010) – Lajko Zobar
 • Nepobedivo srce (serija) (2011—2012) – Miroslav Balšić
 • Ne gazite tuđe snove (kratki film) (2012) – Direktor škole
 • Jagodići (serija) (2012—2013) – Lajko Zobar
 • Šešir profesora Koste Vujića (2012) – Profesor Stevan Mokranjac
 • Šešir profesora Koste Vujića (serija) (2013)
 • Jagodići: Oproštajni valcer (serija) (2014—2015) – Lajko Zobar
 • Urgentni centar (serija) (2014—2024) – Dr Nemanja Arsić
 • Sinđelići (serija) (2016) – lično
 • Hotel Rusija [ru] (serija) (2016)
 • Santa Maria della Salute (serija) (2017) – Nikola Tesla
 • Devočki ne sdaûtsâ (ru) (serija) (2018) – Andreas
 • Iliana (2019) – Fedor

2020 – e

 • Bez tebya (serija) (2021)
 • Epidemija (ru) (serija) (2022) – Ricardo
 • Senoviti Mediteran (2023)
 • Jorgovani (2023) – Igor

Sinhronizacije

 • Mladi mutanti ninja kornjače (2003) (2005—2006) – Donatelo, Bakster Stokman (Epizode 1-92)
 • Yugioh (2005—2006) – Džoi Viler, Vivl Anderwud, Marik Ištar, Alister
 • Petar Pan 2: Povratak u Nedođiju (2006) – G. Smi (dijalozi i pesme)
 • Ninja kornjače [en] (2007)
 • Bilo jednom u studiju (2024) – Kristof
 • Planeta 51 (2009) – Čak Bejker
 • Zaleđeno kraljevstvo (2013) – Kristof
 • Groznica zaleđenog kraljevstva (2015)
 • Zaleđeno kraljevstvo: Praznik s Olafom (2017)
 • Zaleđeno kraljevstvo 2 (2019)

Pozorište

 • Bogojavljenska noć (Luda) – režija Branko Popović, Narodno pozorište Užice
 • Berlinski krug kredom – režija Vida Ognjenović, Pozorište mladih
 • Zmijin svlak (Nerođeno, Zmija) – režija Bojan Đorđev, Centar za kulturnu dekontaminaciju
 • Play Shakespeare – režija Vida Ognjenović, Narodno pozorište u Beogradu, 2001.
 • Viza (Gagi) – Beogradsko dramsko pozorište
 • Mileva Ajnštajn (Mišel) – Narodno pozorište u Beogradu
 • Briljantin (Keniki) – režija Mihailo Vukobratović, Pozorište na Terazijama
 • Hamlet (Rozenkranc / Gildernstern) – režija Ivana Vujić, Narodno pozorište u Beogradu
 • Jasmin na stranputici (Jasmin) – režija Vladimir Lazić, Pozorište Slavija.
 • Poljubi me, Kejt (Bil Kalun, Lučencio) – režija Dimitrije Jovanović, Pozorište na Terazijama
 • Vukovi (Čovek vuk) – režija Slađana Kilibarda, Narodno pozorište u Beogradu
 • Cigani lete u nebo (Lojko Zobar) – režija Vladimir Lazić, Pozorište na Terazijama
 • Nedozvani (Mazulino) – režija Jovan Ćirilov, Centar za kulturnu dekontaminaciju
 • Svetlosti pozornice – režija Vojkan Borisavljević, Pozorište na Terazijama
 • A Chorus Line (Pol) – režija Mihailo Vukobratović
 • Spusti se na zemlju (Mirko) – režija Jug Radivojević
 • Heroji (Hans) – režija Slavenko Saletović
 • Chicago (Bili Flin) – režija Kokan Mladenović
 • Brzina tame (Edi) – režija Branko Popović, Zvezdara teatar
 • Don Krsto (Tipo) – režija Vida Ognjenović, Jugoslovensko dramsko pozorište
 • Jadnici (Marijus) – režija Nebojša Bradić, Opera i teatar Madlenianum
 • Maratonci trče počasni krug (Mirko Topalović) – režija Kokan Mladenović, Pozorište na Terazijama
 • Miris kiše na Balkanu (Igњa) – režija Ana Zdravković, Opera i teatar Madlenianum
 • Glorija (Don Jere) – režija Iva Milošević, Pozorište na Terazijama
 • Kanjoš Macedonović (Rade) – režija Vida Ognjenović, Narodno pozorište u Beogradu
 • Pod sjajem zvezda – režija Mihailo Vukobratović, Pozorište na Terazijama
 • Zona Zamfirova (Manasije, Mane) – režija Kokan Mladenović
 • Rebeka (Maksim de Vinter) – režija Nebojša Bradić, Opera i teatar Madlenianum
 • Izbiračica (Branko, novinar) – režija Nikola Zavišić, Narodno pozorište u Beogradu
 • Dama s kamelijama (Gustav) – režija Jug Radivojević
 • Srpska trilogija (Stevan) – režija Slavenko Saletović
 • Čudo u Šarganu (Anđelko) – režija Egon Savin
 • Marija Stjuart (Robert Dadli) – režija Miloš Lolić
 • Veliki Getsbi (Getsbi) – režija Ana Zdravković, Opera i teatar Madlenianum
 • IluzijÆ (Reditelj i Klendor) – režija Nikola Zavišić, Narodno pozorište u Beogradu
 • Vlast (Svetozar) – režija Milan Nešković, 17. novembar 2021.
 • Rat i mir (Grof Pjer Bezuhov, alternacija od 2023) – režija Boris Liješević