Jelena Tomašević muzika

Jelena Tomašević

Ko je Jelena Tomašević?

Jelena Tomašević, istaknuta srpska pop pevačica, rođena je 1. novembra 1983. godine u Negotinu. Njena muzička karijera počela je već u detinjstvu, kada je osvojila prvu nagradu na dečjem muzičkom festivalu “Šarenijada” u Kragujevcu. Ovaj rani uspeh postavio je temelje za njenu kasniju karijeru. Njen jedinstveni glas i strast prema muzici odveli su je na put koji će je kasnije učiniti jednom od najpoznatijih pevačica u Srbiji.

Rani život i obrazovanje

Jelena Tomašević, poznata srpska pevačica, rođena je 1. novembra 1983. godine u Negotinu, ali je odrasla u Kragujevcu. Njen rani život i obrazovanje odigrali su ključnu ulogu u njenom muzičkom razvoju i kasnijoj karijeri. Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju, gde je pohađala društveno-jezički smer, što je dodatno obogatilo njeno obrazovanje i pripremilo je za buduće akademske izazove.

Nakon srednje škole, Jelena je nastavila svoje obrazovanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde je produbila svoje znanje i veštine u oblastima koje su direktno doprinele njenom umetničkom izražaju. Njen akademski put nije se zaustavio na tome, jer je diplomirala na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. Ovo obrazovanje pružilo joj je širok spektar znanja i veština koje su joj pomogle da se razvije ne samo kao pevačica, već i kao umetnica sa širim razumevanjem kulture i medija.

Jelena Tomašević

Jelena Tomašević je jedna on najistaknutijih pevačica srpske muzičke scene

Početak muzičke karijere

Jelena Tomašević započela je svoju muzičku karijeru već u sedmoj godini. Njen talenat brzo je došao do izražaja u rodnom Kragujevcu, gde je kao članica Kulturno-umetničkog društva “Abrašević” stekla priznanje kao najbolji vokalni solista. Jelena je svoje umetničke sposobnosti brusila nastupajući na brojnim koncertima i takmičenjima, gde je izvodila tradicionalnu srpsku muziku.

Sa samo 13 godina, Jelena je ostvarila značajan uspeh pobedivši na Republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Ovaj uspeh označio je početak njene saradnje sa Borom Dugićem, poznatim virtuozom na fruli, koji je bio jedan od prvih koji je prepoznao njen izuzetan dar. Njene izvedbe su često snimane i čuvane u arhivi Radio Beograda, što je doprinelo njenom rastućem ugledu.

Pored negovanja izvornih kompozicija, Jelena se takođe bavila i izvođenjem pop muzike. Njen talenat za ovaj žanr potvrđen je osvajanjem brojnih nagrada na dečijim muzičkim festivalima, uključujući i Jugoslovenski dečiji festival 1994. godine. Sa 18 godina, Jelena je postigla još jedan značajan uspeh pobedivši na televizijskom takmičenju za mlade talente “3K dur”, projekat nacionalne televizije. Ovaj uspeh otvorio joj je vrata za profesionalnu saradnju sa mnogim eminentnim muzičkim umetnicima, uključujući Kornelija Kovača, Vladu Georgieva i Zdravka Čolića.

Jelena je takođe pevala prateće vokale Vladi Georgievu i bila gost na albumu grupe Biber, gde je otpevala pesme “Gde si bilo jare moje”, “Čije je ono devojče”, “Gipsy part one” i “Gipsy part two”. Njen talent prepoznat je i na međunarodnoj sceni, gde je uspešno predstavljala Srbiju na festivalima u Češkoj, Bugarskoj, Rusiji i Belorusiji.

Godine 2005, Jelena se preselila u Beograd, gde je nastavila sa svojom uspešnom karijerom. Saradnja sa Zdravkom Šotrom u njegovom filmu “Ivkova slava” bila je posebno značajna, jer je Jelena pred kamerama otpjevala nekoliko muzičkih numera, dodatno potvrđujući svoj muzički talenat i svestranost.

Beovizija i Eurovizija

Jelena Tomašević je postala sinonim za pesmu “Oro”, koja je postigla veliki uspeh na Eurovision Song Contest 2008. Njen put ka Euroviziji započeo je na Beoviziji, nacionalnom takmičenju koje određuje predstavnika Srbije za Eurovision. Jelena je sa pesmom “Oro”, čiji su autori Željko Joksimović i Dejan Ivanović, osvojila srca kako žirija tako i publike, što joj je donelo pobedu na Beoviziji 2008. godine.

Pesma “Oro”, koja spaja tradicionalne srpske melodične elemente sa modernim pop zvukom, brzo je stekla popularnost i postala jedna od najomiljenijih pesama togodišnjeg Eurovision Song Contest-a. Jelenin emotivan i snažan nastup na Euroviziji, održanom u Beogradu, ostavio je neizbrisiv trag na publiku i žiri. Njen nastup je bio istaknut ne samo zbog izuzetnog vokala, već i zbog scenskog prikaza koji je savršeno dopunio emotivnu prirodu pesme.

Pesma “Oro” je na Euroviziji osvojila šesto mesto, što je bio značajan uspeh, posebno imajući u vidu jaku konkurenciju te godine. Ovaj uspeh nije samo podigao Jeleninu karijeru na viši nivo, već je i doprineo popularnosti srpske muzike na međunarodnoj sceni. “Oro” je postalo jedno od najprepoznatljivijih dela u Jeleninoj karijeri, simbolizujući spoj tradicije i modernosti koji karakteriše njenu muziku.

Albumi i singlovi

Jelena Tomašević je tokom svoje karijere objavila dva značajna albuma, “Panta rei” i “Ime moje”, koji su dodatno učvrstili njen status na muzičkoj sceni.

Njen prvi album, “Panta rei”, objavljen je 2008. godine. Ovaj album sadrži 15 pesama, većinom komponovanih od strane Željka Joksimovića, jednog od najpoznatijih muzičkih umetnika u regionu. Album “Panta rei” odlikuje se kombinacijom tradicionalnih melodija i modernih pop aranžmana, što je postalo karakteristično za Jelenin muzički izraz. Među najpoznatijim pesmama sa ovog albuma su “Oro”, koja je postigla veliki uspeh na Euroviziji, i “Jutro”, koja je takođe bila veoma popularna.

Njen drugi album, “Ime moje”, objavljen je 2015. godine. Ovaj album predstavlja Jelenin dalji razvoj kao umetnice, sa pesmama koje su emotivnije i introspektivnije. Album “Ime moje” sadrži nekoliko singlova koji su postali hitovi, uključujući naslovnu pesmu “Ime moje” i “Melanholija”. Ovaj album takođe uključuje saradnje sa drugim umetnicima, kao što je Emina Jahović, koja je komponovala i pisala tekst za pesmu “Vertigo”.

Pored ovih albuma, Jelena Tomašević je izdala i niz popularnih singlova koji su dodatno obogatili njenu diskografiju. Neki od ovih singlova uključuju “Košava”, “Okeani” i “Radio svira za nas”, koji su pokazali njenu sposobnost da se prilagodi različitim muzičkim stilovima i žanrovima. Njene pesme često sadrže emotivne tekstove i melodične linije koje odražavaju njenu duboku povezanost sa srpskom muzičkom tradicijom.

Nagrade i priznanja

Jelena Tomašević nagrađena je brojnim priznanjima koja odražavaju njen značajan doprinos srpskoj kulturi. Među njima se posebno ističe “Zlatna značka grada Beograda”, prestižna nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u oblasti kulture. Ovo priznanje potvrđuje Jelenin uticaj i posvećenost u promovisanju srpske muzike i kulture, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Njena sposobnost da kombinuje tradicionalne elemente sa modernim muzičkim izrazom učinila ju je cenjenom i poštovanom umetnicom. Osim “Zlatne značke”, Jelena je tokom karijere osvojila i brojne druge nagrade koje su joj dodatno učvrstile mesto u srcima publike i potvrdile njen status kao jedne od vodećih figura u svetu muzike.

Jelena Tomašević

Jelena Tomašević sa suprugom Ivanom Bosiljčićem

Lični život i humanitarni rad

Jelena Tomašević, poznata po svojoj muzičkoj karijeri, takođe vodi ispunjen porodični život. Ona je udata za Ivana Bosiljčića, poznatog srpskog glumca, s kojim je stvorila harmoničan i podržavajući odnos. Njihov brak je primer uspešnog spajanja dve umetničke karijere, gde oboje nalaze ravnotežu između profesionalnih obaveza i porodičnog života. Par ima jednu ćerku, Ninu, koja je dodatno obogatila njihov život i unela radost. Jelena često ističe važnost porodice kao oslonca i inspiracije u svom životu, pokazujući da pored uspešne karijere, veliku vrednost pridaje i ulozi majke i supruge.

Jelena Tomašević, osim što je priznata i cenjena umetnica, takođe igra važnu ulogu kao ambasador Fondacije “Tijana Jurić”. Ova fondacija, posvećena je pitanjima bezbednosti dece i borbi protiv nasilja nad decom, što ukazuje na Jeleninu duboku posvećenost društveno odgovornim aktivnostima. Kao ambasador, ona koristi svoj uticaj i popularnost da podigne svest o važnosti zaštite najmlađih i najranjivijih članova društva. Njeno angažovanje u Fondaciji “Tijana Jurić” pokazuje njenu humanost i želju da doprinese stvaranju sigurnijeg i boljeg okruženja za decu. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođena Jelena Tomašević? Jelena Tomašević je rođena 1. novembra 1983. godine.
 • Koja pesma je proslavila Jelenu Tomašević? Jelena je stekla široku popularnost pesmom “Oro”, kojom je predstavljala Srbiju na Eurovision Song Contest 2008.
 • Da li Jelena Tomašević ima decu? Da, Jelena ima ćerku Ninu sa suprugom Ivanom Bosiljčićem.
 • Koje albume je Jelena Tomašević objavila? Jelena je objavila dva albuma: “Panta rei” (2008) i “Ime moje” (2015).
 • U kojim humanitarnim aktivnostima učestvuje Jelena Tomašević? Jelena je ambasador Fondacije “Tijana Jurić” i učestvuje u brojnim humanitarnim projektima.

Za kraj

Jelena Tomašević je umetnica koja svojim glasom, talentom i posvećenošću ostavlja neizbrisiv trag na srpskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Od ranih početaka u Kragujevcu do velikih uspeha na Euroviziji, njen put je obilježen strašću prema muzici i neprestanim razvojem. Kroz albume “Panta rei” i “Ime moje”, kao i brojne singlove, Jelena je pokazala svoju svestranost i sposobnost da dotakne srca publike. Njeno učešće u humanitarnim aktivnostima i posvećenost porodici dodatno ističu njenu ličnost kao umetnice koja vrednuje društveni doprinos i porodične vrednosti. Jelena Tomašević je pravi primer kako talenat i posvećenost mogu oblikovati uspešnu karijeru i pozitivan uticaj na društvo.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • Panta rei (2008)
 • Ime moje (2015)

Singlovi

 • Med i zaoka (2010) – Miloš Nadaždin
 • Gde da odem da te ne volim (2010) – Miloš Nadaždin
 • Jamne Axhotki (2011)
 • Radio svira za nas (2013) – Miloš Nadaždin
 • Vertigo (2013) – Miloš Nadaždin
 • Ime moje (2015) – Vedad Jašarević
 • Da mi je da se vratim (2016) – Vedad Jašarević
 • Život u koferima (2016) – Miloš Nadaždin
 • Ruse kose (2016) – Vladimir Marković
 • Dobro jutro ljubavi (2018) – NN Media
 • Suncokret (2019) – Miloš Nadaždin
 • Diraj mi usne (2020) – Vedad Jašarević
 • Ne žalim (2022) – NN Media
 • Rano moja mila (2023) – Miloš Nadaždin