Zdravko Čolić muzika

Zdravko Čolić

Ko je Zdravko Čolić?

Zdravko Čolić, poznat kao Čola, jedan je od najistaknutijih i najvoljenijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu, Čolić je svojim jedinstvenim glasom i harizmom osvojio srca miliona. Njegova muzička karijera, koja traje više od pet decenija, obuhvata brojne hitove i uspešne albume koji su ga učinili simbolom pop muzike u regionu. Čolićev uticaj na muzičku scenu nije samo pitanje popularnosti; on je postao deo kulturnog identiteta i muzičke istorije Balkana. Njegove pesme, koje variraju od emotivnih balada do zaraznih pop melodija, odražavaju duh vremena i generacija koje su odrastale uz njegovu muziku. Zdravko Čolić nije samo pevač; on je fenomen, čija je karijera oblikovala muzički ukus i kulturu regiona.

Rani život i obrazovanje

Zdravko Čolić rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu, tadašnjoj Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini, u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji. Potiče iz skromne porodice; njegov otac Vladimir bio je policijski oficir, dok je majka Stana bila domaćica. Zdravko je odrastao sa mlađim bratom Draganom, u porodici koja je cenila tradicionalne vrednosti i kulturu.

Od malih nogu, Čolić je pokazivao izražen interes za sport. Bio je talentovan golman u juniorskom timu FK Željezničar, a kasnije se okrenuo atletici, gde je postizao zapažene rezultate u trčanju na 100 metara i skoku u dalj. Njegov sportski duh i takmičarska priroda bili su vidljivi od rane mladosti, ali muzika je ubrzo preuzela centralno mesto u njegovom životu.

Muzičko obrazovanje Zdravka Čolića počelo je u muzičkoj školi, gde je učio svirati gitaru. Njegov rani muzički ukus bio je oblikovan slušanjem popularne muzike tog vremena, a posebno je bio oduševljen radom Bitlsa. U školskim danima, Čolić je bio aktivan učesnik u školskim priredbama i predstavama, gde je često imao priliku da pokaže svoj talenat za muziku i glumu.

U gimnaziji, Čolić je nastavio da razvija svoje muzičke veštine. Njegova ljubav prema muzici i izvođenju postala je sve izraženija, što je kulminiralo njegovim prvim ozbiljnijim nastupima. Iako je muzika u početku bila samo hobi, vremenom je postala centralni deo njegovog života i karijere. Čolićev rani život bio je temelj na kojem je izgradio svoju kasniju muzičku karijeru, koja će ga učiniti jednim od najpoznatijih pevača na Balkanu.

Početak muzičke karijere

Zdravko Čolić započeo je svoju muzičku karijeru u mladosti, kada je muzika bila više hobi nego profesionalni poziv. Njegovi prvi javni nastupi datiraju iz kasnih 1960-ih, kada je kao tinejdžer počeo da učestvuje na amaterskim muzičkim takmičenjima. Jedan od njegovih prvih značajnijih nastupa bio je 1967. godine u Bijeloj, gde je izveo pesmu “Lady Madonna” grupe The Beatles, osvojivši drugo mesto i svoj prvi pevački honorar. Ovaj događaj je bio prekretnica koja je mladog Čolića ohrabrila da nastavi sa muzičkom karijerom.

Ubrzo nakon toga, Čolić se pridružio lokalnim bendovima, počevši sa grupom “Mladi i lijepi”. Njegovo učešće u ovom bendu bilo je kratkotrajno, ali značajno za razvoj njegovih veština i samopouzdanja kao izvođača. Godine 1969., prešao je u bend “Ambasadori”, koji je bio poznat po svojim vojnim muzičarima. U “Ambasadorima”, Čolić je stekao dragoceno iskustvo i izloženost široj publici, što je dodatno učvrstilo njegovu odluku da se posveti muzici.

Nakon nekog vremena, zajedno sa gitaristom Slobodanom Vujovićem, Čolić je osnovao “Nove Ambasadore”. Ovaj bend je bio prekretnica u njegovoj karijeri, jer su počeli da dobijaju sve više ponuda za nastupe, a njihova popularnost je rasla. Sa “Novim Ambasadorima”, Čolić je nastupio na festivalu “Vaš šlager sezone” 1970. godine, gde su osvojili sedmo mesto sa pesmom “Plačem za tvojim usnama”, koja je postala veoma popularna.

Njegov talenat i karizma na sceni nisu prošli nezapaženo, pa je poznati kompozitor Kornelije Kovač pozvao Čolića da se pridruži “Korni grupi” kao zamena za Dada Topića. Ovo je bio značajan korak u Čolićevoj karijeri, jer je “Korni grupa” bila jedan od vodećih bendova u Jugoslaviji. Iako je njegov boravak u “Korni grupi” bio kratak, iskustvo stečeno u ovom bendu bilo je ključno za njegov dalji razvoj kao muzičara i izvođača.

Učešće u ovim grupama omogućilo je Čoliću da razvije svoj stil i stekne iskustvo koje će biti temelj za njegovu kasniju uspešnu solo karijeru.

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić

Solo karijera

Zdravko Čolić započeo je svoju solo karijeru 1972. godine, nakon što je stekao značajno iskustvo u grupama kao što su “Ambasadori” i “Korni grupa”. Njegov prvi značajan solo nastup bio je na festivalu “Vaš šlager sezone” u Sarajevu, gde je izveo pesmu “Sinoć nisi bila tu”, koju je napisao Kemal Monteno. Ova pesma je osvojila treće mesto po izboru publike i nagradu za interpretaciju, što je bilo jasno pokazivanje Čolićevog talenta i potencijala kao solo izvođača.

Nakon uspeha na festivalu “Vaš šlager sezone”, Čolić je nastavio da učestvuje na brojnim drugim festivalima širom bivše Jugoslavije, uključujući Split, Skoplje i Prištinu. Njegova popularnost je rasla, a njegove pesme su postale sve prisutnije na radiju i televiziji. Godine 1973., Čolić je predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Luksemburgu sa pesmom “Gori vatra”, koju je takođe napisao Kemal Monteno. Iako pesma nije postigla visok plasman na takmičenju, postala je veliki hit u Jugoslaviji i dodatno učvrstila Čolićev status zvezde.

Prvi studijski album Zdravka Čolića, “Ti i ja”, objavljen je 1975. godine i odmah je postao veliki uspeh. Album je sadržao nekoliko hitova, uključujući pesme “Vagabund”, “Igraš se vatrom” i “Loše vino”, koje je napisao Goran Bregović. Ove pesme su postale klasici bivše jugoslovenske pop muzike i dodatno su učvrstile Čolićevu popularnost. Album “Ti i ja” bio je samo početak niza uspešnih izdanja koja su usledila.

Nakon uspeha prvog albuma, Čolić je nastavio da snima i objavljuje albume koji su postali veoma popularni. Njegov drugi album, “Ako priđeš bliže” iz 1977. godine, sadržao je hitove kao što su “Pjevam danju, pjevam noću”, “Glavo luda” i “Zagrli me”. Ovaj album je prodan u više od 50.000 primeraka u prve dve nedelje, što je bio nezapamćen uspeh u to vreme.

Tokom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih, Čolić je nastavio da dominira jugoslovenskom muzičkom scenom. Njegovi albumi su redovno postizali velike tiraže, a njegove pesme su bile neizostavni deo radijskih talasa. Njegov stil, koji je kombinovao pop, rock i folk elemente, zajedno sa njegovim karizmatičnim nastupima, učinili su ga jednim od najpopularnijih i najvoljenijih pevača u istoriji bivše Jugoslavije.

Vrhunac popularnosti

Vrhunac popularnosti Zdravka Čolića započeo je sredinom 1970-ih i trajao je kroz čitave 1980-e, čineći ga jednim od najvećih muzičkih ikona bivše Jugoslavije. Tokom ovog perioda, Čolić je izdao niz albuma koji su postali kultni, a njegove turneje i koncerti privlačili su hiljade obožavalaca, dokazujući njegovu masovnu popularnost.

Nakon uspeha albuma “Ti i ja” iz 1975. godine, Čolić je nastavio sa izdavanjem hit albuma. Njegov sledeći album, “Ako priđeš bliže” iz 1977. godine, prodan je u preko 700.000 primeraka, što je bio nezapamćen uspeh za to vreme. Pesme poput “Pjevam danju, pjevam noću”, “Glavo luda” i “Zagrli me” postale su himne mladih. Njegov album “Zbog tebe” iz 1980. godine, koji je sniman u Ujedinjenom Kraljevstvu, takođe je postigao veliki uspeh, prodan u preko 400.000 primeraka.

Čolićevi koncerti i turneje tokom ovog perioda bili su spektakularni događaji. Njegova turneja “Putujući zemljotres” iz 1978. godine, koja je uključivala koncert na stadionu Marakana u Beogradu sa prisustvom od oko 70.000 ljudi, postala je legendarna. Ova turneja je bila jedna od najvećih i najuspešnijih u istoriji bivše Jugoslavije i pokazala je Čolićevu sposobnost da privuče i oduševi velike mase ljudi.

Tokom 1980-ih, Čolić je nastavio sa snimanjem albuma koji su bili veoma popularni. Njegov album “Malo pojačaj radio” iz 1981. godine doneo je zaokret ka rok zvuku, a pesme poput “Mađarica” i “Nove lakovane cipele” postale su hitovi. Njegovi albumi iz ovog perioda, kao što su “Šta mi radiš” (1983) i “Ti si mi u krvi” (1984), nastavili su da dominiraju top-listama i prodajom.

Kasnija karijera

Tokom 1990-ih, Čolić je sarađivao sa Goranom Bregovićem na albumu “Da ti kažem šta mi je”, objavljenom od strane privatne beogradske izdavačke kuće “Komuna”. Album je promovisan na festivalu “Mesam” 1991. godine i sadržao je hitove poput “Čaје šukarije”, “Čija je ono zvijezda”, “E draga, draga” i naslovnu pesmu “Da ti kažem šta mi je”, koju je napisao Dino Merlin. Iako album nije bio praćen koncertima zbog ratova i raspada Jugoslavije, Čolić je nastavio sa povremenim nastupima, uključujući i zapažen nastup na Mesamu 1995. godine, posvećenom karijeri Kornelija Kovača.

Nakon preseljenja iz Sarajeva u Srbiju početkom ratova, Čolić je nastavio sa nastupima po manjim dvoranama širom Evrope, uključujući i saradnju na Bregovićevoj filmskoj muzici. Tokom pauze u diskografskom radu, 1994. godine, objavljena je kompilacija “Poslednji i prvi” sa izborom njegovih najvećih hitova, koja se smatra jednim od najprodavanijih albuma u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Nakon sedmogodišnje pauze, 1997. godine, Čolić je izdao album “Kad bi moja bila” u produkciji Gorana Bregovića. Album je sadržao pesme koje su postale hitovi, uključujući “Čini ti se grmi” i “Jako, jako slabo srce zavodiš”. Krajem 1998. godine, Čolić je održao devet rasprodanih koncerata u beogradskom “Sava centru”, a nastupio je i u Prištini, ne obazirući se na sukobe na Kosovu.

U 2000-im, Čolić je nastavio sa uspehom. Njegov deseti album, “Okano”, objavljen 2000. godine, donosi hitove poput naslovne numere, “Krasiva” i “Hotel Balkan”. Album je prodat u preko pola miliona primeraka, a usledila je i velika turneja po gradovima bivše Jugoslavije, kulminirajući koncertom na stadionu Crvene zvezde pred 80.000 ljudi. Album “Čarolija”, objavljen 2003. godine, takođe je bio uspešan, sa hitovima kao što su “Ao nono bijela” i “Mnogo hvala”.

Čolićev album “Zavičaj”, objavljen 2006. godine, prodat je u rekordnom tiražu od 100.000 primeraka u prva dva dana. Njegov koncert na stadionu Crvene zvezde 2007. godine privukao je oko 65.000 ljudi, potvrđujući njegovu neprolaznu popularnost kod svih generacija.

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić je jedan od najistaknutijih i najvoljenijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije

2010 – danas

Od 2010. godine pa nadalje, Zdravko Čolić je nastavio da ostvaruje značajan uspeh u svojoj karijeri, potvrđujući svoj status kao jedan od najvećih muzičkih ikona na Balkanu. Njegov album “Kad pogledaš me preko ramena”, objavljen 2010. godine, brzo je prihvaćen od strane publike uprkos relativno mlakom prijemu od strane kritike. Album je prodat u tiražu od preko 700.000 primeraka, a usledila je i velika turneja koja je obuhvatala 55 koncerata širom regiona, Evrope, Kanade i SAD. Posebno značajan bio je koncert na stadionu “Koševo” u Sarajevu, gde je Čolić nastupio pred oko 60.000 ljudi nakon 32 godine.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u njegovoj karijeri dogodio se 25. juna 2011. godine, kada je Čolić održao koncert na beogradskom Ušću pred oko 100.000 ljudi. Koncert, koji je trajao 3 sata i 40 minuta, bio je izuzetno dobro organizovan i pratilo ga je oko 2.200.000 ljudi putem direktnog prenosa na Radio-televiziji Srbije. Na koncertu je izveo 44 pesme, obuhvatajući sve periode svoje bogate karijere.

Album “Vatra i barut”, objavljen 2013. godine, sadržao je pesme “Što ti dadoh”, “Zar se nismo shvatili”, “Esma” i “Vatra i barut”, koje su se izdvojile kao najbolje po mišljenju publike. Decembra 2014. godine, Čolić je ponovo održao dva koncerta u Beogradskoj areni pred oko 40.000 ljudi.

U maju 2017. godine, Čolić je na svom YouTube kanalu objavio novu pesmu “Mala”, a u oktobru iste godine i pesmu “Šljive su rodile”. Album “Ono malo sreće”, objavljen u decembru 2017. godine, sadržao je devet hitova pored prethodno pomenutih. Turneja “Ono malo sreće” trajala je tokom 2018. i 2019. godine, uključujući i koncerte u Zeničkoj areni i velike nastupe u Beogradu, kao i u inostranstvu.

Lični život

Zdravko Čolić, čuveni muzičar, svoj život izvan scene proveo je u Beogradu, gde se preselio krajem 80-ih. Sa početkom sukoba u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, Zdravko je u srpsku prestonicu preneo i svoje roditelje, Vladimira i Stanu, dok mu je brat Dragan sa porodicom već bio tamo.

Čolić je poznat kao osoba duboke vere, što je potvrdio krštenjem u beogradskoj Sabornoj crkvi sredinom 90-ih. Njegova humanitarna dela i podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i učešće u različitim humanitarnim inicijativama, odražavaju njegovu velikodušnost. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, Čolić je pokazao svoj pacifistički stav, nastupajući na javnim mestima u Beogradu, uključujući Brankov most i Trg republike, zajedno sa drugim umetnicima, pružajući podršku narodu.

Privatni život Zdravka Čolića karakteriše skladan brak sa Aleksandrom, profesorkom geografije, sa kojom se venčao 2001. godine. Par ima dve ćerke, Unu i Laru, a Čolić je uspeo da svoj porodični život održi daleko od očiju javnosti, bez skandala.

U vreme ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, Čolić se nije izjašnjavao niti uključivao u političke rasprave, što mu je kao umetniku omogućilo da zadrži fokus na svojoj umetnosti, čime je samo učvrstio svoju popularnost. Njegova strast prema sportu, posebno fudbalu, i redovne posete sportskim događajima u Beogradu, kao i aktivnosti u teretanama i parku Košutnjak, dodatno oslikavaju njegov aktivan i zdrav način života.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Zdravko Čolić? Zdravko Čolić je proslavljeni pevač i muzičar, poznat kao jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije. Rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu.
 • Kada je Zdravko Čolić započeo svoju muzičku karijeru? Njegova muzička karijera počela je sredinom 1960-ih, a prvi značajan solo uspeh postigao je 1972. godine.
 • Koji su najpoznatiji hitovi Zdravka Čolića? Neki od njegovih najpoznatijih hitova uključuju “Ti si mi u krvi”, “Čija je ono zvijezda”, “Pusti, pusti modu” i “Esma”.
 • Da li je Zdravko Čolić ikada učestvovao na Evroviziji? Da, Zdravko Čolić je predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1973. godine sa pesmom “Gori vatra”.
 • Gde trenutno živi Zdravko Čolić? Zdravko Čolić živi u Beogradu, gde se preselio krajem 1980-ih godina.
 • Da li Zdravko Čolić ima porodicu? Da, oženjen je Aleksandrom, sa kojom ima dve ćerke, Unu i Laru.
 • Kako je Zdravko Čolić održao svoju popularnost tokom godina? Kroz konstantno osvežavanje svog muzičkog stila, učestvovanje na brojnim koncertima i festivalima, kao i održavanje snažne veze sa svojim fanovima.

Za kraj

Zdravko Čolić, kroz decenije svoje karijere, ostao je ne samo muzička ikona, već i simbol jedne ere na Balkanu. Njegova sposobnost da se prilagodi promenama u muzičkoj industriji, očuvajući pritom svoj jedinstveni stil i karizmu, učinila ga je trajno voljenim i poštovanim među različitim generacijama. Njegovi hitovi, koji su postali deo kolektivne kulture i nasleđa, kao i njegov doprinos humanitarnim akcijama, odražavaju njegovu duboku povezanost sa publikom i društvom. Zdravko Čolić nije samo pevač; on je legenda čiji će uticaj ostati zauvek upamćen u srcima ljudi.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi 1971 – 1980

 • “Plačem za tvojim usnama / Pogledaj u nebo” (Ambasadori; Beograd disk, 1971)
 • “Kukavica kuka / Gospa Mica-gazdarica” (Korni grupa; PGP RTB, 1971)
 • “Sinoć nisi bila tu / Tako tiho” (Beograd disk, 1972)
 • “Pod lumbrelom / Stara pisma” (Jugoton, 1972)
 • “Gori vatra / Isti put” (Jugoton, 1973)
 • “Bling, blinge, blinge, bling / Julija” (Jugoton, 1973)
 • “Zelena si rijeka bila / Ne dam ti svoju ljubav” (Diskoton, 1974)
 • “Dome moj / Ljubav je samo riječ” (Jugoton, 1974)
 • “Madre mia / Rock'n'roll Himmel” (Suzi records, 1974)
 • “Ona spava / Zaboravi sva proljeća” (PGP RTB, 1975)
 • “Sinoć nisi bila tu / U dnu čoveka uspomena / Slike iz detinjstva” (PGP RTB, 1975)
 • “Zvao sam je Emilija / Sonata” (Jugoton, 1975)
 • “April u Beogradu / Svitanje” (PGP RTB, 1975)
 • “Ti si bila, uvijek bila / A sad sam ja na redu” (Jugoton, 1976)
 • “Ljubav ima lažni sjaj / Balerina” (Jugoton, 1977)
 • “Živiš u oblacima / Zašto spavaš” (Jugoton, 1977)
 • “Loš glas / Ne mogu biti tvoj” (Jugoton, 1978)
 • “Light Me / I'm Not A Robot Man” (Suzi records, 1978)
 • “Alles Was Ich Hab’ / Lampenfieber” (Warner Bros Records, 1979)
 • “Alle Fesseln Werf’ Ich Fort / Ruh Dich Aus In Meinen Armen” (Warner Elektra Atlantic, 1979)
 • “Druže Tito mi ti se kunemo / Titovim putem” (Jugoton, 1980)
 • “Ljubov’ nepovtorima / Naša žizn’ / Ona spit” (Melodija, 1980)

Albumi 1975 – 2017

 • “Ti i ja” (Jugoton, 1975)
 • “Ako priđeš bliže” (Jugoton, 1977)
 • “Zbog tebe” (Jugoton, 1980)
 • “Malo pojačaj radio” (Jugoton, 1981)
 • “Šta mi radiš” (Jugoton, 1983)
 • “Ti si mi u krvi” (Kamarad—Diskoton, 1984)
 • “Rodi me majko sretnog” (Diskoton, 1988)
 • “Da ti kažem šta mi je” (Komuna, 1990)
 • “Kad bi moja bila” (Komuna, 1997)
 • “Okano” (BK sound, 2000)
 • “Čarolija” (RTV BK Telekom, 2003)
 • “Zavičaj” (MTS, 2006)
 • “Kad pogledaš me preko ramena” (City Records, 2010)
 • “Vatra i barut” (City Records, 2013)
 • “Ono malo sreće” (PGP-RTS / Croatia Records, 2017)

Lajv albumi

 • “Stadion Marakana (2001)” — lajv DVD
 • “Beogradska Arena (2005)” — lajv 2× DVD
 • “Stadion Marakana (2007)” — lajv 2× DVD
 • “Stadion Koševo (2010)” — lajv 2× DVD
 • “Beograd Ušće (2011)” — lajv 2× DVD
 • “Kombank Arena (2014)” — lajv 2× DVD

Kompilacije

 • “Zdravko Čolić (hitovi sa singl ploča 1972-1975)” (1975)
 • “Pjesme koje volimo” (1984)
 • “Poslednji i prvi” (1994)
 • “Zauvek” (1998)
 • “Zauvek 2” (1999)
 • “7× Čola Box Set” (2000)
 • “Balade” (2002)
 • “Najbolje od Zdravka Čolića” (2004) — set 2× CD
 • “Najbolje od Zdravka Čolića” (2008)

Videografija

 • “Mađarica” (1981)
 • “Adam i Eva” (1981)
 • “Kažeš da ti nekad izgledam ko Dunav” (1981)
 • “Malo pojačaj radio” (1981)
 • “Oktobar je, počinje sezona kiša” (1981)
 • “Sjedni mi u krilo” (1981)
 • “Što si prepotentna” (1981)
 • “Afrika” (1983)
 • “Stanica Podlugovi” (1983)
 • “Tvoje oči” (1983)
 • “Šta mi radiš” (1983)
 • “Čarape crne” (1983)
 • “Cherie, Cherie” (1983)
 • “Daj mi to” (1983)
 • “Konačno sam” (1983)
 • “Pobjegnimo koji dan na more” (1983)
 • “Ruška” (1984)
 • “Ti si mi u krvi” (1984)
 • “Ti možeš sve” (1984)
 • “Čija je ono zvijezda” (1990)
 • “Negdje na dnu srca” (1990)
 • “Rijeka suza i na njoj lađa” (1990)
 • “Kad bi moja bila” (1997)
 • “Melanholija” (1997)
 • “Tabakera” (1997)
 • “U boji vina” (2000)
 • “Ajde, idi” (2000)
 • “Noć mi te duguje” (2000)
 • “Okano” (2000)
 • “Krasiva” (2000)
 • “Ao nono bijela” (2003) – Visual Infinity
 • “Moja draga” (2003) – Visual Infinity
 • “Zločin i kazna” (2003) – Visual Infinity
 • “Na ovaj dan” (2003) – Visual Infinity
 • “Mnogo hvala” (2003)
 • “Kao moja mati” (2006) – Visual Infinity
 • “Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi” (2006)
 • “Merak mi je” (2006) – Visual Infinity
 • “Manijaci” (2010)
 • “Javi se” (2010)
 • “Dajte nam svega” (2010)
 • “Kad pogledaš me preko ramena” (2010)
 • “Što ti dadoh” (2013) – Visual Infinity
 • “Pamuk” (2013) – Visual Infinity
 • “Vatra i barut” (2014) – Visual Infinity
 • “Esma” (2014) – Visual Infinity
 • “Zar se nismo shvatili” (2014) – Visual Infinity
 • “Mala” (2017) – Visual Infinity
 • “Šljive su rodile” (2017) – Visual Infinity
 • “Kuća puna naroda” (2018) – Visual Infinity
 • “Tebe čuvam za kraj” (2018) – Visual Infinity
 • “Ničeg nije bilo između nas” (2018) – Visual Infinity
 • “Ono malo sreće” (2019) – Visual Infinity
 • “Sto dukata” (2022) – Visual Infinity

Festivali

 • 1971 — Vaš šlager sezone, Sarajevo — “Plačem za tvojim usnama” (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1972 — Vaš šlager sezone, Sarajevo — “Sinoć nisi bila tu” (treća nagrada publike i nagrada za interpretaciju)
 • 1972 — Split — “Stara pisma”
 • 1972 — Skoplje — “Eden život, edna žena” (Moj bol)
 • 1973 — Vaš šlager sezone, Sarajevo — “Bling blinge blinge bling” (drugo mesto)
 • 1973 — Opatija — “Gori vatra” (pobednička pesma)
 • 1973 — Pesma Evrovizije — “Gori vatra” (petnaesto mesto)
 • 1973 — Zagreb — “Duga”
 • 1974 — Vaš šlager sezone, Sarajevo — “Zelena si rijeka bila” (pobednička pesma)
 • 1974 — Beogradsko proleće — “Ljubav je samo riječ”
 • 1974 — Opatija — “Ne dam ti svoju ljubav”
 • 1974 — Hit parada, Beograd — “Ona spava” (pobednička pesma)
 • 1974 — Festival vojničkih pesama — “Slike iz detinjstva”
 • 1974 — Skoplje — “Nežnost”
 • 1975 — Vaš šlager sezone, Sarajevo — “Zvao sam je Emilija” (pobednička pesma)
 • 1975 — Beogradsko proleće — “April u Beogradu” (pobednička pesma)
 • 1976 — Zagreb — “Ti si bila, uvijek bila”, četvrto mesto
 • 1976 — Tradicionalni festival revolucionarne pesme JNA, Beograd — “Titovim putem”
 • 1977 — Zagreb — “Živiš u oblacima”
 • 1977 — Jugoslovenski festival revolucionarne i rodoljubive pjesme, Zagreb — “Druže Tito, mi ti se kunemo”
 • 1978 — Pesme iz vojničkog života — “Složni smo”
 • 1988 — Beogradsko proleće — “April u Beogradu” (Veče retrospektive – najvećih hitova sa festivala Beogradsko proleće)