Rada Manojlović

Od | 15 Januara, 2024
Rada Manojlović

Ko je Rada Manojlović?

Rada Manojlović, istaknuta figura srpske pop-folk scene, rođena je 25. avgusta 1985. godine u Požarevcu. Njena muzička karijera započela je 2007. godine, kada je postala poznata široj javnosti zahvaljujući učešću u popularnom takmičenju “Zvezde Granda”, gde je osvojila drugo mesto. Ovaj uspeh postavio je temelje njene dalje karijere, tokom koje je izdala nekoliko uspešnih albuma, uključujući “Ćao bezobrazni”, “Deset ispod nule”, “Marakana” i “Metropola”. Rada se ističe svojim jedinstvenim glasom i sposobnošću da kombinuje tradicionalne folk elemente sa modernim pop zvukom, čime je stekla veliku popularnost i priznanje. Njen doprinos muzičkoj industriji nije samo u broju prodatih albuma i singlova, već i u uticaju koji ima na mlađe generacije pevača i u očuvanju kulturnog identiteta kroz muziku.

Rada Manojlović

Rada Manojlović je trenutno jedna od najpoznatijih pevačica na srpskoj muzičkoj sceni

Rani život i obrazovanje

Rada Manojlović, rođena u Požarevcu, odrasla je u skromnim uslovima u selu Četereže, gde je provela veći deo svog detinjstva. Tu je završila osnovno obrazovanje, a potom je nastavila školovanje u Velikoj Plani, gde je pohađala srednju ekonomsku školu. Ovaj period njenog života bio je ključan za razvoj njenih osnovnih vrednosti i radnih navika, koje su kasnije imale veliki uticaj na njenu karijeru.

Tragičan događaj u njenoj mladosti bio je gubitak majke Mirjane, koja je preminula od teške bolesti kada je Rada imala samo 19 godina. Ovaj gubitak duboko je uticao na nju, ali je uz podršku sestre Maje i oca, uspela da pronađe snagu da nastavi dalje. Porodična podrška bila je ključna u ovim teškim trenucima, a iskustvo gubitka majke dodatno je oblikovalo njen karakter i pristup životu.

Rada je često isticala značaj svog porekla i kako je to uticalo na njen umetnički razvoj. Njena povezanost sa rodnom sredinom i porodicom ostala je neizbrisiv deo njenog identiteta, čak i nakon što je postala poznata.

Uprkos teškim trenucima, Rada je uspela da pronađe snagu i motivaciju za dalji rad i napredovanje u karijeri. Njena odlučnost da uspe u muzičkoj industriji, uprkos ličnim izazovima, inspirisala je mnoge i pokazala da je moguće prevazići teškoće i ostvariti svoje snove. Rada Manojlović je primer kako lična snaga i podrška porodice mogu pomoći u prevazilaženju izazova i postizanju uspeha.

Počeci muzičke karijere

Počeci karijere Rade Manojlović u muzičkom svetu bili su obeleženi njenim učešćem u popularnom takmičenju “Zvezde Granda”. Iako njena prva audicija 2003. godine nije donela očekivani uspeh, Rada nije odustala od svojih snova. U tom periodu, snimila je amaterski album “Ćao bezobrazni” sa deset pesama, uključujući “Opasno sam opasna”, “Ćao bezobrazni”, “Ja lutam sama”, “Društvo” i druge. Iako ovaj album nije postigao značajnu popularnost, bio je važan korak u njenoj karijeri, jer je kroz njega stekla dragoceno iskustvo u studijskom radu.

Četiri godine kasnije, Rada se ponovo prijavila za “Zvezde Granda”, ovog puta sa većim samopouzdanjem i iskustvom. Njen jedinstveni glas i scenski nastup brzo su privukli pažnju, kako publike, tako i žirija. Tokom takmičenja, Rada je pokazala izuzetan talenat i upornost, što ju je dovelo do finala. U finalu takmičenja, našla se rame uz rame sa Dušanom Svilarom, gde je osvojila drugo mesto. Ovo postignuće bilo je prekretnica u njenoj karijeri, jer je dobila priliku da snimi svoju prvu pesmu “Nikada više”.

Nakon “Zvezda Granda”, Rada je nastupila na Grand festivalu, gde je izvela svoju novu pesmu “Bole ove usne neverne”. Njen uspeh na ovom festivalu dodatno je učvrstio njenu poziciju u muzičkom svetu. Usledila je i treća pesma “Bolje ona nego ja”, koja je nastavila niz njenih uspešnih singlova. Ove pesme su bile više od samo debi singlova; one su označile početak uspešne karijere jedne od najpopularnijih pevačica na srpskoj muzičkoj sceni.

Uspesi na muzičkoj sceni

Diskografija Rade Manojlović obiluje hitovima koji su joj osigurali mesto među najpopularnijim pevačicama na Balkanu. Njen prvi album “Deset ispod nule”, objavljen 2009. godine, odmah je postao hit, sa pesmama kao što su naslovna “Deset ispod nule” i “Rođendan” koje su postale izuzetno popularne. Ovaj album je bio samo početak njenog uspeha, postavljajući visoke standarde za njene buduće radove.

Nastavljajući svoj uspešan niz, Rada je 2010. godine snimila duet “Mešaj mala” sa Sašom Matićem, koji je takođe postigao veliki uspeh. Njen drugi album “Marakana”, izdan 2011. godine, nadmašio je prethodni po popularnosti, posebno zahvaljujući istoimenoj pesmi koju je izvela u emisiji “Amidži šou”. Osim naslovne pesme, sa albuma “Marakana” izdvojile su se i pesme “Nije meni” i “S mora na planine”, koje su postale hitovi.

Godine 2013., Rada je snimila pesmu “Nema te” sa Cvijom, koja je pokazala njenu sposobnost da eksperimentiše sa različitim muzičkim stilovima. Naredne godine, pesma “Glatko” i posebno “Alkotest” u saradnji sa IDJ play, postigla je ogroman uspeh sa preko 37 miliona pregleda na YouTube-u, potvrđujući njenu popularnost i na digitalnim platformama.

Početkom 2016. godine, Rada je snimila pesmu “Biseri i svila” sa Harisom Berkovićem, pobednikom devete sezone “Zvezda Granda”. Pesma je dobila i svoj muzički spot u saradnji sa Toxic Entertainment, što je još jedan primer njenog uspešnog rada u duetima i kolaboracijama sa drugim umetnicima.

Pored uspeha u muzičkoj karijeri, Rada je takođe postala poznata i kao član žirija u dečjoj emisiji “Neki novi klinci”, zajedno sa Milicom Todorović, Banetom Mojićevićem i Milanom Topalovićem Topalkom. Ovo angažovanje pokazuje njenu svestranost i sposobnost da doprinese muzičkoj industriji i van svoje primarne karijere kao pevačice.

Rada Manojlović

Rada Manojlović je bila član žirija muzičkog takmičenja “Neki novi klinci”

Lični život

Pored svoje uspešne muzičke karijere, lični život Rade Manojlović takođe je bio predmet interesovanja javnosti. Njena veza sa kolegom Milanom Stankovićem, koja je započela 2008. godine, privukla je pažnju medija. Njihova romansa, koja je počela na crnogorskom primorju, u Utjehi, bila je praćena usponima i padovima. Iako su se 2009. godine rastali zbog pritiska medija, ubrzo su se pomirili i započeli zajednički život. Međutim, njihova veza je definitivno završena 2012. godine kada se Milan iselio iz zajedničkog stana.

Nakon toga, 2013. godine, Rada je započela vezu sa košarkaškim trenerom Momirom Gajićem, bivšim dečkom Katarine Rebrače. Ova veza, koja je bila na daljinu između Srbije i Amerike, završila se 2015. godine, a spekuliše se da je razlog raskida bio Momirov problem sa Radinim poslom.

U 2016. godini, pojavile su se glasine o njenoj vezi sa devet godina mlađim kolegom, Harisom Berkovićem.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada je Rada Manojlović započela svoju muzičku karijeru? Rada Manojlović je svoju muzičku karijeru započela 2007. godine, nakon učešća u takmičenju “Zvezde Granda”, gde je osvojila drugo mesto.
  • Koje su najpoznatije pesme Rade Manojlović? Nekoliko njenih najpoznatijih pesama uključuje “Deset ispod nule”, “Rođendan”, “Mešaj mala”, “Nije meni”, “S mora na planine” i “Alkotest”.
  • Da li je Rada Manojlović imala neke duete sa drugim pevačima? Da, Rada je imala nekoliko uspešnih dueta, uključujući pesmu “Mešaj mala” sa Sašom Matićem i “Biseri i svila” sa Harisom Berkovićem.
  • Da li je Rada Manojlović učestvovala u nekim televizijskim projektima? Da, Rada je bila član žirija u dečjoj emisiji “Neki novi klinci” i imala je nekoliko gostovanja u različitim televizijskim emisijama.
  • Kako je Rada Manojlović postala popularna? Rada je stekla popularnost svojim učešćem u “Zvezdama Granda”, gde je njen talenat bio prepoznat, a nakon toga je izdala niz hit singlova koji su joj doneli široku popularnost.

Za kraj

Rada Manojlović je, bez sumnje, jedna od najistaknutijih figura na savremenoj muzičkoj sceni Balkana. Njena karijera, ispunjena brojnim hitovima, uspešnim albumima i zapaženim televizijskim nastupima, dokaz je njenog talenta, upornosti i posvećenosti muzici. Iako nije bila pošteđena kontroverzi i izazova koje nosi život javne ličnosti, Rada je uspela da održi svoj integritet i autentičnost. Njen doprinos muzičkoj industriji, kao i njena sposobnost da inspiriše i utiče na mnoge, čine je ne samo uspešnom pevačicom, već i važnom kulturnom ikonom. Rada Manojlović ostaje simbol snage, talenta i neiscrpne strasti prema umetnosti.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

  • Deset ispod nule (2009)
  • Grand Dame 3 (2009)
  • Marakana (2011)
  • Metropola (2016)

Singlovi

  • Koraci tvoji (2005)
  • 50 puta (2009)
  • Bolje ona nego ja (2009)
  • Nikada više (2009)
  • Rado bi te mi (saradnja sa Stevanom Anđelkovićem, Darkom Filipovićem i Ćirom) (2010)
  • Moj Dragane (2010)
  • Mešaj, mala (duet sa Sašom Matićem) (2011)
  • S mora na planine (2012)
  • Nema te (duet sa Cvijom) (2013)
  • Alkotest (2016)
  • Biseri i svila (duet sa Harisom Berkovićem) (2016)
  • Pusti noći neka bole (duet sa Harisom Berkovićem) (2016)
  • Metropola (2016)
  • Spavaj mirno (2017)
  • Pola dva (2017)
  • Dva promila (duet sa DJ Shone) (2017)
  • Život na mesecu (2018)
  • Lavlje krzno (duet sa Stefanom Dimitrijevićem Leonom) (2018)
  • Svadba (duet sa Emirom Đulovićem) (2019)
  • Maloletna (2023)

Videografija

  • Mešaj mala (2010) – Raj produkcija
  • S mora na planine (2012) – DM SAT
  • Nije meni (2012) – Gotiva
  • Moje milo (2012) – Gotiva
  • Nema te (2013) – DM SAT
  • Alkotest (2014) – Andrej Ilić (IDJVideos)
  • Glatko (2014) – Dejan Milićević
  • Biseri i svila (2016) – TOXIC ENTERTAINMENT
  • Istina živa (2016) – TOXIC ENTERTAINMENT
  • Metropola (2016) – Gotiva
  • Gratis (2016) – IDJVideos
  • Makarena (2016) – DM SAT
  • Za bivše ljubavi (2016) – Dejan Milićević
  • Pusti noći neka bole (2016) – CODE
  • Spavaj mirno (2017) – TOXIC ENTERTAINMENT
  • Pola dva (2017) – Haris Dubica
  • Dva promila (2017) – NNMEDIA
  • Život na mesecu (2018) – Haris Dubica
  • Lavlje krzno (2018) – daVideo
  • Svadba (2019) – Goran Matijević
  • Maloletna (2023) – Dušan Jauković