Goca Tržan muzika

Goca Tržan

Ko je Goca Tržan?

Goca Tržan, čije pravo ime glasi Gordana Tržan je srpska pevačica, glumica i TV voditeljka. Njena izuzetna prisutnost na sceni i sposobnost da osvaja srca publike kroz decenije čine je neprikosnovenom ličnošću u svetu zabave. Kao vrhunska pevačica, tekstopisac, televizijska voditeljka i multitalentovana umetnica, Goca Tržan je ostavila dubok i neizbrisiv trag u muzičkom svetu. Njen muzički opus obuhvata širok spektar žanrova, od popa do emotivnih balada, a njene pesme su ostale omiljene među fanovima kroz godine.

Goca Tržan

Goca Tržan je jedna od najistaknutijih pevačića srpske muzičke scene

Rani život i obrazovanje

Goca Tržan rođena je 8. jula 1974. godine u Beogradu. Ona je prvo dete majke Rosande i oca Antona, koji je poreklom Slovenac. Njen rani život je započeo u srpskoj prestonici, a već tada se nazirao njen talenat i budući uspeh.

Goca je pohađala osnovnu školu “25. maj” na Novom Beogradu (danas poznata kao “Duško Radović”). Nakon toga, upisala je Desetu beogradsku gimnaziju, gde je nastavila da se razvija kao mlada intelektualka i umetnica.

Važno je napomenuti da je Goca Tržan potekla iz porodice sa različitim korenima, što je obogatilo njeno kulturno nasleđe i inspirisalo je tokom njenog života. Njeno poreklo, sa slovenačkim korenima od oca, doprinelo je raznovrsnosti njenog umetničkog izraza.

Iako je započela svoje studije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, na odseku za stočarstvo, Goca je već tokom druge godine odlučila da napusti studije kako bi se potpuno posvetila muzici. Tokom tog perioda, aktivno je učestvovala u amaterskoj predstavi “Ero s onoga sveta” , što je bio njen prvi korak ka umetničkoj karijeri koja će je kasnije učiniti jednom od najpoznatijih i najvoljenijih ličnosti na balkanskoj muzičkoj sceni.

Početak karijere

Početak Gocine karijere bio je obeležen značajnim događajima i susretima koji su joj omogućili da započne svoj put ka muzičkom uspehu. Tokom 1994. godine, Goca je bila članica grupe “Distorzija”, gde je pokazala svoj rani talenat i strast prema muzici.

Međutim, ključna tačka u njenom životu došla je kada je učestvovala u snimanju predstave “Kosa”. Tokom tog projekta, Goca je imala priliku da upozna Mirka Vukomanovića i Gorana Stefanovića, producente grupe “Tapiri”. Impresionirani njenim pevačkim sposobnostima, pozvali su je da se pridruži njihovoj grupi kao glavna pevačica.

Zajedno sa Ivanom Pavlović, Goca je pevala prateće vokale za “Tap 011”, što je naišlo na odobravanje tadašnjeg menadžera grupe, Gane Pecikoza. Ovo je označilo početak grupe “Tap 011”, koja će kasnije postati izuzetno popularna na domaćoj muzičkoj sceni.

Nakon što je napustila grupu “Tap 011”, Goca Tržan je odlučila da se posveti solo karijeri, gde je nastavila da gradi svoj identitet kao izuzetna pevačica i umetnica. Ovi rani koraci u muzičkoj industriji obeležili su njenu karijeru i postavili osnovu za buduće uspehe.

Tap 011

Goca Tržan je bila član popularne grupe Tap 011

Solo karijera

Goca Tržan je svoju solo muzičku karijeru započela 1999. godine izdavanjem svog prvog samostalnog albuma pod nazivom “U niskom letu”. Ovaj album je predstavljao njen prvi korak u samostalnom umetničkom izražavanju i obeležio je početak njenog putovanja ka uspehu. Album je izdat za izdavačku kuću PGP RTS, a donio je nove zvuke i melodije na domaću muzičku scenu.

Nakon toga, Goca je nastavila da gradi svoju solo karijeru. Godine 2001. izdala je svoj drugi album pod nazivom “Želim da se promenim” za izdavačku kuću City Records. Na ovom albumu se istakla pesma “1200 milja”, koju je izvela u saradnji sa poznatim makedonskim pevačem Toše Proeskim. Ova saradnja je privukla pažnju publike i doprinela je Gocinom rastućem ugledu.

Nastavljajući svoj muzički put, Goca je izdala treći album, “Peta strana sveta”, 2002. godine za izdavačku kuću DMD Sound. Ovaj album je takođe dočekan sa pozitivnim reakcijama i doprineo je njenom sticanju vernih obožavalaca.

Četvrti album, “Otrov u čaj”, objavljen je 2004. godine. Peti album, “Plavi ram”, ugledao je svetlost dana 2008. godine, a početkom 2010. godine Goca je objavila maksij singl pod nazivom “Mastilo”. Ova serija albuma i singlova reflektuje njen kontinuirani rad na razvoju umetničkog izraza i prilagođavanju promenama u muzičkoj industriji.

Njen prvi solistički koncert održala je 10. marta 2009. godine u Sava Centru, nakon petnaest godina rada u industriji zabave. Ovaj koncert predstavljao je značajan trenutak u njenoj karijeri i potvrdio je njen status kao jedne od najuticajnijih izvođača na domaćoj muzičkoj sceni.

Muzički festivali

Osim uspešnih albuma i koncerata, Goca Tržan je postala poznata po svojim nastupima na raznim muzičkim festivalima. Često je isticala da je “večiti festivalski gubitnik”, ali njene pesme su često postajale hitovi nakon festivala. Na primer, pesma “Haljina”, koju je izvela na festivalu Sunčane skale 2004. godine, donela joj je drugo mesto na festivalu, ali je postala pravi hit na top-listama. Slično tome, pesma “Hormoni” i provokativni nastup na Radijskom festivalu 2005. godine izazvali su veliku pažnju, dok je pesma “Hotel” donela treće mesto na istom festivalu 2006. godine. Goca je i dalje aktivna na muzičkoj sceni i ostaje jedna od najcenjenijih i najvoljenijih pevačica u regionu.

Novi projekti

U junu 2019. godine, Goca Tržan je obradovala svoje obožavaoce izbacivanjem dinamične pesme pod nazivom “Magnet za samoću”. Usledila je saradnja sa talentovanim mladim kolegom Fatmirom Sulejmanijem, rezultirajući izuzetnim duetom pod nazivom “Ukus žene”. U oktobru te iste godine, izdala je singl “Žena za jednu noć”, koji je munjevito postao hit i privukao veliku pažnju publike. Ovu numeru napisao i komponovao je Amil Lojo, a njen video na YouTube-u prikupio je impresivnih 4.7 miliona pregleda u svega tri godine.

Tokom 2020. godine, Goca je odlučila da se privremeno povuče sa muzičke scene, ali se vratila sa puno energije naredne godine, predstavljajući čak tri singla. U martu 2021. godine, izbacila je emotivnu baladu “Grešila”, koja je osvojila srca slušalaca. U maju iste godine, objavila je pesmu “Boli vino”, u saradnji sa Dušanom Bačićem i Dejanom Nikolićem. Isti autorski tim stoji iza njenog singla “Fitilj”, koji je ugledao svetlo dana u novembru 2021. godine. Spot za ovu pesmu na YouTube-u je privukao preko 1.2 miliona pregleda u toku samo jedne godine, čime je potvrđena njena kontinuirana prisutnost i popularnost na muzičkoj sceni.

Goca Tržan

Goca Tržan je bila član žirija muzičkog takmičenja “Pinkove zvezdice”

Glumačka karijera

Iako nije uspela da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) nakon što je ušla u uži izbor, Goca Tržan ostvarila je značajne uloge u televizijskim i filmskim produkcijama tokom svoje glumačke karijere. Tokom ovog perioda, televizijski i filmski reditelji su joj ukazali poverenje i dodelili uloge koje su je učinile prepoznatljivom u svetu glume.

Neki od njenih zapaženih nastupa obuhvataju uloge u TV filmu “U ordinaciji”, filmu “Sve je za ljude”, kao i u filmu “Balkanski sindrom”. Međutim, najveći glumački uspeh Goca je postigla ulogom Jorgovanke u popularnoj TV seriji “Selo gori, a baba se češlja”. Ova serija stekla je ogromnu popularnost, a Goca je dobila priznanja za svoj izvanredan glumački doprinos.

Sinhronizacije

Pored toga, Goca Tržan je radila i sinhronizaciju filmova na srpski jezik, uključujući filmove kao što su “Tvrđ orah” (2014), gde je pozajmila glas liku Lane, “Alvin i veverice: Velika avantura” (2015), gde je tumačila lik gospođe Prajs, “Koko” (2017), gde je pozajmila glas liku Imelde, i “Lola i Mila” (2018), gde je glumila Maču papučaricu. Njena glumačka raznolikost i talenat dodatno su doprineli njenom statusu kao istaknute ličnosti u svetu zabave.

Lični život

Goca Tržan je imala interesantan ljubavni život koji je privukao pažnju javnosti. Od 2007. do 2011. godine, bila je u braku sa Ivanom Marinkovićem, sa kojim ima ćerku Lenu. Nakon toga, stupila je u vezu sa Markom Lakićevićem, ali su se rastali zbog njegove ljubomore.

Mediji su često povezivali Gocu sa poznatim voditeljem Ivanom Ivanovićem, iako je ona te spekulacije demantovala. Međutim, njen emotivni život doživeo je preokret kada se zaljubila u Rašu Novakovića, bubnjara iz svog benda, 2011. godine. Nakon dve godine veze, par se verio, a 20. septembra 2015. godine su se venčali u svečanosti koja se održala u Vili “Jelena”.

Unatoč povremenim tračevima i spekulacijama u tabloidima o njihovoj vezi, Goca i Raša ostaju zajedno i nastavljaju da grade svoju srećnu porodicu. Goca je otvoreno govorila o izazovima s kojima su se suočavali u pokušaju da dobiju potomstvo, ističući da je njihova borba za roditeljstvo trajala celu deceniju.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Goca Tržan? Goca Tržan je poznata srpska pevačica, glumica i televizijska ličnost koja je ostvarila značajan uspeh u muzičkoj industriji i glumi.
 • Kako je Goca započela svoju muzičku karijeru? Goca je započela svoju muzičku karijeru kao članica grupe Tap 011, a kasnije je uspešno nastavila kao solo izvođačica, objavljujući brojne albume i hitove.
 • Kako izgleda njen lični život? Goca je bila u braku sa Ivanom Marinkovićem, sa kojim ima ćerku Lenu. Nakon toga, udala se za Rašu Novakovića, bubnjara iz svog benda.
 • Koji su najpoznatiji hitovi Goce Tržan? Neki od najpoznatijih hitova Goce Tržan uključuju pesme poput “Haljina,” “Hormoni,” “Hotel,” i mnoge druge.
 • Da li se Goca bavi glumom? Goca Tržan je takođe imala uspešnu glumačku karijeru, igrajući u raznim filmovima i TV serijama, uključujući popularnu seriju “Selo gori, a baba se češlja.”

Za kraj

U zaključku, Goca Tržan predstavlja istaknutu ličnost u srpskoj zabavnoj industriji sa bogatom muzičkom i glumačkom karijerom. Njeni brojni hitovi, kao i uloge u filmovima i serijama, čine je prepoznatljivom i voljenom u Srbiji i širom regiona. Njen lični život takođe je bio predmet interesovanja javnosti, ali je Goca ostala posvećena svojoj porodici i umetnosti. Kroz promenljive uspone i padove, Goca Tržan je ostala istinska ikona zabavne scene, a njena muzika i talenat nastavljaju da inspirišu i zabavljaju generacije.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • “U niskom letu” 1999.
 • “Želim da se promenim” 2001.
 • “Peta strana sveta” 2002.
 • “Otrov u čaj” 2004.
 • “Plavi ram” 2008.
 • “Mastilo” EP 2010.

Singlovi

 • “Zagrli” (1999)
 • “Još jedan krug” (Duet sa Zlatkom Vujicom) (2000)
 • “1200 milja” (Duet sa Tošetom Proeskim) (2001)
 • “Piši propalo” (2010)
 • “Srećo nečija” (2011)
 • “Strašilo” (2012)
 • “U tebe me ne diraj” (Duet sa Stefanom Petrušićem) (2012)
 • “Volim do kraja” (Duet sa Di-džej Šonetom i slovenačkim reperom Čale Saletom) (2012)
 • “Reci mi u lice” (Duet sa Mega Bendom) (2012)
 • “Vadi se na moje ludilo” (2012)
 • “Voleo si skota” (2013)
 • “21 gram” (2013)
 • “Zarobljena” (2014)
 • “Gluve usne” (2014)
 • “Tajno moja” (2014)
 • “Pedeset” (Duet sa Igorom Vukojevićem) (2015)
 • “Pozovi ga ti” (Duet sa Sandrom Afrikom) (2015)
 • “Gradske kučke” (2015)
 • “Lažna krila” (2016)
 • “Žena za jednu noć” (2019)
 • “Mirno” (Duet sa Princom) (2023)

Spotovi

 • “Zagrli” (2000)
 • “Stoperka” (2000)
 • “Dostana” (2000)
 • “Čujem da za mene pitaš” (2000)
 • “Ne idi” (2000)
 • “Konobarica” (2001)
 • “1200 milja” (2001)
 • “Sve će na svoje doći” (2001)
 • “Korak do dna” (2002)
 • “Oglas” (2002)
 • “Peta strana sveta” (2002)
 • “Daleko” (2002)
 • “Iz početka iz inata” (2002)
 • “Bumerang” (2004)
 • “Haljina” (2004)
 • “Kad je bal nek je bal” (2008)
 • “Mastilo” (2010)
 • “Ljubav ti i ja” (2010)
 • “Idi i sve probaj” (2010)
 • “Strašilo” (2012)
 • “Volim do kraja” (2012)
 • “Reci mi u lice” (2012)
 • “Voleo si skota” (2013)
 • “Gluve usne” (2014)
 • “Zarobljena” (2014)
 • “Pedeset” (2015)
 • “Pozovi ga ti” (2015)
 • “Gradske kučke” (2015)
 • “Lažna krila” (2016)
 • “Ne daj mi ljubav” (2017)
 • “Bezimeni” (2017)
 • “Folija” (2018)
 • “Magnet za samoću” (2019)
 • “Ukus žene” (2019)
 • “Žena za jednu noć” (2019)
 • “Grešila” (2021)
 • “Boli vino” (2021)
 • “Fitilj” (2021)
 • “Mirno” (2023)

Filmografija

 • “Sve je za ljude” (2001)
 • “U ordinaciji” (2005)
 • “Balkanski sindrom” (2007)
 • “Selo gori… i tako” (2009)
 • “Selo gori, a baba se češlja” (2008—2010)
 • “Pevaj, brate!” (2011)
 • “Samo večeras” (2011)
 • “Složna braća: Nova generacija” (2022)

Sinhronizacije

 • “Tvrd orah” (2014.) – Uloga: Lana (Prizor)
 • “Alvin i veverice: Velika avantura” (2015.) – Uloga: Gđa. Prajs (Mobi)
 • “Koko” (2017.) – Uloga: Mama Imelda (Livada Beograd)
 • “Lola i Mila” (2018.) – Uloga: Mača Papučarica (Blu haus)
 • “Hotel Transilvanija 3: Odmor počinje” (2018.) – Uloga: Tri veštice (Mobi)