Aleksandra Radović muzika

Aleksandra Radović

Ko je Aleksandra Radović?

Aleksandra Radović, istaknuta figura srpske pop muzike, svoju karijeru započela je početkom 2000-ih. Poznata po svojim emotivnim vokalima i snažnim tekstovima, Radović je brzo stekla popularnost i priznanje u regionu. Njen muzički put obiluje brojnim hitovima, albumima koji su postigli veliki uspeh, kao i učešćem na prestižnim muzičkim festivalima. Osim toga, njena uloga u televizijskim muzičkim takmičenjima kao sudija dodatno je učvrstila njenu poziciju u srpskoj muzičkoj industriji. 

Aleksandra Radović

Aleksandra Radović je jedna od najistaknutijih pevačica srpske muzičke scene

Rani život i obrazovanje

Aleksandra Radović, rođena 10. septembra 1974. godine u Bogatiću, od malih nogu pokazivala je izuzetan talenat za muziku, što je bilo očigledno u njenom ranom detinjstvu. Njen porodični život bio je prožet muzikom, što je imalo značajan uticaj na njen razvoj kao umetnice. Roditelji su joj pružili podršku i ohrabrivali njenu ljubav prema muzici, što je bilo ključno u njenim formativnim godinama.

Nakon završene Muzičke srednje škole “Mihajlo Vukdragović” u Šapcu, Aleksandra je nastavila svoje obrazovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je stekla diplomu iz muzičke pedagogije. Tokom studija, aktivno je učestvovala u raznim muzičkim projektima, što je dodatno obogatilo njeno iskustvo i znanje. Njeni rani radovi uključivali su snimanje džinglova i pratećih vokala za poznate pevače poput Lepe Brene, Cece i Jelene Karleuše, što je bilo presudno u njenim počecima u muzičkoj industriji.

Ovaj period njenog života bio je temelj na kojem je izgradila svoju kasniju karijeru, kombinujući obrazovanje i praktično iskustvo, što je bilo ključno za njen uspeh kao pevačice i tekstopisca.

Početak karijere

Aleksandra Radović je svoju profesionalnu muzičku karijeru započela početkom 2000-ih godina, kada je počela da privlači pažnju svojim jedinstvenim vokalnim sposobnostima i autentičnim izvođenjem. Njeni prvi nastupi bili su obeleženi snažnim emocijama i izražajnošću, što je brzo privuklo pažnju publike i kritičara. Aleksandra je u tom periodu sarađivala sa brojnim poznatim umetnicima, što je dodatno doprinelo njenom profesionalnom razvoju i izgradnji muzičkog identiteta.

Jedan od ključnih trenutaka u njenom ranoj karijeri bio je učešće na prestižnim muzičkim festivalima. Njen nastup na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom 2003. godine, gde je izvela pesmu “Kao so u moru” i osvojila drugo mesto, bio je prekretnica koja je označila njen ulazak u sam vrh srpske muzičke scene. Nakon toga, usledilo je učešće na festivalu u Budvi sa pesmom “Karte za jug”, gde je ponovo zauzela visoko drugo mesto, potvrđujući svoj talenat i umetničku vrednost.

Ovi rani uspesi na festivalima bili su odskočna daska za dalji razvoj njene karijere, postavljajući temelje za niz uspešnih albuma i singlova koji su usledili. Aleksandrin pristup muzici, koji kombinuje emocionalnu dubinu i profesionalnu izvedbu, brzo je stekao poštovanje i ljubav publike, čime je započela svoj put ka vrhu srpske pop muzike.

Uspeh u karijeri i diskografija

Aleksandra Radović je tokom svoje karijere izdala nekoliko albuma koji su imali značajan uticaj na muzičku scenu u Srbiji i regionu. Njeni albumi su se odlikovali emotivnim tekstovima, snažnim vokalima i modernim aranžmanima, što je doprinelo njenom statusu kao jedne od vodećih pop pevačica.

“Aleksandra Radović” (2003) – Njen debitantski album, koji nosi njeno ime, obeležio je snažan početak njene karijere. Album je sadržao hitove poput “Kao so u moru”, koji je postao instant uspeh. Kritičari su pohvalili njen glas i emotivni izraz, a album je postigao značajan komercijalni uspeh.

“Dommino” (2006) – Drugi album, “Dommino”, nastavio je tamo gde je prvi stao, donoseći još jedan niz hitova, uključujući pesme poput “Čuvam te” i “Zagrli me”. Album je bio hvaljen zbog svoje muzičke zrelosti i dubine, a Radović je pokazala svoju svestranost kao umetnica.

“Žar Ptica” (2009) – Ovaj album je predstavljao dalji razvoj njenog umetničkog izraza. Sa pesmama poput “Bivši dragi”, album je postao jedan od najprodavanijih u Srbiji te godine. Kritičari su istakli njenu sposobnost da se poveže sa publikom kroz snažne emotivne pesme.

“Carstvo” (2016) – Album “Carstvo” donosi novi talas popularnosti, sa singlovima poput “Moj bivši ima devojku” koji su dominirali top-listama. Album je bio hvaljen zbog modernog zvuka i Radovićeve sposobnosti da se prilagodi savremenim muzičkim trendovima.

“Predvorje života” (2020) – Njen najnoviji album, “Predvorje života”, predstavlja dalji razvoj njenog umetničkog izraza. Pesme poput “Ljubavi moja” pokazale su njenu konstantnu evoluciju kao pevačice i tekstopisca.

Svaki od ovih albuma je doprineo njenom kontinuiranom uspehu i popularnosti. Aleksandra Radović je kroz svoju diskografiju pokazala izuzetnu sposobnost da se razvija i prilagođava, dok istovremeno ostaje verna svom jedinstvenom umetničkom izrazu. Njeni albumi nisu samo komercijalno uspešni, već su i kritički priznati, što potvrđuje njen status kao jedne od najznačajnijih figura na muzičkoj sceni regiona.

Aleksandra Radović

Aleksandra Radović je bila član žirija popularnog muzičkog takmičenja “Pinkove zvezde”

Televizijska karijera

Pored uspešne muzičke karijere, Aleksandra Radović je ostvarila zapažen uticaj i u svetu televizije, posebno kao sudija u muzičkim takmičenjima. Njeno učešće u ovim programima nije samo doprinelo njenom javnom imidžu, već je imalo i značajan uticaj na razvoj mladih talenata u Srbiji i regionu.

Jedan od najistaknutijih angažmana bila je njena uloga u popularnom takmičenju “Prvi glas Srbije” 2012. godine. Kao sudija i mentor, Aleksandra je pokazala izuzetnu sposobnost da prepozna i razvije talente, pružajući kandidatima ne samo tehničke savete već i emotivnu podršku. Njen pristup mentorstvu bio je hvaljen zbog iskrenosti i stručnosti, a mnogi od njenih mentora postigli su značajan uspeh u muzičkoj industriji.

Takođe, 2016. godine, Aleksandra se pridružila žiriju emisije “Pinkove Zvezde”, gde je nastavila da deli svoje bogato iskustvo sa mladim pevačima. Njen doprinos ovom takmičenju bio je ključan u otkrivanju i promovisanju novih muzičkih talenata. Njen uticaj kao sudije i mentora bio je vidljiv kroz uspeh i popularnost mnogih učesnika ovih takmičenja.

Nagrade i priznanja

Aleksandrin uspeh nije ostao neprimećen u muzičkoj industriji, što je rezultiralo brojnim nagradama i priznanjima. Jedan od značajnih trenutaka u njenoj karijeri bio je osvajanje nagrade za “Ženski pop pevač godine” na godišnjoj dodeli Oskara popularnosti. Ova nagrada je bila priznanje njenog talenta i doprinosa muzičkoj sceni. Takođe, njen album “Žar Ptica” osvojio je nagradu “Index 2010” za najbolji regionalni album godine, što je potvrdilo njen status kao jedne od najuticajnijih umetnica u regionu.

Aleksandra Radović je svojim radom i posvećenošću uspela da izgradi snažan i prepoznatljiv umetnički identitet. Njena sposobnost da se izrazi kroz muziku i da stvori pesme koje odjekuju sa publikom učinila ju je jednom od najcenjenijih pevačica na Balkanu.

Lični život i humanitarni rad

Aleksandra Radović, poznata po svojoj muzičkoj karijeri, ističe se i u drugim aspektima svog života, uključujući porodični život, vanmuzičke aktivnosti i humanitarni rad. Njen doprinos društvu i posvećenost porodici čine je istaknutom ličnošću van muzičke scene.

Aleksandra je osnovala svoju školu pevanja 2006. godine u Beogradu, a kasnije i u Novom Sadu 2010. godine. Škola nudi četvoromesečne semestre, uključujući individualne časove pevanja i muzičke teorije. Pored toga, škola često ugosti priznate pevače koji drže predavanja, pružajući polaznicima jedinstvenu priliku da uče od najboljih.

U ličnom životu, Aleksandra je bila u dugogodišnjoj vezi sa Aleksandrom Zeremskim, poznatim biznismenom i bivšim direktorom televizije BK. Iako se par razdvojio u proleće 2011. godine, iz njihove vanbračne zajednice rođena je ćerka Nina 2010. Godine.

 Aleksandra je poznata po svom humanitarnom radu, učestvujući u mnogim akcijama. Jedna od značajnih akcija bila je saradnja sa Ninom Badrić, Karolinom Gočevom i Majom Sar, gde su snimile pesmu “Moj je život moja pesma” u okviru kampanje borbe protiv raka grlića materice.

Posebno se ističe njen humanitarni koncert održan 23. marta 2013. godine u Sava centru za devojčicu Tijanu Ognjanović kojoj je bila potrebna hitna transplantacija srca. Koncert, na kojem je gostovao i Vlado Georgiev, prikupio je 2.411.053 dinara, pokazujući Aleksandrinu posvećenost humanitarnom radu i njenu sposobnost da svoj talenat koristi u plemenite svrhe.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Aleksandra Radović započela svoju muzičku karijeru? Aleksandra Radović je svoju muzičku karijeru započela početkom 2000-ih, sa izdavanjem svog prvog albuma 2003. godine.
 • Koje su najpoznatije pesme Aleksandre Radović? Nekoliko njenih najpoznatijih pesama uključuje “Kao so u moru”, “Čuvam te”, “Bivši dragi”, i “Moj bivši ima devojku”.
 • Da li je Aleksandra Radović učestvovala u televizijskim takmičenjima? Da, bila je sudija i mentor u popularnim takmičenjima kao što su “Prvi glas Srbije” i “Pinkove Zvezde”.
 • Da li Aleksandra Radović ima decu? Da, Aleksandra ima ćerku Ninu, rođenu 2010. godine.
 • Da li Aleksandra Radović ima svoju muzičku školu? Da, osnovala je svoju školu pevanja, koja nudi obuku u vokalnim tehnikama i muzičkoj teoriji.

Za kraj

Aleksandra Radović je, bez sumnje, jedna od najistaknutijih figura na srpskoj muzičkoj sceni. Sa bogatom karijerom koja obuhvata impresivnu diskografiju, značajne televizijske uloge i kontinuirani humanitarni rad, ona predstavlja pravu umetnicu i inspiraciju. Njena sposobnost da se prilagodi promenama u muzičkoj industriji, dok istovremeno ostaje verna svom jedinstvenom stilu i emotivnom izrazu, čini je trajno cenjenom i poštovanom. Aleksandra Radović nastavlja da inspiriše nove generacije svojim talentom, posvećenošću i humanitarnim delovanjem, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu muzike.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • 2003: Aleksandra Radović
 • 2006: Dommino
 • 2009: Žar ptica
 • 2016: Carstvo
 • 2020: Predvorje života

Kompilacije

 • 2010: Platinum Collection

Singlovi

 • 2003: Kao so u moru, Još danas
 • 2004: Ako nikada, Nema te žene, Laž
 • 2005: Karta za jug
 • 2006: Nisi moj, Čuvam te, Zagrlj me
 • 2007: Sviraj
 • 2009: Nemoj
 • 2010: Bivši dragi
 • 2010: Moj je život moja pesma
 • 2011: U inat prošlosti
 • 2011: Životni krug
 • 2012: Čuvaj moje srce, Ako pogažiš laž
 • 2014: Sa mnom, Mali peh
 • 2015: S tobom zauvek
 • 2016: Moskva, Beskrajno
 • 2017: Ljubavi moja
 • 2019: Ne volim te, Gde ćeš ovu noć
 • 2023: Neodoljivo
 • 2023: Ne zaklinjem se na ljubav

Spotovi

ChatGPT
ChatGPT
 • Kao so u moru – 2003 – Semio
 • Nema te žene – 2004 – Semio
 • Zagrlj me – 2006
 • Nisi moj – 2006
 • Nemoj – 2009
 • U inat prošlosti – 2010
 • Čuvaj moje srce – 2012 – Vedad Jašarević
 • Sa mnom – 2014 – Andreja Damjanović
 • Vlak – 2015 – LCF Media
 • Pamti me – 2016 – Andreja Damjanović
 • Dok dišem – 2016 – Nemanja Novaković
 • Kocka leda – 2016 – Andreja Damjanović
 • Carstvo tuge – 2016 – Andreja Damjanović
 • Beskrajno – 2016 – Nemanja Novaković
 • Živeo kraj – 2016 – Nemanja Novaković
 • Samotnjak – 2016 – Nemanja Novaković
 • Neka me osude svi – 2016 – Andreja Damjanović
 • Moskva – 2016 – LCF Media
 • Ljubavi moja – 2017 – Sergej Radović
 • Ne volim te – 2019
 • Gde ćeš ovu noć – 2019 – Nemanja Novaković
 • Anuliran – 2020 – Nemanja Novaković
 • Ne, hvala – 2020 – Nemanja Novaković
 • Pazl – 2020 – Nemanja Novaković
 • Predvorje života – 2020 – Nemanja Novaković
 • Poljubi me – 2020 – Nemanja Novaković
 • Živim bol – 2020 – Nemanja Novaković
 • Prošlo me je – 2022 – Nemanja Novaković
 • Neodoljivo – 2023 – Vedad Jašarević
 • Ne zaklinjem se na ljubav – 2023 – Vedad Jašarević

Festivali

 • Sunčane skale, Herceg Novi – Bori se (Veče mladih nada) (2001)
 • Sunčane skale, Herceg Novi – Kao so u moru, drugo mesto (2003)
 • Pjesma Mediterana, Budva – Karta za jug, drugo mesto (2005)
 • CMC festival, Vodice – Ne hvala (2020)

Sinhronizacije

 • 2011: Alvin i veverice 3: Urnebesni brodolom – Stjuardesa – Mirius
 • 2012: Kralj lavova – “Životni krug” solistkinja, Sarafina – Mobi
 • 2013: Čuvari tajnog kraljevstva – Kraljica Tara