Lepa Brena

Od | 16 Decembra, 2023
Lepa Brena

Ko je Lepa Brena?

Lepa Brena, rođena kao Fahreta Jahić, simbol je jugoslovenske muzičke scene i jedna od najpoznatijih figura u istoriji balkanske muzike. Rođena 20. oktobra 1960. godine u Tuzli, Brena je svoju karijeru započela osamdesetih godina kao članica benda “Slatki Greh”. Njena jedinstvena mešavina pop i folk zvuka, kasnije poznata kao turbo-folk, donela joj je ogromnu popularnost i status ikone. Sa preko 25 miliona prodatih albuma, Lepa Brena nije samo muzička zvezda, već i važan kulturni simbol, čija je karijera oblikovala muzički pejzaž bivše Jugoslavije.

Rani život i porodično poreklo

Fahreta Jahić, svetu poznatija kao Lepa Brena, rođena je 20. oktobra 1960. godine u Tuzli, u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Odrasla je u skromnoj porodici u Brčkom, Bosna i Hercegovina, kao najmlađe dete Abida Jahića i Ifete Smajlović. Njena porodica je imala muslimanske korene, a roditelji su poreklom iz okoline Srebrenika. Brena je odrasla sa sestrom Faketom i bratom Farukom, u atmosferi koja je negovala ljubav prema muzici i tradiciji.

Od malih nogu, Fahreta je pokazivala interesovanje za muziku. Njen prvi javni nastup bio je u petom razredu osnovne škole, na lokalnom festivalu, gde je izvela pesmu Kemala Montena “Sviraj mi o njoj”. Ovaj događaj je bio presudan u njenom odlučivanju da se posveti muzičkoj karijeri. Tokom srednjoškolskih dana, redovno je nastupala na plesnim zabavama u Brčkom, gde je sticala prva iskustva na sceni.

Njena mladost bila je ispunjena muzikom i snovima o velikoj karijeri, a podrška porodice igrala je ključnu ulogu u njenom rastu kao umetnice. Ovi rani dani u Brčkom postavili su temelje za ono što će kasnije postati izuzetna karijera jedne od najvećih zvezda na Balkanu.

Lepa Brena

Lepa Brena i “Slatki greh”

Počeci muzičke karijere

Muzička karijera Lepe Brene započela je u ranoj mladosti, kada je njena strast prema muzici počela da se kristališe u prve ozbiljne korake ka sceni. Njen talenat nije ostao neprimećen, a prvi značajniji nastupi dogodili su se tokom srednjoškolskih dana u Brčkom, gde je redovno učestvovala na lokalnim plesnim zabavama. Ovi nastupi su bili presudni u oblikovanju njenog scenskog identiteta i samopouzdanja kao izvođača.

Veliki preokret u njenoj karijeri dogodio se 1980. godine, kada je, sa 19 godina, Fahreta postala članica benda “Lira Show”. Ovaj bend je bio poznat u lokalnim krugovima, ali je tek dolaskom Fahrete počeo da dobija na većoj popularnosti. Uskoro nakon toga, bend je promenio ime u “Slatki Greh”, pod kojim će postati prepoznatljiv širom Jugoslavije.

Sa “Slatkim Grehom”, Lepa Brena je brzo stekla popularnost, zahvaljujući energičnim nastupima i jedinstvenom glasu. Njihov prvi album “Čačak, Čačak”, objavljen 1982. godine, bio je pravi hit, postavljajući Brenu na muzičku mapu Jugoslavije. Ovaj album je bio samo početak uspešne saradnje sa bendom, koja će je učiniti jednom od najvećih zvezda jugoslovenske muzičke scene. Njeni rani dani u “Slatkom Grehu” bili su ključni u oblikovanju njenog muzičkog stila i imidža koji će je pratiti kroz celu karijeru.

Uspon na vrh jugoslovenske muzičke scene

Lepa Brena, zajedno sa svojim bendom “Slatki Greh”, započela je svoj uspon na vrh jugoslovenske muzičke scene početkom 1980-ih godina. Njihov prvi album “Čačak, Čačak”, objavljen 1982. godine, bio je prvi korak ka nacionalnoj slavi. Album je sadržao pesme koje su brzo postale hitovi, a Brenin jedinstveni glas i energični nastupi privukli su pažnju širom zemlje. Njihov drugi album “Mile voli disko”, objavljen iste godine, dodatno je učvrstio njen status zvezde, sa hitovima koji su postali neizostavni deo jugoslovenske muzičke scene.

Brenina sposobnost da kombinuje tradicionalne folk elemente sa modernim pop zvukom dovela je do stvaranja novog muzičkog žanra poznatog kao turbo-folk. Ovaj žanr je bio revolucionaran za jugoslovensku muziku, kombinujući tradicionalne melodije sa modernim ritmovima i aranžmanima, čime je privukao široku publiku. Turbo-folk je postao sinonim za novu, urbanu kulturu koja je prevazilazila tradicionalne muzičke granice.

Tokom 1980-ih, Brena i “Slatki Greh” nastavili su sa izdavanjem uspešnih albuma, uključujući “Bato, Bato” (1984) i “Hajde da se volimo” (1987), koji su sadržali brojne hitove. Njihova popularnost se proširila izvan granica Jugoslavije, a koncerti su privlačili hiljade fanova. Brena je postala ne samo muzička zvezda, već i kulturni fenomen, čija je popularnost premašivala granice muzičke industrije.

Njen uticaj na jugoslovensku muziku bio je ogroman. Brena je postavila nove standarde u produkciji, marketingu i vizuelnom predstavljanju muzičkih izdanja. Njeni muzički spotovi, kostimi i scenski nastupi postali su referentna tačka za mnoge buduće izvođače. Lepa Brena nije samo dominirala muzičkim listama, već je i aktivno učestvovala u oblikovanju muzičkog ukusa generacija.

Kroz kombinaciju talenta, inovativnosti i sposobnosti da se poveže sa publikom različitih generacija i ukusa, Lepa Brena je postala ne samo jedna od najvećih zvezda jugoslovenske muzičke scene, već i ključna figura u stvaranju i popularizaciji turbo-folk žanra, koji i danas ima veliki uticaj na muziku u regionu.

Filmovi

Pored muzičke karijere, Lepa Brena je ostvarila značajan uspeh i u filmskoj industriji, posebno kroz serijal filmova “Hajde da se volimo”. Ovi filmovi, koji su kombinovali muziku, humor i romantičnu priču, postali su kultni u bivšoj Jugoslaviji i dodatno proširili Breninu popularnost.

Prvi film iz serijala, “Hajde da se volimo”, premijerno je prikazan 1987. godine. Brena je u filmu igrala samu sebe, što je bio inovativan pristup u to vreme. Film je bio pun muzičkih numera koje su postale hitovi, a njegova priča je bila laka i zabavna, što je privuklo široku publiku. Usledila su još dva nastavka, “Hajde da se volimo 2” (1989) i “Hajde da se volimo 3” (1990), koji su takođe bili veoma popularni.

Ovi filmovi su bili više od običnih muzičkih komedija; oni su odražavali duh vremena i kulture bivše Jugoslavije. Brena je kroz ove filmove pokazala svoj talenat ne samo kao pevačica, već i kao glumica, doprinoseći svojom harizmom i energijom. Njeni filmovi su postali neizostavni deo jugoslovenske kinematografije i doprineli su širenju njene slave izvan granica muzičke industrije.

Filmovi “Hajde da se volimo” su takođe doprineli popularizaciji turbo-folk žanra, jer su kroz zabavne priče i muzičke numere približili ovaj stil široj publici. Lepa Brena je kroz svoje filmske uloge uspela da se poveže sa publikom na jedinstven način, čime je dodatno učvrstila svoj status ikone jugoslovenske pop kulture.

1990 – e

Period od 1993. do 1999. godine bio je značajan u karijeri Lepe Brene, obilježen izdavanjem njenog prvog solo albuma “Ja nemam drugi dom” i osnivanjem Grand Produkcije. Nakon dvogodišnje pauze, Brena se vratila na scenu decembra 1993. godine sa ovim albumom, a zatim je 13. juna 1994. godine održala legendarni “koncert na kiši” u beogradskom SRC Tašmajdan, koji je privukao preko 35.000 ljudi. Ovaj događaj je potvrdio njen neosporni status zvezde i duboku povezanost sa publikom.

Nastavila je sa snimanjem solo albuma, izdajući “Kazna božija” 1994. i “Luda za tobom” 1996. godine. Ovi albumi su sadržali brojne hitove poput “Kazna božija”, “Luda za tobom”, “Sve mi dobro ide osim ljubavi”, “Izdajice”, “Moj se dragi Englez pravi”, “I da odem iza leđa bogu”, “Ja nemam drugi dom”, “Dva dana” i “Ti si moj greh”. Posebno se ističe muzički spot za pesmu “Ti si moj greh”, koji je imao impresivnu staroegipatsku tematiku, gde je Brena nastupila u ulozi faraona.

Krajem devedesetih, tačnije u decembru 1998. godine, Lepa Brena, zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem Sašom Popovićem i suprugom Slobodanom Živojinovićem, osnovala je Grand Produkciju. Ova diskografska kuća brzo je postala vodeća na Balkanu, ne samo promovišući nove talente, već i postavljajući nove standarde u muzičkoj industriji regiona. Grand Produkcija je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju muzičke scene Balkana, a Lepa Brena je kroz ovu platformu nastavila da utiče na muzičku kulturu, i kao umetnica i kao poslovna žena.

Lepa Brena

Lepa Brena i Boba Živojinović

Privatni život i brak sa Slobodanom Živojinovićem

Privatni život Lepe Brene, posebno njen brak sa Slobodanom Živojinovićem, poznatim srpskim teniserom, bio je predmet velikog interesovanja javnosti. Njihovo venčanje, održano 7. decembra 1991. godine, bilo je pravo medijsko događanje u Jugoslaviji, okarakterisano kao “svadba decenije”. Ovaj događaj je privukao pažnju ne samo zbog Brenine popularnosti, već i zbog statusa Živojinovića kao sportske zvezde.

Brena i Slobodan su se upoznali tokom snimanja filma “Hajde da se volimo”, a njihova ljubavna priča brzo je prerasla u brak. Njihov zajednički život obeležen je ljubavlju i međusobnim poštovanjem, a par je zajedno dočekao dvoje dece – sina Stefana, rođenog 1992. godine u Njujorku, i sina Viktora, rođenog 1998. godine.

Jedan od najtežih perioda u životu Lepe Brene bio je 23. novembar 2000. godine, kada je njen stariji sin Stefan bio kidnapovan od strane članova Zemunskog klana. Ovaj događaj je duboko potresao Brenu i njenu porodicu. Nakon pet dana neizvesnosti i straha, Stefan je oslobođen nakon što je porodica platila otkupninu od 2.500.000 nemačkih maraka. Ovaj incident je ostavio trajne posledice na Brenu, koja je u intervjuima izjavljivala da se još uvek oporavlja od teške traume koju je doživela.

Posle ovog događaja, Brena se povukla iz javnog života i otišla na pauzu koja je trajala osam godina. Tokom tog perioda, živela je između Beograda i Majamija, fokusirajući se na porodični život i oporavak od traumatičnih iskustava. Ova pauza u karijeri bila je vreme kada se Brena posvetila sebi i svojoj porodici, tražeći mir i stabilnost nakon turbulentnih događaja.

Kontroverze i izazovi

Karijera Lepe Brene, iako izuzetno uspešna, nije bila bez kontroverzi i izazova, posebno u odnosu sa medijima i javnošću. Kao jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije, Brena je često bila na meti tabloida i javnih spekulacija, što je ponekad dovodilo do kontroverznih situacija.

Jedan od izazova sa kojima se suočavala bila je percepcija njenog identiteta u kontekstu složenih etničkih i nacionalnih pitanja u Jugoslaviji. Kao Bosanka muslimanskog porekla koja je pevala na ekavici i bila udata za Srbina, neki su je kritikovali za navodno napuštanje svojih korena, dok su drugi slavili njenu multikulturalnost kao simbol jugoslovenskog bratstva i jedinstva.

Takođe, njena popularnost i vidljivost u medijima često su je činili metom neosnovanih glasina i skandala. Na primer, bilo je spekulacija o promeni vere i nacionalnosti, koje je Brena uvek energično demantovala, ističući svoj identitet i ponos na svoje poreklo.

Lepa Brena

Lepa Brena svojim legendarnim nastupima oduševljava publiku

Povratak na scenu i najnovija dela

Nakon osmogodišnje pauze, koja je bila posledica ličnih izazova i potrebe za odmorom od javnog života, Lepa Brena se vratila na muzičku scenu sa novom energijom i svežim materijalom. Njen povratak označen je albumom “Pomračenje sunca”, objavljenim 2000. godine, koji je simbolizovao novi početak u njenoj karijeri.

Nastavak Brenine muzičke karijere usledio je albumima “Uđi slobodno…” iz 2008. i “Začarani krug” iz 2011. godine. Ovi albumi su pokazali da Brena i dalje poseduje istu strast i energiju za muziku, a istovremeno su doneli i neke nove muzičke elemente, prilagođavajući se savremenim trendovima. Pesme sa ovih albuma brzo su postale hitovi, potvrđujući njenu nepromenjenu popularnost.

Novi album

U decembru 2017. godine, Lepa Brena je najavila svoj osamnaesti studijski album objavljivanjem dva singla: “Zar je važno da l’ se peva ili pjeva” i “Boliš i ne prolaziš”. Ovaj album, koji nosi isti naziv kao i prvi singl, zvanično je objavljen 1. marta 2018. godine. Ovim izdanjem, Brena je još jednom potvrdila svoj status ikone na muzičkoj sceni, donoseći sveže zvuke koji su odmah pronašli put do srca publike.

Iste godine, Brena je započela svetsku turneju kako bi proslavila 35 godina svoje profesionalne karijere. Ova turneja je bila prilika da se podseti na sve ono što je postigla tokom bogate karijere, ali i da se poveže sa novim generacijama fanova. U decembru 2019. godine, održala je veliki koncert u Zagrebu, koji je bio još jedan dokaz njenog trajnog uticaja i popularnosti.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Odakle je Lepa Brena? Lepa Brena je rođena u Tuzli, Bosna i Hercegovina, a odrasla u Brčkom.
 • Kada je počela Brenina karijera? Njena karijera je počela početkom 1980-ih, sa bendom “Slatki Greh”.
 • Koji je Brenin najpoznatiji hit? Jedan od njenih najpoznatijih hitova je “Jugoslovenka”.
 • Koliko albuma je Lepa Brena objavila? Do 2023. godine, Brena je objavila 18 studijskih albuma.
 • Kako se zove Brenin suprug? Njen suprug je Slobodan Živojinović, poznati srpski teniser.

Za kraj

Lepa Brena, ikona jugoslovenske i balkanske muzičke scene, ostavila je neizbrisiv trag u srcima mnogih. Od skromnih početaka u Brčkom do vrhunca slave, njen put je bio ispunjen uspesima, izazovima i nezaboravnim trenucima. Kroz svoje pesme, filmove i javni život, Brena je postala simbol jedne ere, premošćujući kulturne i muzičke razlike. Njena sposobnost da se prilagodi promenama, očuva autentičnost i ostane relevantna kroz decenije, čini je pravom legendom. Lepa Brena nije samo pevačica; ona je fenomen koji će ostati zauvek upamćen u istoriji muzike i kulture Balkana.

Spoljne reference:

Diskografija

Studijski albumi

 • Čačak, Čačak (1982)
 • Mile voli disko (1982)
 • Bato, bato (1984)
 • Pile moje (1984)
 • Voli me, voli (1986)
 • Uske pantalone (1986)
 • Hajde da se volimo (1987)
 • Četiri godine (1989)
 • Boli me uvo za sve (1990)
 • Zaljubiška (1991)
 • Ja nemam drugi dom (1993)
 • Kazna božija (1994)
 • Luda za tobom (1996)
 • Pomračenje sunca (2000)
 • Uđi slobodno (2008)
 • Začarani krug (2011)
 • Izvorne i novokomponovane narodne pesme (2013)
 • Zar je važno da l’ se peva ili pjeva (2018)

Kompilacije

 • Lepa Brena i Slatki greh (1990)
 • The Best Of Lepa Brena (2003)
 • Lepa Brena: Hitovi — 6 CD-a (2016)

Filmografija

 • Tesna koža (1982)
 • Nema problema (1984)
 • Kamiondžije ponovo voze (1984)
 • Hajde da se volimo (1987)
 • Hajde da se volimo 2 (1989)
 • Hajde da se volimo 3 (1990)
 • Lepa Brena: Godine Slatkog greha (2017)
 • Taksi bluz (2019)