Svetlana Ražnatović Ceca muzika

Svetlana Ražnatović Ceca

Ko je Svetlana Ražnatović Ceca?

Svetlana Ražnatović, rođena Veličković, poznatija kao Ceca je jedna od najpoznatijih turbo-folk pevačica u Srbiji, često opisivana kao “srpska majka”. Ceca je tokom svoje karijere objavila šesnaest studijskih albuma, prodavši oko sedam miliona primeraka, što je čini jednom od najprodavanijih srpskih izvođača svih vremena. Pored muzičke karijere, Ceca je poznata i kao glumica i preduzetnica. Njen uticaj na srpsku muzičku scenu i kulturu je nemerljiv, a njeni albumi i pesme su postali deo kulturnog identiteta Srbije.

Rani život i detinjstvo

Svetlana Ražnatović, rođena Veličković, poznatija kao Ceca, rođena je 14. juna 1973. godine u Žitorađi, u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Srbiji. Kao ćerka učiteljice Mire i mašinbravara Slobodana Veličkovića, odrasla je u skromnoj porodici sa sestrom Lidijom, koja je od nje mlađa 11 meseci. Njeno detinjstvo obilježeno je vremenom provedenim sa dedom i babom, koji su imali značajan uticaj na njen rani razvoj i odgoj.

Od malih nogu, Ceca je pokazivala interesovanje za muziku, a njen talenat je brzo došao do izražaja. Nakon završetka osnovne škole, odlučila je da se posveti muzičkoj karijeri, što je bio ključan trenutak u njenom životu. Uprkos tome što je bila fokusirana na muziku, Ceca nije zanemarila obrazovanje. Ona je vanredno završila Srednju veterinarsku školu, pokazujući svoju posvećenost i sposobnost da uskladi svoje obrazovne i profesionalne ambicije. Ovaj period njenog života postavio je temelje za njenu kasniju karijeru i uspeh koji će uslediti.

Početak karijere

Svetlana Ražnatović, široj javnosti poznata kao Ceca, započela je svoj muzički put već u detinjstvu. Sa devet godina prvi put se našla na sceni, a sa trinaest godina, dok je bila na odmoru sa porodicom na crnogorskoj obali, njen talenat je uočio poznati harmonikaš Mirko Kodić. On joj je bio ključna podrška u snimanju prve ploče.

Njen debi album “Cvetak zanovetak”, objavljen 1988. godine, odmah je postigao veliki uspeh. Titula pesme sa albuma donela joj je priznanje i na Festivalu narodne muzike Ilidža, gde je osvojila nagrade publike i žirija. Ovaj album, izdat pod etiketom PGP RTB, bio je važan korak u njenoj karijeri.

Usledio je album “Ludo srce” 1989. godine, koji je takođe bio veoma uspešan. Hitovi poput “Budi dečko moj”, “Lepotan” i “Zabraniću srcu da te voli” brzo su osvojili srca publike. Njen treći album iz 1990. godine, “Pustite me da ga vidim”, nastavio je niz uspeha sa pesmama poput “Cipelice”, “Drugarice, prokletnice” i naslovnom pesmom. Ovi rani uspesi postavili su Cecu kao jednu od vodećih figura u svetu turbo-folka.

Svetlana Ražnatović Ceca

Svetlana Ražnatović Ceca je jedna od najpoznatijih turbo-folk pevačica u Srbiji

Muzička karijera

Svetlana Ražnatović, poznatija kao Ceca, ostavila je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, posebno u periodu od 1990. do 2016. godine. Njena karijera, ispunjena brojnim uspesima i izazovima, predstavlja jedinstvenu priču o talentu, popularnosti i preživljavanju u turbulentnim vremenima.

1990—1992

Godine 1990. Ceca postaje najpopularnija folk pevačica u bivšoj Jugoslaviji, sa albumima čija prodaja dostiže 350.000 primeraka. Njen album “Babaroga”, objavljen 1991. godine, donosi hitove poput “Babaroga”, “Volim te”, “Bivši” i “Hej vršnjaci”. Iste godine snima i album “Šano, dušo”, koji nikada nije zvanično objavljen, ali su neke pesme poput “Moj Dragane” i “Dimitrijo, sine Mitre” kasnije procurele na internetu.

1993—1994

Saradnja sa Aleksandrom Radulovićem i Marinom Tucaković rezultira albumom “Šta je to u tvojim venama” i reizdanjem “Kukavica” 1993. godine. Pesma “Kukavica” postaje hit godine, a Ceca održava svoj prvi veliki koncert na stadionu Tašmajdan pred 12.000 ljudi. Njen šesti album, “Ja još spavam u tvojoj majici”, objavljen 1994. godine, donosi hitove poput naslovne pesme, “Voljela sam te”, “Vazduh koji dišem”, “Kuda idu ostavljene devojke” i “Devojko veštice”.

1995—1996

Sedmi studijski album “Fatalna ljubav”, objavljen 1995. godine, donosi pesme poput “Beograd”, “Idi dok si mlad” i naslovnu “Fatalna ljubav”. Godine 1996. objavljuje album “Emotivna luda”, sa hitovima “Kad bi bio ranjen”, “Rođen sa greškom”, “Mrtvo more”, “Doktor” i “Neodoljiv neumoljiv”.

1997—2000

Deveti album “Maskarada” objavljuje 1997. godine, a krajem 1999. izdaje album “Ceca 2000” sa hitovima “Votka sa utehom”, “Crveno”, “Dokaz” i “Oproštajna večera”. Nakon atentata na njenog supruga Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine,  Ceca se povlači iz javnosti.

2001—2005

Nakon medijske pauze, 2001. godine objavljuje album “Decenija”, koji sadrži popularnu pesmu “39,2” sa tehno elementima. Dana 15. juna 2002. godine održava koncert na Marakani pred 80.000 ljudi. Njen dvanaesti album “Gore od ljubavi” objavljuje 2004. godine, a već naredne godine izdaje svoj prvi remiks-album “London Mix”.

2006—2012

U maju 2006. godine pokreće promociju koncerta na Ušću, održanog 17. juna, kao i prodaju albuma “Idealno loša”. Tokom 2011. godine snima album “Ljubav živi”, koji je u prodaji od 17. juna te godine. Nakon izlaska iz kućnog pritvora 2012. godine, započinje turneju “Ljubav živi”.

2013—2015

Godine 2013. izdaje svoj petnaesti studijski album “Poziv”. Drugi koncert na Ušću u Beogradu održava 28. juna 2013. godine, privlačeći oko 150.000 gledalaca. Od 2014. do 2016. godine bila je članica žirija u pevačkom takmičenju “Pinkove zvezde”.

Ceca Ražnatović ostaje jedna od najuticajnijih figura na muzičkoj sceni, čija karijera i danas inspiriše mnoge.

Svetlana Ražnatović Ceca

Ceca sa sinom Veljkom i ćerkom Anastasijom na slici

Lični život i kontroverze

Svetlana Ražnatović, poznatija kao Ceca, nije samo poznata po svojoj muzičkoj karijeri, već i po svom buranom ličnom životu, koji je često bio u centru medijske pažnje. Njen lični život obiluje kontroverzama, posebno njen brak sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, kao i brojne pravne bitke koje su usledile.

Brak sa Željkom Ražnatovićem

Cecin brak sa Željkom Ražnatovićem, poznatijim kao Arkan, bio je jedan od najkontroverznijih aspekata njenog života. Arkan, vođa paravojne formacije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio je figura koja je izazivala mnogo kontroverzi. Njihov brak 1995. godine privukao je ogromnu pažnju javnosti, kako zbog Arkana kao kontroverzne ličnosti, tako i zbog Cecine popularnosti. Njihov brak trajao je do atentata na Arkana 2000. godine.

Ceca, i njen pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan, imaju dvoje dece, što dodaje još jedan sloj u njenu složenu ličnu priču. Njihov sin Veljko rođen je 1996. godine, dok je ćerka Anastasija došla na svet 1998. godine. Oboje dece su odrasla pod svetlima javnosti, delom zbog velike popularnosti njihove majke, ali i kontroverznog nasleđa njihovog oca.

Veljko i Anastasija su, uprkos izazovima koje nosi odrastanje u tako poznatoj porodici, izgradili svoje identitete i karijere. Veljko se često pojavljuje u medijima, a poznat je po svojoj sportskoj karijeri i učešću u javnom životu. Anastasija, s druge strane, sledi majčine korake u muzičkoj industriji, gradeći svoj put i stvarajući sopstveni umetnički identitet.

Pravne bitke i medijska pažnja

Cecin život nakon Arkanove smrti obilježile su brojne pravne bitke. Najznačajnija je bila njena umešanost u finansijske malverzacije vezane za fudbalski klub Obilić, koji je bio u vlasništvu njenog pokojnog supruga. Godine 2011. Ceca je priznala krivicu za proneveru i nezakonito posedovanje oružja, zbog čega je osuđena na uslovnu kaznu i kućni pritvor. Ovaj događaj je bio široko praćen u medijima, dodatno pojačavajući kontroverze koje su je pratile tokom karijere.

Pored pravnih problema, Ceca je često bila u centru medijske pažnje zbog svojih izjava, postupaka i učešća u različitim javnim događajima. Njena sposobnost da ostane u centru pažnje, uprkos brojnim izazovima, govori o njenoj snazi i uticaju kao javne ličnosti.

Cecin lični život i kontroverze koje ga prate, u kombinaciji sa njenom uspešnom muzičkom karijerom, čine je jednom od najzanimljivijih i najpraćenijih ličnosti na srpskoj javnoj sceni. Njena sposobnost da se nosi sa izazovima i da ostane relevantna u javnom životu, uprkos svim kontroverzama, čini je jedinstvenom figurom u savremenoj kulturi.

Nastavak karijere i sadašnji projekti

Od 2016. godine pa sve do danas, Svetlana Ražnatović Ceca nastavila je da gradi svoju impresivnu muzičku karijeru, istovremeno se uključujući u raznovrsne projekte koji su dodatno učvrstili njen status ikone na Balkanu.

Cecin šesnaesti album pod nazivom “Autogram” ugledao je svetlost dana 25. juna 2016. godine, nastavljajući niz njenih muzičkih uspeha. Ovaj album je još jednom potvrdio njen talenat i sposobnost da se prilagodi savremenim muzičkim trendovima. U decembru 2018. godine, Ceca je održala koncert u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio besplatan i predstavljao je gest podrške lokalnom stanovništvu u politički napetom periodu. Koncert je privukao oko 10.000 ljudi, a Ceca je izvela niz svojih hitova, kao i govor podrške.

U julu 2021. godine, emitovana je kontroverzna epizoda “Srpska majka” u okviru serijala “Junaci doba zlog”, koja je izazvala reakciju njenog advokata zbog negativnog prikaza Cecinog života. Epizoda je kasnije uklonjena zbog problema sa autorskim pravima.

Avgusta 2021. godine, Ceca je postala deo žirija popularnog muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, zamenivši Jelenu Karleušu. Ovaj angažman je još jednom potvrdio njen uticaj u muzičkoj industriji. Takođe, Ceca je dobila svoju rijaliti-emisiju na Blic TV, “Ceca-šou”, koja prati njene svakodnevne aktivnosti i karijeru.

Ceca i dalje ostaje jedna od najvažnijih figura na muzičkoj sceni Balkana, a njeni novi projekti i angažmani samo potvrđuju njenu neprolaznu popularnost i uticaj.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođena Svetlana Ražnatović Ceca? Ceca je rođena 14. juna 1973. godine u Žitorađi, Srbija.
 • Za koga je bila udata Ceca? Bila je udata za Željka Ražnatovića Arkana, sa kojim ima dvoje dece.
 • Koliko albuma je Ceca objavila? Do sada je objavila šesnaest studijskih albuma.
 • Da li Ceca ima decu? Da, ima sina Veljka i ćerku Anastasiju.
 • U kojim televizijskim projektima je Ceca učestvovala? Bila je članica žirija u muzičkom takmičenju “Zvezde Granda” i imala je svoju rijaliti-emisiju “Ceca-šou” na Blic TV.

Za kraj

Svetlana Ražnatović Ceca, kao jedna od najistaknutijih figura na muzičkoj sceni Balkana, ostavila je neizbrisiv trag u srcima svojih obožavalaca. Sa karijerom koja traje više od tri decenije, ona je uspela da se prilagodi promenama u muzičkoj industriji, dok je istovremeno zadržala svoj autentični stil. Njena sposobnost da prevaziđe lične izazove i kontroverze samo dodatno potvrđuje njenu snagu i posvećenost. Ceca nastavlja da inspiriše nove generacije svojim pesmama, koncertima i javnim angažmanom, dokazujući da je njena muzička i kulturna baština trajna i neprolazna.

Spoljne reference:

Diskografija

 • Cvetak zanovetak (1988)
 • Ludo srce (1989)
 • Pustite me da ga vidim (1990)
 • Babaroga (1991)
 • Šta je to u tvojim venama (1993)
 • Ja još spavam u tvojoj majici (1994)
 • Fatalna ljubav (1995)
 • Emotivna luda (1996)
 • Maskarada (1997)
 • Ceca 2000 (1999)
 • Decenija (2001)
 • Gore od ljubavi (2004)
 • Idealno loša (2006)
 • Ljubav živi (2011)
 • Poziv (2013)
 • Autogram (2016)

Turneje

 • Šta je to u tvojim venama Tour (1993)
 • Ceca Tour ‘94 (1994)
 • Fatalna ljubav Tour (1995)
 • Decenija Tour (2002)
 • Ceca Tour ‘05 (2005)
 • Grom Tour (2006—2010)
 • Ljubav živi World Tour (2012—2013)
 • Poziv Tour (2013—2016)
 • Autogram Tour (2016—2020)
 • The Best of Ceca Tour (2021)

Filmografija

 • “Ceca i Arkan” (1995) – sebe
 • “Sav taj folk” (2004)
 • “Tajna nečiste krvi” – Koštana, glavna uloga (2012)
 • “Pinkove zvezde” – sebe, članica žirija (2014—2016)
 • “Nikad nije kasno” – gostujuća članica žirija (2017)
 • “Lepa Brena: Godine Slatkog greha” (2018)
 • “Zvezde Granda” – članica žirija i mentorka (2021—danas)
 • “Ceca-šou” (2022—danas)