Dino Dvornik muzika

Dino Dvornik

Ko je bio Dino Dvornik?

Dino Dvornik, rođen 20. avgusta 1964. godine u Splitu, ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Sin poznatog glumca Borisa Dvornika, Dino je od malih nogu bio izložen umetnosti i zabavi. Njegova karijera počela je u ranoj mladosti, kada je zajedno sa bratom Deanom osnovao bend “Kineski zid”. Ali, prava slava došla je sa njegovom solo karijerom, gde je brzo stekao status “kralja funka”. Njegov jedinstveni stil i energične izvedbe osvojili su srca mnogih. Dino Dvornik nije bio samo muzičar; bio je simbol jedne ere, čiji je uticaj i danas prisutan u muzičkom svetu.

Rani život i početak karijere

Dino Dvornik, rođen u Splitu kao drugo dete poznatog glumca Borisa Dvornika i Diane Tomić, od malih nogu bio je okružen umetnošću i kreativnošću. Njegov stariji brat Dean i on rano su započeli svoje umetničke puteve, a njihovo prvo značajno učešće bilo je u kultnoj seriji Miljenka Smoje, “Naše malo misto”. Ovo iskustvo je bilo ključno u oblikovanju Dine kao umetnika.

Iako je pohađao muzičku školu, Dino nije bio zainteresovan za klasičnu muziku i ubrzo ju je napustio, usmeravajući svoju pažnju ka modernijim muzičkim žanrovima. Gluma ga nije posebno privlačila, pa se odlučio za muzičku karijeru. Godine 1981., sa 17 godina, zajedno sa bratom Deanom osnovao je funk sastav “Kineski zid”, nazvan po zgradi u kojoj su živeli. Ovaj bend je bio pionirski u promociji funk muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Godine 1983., snimili su istoimeni album za diskografsku kuću Suzy, na kojem je Dino skladao muziku, a Dean pisao tekstove. Iako album nije postigao veliki uspeh, ostao je zabeležen kao prvi snimljeni funky materijal na prostoru bivše Jugoslavije.

Razlike u mišljenju između Dina i Deana doveli su do njihovog razilaženja, nakon čega Dean odlazi u Ameriku, a Dino započinje svoju solo karijeru. U solo karijeri, Dino se istakao kao prava legenda hrvatske muzičke scene.

Dino Dvornik

Dino Dvornik je bio jedan od najistaknutijih pevača hrvatske muzičke scene

Solo karijera

Nakon razlaza sa bratom i bendom “Kineski zid”, Dino Dvornik je započeo svoju solo karijeru, koja će ga učiniti jednim od najznačajnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Njegov prvi solo album, jednostavno nazvan “Dino Dvornik”, objavljen je 1989. godine i odmah je postao hit. Album je sadržao pesme koje su brzo osvojile publiku, poput “Ja bih preživio” i “Tebi pripadam”, pokazujući Dini sposobnost da stvori zarazne melodije i tekstove koji odjekuju sa širokim auditorijumom.

Dinov muzički stil bio je jedinstvena mešavina funka, soula, electropopa i rocka, inspirisan svetskim muzičkim velikanima poput Jamesa Browna i Stevie Wondera. Njegova muzika je bila energična, ritmična i puna života, a njegovi nastupi su bili poznati po izuzetnoj energiji i karizmi. Dino je bio poznat po svojim promenljivim frizurama i ukusu za stilsku i trendi odeću, što je dodatno doprinosilo njegovom scenskom identitetu.

Uspon u karijeri i diskografija

Dino Dvornik, tokom svoje blistave karijere, stvorio je nekoliko pesama koje su postale pravi hitovi i koje su mu osigurale mesto u samom vrhu muzičke scene. Među njegovim najpoznatijim pesmama svakako se ističu “Afrika” i “Ništa kontra Splita”, koje su postale simboli njegove karijere.

Diskografija Dine Dvornika obuhvata niz albuma koji su imali značajan uticaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije. Njegov prvi solo album, “Dino Dvornik”, objavljen je 1989. godine i odmah je postao veliki hit. Usledio je “Kreativni nered” 1990. godine, koji je takođe bio veoma uspešan. 

“Priroda i društvo”, objavljen 1993. godine, nastavio je niz uspešnih izdanja. Album “Enfant Terrible” iz 1997. godine, sa hitom “Afrika”, smatra se jednim od njegovih najboljih radova. Dino je takođe izdao albume “Big Mamma” 1999. godine i “Pandorina kutija” 2008. godine. Ovaj album pokazao je njegovu sposobnost da se prilagodi i inovira, čak i nakon decenija uspešne karijere. Album je sadržao singl “Hipnotiziran”, koji je brzo postao popularan. Dino je u to vreme radio na novim projektima, uključujući i pripremu za izdavanje novog albuma, koji je trebao da bude objavljen u oktobru iste godine.

Dino Dvornik

Dino Dvornik sa suprugom Danijelom i ćerkom Elom na slici

Lični život

Dino Dvornik, iako javna figura poznata po svom energičnom nastupu i karizmi, imao je i svoju privatnu stranu koja je bila ispunjena i izazovima. Njegov privatni život bio je obogaćen brakom sa Danijelom Kuljiš, s kojom je imao ćerku Ellu. Porodični život mu je pružao podršku i stabilnost, a njegova ljubav prema porodici bila je duboka i iskrena. Ella, njegova ćerka, kasnije je postala poznata kao influenserka, nastavljajući na svoj način da nosi nasleđe svog oca.

Međutim, Dino je tokom života vodio i tešku borbu sa zavisnošću. Njegova borba sa zavisnošću bila je dugotrajna i teška, a često je bila i u fokusu javnosti. Unatoč višestrukim pokušajima da se izbori sa ovim problemom, zavisnost je ostavila značajan trag na njegovom zdravlju i karijeri. Ova borba je bila jedan od najvećih izazova u njegovom životu, a Dino je bio otvoren u deljenju svojih iskustava sa javnošću, što je doprinelo podizanju svesti o problemima zavisnosti.

Dino Dvornik je bio kompleksna ličnost, čiji je život bio ispunjen uspesima, ali i izazovima. Njegova borba sa zavisnošću i posvećenost porodici bili su ključni aspekti njegovog privatnog života, koji su ga činili ne samo velikim umetnikom, već i čovekom sa kojim su se mnogi mogli poistovetiti.

Rijaliti

Godine 2006., Dino Dvornik i njegova porodica odlučili su da urone u svet reality televizije, kreirajući show “Dvornikovi”, inspirisan popularnim britanskim reality showom “The Osbournes”. Emitovan na RTL-u, ovaj show pružao je uvid u svakodnevni život jedne od najpoznatijih muzičkih porodica u Hrvatskoj. “Dvornikovi” su se brzo istakli svojim autentičnim i nekonvencionalnim prikazom života poznate porodice, privlačeći veliku pažnju i postižući značajan uspeh. Serija je emitovana kroz dve sezone, tokom kojih su gledaoci imali priliku da se povežu sa porodicom Dvornik i zavire u njihov privatni život.

Kraj života i sećanje

Dino Dvornik je preminuo 7. septembra 2008. godine, samo nekoliko nedelja nakon proslave svog 44. rođendana. Smrt je nastupila usled predoziranja, što je bio tragičan kraj za ovog izuzetnog umetnika. Njegova smrt je ostavila dubok trag na muzičkoj sceni i kod njegovih brojnih obožavalaca. Dino je sahranjen na groblju Mirogoj u Zagrebu, gde je odato počast njegovom životu i delu.

Dinovo nasleđe u muzici i kulturi je nemerljivo. On je bio pionir u mnogim aspektima, od uvođenja funka na prostor bivše Jugoslavije do stvaranja pesama koje su postale deo kolektivne svesti. Njegov uticaj se proteže daleko izvan granica njegovih albuma i pesama. Bio je inspiracija mnogim muzičarima i umetnicima, a njegova muzika i danas odzvanja snažno među novim generacijama.

Dino Dvornik će zauvek ostati upamćen kao ikona, umetnik koji je svojim radom, stilom i ličnošću ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni. Njegova smrt je bila veliki gubitak, ali njegova muzika i dalje živi, podsećajući nas na jedinstveni talenat koji je imao. Njegovo nasleđe nastavlja da inspiriše i oduševljava, čineći ga večnim delom muzičke istorije.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Dino Dvornik? Dino Dvornik bio je poznati hrvatski muzičar, često nazivan
  “kraljem funka” u regiji bivše Jugoslavije. Bio je poznat po svom jedinstvenom
  muzičkom stilu koji je kombinovao funk, soul, electropop i rock.
 • Kada i gde je rođen Dino Dvornik? Rođen je 20. avgusta 1964. godine u Splitu, Hrvatska.
 • Koje su bile najpopularnije pesme Dine Dvornika? Njegove najpoznatije pesme uključuju
  “Afrika”, “Ništa kontra Splita”, i “Ja bih preživio”.
 • Kako je Dino Dvornik započeo svoju muzičku karijeru? Njegova muzička karijera počela
  je osnivanjem benda “Kineski zid” sa bratom Deanom, a kasnije je započeo solo karijeru.
 • Kada i kako je preminuo Dino Dvornik? Dino Dvornik preminuo je 7. septembra 2008. godine.

Za kraj

Dino Dvornik, ikona hrvatske muzičke scene, ostavio je neizbrisiv trag u srcima mnogih. Njegov jedinstveni stil, koji je kombinovao funk, soul i electropop, revolucionarizovao je muzički izraz na prostoru bivše Jugoslavije. Kroz svoje pesme, poput “Afrika” i “Ništa kontra Splita”, Dino je postao simbol jedne generacije, ostavljajući nasleđe koje traje i danas. Njegov život, ispunjen usponima i padovima, odražava borbu i strast umetnika koji je živeo za svoju muziku. Dino Dvornik će zauvek ostati upamćen kao muzička legenda, čiji duh i dalje odzvanja kroz njegove pesme.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • Dino Dvornik (1989)
 • Kreativni nered (1990)
 • Priroda i društvo (1993)
 • Enfant terrible (1997)
 • Big Mamma (1999)
 • Svicky (2002)
 • Pandorina kutija (2008)

Singlovi

 • Zašto praviš slona od mene / Ljubav se zove imenom tvojim (1988)
 • Zmaja dah / Vadi zub (1990)
 • Mala je avion (2002)
 • Jače manijače (1990)
 • Imam rep (1992)
 • Afrika (1995)
  1. godine u Splitu (2001)
 • Hipnotiziran (2008)
 • Pelin i med (2009)
 • Shlapa (2010)

Kompilacije

 • The Best of, Vidi ove pisme (1998)
 • Platinum Collection (2007)
 • Gibonni, Dino Dvornik ‎– The Best of (2009)
 • The Ultimate Collection (2009)
 • Original Album Collection (2014)

Nagrade i priznanja

Porin

 • Hit godine (skladba “Afrika”) (1996)
 • Najbolji aranžman (skladba “Afrika”) (1996)
 • Najbolja produkcija (album “Enfant terrible”) (1998)
 • Najbolji kompilacijski album (album “The Best of, Vidi ove pisme”) (1999)
 • Album godine (album “Pandorina kutija”) (2009)
 • Najbolji pop album (album “Pandorina kutija”) (2009)
 • Najbolje likovno oblikovanje (album “Pandorina kutija”) (2009)
 • Najbolji video broj (skladba “Hipnotiziran”) (2009)
 • Životno djelo (2009)
 • Najbolja vokalna suradnja (skladba “Shlapa”) (2010)
 • Najbolji kompilacijski album (album “The ultimate collection”) (2010)
 • Najbolji video program (album “Kontra regula-Tribute to Dino Dvornik”) (2011)

Zlatna Koogla

 • Pjesma godine (skladba «Hipnotiziran») (2009)
 • Izvođač godine (2009)

Indexi

 • Dino Dvornik – regionalna muzička ikona (2009)

Croatia Records

 • “Zlatna ptica”, za prodaju više od 100 000 primjeraka (Croatia Records, 2000)
 • “Zlatno priznanje”, za prodaju više od 100 000 primjeraka edicije “The Ultimate Collection” (Croatia Records, 2016)

Pop rock izbor

 • Dino Dvornik – pjevač godine u Jugoslaviji (1989)