Vanja Nenadić film

Vanja Nenadić

Ko je Vanja Nenadić?

Vanja Nenadić je istaknuta srpska glumica poznata po svojim ulogama u nekoliko značajnih filmskih i televizijskih projekata. Rođena 2. februara 1992. godine u Somboru, Nenadićeva je svoj talenat pokazala u različitim žanrovima, ostavljajući trag u srpskoj kinematografiji. Njena sposobnost da donese dubinu i autentičnost likovima koje tumači učinila ju je cenjenom među kritičarima i publikom. Ulogama u projektima kao što su “Biser Bojane”, “Tajkun” i “Inkarnacija”, Vanja Nenadić je stekla status jedne od najperspektivnijih glumica svoje generacije u Srbiji.

Vanja Nenadić

Vanja Nenadić je jedna od naijstaknutijih srpskih glumica svoje generacije

Rani život i obrazovanje

Vanja Nenadić rođena je 2. februara 1992. godine u Somboru. Odrasla u harmoničnoj porodici sa roditeljima, mlađom sestrom i bratom, Vanja je od ranih dana pokazivala interesovanje za umetnost, posebno za glumu. Njeno detinjstvo obeleženo je časovima glume, gdje je počela da razvija svoj talenat i strast prema ovoj umetnosti.

Nakon završene srednje ekonomske škole, Vanja se kratko okušala u studijama književnosti u Novom Sadu, ali je njena strast prema glumi prevagnula, te se upisala na prestižni Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Na FDU, pod mentorstvom profesorke Gordane Marić, Vanja je stekla formalno obrazovanje i usavršila svoje glumačke veštine, što je bila odskočna daska za njenu profesionalnu karijeru.

Prve profesionalne korake na glumačkoj sceni napravila je u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je zaigrala u predstavi “Draga Jelena” već tokom svojih studija.

Pozorišna karijera

Pozorišna karijera Vanje Nenadić je impresivan mozaik uloga koje pokazuju njen širok spektar glumačkih sposobnosti. Njena pozorišna putanja započela je 2014. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je igrala Dušicu u “Kad su cvetale tikve” i Olju u “Draga Jelena”. Njena sposobnost da oživi različite likove brzo je prepoznata, što je dovelo do njenog angažmana u Narodnom pozorištu Sombor.

U Somboru, Vanja je nastavila da gradi svoj repertoar, igrajući Heru u “Mnogo vike ni oko čega” i Princezu Lanu u “Princeza i dijamant”. Njena uloga u “Ko još jede hleb uz supu” i dvostruka uloga u “Magična Lira” pokazali su njenu sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i stilovima.

Godine 2017., Vanja je dobila priznanje za svoju ulogu u “Jami distrikt”, što je potvrdilo njen talenat i posvećenost pozorištu. Njene uloge u “Plavoj Ptici” i “Čudu u Šarganu” dodatno su obogatile njenu karijeru, dok je saradnja sa Kokanom Mladenovićem na “Kad bi Sombor bio Holivud” i Oljom Đorđević na “Tenor na zajam” i “Koferče” pokazala njen kontinuirani rast kao glumice.

Vanja je postala stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je igrala u “Sumrak bogova” i “Ko se boji Virdžinije Vulf”, dok je u Narodnom pozorištu Sombor nastavila da impresionira u “Semper idem”. Od 2020. godine, njen rad u BDP-u uključuje uloge u “Ružni, prljavi, zli”, “Tiho teče Misisipi”, “Baal”, “Divlje meso”, “U raljama života” i “Tramvaj zvani želja”, što svedoči o njenom neprekidnom angažmanu i ljubavi prema pozorištu.

Vanja Nenadić

Uloga u filmu “Biser Bojane” Vanji je donela široku prepoznatljivost i popularnost

Filmska i televizijska karijera

Vanja Nenadić započela je svoju filmsku i televizijsku karijeru 2015. godine, kada se pojavila u ulozi stjuardese u filmu “Bićemo prvaci sveta” reditelja Darka Bajića. U istoj godini, Vanja je igrala Kristinu u kratkom filmu “Izgleda da smo sami” i Lolu u “Plišani soliter”, postavljajući temelje za svoju buduću karijeru.

Njena uloga u filmu “Biser Bojane” 2017. godine, pod rediteljskom palicom Milana Karadžića, donela joj je širu prepoznatljivost. Tumačeći lik Lole, Vanja je delila ekran sa Slavenom Došlom, a rad na setu sa iskusnim glumcima kao što su Milutin Mima Karadžić i Andrija Milošević, omogućio joj je da dodatno usavrši svoj glumački zanat.

Vanja se takođe pojavila u televizijskim serijama, uključujući “Mamini sinovi”, “Ubice mog oca”, “Komšije” i “Pet”, pokazujući svoju sposobnost da se prilagodi različitim televizijskim formatima. Njena uloga u seriji “Biser Bojane” emitovanoj na regionalnim televizijama, kao i epizodne uloge u serijama kao što su “Kamiondžije” i “Tajkun”, gde je igrala sa poznatim glumcima poput Dragana Bjelogrlića i Nade Šargin, dodatno su učvrstile njeno mesto u srpskoj glumačkoj sceni.

Od 2021. godine, Vanja je postala poznata i ljubiteljima telenovela kroz ulogu Anje Tomović u seriji “Tajne vinove loze”, gde je igrala ćerku lika kojeg tumači Vojin Ćetković. Njena sposobnost da se poveže sa publikom kroz različite žanrove i formate čini je jednom od istaknutih mladih glumica na srpskoj filmskoj i televizijskoj sceni.

Pored filmske i televizijske karijere, Vanja je učestvovala i u nekoliko muzičkih spotova, pokazujući svoju svestranost i prisutnost u različitim aspektima zabavne industrije. Njeno učešće u spotovima za pesme “Ničim izazvan”, “Ljulja se brod” i “To ne liči na tebe”, kao i saradnja sa reperom Marčelom na spotu za pesmu “Flešbek”, pokazuje njen doprinos i uticaj van tradicionalnih glumačkih uloga.

Nagrade i priznanja

Vanja Nenadić je tokom svoje karijere primila nekoliko značajnih nagrada koje potvrđuju njen talenat i posvećenost glumi. Njena uloga u filmu “Biser Bojane” 2017. godine donela joj je Nagradu 52. Filmskih susreta za najbolju debitantsku ulogu, što je bio jasan znak njenog izuzetnog doprinosa srpskoj filmskoj industriji i priznanje njenog talenta od strane filmske zajednice.

Godine 2018., Vanja je nagrađena Nagradom Olga Ivanović za najbolju glumicu na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu za svoju ulogu u predstavi “Jami distrikt”. Ova nagrada je posebno značajna jer je dobijena u ravnoj podeli, što ukazuje na visok nivo priznanja njenih glumačkih sposobnosti među kolegama i kritičarima.

U 2019. godini, Vanja je nastavila sa nizom priznanja dobijajući Specijalnu glumačku nagradu na Art Trema Festu. Ovo priznanje dodatno potvrđuje njen kontinuirani doprinos pozorišnoj umetnosti i njen status kao jedne od vodećih mladih glumica na srpskoj sceni.

Vanja Nenadić

Vanja Nenadić sa dečkom Markom Todorovićem na slici

Lični život

Vanja Nenadić, čija je glumačka karijera obiluje uspesima, u ličnom životu deli sreću sa kolegom Markom Todorovićem. Njihova ljubavna priča počela je na zajedničkim projektima, gde su njihova profesionalna saradnja i zajednička strast prema glumi brzo prerasli u ličnu povezanost. 

Iskrice ljubavi među njima su se javile gotovo odmah, a njihova veza je postala jača tokom rada na predstavi “Tramvaj zvani želja”, režiranoj od strane Lenke Udovički. U ovoj predstavi, njih dvoje nisu samo delili scenu, već su kroz svoje uloge produbili međusobnu povezanost, što je dodatno učvrstilo njihov odnos. Vanja i Marko su primer kako zajedničke strasti i profesionalne aspiracije mogu da oblikuju i lične odnose, stvarajući snažnu vezu zasnovanu na međusobnom razumevanju, poštovanju i ljubavi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Vanja Nenadić? Vanja Nenadić je srpska glumica poznata po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim predstavama.
 • Kako je Vanja Nenadić započela svoju glumačku karijeru? Vanja je svoju karijeru započela ulogama u filmovima i kratkometražnim ostvarenjima, a zatim je postala prepoznatljiva kroz svoje radove u pozorištu i na televiziji.
 • Koje nagrade je Vanja Nenadić osvojila? Vanja je osvojila Nagradu 52. Filmskih susreta za najbolju debitantsku ulogu, kao i Nagradu Olga Ivanović za najbolju glumicu i Specijalnu glumačku nagradu na Art Trema Festu.
 • Da li je Vanja Nenadić u vezi? Da, Vanja je u vezi sa kolegom glumcem Markom Todorovićem, s kojim je razvila bliskost tokom zajedničkog rada na predstavi “Tramvaj zvani želja”.
 • U kojim poznatim projektima je Vanja Nenadić učestvovala? Vanja je učestvovala u projektima kao što su “Biser Bojane”, “Tajkun”, “Ubice mog oca” i “Tramvaj zvani želja”.

Za kraj

Vanja Nenadić je istinski talenat srpske glumačke scene, čija karijera obuhvata širok spektar uloga u filmu, televiziji i pozorištu. Njena sposobnost da oživi različite likove, zajedno sa njenom posvećenošću umetnosti, donela joj je zasluženo priznanje i nekoliko prestižnih nagrada. Njena budućnost u svetu glume je svetla, a publika s nestrpljenjem očekuje njene nove projekte i uloge.

Spoljne reference:

Filmografija

2010 – e

 • “Bićemo prvaci sveta” – stjuardesa (2015)
 • “Izgleda da smo sami” – Kristina (kratki film) (2015)
 • “Plišani soliter” – Lola (kratki film) (2016)
 • “Inkarnacija” – pokradena devojka (2016)
 • “Biser Bojane” – Lola (2017)
 • “Mamini sinovi” – Milica (TV serija, 1 ep.) (2017)
 • “Exit: Summer of Love” – ona (kratki film) (2018)
 • “Ubice mog oca” – Mišina devojka (TV serija, 1 ep.) (2018)
 • “Komšije” – Margita (TV serija, 3 ep.) (2018)
 • “Žička” – Isidora (kratki film) (2018)
 • “Beogradska trilogija” – Ana (2018)
 • “Biser Bojane” – Lola (TV serija, glavna uloga) (2018—2019)
 • “Pet” – Dara (TV serija, 1 ep.) (2019)

2020 – e

 • “Porajmos” (kratki film) (2020)
 • “Jazavac pred sudom” – sudija (2020)
 • “Tajkun” – Sara (TV serija, 9 ep.) (2020)
 • “Tajne vinove loze” – Anja Tomović (TV serija, glavna uloga) (2021—2022)
 • “Kamiondžije d. o. o.” – Žuta (TV serija, 1 ep.) (2022)
 • “Komedija na tri sprata” – Sara (2022)

Pozorište

 • “Kad su cvetale tikve” – Dušica, režija Boban Skerlić, Beogradsko dramsko pozorište (24. maj 2014.)
 • “Draga Jelena” – Olja, režija Milenija Stamenković (7. novembar 2014.)
 • “Mnogo vike ni oko čega” – Hera, Leonatova kćer, režija Ana Đorđević, Narodno pozorište Sombor (20. mart 2015.)
 • “Princeza i dijamant” – Princeza Jana, režija Mateja Popović (19. februar 2016.)
 • “Ko još jede hleb uz supu” – , režija Tara Manić, UK “Vuk Stefanović Karadžić” (18. april 2016.)
 • “Magična lira” – Sonata i Alejna, Akademija 28 (8. oktobar 2016.)
 • “Maestro” – Kritičarka, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Sombor (10. mart 2017.)
 • “Jami distrikt” – Naratorka / Hrvatica, režija Kokan Mladenović, Bitef teatar (26. april 2017.)
 • “Plava ptica” – Vatra, režija Sonja Petrović, Narodno pozorište Sombor (14. jun 2017.)
 • “Čudo u Šarganu” – Cmilja, režija Marko Torlaković (11. oktobar 2017.)
 • “Kad bi Sombor bio Holivud” – , režija Kokan Mladenović (17. februar 2018.)
 • “Tenor na zajam” – Dajana, režija Olja Đorđević (18. maj 2018.)
 • “Samoubica” – Marija Lukjanovna, režija Milan Nešković (12. jun 2018.)
 • “Izbiračica” – Malčika, režija Jana Maričić, Narodno pozorište Kikinda (20. oktobar 2018.)
 • “Koferče” – , režija Olja Đorđević, Opera i teatar Madlenijanum (12. april 2019.)
 • “Sumrak bogova” – , režija Jagoš Marković, Beogradsko dramsko pozorište (1. oktobar 2019.)
 • “Ko se boji Virdžinije Vulf” – , režija Lenka Udovički (9. oktobar 2019.)
 • “Semper idem” – , režija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor (23. novembar 2019.)
 • “Ružni, prljavi, zli” – , režija Lenka Udovički, Beogradsko dramsko pozorište (8. oktobar 2020.)
 • “Tiho teče Misisipi” – , režija Ivica Buljan (6. april 2021.)
 • “Baal” – , režija Diego de Brea (15. april 2021.)
 • “Divlje meso” – , režija Jagoš Marković (24. april 2021.)
 • “U raljama života” – , režija Andrej Nosov (23. oktobar 2021.)
 • “Tramvaj zvani želja” – , režija Lenka Udovički (24. jun 2022.)

Nagrade

 • “Biser Bojane” – Nagrada 52. Filmskih susreta za najbolju debitantsku ulogu (2017)
 • “Jami distrikt” – Nagrada Olga Ivanović za najbolju glumicu na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, u ravnoj podeli (2018)
 • Specijalna glumačka nagrada u ravnoj podeli na Art Trema Festu (2019)

Spotovi

 • “Ničim izazvan” – Nenormalni i Ničim izazvan (2015)
 • “Ljulja se brod” – Bane Lalić i MVP (2017)
 • “To ne liči na tebe” – Dušan Šarenac (2018)
 • “Flešbek” – Marčelo (2021)