Petar Strugar film

Petar Strugar

Ko je Petar Strugar?

Petar Strugar, istaknuti crnogorski i srpski glumac, rođen je 1988. godine na Cetinju. Poznat je po svojim ulogama u filmovima i serijama kao što su “Montevideo, Bog te video!”, “Mali Budo” i “Jesen samuraja”. Njegova karijera obuhvata kako filmske tako i pozorišne nastupe, a posebno se ističe njegov angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu

Rani život i obrazovanje

Petar Strugar, rođen je 23. maja 1988. godine u srcu Crne Gore na Cetinju. Odrastao je u slikovitim Bečićima blizu Budve, gde je proveo veći deo svog detinjstva. Sin ugostitelja i odbojkaškog trenera, te knjigovođe, Petar je rano naučio vrednosti rada i posvećenosti. Razvod njegovih roditelja kada je imao samo četiri godine nije ga sprečio da gradi bliske odnose sa svojom porodicom, posebno sa bratom, s kojim je delio strast prema odbojci.

Već u mladosti, Petar je pokazao izuzetnu radnu etiku, radeći u očevom restoranu i drugim mestima kako bi zaradio svoj džeparac. Ova rana iskustva ne samo da su ga naučila vrednosti novca već su mu i pomogla da razvije nezavisnost i odlučnost, osobine koje će kasnije oblikovati njegovu glumačku karijeru.

Njegova strast prema glumi dovela ga je do Akademije dramskih umetnosti na Cetinju, gde je započeo formalno obrazovanje u umetnosti koja će definisati njegov život. Međutim, njegova posvećenost i talent brzo su ga odveli dalje, do Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde je nastavio svoje obrazovanje i usavršavanje. Ovaj potez nije bio samo geografska promena već i ključni korak u njegovoj karijeri, jer je Beograd bio centar jugoslovenske, a kasnije i srpske filmske i pozorišne scene.

Na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom profesora Dragana Petrovića Peleta, Petar je stekao formalno obrazovanje. Njegova odlučnost, talent i posvećenost brzo su ga izdvojili među vršnjacima, otvarajući mu vrata ka brojnim ulogama koje će kasnije oblikovati njegovu impresivnu karijeru.

Petar Strugar

Petar Strugar je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca današnjice

Pozorišna karijera

Petar Strugar, značajno ime u srpskom pozorištu, započeo je svoju pozorišnu karijeru ulogom u predstavi “Smrt trgovačkog putnika”, gde je pod rediteljskom palicom Veljka Mićunovića tumačio lika Hepija. Njegova pozorišna putanja nastavila se u “Zvezdara teatru”, gde je igrao u “Bajci o pozorištu”, a zatim i u Malom pozorištu “Duško Radović” u predstavama “Kameni cvet” i “Plavi čuperak”. Uloga Gojka u “Prevarantima” dodatno je učvrstila njegovu poziciju na sceni.

Strugarova sposobnost da se transformiše i prilagodi različitim žanrovima i ulogama dovela ga je do Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je njegov talenat prepoznat kroz različite izvedbe, uključujući “Godine vrana” i adaptaciju Tolstojevog “Rata i mira”. Njegovo stalno članstvo u ovom prestižnom pozorištu od septembra 2022. godine potvrđuje njegovu posvećenost i ljubav prema pozorišnoj umetnosti.

U predstavi “Magbet”, pod režijom Jagoša Markovića, i u “Lutki sa kreveta broj 21” Egon Savina, Strugar nastavlja da istražuje dubine ljudske psihe i emocija, pokazujući svoju svestranost i duboko razumevanje pozorišne umetnosti.

Filmska i televizijska karijera

Petar Strugar je svoj filmski debi ostvario 2011. godine u filmu “Montevideo, Bog te video!”, gde je tumačio lik Blagoja Moše Marjanovića, čime je odmah privukao pažnju publike i kritike. Ovaj film, rediteljski prvijenac Dragana Bjelogrlića, postigao je veliki uspeh i osvojio brojne nagrade, što je Strugaru otvorilo vrata filmske industrije. Njegova uloga u istoimenoj televizijskoj seriji dodatno je učvrstila njegov status u srpskoj glumi.

Strugarova televizijska karijera nastavila se ulogama u popularnim serijama kao što su “Budva na pjenu od mora” i “Žene sa Dedinja”, gde je pokazao svoju svestranost kao glumac. Njegov povratak liku Moše Marjanovića u “Na putu za Montevideo” i “Montevideo, vidimo se!” samo je potvrdio njegovu sposobnost da oživi kompleksne likove.

U filmu “Mali Budo”, Strugar je istražio žanr crne komedije, dok je u “Jesen samuraja” prikazao svoje umetničke veštine u akcionom žanru, oba puta ostvarujući zapažene uloge koje su doprinele njegovoj karijeri. Njegovo učešće u telenoveli “Prava žena” i sitkomu “Nemoj da zvocaš” pokazuje njegovu prilagodljivost različitim formatima i žanrovima.

Strugar se nije ograničavao samo na srpsku produkciju; njegove uloge u međunarodnim projektima kao što su “Rapl” i “Vsi proti vsem” pokazuju njegovu sposobnost da se takmiči na globalnoj sceni. Uloga u filmu “Aleksandar od Jugoslavije” i seriji “Kralj” dodatno su proširile njegov umetnički doseg.

Nedavno, Strugar je nastavio da razvija svoju filmsku karijeru ulogama u filmu “Zlatni dečko” i drami “Prigušivač”, gde nastavlja da istražuje nove likove i priče, potvrđujući svoje mesto kao jednog od vodećih glumaca svoje generacije u regionu.

Petar Strugar

Petar Strugar u filmu “Jesen samuraja”

Voditeljska karijera

Petar Strugar kratko je zavirio u svet televizijskog vođenja kao voditelj u prvoj sezoni televizijskog šoua “Tvoje lice zvuči poznato”, zajedno sa Marijom Kilibardom. Iako je ovo bilo novo iskustvo za Strugara, njegov način vođenja programa nije u potpunosti odgovarao producentskom timu. Zbog toga je u drugoj sezoni na njegovo mesto došao Bojan Ivković. Ovo iskustvo, iako kratkotrajno, pokazalo je Strugarovu volju da istražuje različite aspekte medijske industrije i njegovu sposobnost da se prilagodi novim izazovima.

Lični život

Petar Strugar, poznat po svojoj glumačkoj karijeri, imao je zapažen lični život koji je često bio u fokusu javnosti. Tokom studija na Cetinju, bio je u vezi s Anđelom Lakićević, poznatom voditeljkom. Njegov brak sa Ivanom Nikolić, takođe glumicom, bio je kratkotrajan ali značajan deo njegovog života, posebno zbog rođenja sina Zarije. Iako su se trudili da očuvaju brak, na kraju su odlučili da se raziđu.

Nakon razvoda, Petar je bio u vezi sa pevačicom Milicom Todorović, ali i ta veza nije dugo trajala. Njegov privatni život ponovo je privukao pažnju kada je dobio sina sa Oljom, ženom koja nije iz sveta javnosti. Iako su se razišli, ostali su u dobrim odnosima zbog sina.

Petar Strugar trenutno je u vezi s Ninom Nešković, mladom glumicom. Iako retko deli detalje iz privatnog života, njihova veza počela je tokom zajedničkog rada na predstavi “Naš razred” u nacionalnom teatru, gde su oboje angažovani.

Pored svoje karijere i ljubavnog života, Petar je poznat i po svojoj ljubavi prema životinjama, posebno psima i konjima, što govori o njegovoj empatičnoj prirodi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Petar Strugar? Petar Strugar je poznati srpski i crnogorski glumac. Poznat je po svojim ulogama u filmovima i serijama kao što su “Montevideo, Bog te video!” i “Mali Budo”.
 • Kako je Petar Strugar započeo svoju glumačku karijeru? Petar je započeo svoju karijeru na Akademiji dramskih umetnosti na Cetinju. Nakon toga je prešao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je dobio prve značajne uloge.
 • U kojim pozorišnim predstavama je Petar Strugar igrao? Petar je igrao u brojnim pozorišnim predstavama, uključujući “Smrt trgovačkog putnika” i “Naš razred” u nacionalnom teatru.

Za kraj

Petar Strugar je istaknuta figura u svetu srpskog i crnogorskog glumišta, čija karijera obuhvata impresivan opseg uloga u filmu, televiziji i pozorištu. Njegov talent, posvećenost i sposobnost da oživi različite likove doneli su mu priznanje i poštovanje kako od strane publike tako i od kritike. Iako je njegov privatni život često bio predmet javnog interesovanja, Strugar ostaje fokusiran na svoju umetnost, kontinuirano doprinoseći kulturi i umetnosti svojim radom. Njegova buduća dela iščekivana su s velikim očekivanjima, dok on nastavlja da oblikuje svoje mesto u istoriji regionalnog glumišta.

Spoljne reference:

Filmografija

2010 – e

 • Montevideo, Bog te video! (2010) – Blagoje Marjanović “Moša”
 • Budva na pjenu od mora (2012) – Mirović
 • Montevideo, Bog te video! (TV serija) (2012) – Blagoje Marjanović “Moša”
 • Na putu za Montevideo (2013) – Blagoje Marjanović “Moša”
 • Žene sa Dedinja (2013) – ginekolog
 • Montevideo, vidimo se! (2014) – Blagoje Marjanović “Moša”
 • Mali Budo (2014) – Budo
 • Montevideo, vidimo se! (TV serija) (2014) – Blagoje Marjanović “Moša”
 • Jesen samuraja (2016) – Vladica
 • Prava žena (2016-2017) – Davor Matić
 • Nemoj da zvocaš (2016) – Milo Golubović
 • Život po Moskriju (2017) – Džoni
 • Pet (2018) – bokser za pare
 • Senke nad Balkanom (2019) – Danilo Tomasović
 • Ujka novi horizonti (2019) – Tasić

2020 – e

 • Aleksandar od Jugoslavije (TV serija) (2021) – Luka Mesečina
 • Zlatni dečko (2022) – Soni
 • Prigušivač (film) (2023)
 • Prigušivač (serija) (2023)
 • Sveto kraljevstvo (2023)

Emisije

 • “Tvoje lice zvuči poznato” (sezona 1)