Slaven Došlo

Od | 5 Februara, 2024
Slaven Došlo

Ko je Slaven Došlo?

Slaven Došlo, rođen 1991. godine u Somboru, istaknuti je srpski glumac čija se karijera odlikuje nizom zapaženih uloga koje su ostavile značajan trag u srpskoj kinematografiji. Diplomirao je na prestižnom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je brzo stekao popularnost ulogama u filmovima kao što su “Pored mene” i “Panama”, gde je pokazao izuzetan talenat i posvećenost umetnosti. Njegova sposobnost da dočara kompleksne likove donela mu je priznanja i nagrade, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, čime je doprineo bogatstvu i raznolikosti srpskog filmskog izraza.

Slaven Došlo

Slaven Došlo je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca

Rani život i obrazovanje

Slaven Došlo, rođen u Somboru 11. aprila 1991. godine, od malih nogu pokazivao je interesovanje za glumu i umetnost. Njegov put ka profesionalnoj glumi nastavio se upisom na prestižni Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je bio deo klase renomirane glumice Mirjane Karanović.

Njena mentorstva i pristup podučavanju ostavili su dubok uticaj na mladog Došla, koji je kroz njen vodstvo naučio ne samo o glumi, već i o važnosti slobode i individualnosti u umetničkom izražavanju. Njegova posvećenost i talent doveli su do toga da bude proglašen za naj studenta, priznanje koje dodeljuje profesorsko veće Fakulteta, potvrđujući njegovu posvećenost i obećavajuću budućnost u svetu glume.

Filmska karijera

Slaven Došlo, talentovani srpski glumac, započeo je svoju karijeru na pozornicama somborskog pozorišta. Njegov televizijski debi ostvario je u seriji “Urgentni centar”, gde je igrao lika Žarka, što mu je donelo prvu veću medijsku pažnju i pozitivne kritike.

Godina 2015. bila je prelomna u Došlovoj karijeri zahvaljujući ulogama u dva zapažena filma. U “Panami”, istražio je uticaje digitalnih medija na emotivni i društveni život mladih, dok je u filmu “Pored mene” tumačio lika Lazara, srednjoškolca koji prolazi kroz proces samospoznaje i suočavanja sa sopstvenim identitetom. Oba filma su izazvala široku pažnju i diskusiju u javnosti, posebno “Pored mene”, koji je otvorio važne društvene teme i izazvao različite reakcije.

Nakon ovih uspeha, Došlo nije stao. U filmu “Vlažnost”, delio je ekran sa poznatim glumcima Milošem Timotijevićem i Tamarom Krcunović, a film je bio prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući i Berlinski filmski festival. Njegova uloga u komediji “Biser Bojane” i angažman u seriji “Vojna akademija” dodatno su potvrdili njegovu versatilnost i sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i ulogama.

Došlova sposobnost da se prilagodi i izrazi kroz različite glumačke izazove nastavila je da impresionira, kako u Srbiji tako i u regionu. Njegova uloga u hrvatskoj seriji “Crno-bijeli svijet” i kasnije u seriji “Besa” pokazala je njegovu širinu kao glumca i njegovu sposobnost da doprinese različitim narativima, čineći ga jednim od najtraženijih mladih glumaca na Balkanu. Slaven Došlo je primer glumca koji svojim radom ne samo da zabavlja publiku, već i pokreće važne društvene dijaloge, ostavljajući trajan utisak na srpsku i regionalnu kinematografiju.

Nagrade i priznanja

Za svoju ulogu u nagrađivanoj predstavi Filipa Vujoševića, “Život stoji, život ide dalje” u Bitef teatru u Beogradu 2015. godine, Slaven je dobio nagradu Fondacije Dara Calenić za Najboljeg mladog glumca. Ovo priznanje je bilo prvo u nizu koje je potvrdilo njegov izuzetan talenat i posvećenost glumi.

U oktobru 2015. godine, Došlo je proglašen za Glumca godine u prvom izdanju “Lige izuzetnih džentlmena” magazina Men's Health Srbija. Ovo priznanje je dodatno učvrstilo njegov status u srpskoj kinematografiji, ističući ga kao jednog od najperspektivnijih glumaca svoje generacije.

U novembru 2016. godine, Slaven je primio svoje prvo međunarodno priznanje za glumu u obliku Angela nagrade na European Film Festivalu u Irskoj. Ova nagrada je bila potvrda njegovog međunarodnog uspeha i doprinosa filmu, naglašavajući njegovu sposobnost da svojim glumačkim umećem pređe granice i osvoji publiku širom sveta.

Slaven Došlo

Slaven Došlo u filmu “Panama”

Lični život

Kao jedan od najzapaženijih mladih glumaca na srpskoj sceni, Slaven Došlo privlači pažnju ne samo svojim talentom već i harizmom kojom osvaja publiku. Uprkos rastućoj popularnosti, Slaven ostaje diskretan kada je reč o svom privatnom životu, čime dodatno potvrđuje svoj status gospodina i kavaljera. Njegov odnos prema privatnosti i odbijanje da javno komentariše svoj emotivni status samo su povećali simpatije publike prema njemu.

U intervjuima, Došlo se opisuje kao romantičnu dušu, ne skrivajući svoju emotivnu stranu ni sklonost ka romantičnim gestovima. Otvoreno govori o svojoj senzibilnosti i priznaje da mu pažnja koju dobija od obožavateljki prija, što ga čini još pristupačnijim i omiljenijim među fanovima.

Iako ambiciozan, Slaven ne teži slavi po svaku cenu. Holivud i Oskar za njega su daleki ciljevi, ali ne isključuje mogućnost da jednog dana zaigra u američkom blokbasteru. Njegova strast prema umetnosti i životu čini ga jedinstvenom pojavom na glumačkoj sceni.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kako je Slaven Došlo započeo svoju karijeru? Slaven Došlo je karijeru započeo kao pozorišni glumac u svom rodnom gradu Somboru, nakon čega je ostvario zapaženu ulogu u TV seriji “Urgentni centar”.
  • Koje su Slavenove najpoznatije uloge? Najpoznatije uloge Slavena Došla su u filmovima “Panama” i “Pored mene”, kao i u seriji “Vojna akademija” i filmu “Vlažnost”.
  • Kakva je Slavenova veza sa muzičkim teatrom? Slaven Došlo je učestvovao u muzičkom teatru, pokazujući svoju svestranost i talenat ne samo u glumi već i u pevanju i plesu kroz različite predstave.

Za kraj

Slaven Došlo, sa svojim bogatim i raznovrsnim glumačkim portfoliom, ostavlja neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Njegove uloge, koje variraju od emotivno nabijenih drama do angažmana u muzičkom teatru, pokazuju njegovu svestranost i duboku posvećenost umetnosti. Kroz diskreciju u ličnom životu i skromnost u pogledu karijere, Došlo se ističe kao pravi primer mladog umetnika koji teži ka unapređenju svojih veština, dok istovremeno inspiriše i motiviše mlade talente. Njegova karijera, ispunjena značajnim nagradama i priznanjima, svedoči o njegovom talentu, radu i strasti prema glumi.

Spoljne reference:

Filmografija

2010 – e

  • Susret (kratki film) (2011) – dečko na žurci
  • Urgentni centar (2014) – Žarko
  • Panama (2015) – Jovan
  • Izgleda da smo sami (kratki film) (2015) – Deki
  • Pored mene (2015) – Lazar
  • Vlažnost (2016) – Milan
  • Prvaci sveta (2016) – Bane
  • Melanholični dron (kratki film) (2016)
  • Flafi (kratki film) (2016) – reporter
  • Sarajevo Songs of Woe (2016)
  • Vojna akademija 3 (2016) – Ilija Morača „Ika”
  • Biser Bojane (2017) – Đorđe Popović
  • Komšije (2017) – Mihajlo Bajat
  • Vojna akademija (2017—2020) – Ilija Morača „Ika”
  • Život traje tri dana (kratki film) (2017) – Bogdan
  • Prioritet (kratki film) (2017)
  • Biser Bojane (2018—2019) – Đorđe Popović
  • Besa (2019) – Jon
  • Crno-bijeli svijet (2019) – Lepi Žile
  • Vojna akademija 5 (2019) – Ilija Morača „Ika”
  • Breaking Point: A Star Wars Story (kratki film) (2019) – Kess Dust

2020 – e

  • Kelтi (2021)
  • Kaljave gume (2021) – Fransoa
  • Švindleri (2021) – Aleksandar
  • Aviondžije (2021) – Miloš Stoisavljević „Ceger”
  • Pored nas (2022) – Lazar
  • Branilac (TV serija) (2022) – Ilija
  • Ubice mog oca (2023) – Nenad Lapčević
  • Deca zla (2023) – Alen
  • Pored nas (2024) – Lazar