Sara Jovanović – Sara Jo muzika

Sara Jovanović - Sara Jo

Ko je Sara Jo?

Sara Jovanović, poznatija kao Sara Jo, rođena je 29. oktobra 1993. godine u Rimu, Italija. Kao svestrana umetnica, Sara se istakla u Srbiji i regionu kao pevačica, tekstopisac, plesačica, i glumica. Njena karijera uzela je maha nakon što je osvojila treće mesto na takmičenju “Prvi glas Srbije” 2012. godine. Sara je takođe bila deo grupe “Moje 3”, koja je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije 2013. godine. Od tada, Sara Jo je izgradila uspešnu solo karijeru, objavivši niz hit singlova i albuma koji su joj doneli veliku popularnost i priznanje.

Rani život i obrazovanje

Sara Jovanović, poznatija kao Sara Jo, rođena je 29. oktobra 1993. godine u Rimu, gde je provela rane godine svog života, odrastajući u bilingvalnom okruženju, zahvaljujući svojim roditeljima – majci Jasni, vaspitačici, i ocu Saši, službeniku Ministarstva spoljnih poslova. Od malih nogu, Sara je pokazivala izražen talenat i interesovanje za muziku i ples, uključujući se aktivno u balet i hip-hop. Inspiraciju za svoj muzički izraz pronašla je u popularnim izvođačima kasnih 90-ih i ranih 2000-ih, poput Britney Spears, TLC, Jennifer Lopez, i Destiny's Child, koji su imali značajan uticaj na njen umetnički razvoj.

Godine 2009, Sara i njena porodica preselili su se u Beograd, gde je nastavila svoje formalno obrazovanje i uspešno završila Treću beogradsku gimnaziju. Nakon srednje škole, odlučila je da svoju strast prema jezicima pretvori u akademsko usavršavanje, upisavši studije italijanskog jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Sara Jovanović - Sara Jo

Sara Jo je jedna od najistaknutijih srpskih pevačica

Početak muzičke karijere

Sara Jo je svoj muzički put započela veoma rano, ali ključni trenutak za njen javni muzički izraz desio se 2011. godine. Tada je pobedila na konkursu popularnog srpskog časopisa Story, zahvaljujući svojim obradama pesama koje je objavljivala na YouTube platformi. Ova pobeda joj je omogućila da snimi svoju prvu pesmu “Zauvek”, koju je premijerno izvela u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, postavši preko noći prepoznatljivo lice na srpskoj muzičkoj sceni.

Njen talenat nije ostao neprimećen, pa je već sledeće godine Sara učestvovala na četiri pesme repera MCN-a na njegovom debi albumu, dodatno potvrđujući svoju svestranost i muzičku posvećenost. Međutim, prava prekretnica u njenoj karijeri dogodila se 2012. godine kada se prijavila za učešće u drugoj sezoni takmičenja “Prvi glas Srbije”. Tamo je, izvodeći pesmu “Halo” pred žirijem koji su činili Vlado Georgiev, Aleksandra Radović i Saša Milošević Mare, uspela da se izbori za mesto u emisijama uživo. Njena jedinstvena energija i scensko prisustvo brzo su je izdvojili kao novu zvezdu na muzičkom nebu Srbije, što je potvrdio i Cosmopolitan, nazvavši je novom energijom na sceni. Sara je takmičenje završila kao trećeplasirana, odmah iza Nevene Božović i Mirne Radulović, čime je započela svoj put ka vrhu srpske muzičke scene.

Evrovizija 

Učešće Sare Jovanović na Evroviziji 2013. godine predstavlja značajan trenutak u njenoj karijeri. Nakon uspeha na nacionalnom takmičenju “Prvi glas Srbije”, Sara, zajedno sa Nevenom Božović i Mirnom Radulović, formirala je devojačku grupu “Moje 3” kako bi predstavljale Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmou. Njihova pesma “Ljubav je svuda” osvojila je srca domaće publike na festivalu Beosong 2013, osiguravši im mesto na evropskoj muzičkoj sceni sa impresivnih 42,5% glasova.

Nastup grupe “Moje 3” na Evroviziji bio je pun boja i energije, ali uprkos snažnoj izvedbi, završile su na 11. mestu u prvom polufinalu sa ukupno 46 bodova, što nije bilo dovoljno za plasman u finale. Ovaj ishod nije umanjio njihovu popularnost ni značaj učešća na takmičenju, ali je grupa dobila i neželjenu nagradu Barbara Dex za najgore obučene učesnike te godine. Iako nisu uspele da se plasiraju u finale, iskustvo Evrovizije za Saru i članice grupe “Moje 3” predstavljalo je nezaboravno putovanje koje je dodatno obogatilo njihove karijere i pružilo im priliku da se predstave na međunarodnoj sceni.

Sara Jovanović - Sara Jo

Grupa “Moje tri” je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije 2013. godine

Solo karijera

Nakon Evrovizije, Sara Jo usmerila je svoju karijeru ka solo projektima, započevši sa singlom “Ujutru” u saradnji sa Markom Mandićem, koji je objavljen pod etiketom IDJ Tunes. Ovaj singl predstavio je Saru u novom svetlu, pokazujući njenu sposobnost da se prilagodi različitim muzičkim žanrovima. Njen talenat za transformaciju došao je do izražaja kada je pobedila u jednoj od epizoda takmičenja “Tvoje lice zvuči poznato”, imitirajući Katy Perry. Sara nije samo pokazala svoje pevačke sposobnosti, već i izvanrednu scensku prisutnost, zauzevši drugo mesto u finalu takmičenja.

Sarin prvi solo singl “Ko je ovde ko” dodatno je učvrstio njenu poziciju na muzičkoj sceni, a usledile su pesme “Mahovina” i “Probaj”, koje su pokazale njen raznovrstan pristup muzici, od balada do reggae uticaja. Sara je nastavila da istražuje različite muzičke stilove, saradjujući sa poznatim umetnicima i učestvujući u projektima koji su prelazili granice tradicionalne muzike.

Period od 2017. do 2020. godine obeležio je novi imidž i značajne uspehe u Sarinoj karijeri. Potpisivanjem ugovora sa Bassivity Music, Sara je objavila hit singl “Nemam vremena za to”, koji je postao viralan na YouTube-u, skupivši preko deset miliona pregleda. Njena sposobnost da se poveže sa publikom kroz muziku i video produkciju dovela je do nominacija za prestižne nagrade, kao što je MTV Europe Music Award za najboljeg regionalnog izvođača.

Sara Jo nije samo pevačica; ona je umetnica koja kontinuirano evoluira, što je pokazala kroz svoje učešće u različitim projektima, uključujući glasovnu glumu u animiranim filmovima i saradnju sa drugim umetnicima na duetima koji su osvajali srca publike. Njen rad na singlovima “Divlja” i saradnja sa Frankom na singlu “On” samo su neki od projekata koji su dodatno učvrstili njenu poziciju kao jedne od vodećih figura na muzičkoj sceni Balkana. Sara Jo nastavlja da inspiriše svojom svestranošću, talentom i neprestanom željom za inovacijama u muzici.

Novi album

Nakon zapaženog učešća na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2022. sa pesmom “Muškarčina”, koja je privukla veliku pažnju javnosti i kritike zbog svoje originalnosti i spoja tradicionalnih i savremenih muzičkih elemenata, Sara Jo je nastavila da gradi svoj muzički put. Pesma “Muškarčina”, koju su kreirali Coby i Bojana Vunturišević, istakla se eksperimentalnim pop zvukom i elementima srpske narodne muzike, postavši hit pre samog takmičenja sa rekordnim brojem pregleda na YouTube-u. Sara je svojim nastupom u polufinalu osigurala mesto u finalu, gde je zauzela drugo mesto, potvrđujući svoj status jedne od vodećih muzičkih zvezda u regionu.

U junu 2023. godine, Sara Jo je najavila izlazak svog dugo očekivanog debi albuma “Bez kontrole”, koji je obuhvatio osam novih pesama, uključujući i već popularne singlove “Divlja” i “Zar ne”. 

Sara Jovanović - Sara Jo

Sara Jo sa dečkom Žigom Sotlarom na slici

Lični život i humanitarni rad

Sara Jovanović, poznata kao Sara Jo, imala je nekoliko zapaženih ljubavnih veza koje su privlačile pažnju javnosti. Njena veza sa odbojkašem Aleksandrom Atanasijevićem završila se u maju 2014. godine, nakon čega je bila u vezi sa poznatim srpskim glumcem Viktorom Savićem. Iako je njihova veza trajala kratko, raspad veze bio je predmet interesovanja medija. Sara je takođe bila u vezi sa reperom i piscem Marčelom između 2016. i 2018. godine, a nakon toga sa producentom Milkijem Babićem, s kojim je bila dve i po godine pre nego što su potvrdili svoj raspad krajem 2021. godine. Trenutno, Sara je u vezi sa slovenačkim koreografom i plesačem Žigom Sotlarom iz Ljubljane.

Pored svojih ljubavnih veza, Sara je poznata i po bliskom prijateljstvu sa modnom influenserkom Dunjom Jovanić. Njihova prijateljstva često su prikazana u javnosti, a zajedno su učestvovale u rijaliti seriji “JoJo na točkovima” 2020. godine. Sara se takođe angažovala u humanitarnim aktivnostima, uključujući saradnju sa Tropico Bandom i Dženanom Lončarevićem na singlu “Molio sam anđele”, čiji je prihod bio namenjen lečenju mlade žene obolele od raka kostiju.

Sara Jo, koristi svoju popularnost i javni uticaj da promoviše važne društvene teme, posebno prava LGBT zajednice. Njeno angažovanje u ovom polju postalo je izrazito vidljivo kada je 2019. godine imenovana za kumu Beogradskog Prajda, čime je postala jedna od prvih javnih ličnosti u Srbiji koja je otvoreno podržala i promovisala prava LGBT osoba. 

Sarino zalaganje se nije zaustavilo na granicama Srbije. Tokom 2021. godine, aktivno se založila za legalizaciju istopolnih partnerstava u zemlji, koristeći svoj glas da podigne svest o važnosti ove teme. Njen angažman dobio je međunarodnu dimenziju kada je nastupila na ceremoniji zatvaranja WorldPride događaja u Kopenhagenu, zajedno sa srpskim drag queen umetnicama Aleksom Elektrom i Ditom von Bil.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Sara Jo započela svoju muzičku karijeru? Sara Jo je svoju karijeru započela nakon učešća u takmičenju “Prvi glas Srbije”, gde je osvojila treće mesto.
 • Koje su najpoznatije pesme Sare Jo? Među najpoznatijim pesmama su “Muškarčina”, “Divlja”, “Nemam vremena za to” i “Ko je ovde ko”.
 • Da li Sara Jo planira nove projekte? Sara Jo kontinuirano radi na novoj muzici i projektima, često najavljujući nove pesme i saradnje preko svojih društvenih mreža.
 • Kako Sara Jo koristi svoju platformu za društvene promene? Sara je poznata po zagovaranju LGBT prava i koristi svoju popularnost da podigne svest o važnosti jednakosti i prihvatanja različitosti.

Za kraj

Sara Jo istakla se kao jedna od najsvestranijih i najtalentovanijih umetnica na srpskoj muzičkoj sceni. Kroz svoju karijeru, od takmičenja “Prvi glas Srbije” do Evrovizije i uspešne solo karijere, Sara je pokazala izuzetan talenat i posvećenost. Njeno zalaganje za LGBT prava i korišćenje slave za promociju društvenih promena dodatno potvrđuju njen integritet i uticaj kao javne ličnosti. Sara Jo nastavlja da inspiriše svojom muzikom, aktivizmom i neprekidnim radom na novim projektima, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu muzike i društvenog aktivizma.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • Bez kontrole (2023)

Singlovi

Nealbumski singlovi:

 • Zauvek (2011)

Singlovi kao deo Moje 3:

 • Ljubav je svuda (2013)

Solo singlovi:

 • Ko je ovde ko (2014)
 • Mahovina (2015)
 • Probaj (2016)
 • Nemam vremena za to (2017)
 • Samo ti (2018)
 • Lava (2018)
 • Bez sna (2019)
 • Mili, mili (2019)
 • Kao nikada pre (sa Predragom Simićem) (2020)
 • Kaži mi (2020)
 • Varalica (sa Editom) (2021)
 • Divlja (2021)
 • On (sa Frankom) (2021)
 • Muškarčina (2022)
 • Zar ne (2023)
 • U glavi (2023)

Promotivni singlovi

 • Molio sam anđele (sa Tropico Bandom, Dženanom Lončarevićem i Andrejem Ilićem) (2013)
 • Mahovina (uživo) (2016)
 • Ko je ovde ko (uživo) (2016)
 • Neko te ima (2020)
 • Stupid Love (kaver) (2021)
 • Bez sna (2021)

Sinhronizacije

 • Čarobni princ (2018) – Uspavana lepotica (srpska sinhronizacija)
 • Svemirski basket: Novo nasleđe (2021) – Lola Zečica (srpska sinhronizacija)

Spotovi

 • Molio sam anđele (2013) – Andrej Ilić
 • Ti i ja (2013) – Rasta
 • Ujutru (2013) – Andrej Ilić
 • Ko je ovde ko (2014) – Andrej Ilić
 • Mahovina (2014) – Andrej Ilić
 • Probaj (2016) – Andrej Ilić
 • Troje (2016) – Lazar Bodroža
 • Nemam vremena za to (2017) – Rollercoaster
 • Samo ti (2017) – Nemanja Đerić
 • Lava (2018) – Ana Žugić, Lazar Bogdanović
 • Bez sna (2019) – Lazar Bogdanović
 • Mili, mili (2019) – Lazar Bogdanović
 • Kao nikada pre (2019) – Nemanja Novaković
 • Kaži mi (2020) – Lazar Bogdanović
 • Neko te ima (2020) – Lazar Bogdanović
 • Varalica (2021) – Kukla
 • On (2021) – Nemanja Novaković
 • Divlja (2022) – Kukla
 • Zar ne (2022) – Luka Sepčić
 • U glavi (2023) – Kukla

Televizija

 • Prvi glas Srbije (2012) – sebe, takmičarka; trećeplasirana
 • Beosong (2013) – takmičarka kao deo Moje 3; pobednica
 • Pesma Evrovizije (2013) – takmičarka kao deo Moje 3; 11. mesto u prvom polufinalu
 • Tvoje lice zvuči poznato (2013) – takmičarka; drugoplasirana
 • Sinđelići (2019) – Luna, sporedna uloga (7 epizoda)
 • JoJo na točkovima (2020) – sebe, rijaliti-šou

Nagrade i priznanja

 • Beosong: “Ljubav je svuda” (kao deo Moje 3) – 1. mesto (Pobednička pesma koja je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije)
 • Nagrada Barbara Dex: Najgore obučeni izvođač na Pesmi Evrovizije 2013. (Za stil i kostime grupe Moje 3)
 • Nagrada Naxi palma: “Mahovina” – Najbolja pesma 2015. (Priznanje za izuzetnost u muzičkom izrazu)
 • MTV Europe Music Awards 2017: Nominacija za Najboljeg izvođača na prostoru MTV Adria (Međunarodno priznanje za doprinos muzici)
 • MTS Vision Festival 2018: “Nemam vremena za to” – Najbolja koreografija (Priznanje za vizuelni i kreativni aspekt muzičkog dela)
 • Music Awards Ceremony 2019: Nominacije za Elektro i alternativnu pop numeru godine i Muzički video godine (“Lava”)
 • Music Awards Ceremony 2020: Nominacije za Alternativnu pop numeru (“Mili, mili”) i Muzički video godine (“Bez sna”)
 • Oskar popularnosti u Banjoj Luci 2020: Najbolji alternativni pevač (Priznanje za doprinos alternativnoj muzičkoj sceni)
 • Pesma za Evroviziju ’22: “Muškarčina” – 2. mesto (Visoko mesto na nacionalnom takmičenju za Evroviziju)
 • Music Awards Ceremony 2023: “Divlja” – Osvojen Muzički video, Nominacije za Urban pop numeru, Alternativnu pop numeru (“Zar ne”) i New Age kolaboraciju (“On” sa Frankom) (Priznanja i nominacije za muzičku inovativnost i kvalitet produkcije)