Tamara Dragičević film

Tamara Dragičević

Ko je Tamara Dragičević?

Tamara Dragičević, rođena 30. marta 1989. godine u Beogradu, istaknuta je srpska glumica poznata po svojim ulogama u domaćim filmovima i televizijskim serijama. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekla temeljno obrazovanje koje je kasnije primenila u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri. Najviše je prepoznata po ulozi u filmu “Montevideo, Bog te video” i seriji “Miris kiše na Balkanu”

Tamara Dragičević

Tamara Dragičević je jedna od najistaknutijih srpskih glumica

Rani život i obrazovanje

Tamara Dragičević je rođena 30. marta 1989. godine u Beogradu, u porodici Sanje i Milana Dragičevića. Odrasla je sa starijom sestrom Marijom, koja je po zanimanju stjuardesa, i mlađim bratom Miodragom, koji je takođe pronašao svoj poziv u glumi. 

Od ranih dana, Tamara je pokazivala izraženu sklonost ka umetnosti, naročito glumi, često imitirajući članove porodice i omiljene likove iz televizijskih serija. Iako je u detinjstvu sanjala o profesiji doktora, njen put se promenio nakon što se u osnovnoj školi pridružila glumačkoj sekciji. Njena strast prema glumi dodatno je ojačana učlanjenjem u pozorište “Dadov” u sedmom razredu osnovne škole.

Školovanje je nastavila u Trećoj beogradskoj gimnaziji, gde se isticala kao odličan đak sa posebnim interesovanjem za etno pevanje. Srpski jezik i književnost bili su joj omiljeni predmeti, dok su hemija, fizika i informatika bili manje privlačni. Već u trećem razredu gimnazije, Tamara je napravila značajan korak ka ostvarenju svojih snova upisavši Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Tamo je bila deo klase poznatog profesora Dragana Petrovića Peleta.

Diplomirala je 2011. godine, u klasi sa Ninom Janković, Jelisavetom Orašanin, Anjom Alač i Milošem Bikovićem, što je bio početak njene profesionalne karijere u glumi. Diplomsku predstavu “Ludi od ljubavi” odigrala je uz kolegu Ivana Mihailovića, nakon čega je nastavila svoje obrazovanje upisivanjem master studija na istom fakultetu. Ovaj period obrazovanja bio je temelj za njen dalji razvoj i uspeh u svetu glume.

Tamara Dragičević

Tamara Dragičević u ulozi Silvane Armenulić u filmu “Toma”

Filmska i televizijska krijera

Tamara Dragičević je svoju filmsku i televizijsku karijeru započela ulogama koje su odmah privukle pažnju publike i kritike. 

Godine 2010, Tamara se pojavila kao sportistkinja u kratkometražnom filmu “Zlatna liga”, a zatim kao Eli Pops u filmu “Montevideo, Bog te video!”, koji je postao jedan od najpopularnijih domaćih filmova. U isto vreme, dobila je ulogu Laure (Buke) Salom de Papo u seriji “Miris kiše na Balkanu”, što je bila jedna od njenih najzapaženijih uloga.

Godine 2012, Tamara je nastavila sa značajnim ulogama, uključujući kadetkinju Nadicu Arsić u seriji “Vojna akademija”, koja je takođe postigla veliki uspeh. Njena sposobnost da prikaže snažne i nezavisne ženske likove došla je do izražaja kroz ovu ulogu.

U 2013. godini, Tamara je učestvovala u snimanju nastavka “Montevideo, vidimo se!” i “Vojna akademija 2”. Takođe je bila jedna od takmičarki u prvoj sezoni šou programa “Tvoje lice zvuči poznato”, gde je pokazala svoju svestranost i talenat za imitaciju.

Narednih godina, Tamara je nastavila da gradi svoju karijeru kroz raznovrsne projekte. U 2015. godini, imala je glavne uloge u filmovima “Igra u tami” i “Panama”, dok je u filmu “Bićemo prvaci sveta” imala sporednu ulogu. Njena uloga Marice, sestre Nikole Tesle, u filmu “Tesla” pokazala je njen talenat za istorijske likove.

Do 2016. godine, Tamara se ponovo pojavila kao Sonja Mladenović u seriji “Prvaci sveta” i u filmu “King of the Belgians”. 

U novijim projektima, Tamara je nastavila da istražuje različite aspekte glume. U seriji “Ubice moga oca” bila je u najužem izboru za ulogu Dragane, dok je u filmu “Daleko je Holivud” i seriji “Vojna akademija 5” nastavila sa snažnim performansama. U 2020-im godinama, pojavila se u seriji “Močvara” i ponovila svoju ulogu Silvane Armenulić u filmu i seriji “Toma”, potvrđujući svoj status jedne od vodećih srpskih glumica.

Nagrade i priznanja

Tamara Dragičević je tokom svoje karijere primila brojne nagrade i priznanja koja odražavaju njen talent, posvećenost i doprinos srpskoj kinematografiji i teatru. Jedna od prvih značajnih nagrada koju je osvojila bila je statueta Ćuran za najbolja glumačka ostvarenja 2012. godine, koju je dobila za ulogu Saše u predstavi “Dobri ujkica”. Ova nagrada potvrđuje njenu sposobnost da oživi kompleksne likove na sceni, pokazujući dubinu emocija i ljudskosti.

Njeno izvanredno tumačenje lika Silvane Armenulić u filmu “Toma” 2021. godine donelo joj je nagradu Carica Teodora. Ova prestižna nagrada dodatno ističe Tamarinu svestranost i sposobnost da se poveže sa istorijskim likovima, pružajući im autentičnost i dubinu. Njena interpretacija Silvane Armenulić bila je posebno pohvaljena za emotivni doseg i autentičnost, što je doprinelo da film “Toma” postane jedan od najcenjenijih projekata u njenom portfoliju.

Tamara Dragičević

Tamara Dragičević i suprug Petar Benčina na slici

Lični život

Lični život Tamare Dragičević obogaćen je njenom vezom sa glumcem Petrom Benčinom, koja je započela 2011. godine. Njihova ljubavna priča kulminirala je romantičnom prosidbom na čamcu oko ostrva Korčula u avgustu 2015. godine, a venčanje je održano u junu 2016. na idiličnoj lokaciji Ade Bojane. Venčanje na plaži, uz zalazak sunca i žurku sa muzikom iz sedamdesetih i osamdesetih, bilo je kao iz bajke. Pored zajedničkog života, Tamara i Petar su se okušali i u poslovnom svetu otvaranjem kafića 2014. godine, koji je, međutim, zatvoren nakon godinu dana.

Porodični život im se obogatio dolaskom dece – ćerke Staše u decembru 2016. i sina Lazara u avgustu 2019. godine. Tamara sebe ne smatra sportskim tipom, ali zbog zahteva svoje profesije i potrebe da bude u dobroj fizičkoj kondiciji, angažuje se u različitim aktivnostima. Pored toga, uživa u plesu, planinarenju, skijanju na vodi i vožnji kajakom, što pokazuje da je aktivna i u slobodno vreme, teži da održava balans između profesionalnih obaveza i ličnih interesovanja.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Tamara Dragičević? Tamara Dragičević je istaknuta srpska glumica rođena 30. marta 1989. godine u Beogradu.
 • Kako je Tamara Dragičević započela svoju glumačku karijeru? Tamara je svoju glumačku karijeru započela ulogama u kratkometražnim filmovima i serijama, a prvu značajnu ulogu ostvarila je u filmu “Montevideo, Bog te video”.
 • Koje su najznačajnije uloge Tamare Dragičević? Najznačajnije uloge Tamare Dragičević uključuju lik Laure (Buke) Salom de Papo u seriji “Miris kiše na Balkanu”, kadetkinju Nadicu Arsić u seriji “Vojna akademija”, i ulogu Silvane Armenulić u filmu “Toma”.
 • Kako izgleda lični život Tamare Dragičević? Tamara je u braku sa glumcem Petrom Benčinom, s kojim ima dvoje dece, ćerku Stašu i sina Lazara.

Za kraj

Tamara Dragičević je bez sumnje jedna od najsvetlijih zvezda srpske glumačke scene. Njena sposobnost da oživi različite likove, od istorijskih figura do savremenih junakinja, pokazuje njen izuzetan talenat i posvećenost umetnosti. Kroz svoje uloge, Tamara ne samo da zabavlja publiku, već i inspiriše mlade glumce i glumice da slede svoje snove. Njena karijera, obogaćena brojnim nagradama i priznanjima, kao i srećan porodični život, čine je pravim uzorom kako na sceni, tako i van nje. Tamara Dragičević ostaje nezaboravna figura u srpskoj kinematografiji, čija dela nastavljaju da odjekuju.

Spoljne reference:

Filmografija

2010 – e

 • “Road 29” (2010) – devojka (kratki film)
 • “Zlatna liga” (2010) – sportistkinja (kratki film)
 • “Montevideo, Bog te video!” (2010) – Eli Pops
 • “Miris kiše na Balkanu” (2010—2011) – Buka (TV serija, 12 ep.)
 • “Miris kiše na Balkanu” (2011) – Buka
 • “Vojna akademija” (2012—2020) – Nadica Arsić (TV serija, glavna uloga)
 • “Montevideo, Bog te video!” (2012) – Eli Pops (TV serija, 5 ep.)
 • “Na putu za Montevideo” (2012—2013) – Eli Pops (TV serija, 9 ep.)
 • “Vojna akademija 2” (2013) – Nadica Arsić
 • “Montevideo, vidimo se!” (2014) – Eli Pops (TV serija, 3 ep.)
 • “Bićemo prvaci sveta” (2015) – Sonja Mladenović
 • “Panama” (2015) – Sandra
 • “Igra u tami” (2015) – Aska
 • “Rođendan gospodina Nušića” (2015) – Ljubinka Bobić
 • “Prvaci sveta” (2016) – Sonja Mladenović (TV serija, 4 ep.)
 • “Kralj Belgijanaca” (2016) – graničarka
 • “Vojna akademija 3: Novi početak” (2016) – Nadica Arsić
 • “Žigosani u reketu” (2018—2019) – Maja (TV serija, 26 ep.)
 • “Daleko je Holivud” (2019) – glumac 2 (TV serija, 1 ep.)
 • “Vojna akademija 5” (2019) – Nadica Arsić

2020 – e

 • “Močvara” (2020) – Slađana (TV serija, 4 ep.)
 • “Toma” (2021) – Silvana Armenulić
 • “Živi i zdravi” (2023) – matičarka (film)
 • “Toma” (2023) – Silvana Armenulić (TV serija, glavna uloga)