Saša Vidić moda

Saša Vidić

Ko je bio Saša Vidić?

Saša Vidić bio je jedan od najpoznatijih srpskih modnih stilista, dizajnera i modnih kritičara. Njegov rad karakteriše jedinstven pristup modi, kombinujući tradicionalne elemente sa savremenim trendovima. Vidić je bio poznat po svom oštro oku za detalje i sposobnosti da transformiše svakodnevni izgled u nešto izuzetno i stilski sofisticirano. Kroz svoju karijeru, on je ostavio neizbrisiv trag u svetu mode u Srbiji, postavljajući visoke standarde i inspirišući mnoge mlade dizajnere. Njegov doprinos modnoj industriji ostaje nezaboravan, a njegov stil i danas služi kao inspiracija.

Rani život i obrazovanje

Saša Vidić je rođen je 18. januara 1971. godine u malom selu Mlaka. Osnovnu i srednju školu završio je u Pakracu. Iako nije često govorio o svom detinjstvu, isticao je da je bilo ispunjeno srećom i bezbrižnošću. Međutim, početak rata u Hrvatskoj 1991. godine donosi velike promene u njegovom životu. Njegova porodica je bila primorana da napusti svoj dom u Mlaki, što ih je odvelo prvo u Banjaluku, a zatim u Beograd.

U Beogradu, Saša se upisuje na Fakultet za umetnost i dizajn, birajući smer Modni dizajn. Međutim, zbog nedostatka stalnih primanja, bio je primoran da napusti fakultet. Ovaj period njegovog života bio je izazovan, ali je istovremeno predstavljao i početak njegovog putovanja u svet mode. U Beogradu se družio sa poznatim ličnostima kao što su Branka Katić i Sergej Trifunović, što mu je omogućilo da se poveže sa svetom umetnosti i zabave.

Karijera

Saša Vidić započeo je svoj put u modnom dizajnu kreiranjem haljine za Branku Katić. Ova haljina, nošena na dodeli nagrada posle premijere filma “Mi nismo anđeli” 1992. godine, nije samo obeležila početak njegove karijere, već je postavila temelje za njegov jedinstveni stil.

Prva kolekcija i uspon u modnom svetu

Nakon ovog uspešnog debija, Vidić je 1997. godine lansirao svoju prvu kolekciju pod nazivom “Broz”. Ova kolekcija, predstavljena u neobičnom ambijentu metro stanice “Vuk” u Beogradu, odrazila je njegovu kreativnost i sposobnost da iznenadi modnu scenu. Njegov rad u modnoj kući “Zekstra” tokom 14 godina obuhvatao je kreiranje brojnih kolekcija, kao i dizajniranje uniformi za različite sektore, što je dodatno učvrstilo njegov ugled u modnoj industriji.

Atelje SV i Diamond Room

Vidićev uticaj u modnom svetu proširio se i na poslovne poduhvate. Kao vlasnik “Ateljea SV” u Beogradu i kafića “Diamond room”, otvorenog 2011. godine, pokazao je svoju sposobnost da svoj estetski osećaj primeni i u drugim oblastima. Njegov rad u modnoj kući “Clik” i saradnja sa Dejanom Milićevićem na snimanju spotova za pevače dodatno su potvrdili njegovu svestranost i kreativnost.

Prisustvo u medijima i humanitarni angažman

Vidić je bio poznat i po svom radu u medijima, gde je iznosio svoja kritička mišljenja o oblačenju poznatih ličnosti. Njegovi tekstovi u listovima “Svet” i “Blic žena”, kao i na web-sajtu “Telegraf”, bili su cenjeni zbog njegovog oštrog i iskrenog stava. Kao član žirija u muzičkom takmičenju “Pinkove zvezdice” i učesnik u humanitarnom šouu “Ples sa zvezdama”, pokazao je svoju društvenu odgovornost i angažovanost.

U periodu od maja do juna 2019. godine, Saša Vidić je proširio svoj uticaj u svetu medija vodeći svoju emisiju pod nazivom “456 sekundi sa Sašom Vidićem”. Ova emisija predstavljala je jedinstveni prozor u svet mode, gde je Vidić, poznat po svom izraženom stilu i ekspertizi, delio svoje mišljenje, savete i uvide o modi i stilu

Dizajn za sportiste i inspiracija

Vidićev talent nije bio ograničen samo na modnu pistu. Dizajnirao je odeću za srpske sportiste na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu i za fudbalsku reprezentaciju Srbije 2018. godine. Njegovi modni uzori, Domeniko Dolče, Stefano Gabana i Mark Džejkobs, bili su mu inspiracija u kreiranju jedinstvenih i prepoznatljivih stilova.

Saradnja sa poznatim ličnostima i politikom

Vidićeva saradnja sa javnim ličnostima kao što su Jelena Karleuša, Ceca Ražnatović, Seka Aleksić, Aleksandra Prijović, Lepa Brena, Zdravko Čolić, Saša Matić, i mnogi drugi, potvrdila je njegov status u svetu mode. Njegova saradnja sa političarima poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, kao i sa sportistima poput Novaka Đokovića, Milice Mandić i Jasne Šekarić, pokazuje njegovu sposobnost da svoje kreacije prilagodi različitim ličnostima i potrebama.

Saša Vidić

Saša Vidić – Poznati srpski stilista i dizajner

Lični život

Saša Vidić, poznato ime srpske modne scene, bio je prisutan u javnom životu Srbije više od dve decenije. Unatoč njegovoj vidljivosti u svetu mode, detalji o njegovom privatnom životu ostali su većinom nepoznati javnosti. Živeo je u beogradskom naselju Novi Beograd, u bloku 63, gde je uživao u miru svog doma.

Saša Vidić nije bio samo modni stilista, već i osoba koja je bila bliska sa mnogim poznatim ličnostima u Srbiji. Njegovi prijatelji uključivali su Svetlanu Cecu Ražnatović, Nikolu Rađena, Anu Kokić, Vujadina Savića, Natašu Bekvalac, Tatjanu Vojtehovski i mnoge druge. Ove veze su mu omogućile da se uspostavi kao jedan od vodećih modnih stilista u zemlji, poznat po svom jedinstvenom stilu i pristupu modi.

Pored svoje strasti prema modi, Vidić je bio ljubitelj putovanja. Ovi putnički poduhvati su mu pružali inspiraciju i priliku da se odmori od dinamičnog života u modnoj industriji. Kada nije bio na putu, Vidić je voleo da provodi vreme u svom stanu, opuštajući se uz knjige i gledajući komedije.

Iako je bilo mnogo spekulacija i diskusija o njegovom seksualnom opredeljenju, Vidić nikada nije javno govorio o ovoj temi. Odlučio je da svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti, fokusirajući se na svoj rad i doprinos modnoj industriji.

Za kraj

Saša Vidić, čuveni srpski modni dizajner, preminuo je 24. aprila 2023. godine u Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa”. Njegov odlazak ostavio je dubok trag u modnoj industriji Srbije i regiona, gde je bio poznat kao inovator i inspiracija mnogima.

Vidić je kremiran 27. aprila 2023. godine na Novom groblju u Beogradu. Ovaj trenutak bio je ispunjen tugom, ali i poštovanjem prema njegovom životu i radu. 

Saša Vidić će biti zapamćen kao čovek koji je svojim radom, talentom i strašću oblikovao modnu scenu, ostavljajući iza sebe bogato nasleđe koje će nastaviti da inspiriše buduće generacije dizajnera. Njegov život i delo ostaju kao trajni podsetnik na snagu kreativnosti i lepote mode.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je bio Saša Vidić? Saša Vidić bio je poznati srpski modni dizajner, stilista i uticajna ličnost u svetu mode u Srbiji.
  • Da li je Saša Vidić imao svoju modnu liniju? Da, Saša Vidić je imao svoju modnu liniju i predstavio je prvu kolekciju pod brendom “Broz” 1997. godine.
  • Koji su bili Sašini modni uzori? Njegovi modni uzori bili su Domeniko Dolče, Stefano Gabana i Mark Džejkobs.
  • Za koje poznate ličnosti je Saša Vidić radio? Saša Vidić je sarađivao sa mnogim poznatim ličnostima, uključujući Jelenu Karleušu, Cecu Ražnatović, Seku Aleksić, Aleksandru Prijović, Lepu Brenu, Zdravka Čolića, Sašu Matića i druge.

Spoljne reference: