Željko Mitrović biznis, muzika, televizija

Željko Mitrović

Ko je Željko Mitrović?

Željko Mitrović je poznat kao jedan od najuticajnijih figura u srpskom šou biznisu. Kao osnivač i vlasnik Pink televizije, Mitrović je revolucionarizovao televizijski pejzaž Srbije, donoseći nove standarde u produkciji i emitovanju programa. Kao osnivač diskografske kuće City Records, on je takođe ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj industriji. Njegova sposobnost da prepozna i iskoristi nove prilike učinila ga je ne samo uspešnim biznismenom, već i ključnom figurom u oblikovanju savremenog srpskog šou biznisa.

Rani život i obrazovanje

Željko Mitrović je rođen 31. maja 1967. godine u Beogradu. Njegovi roditelji, Milka i Dragan, koji je preminuo 2000. godine, bili su njegova prva podrška i inspiracija. Željkovo obrazovanje započelo je u rodnom gradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, pokazujući rano interesovanje za širok spektar oblasti.

Nakon gimnazije, Mitrović je upisao Pravni fakultet, ali njegova strast prema muzici i umetnosti usmerila ga je na drugačiji životni put. Sanjao je o upisu na prestižnu Berkli džez akademiju, ali finansijske prepreke, konkretno školarina od 30.000 dolara, onemogućile su mu da ostvari taj san. Ovaj izazov nije ga obeshrabrio; umesto toga, usmerio je svoju energiju ka izgradnji poslovnog carstva.

Paralelno sa razvojem svog biznisa, Mitrović je nastavio da se obrazuje. Studirao je engleski jezik u oblasti menadžmenta na Berlicu, što mu je omogućilo da stekne znanja koja su kasnije bila ključna u njegovom poslovnom uspehu. Njegova sposobnost da se prilagodi i uči, uprkos preprekama i promenama, bila je ključna u izgradnji njegove karijere.

Muzička karijera

Željko Mitrović započeo je svoju karijeru u muzičkim vodama kao jedan od osnivača legendarnog beogradskog vez-rok benda “Oktobar 1864”. Uz Gorana Tomanovića, Zorana Karapandžu i Deana Krmpotića, Mitrović je svirao bas-gitaru, doprinoseći jedinstvenom zvuku koji je bendu donio slavu. Njihov prvi album, nazvan jednostavno “Oktobar 1864”, objavljen je 1987. godine pod etiketom Jugodisk, označavajući početak nove ere u jugoslovenskoj rok muzici.

Već naredne godine, 1988, bend je izdao album “Igra bojama” pod okriljem PGP RTB, a iste te godine Mitrović otvara svoj muzički studio, proširujući svoje poslovne horizonte. Iako je bend “Oktobar 1864” snimio svoj poslednji album “Crni ples” 1990. godine, Mitrović nije učestvovao u njegovom stvaranju. Dve godine kasnije, bend se raspao, ali Mitrovićevo muzičko putovanje se nastavilo.

Mitrović je takođe bio član popularne grupe “Rokeri s Moravu”, gde je proveo četiri godine svirajući bas-gitaru na nekoliko njihovih albuma. Sredinom 2012. godine, Mitrović se okrenuo solo karijeri, sarađujući sa grupom “Berkli gruv”. Snimili su tri singla: “TV”, “Pričaj mi gadosti” i “Majmune”, pri čemu je Mitrović bio kompozitor poslednje pomenute pesme. U saradnji sa Tanjom Jovićević iz “Oktobra 1864”, snimio je baladu “Dur i mol”, za koju je snimljen i spot.

Njegov nastup na Bir festu u avgustu 2012. godine i kao predgrupa grupi “Smak” u beogradskoj Areni u decembru iste godine, potvrdili su njegov status u srpskoj muzičkoj sceni. U oktobru 2016. godine, Mitrović i njegova grupa predstavili su novu pesmu “Marina”, nastavljajući da ostavljaju trag u svetu muzike.

Zadruga

Željko Mitrović je autor rijaliti šoua “Zadruga” koji obara sve rekorde gledanosti

Osnivanje “Pinka”

Željko Mitrović, poznat kao inovator u srpskom medijskom prostoru, započeo je svoj put u svetu medija 1988. godine otvaranjem muzičkog studija. Ovaj potez bio je samo početak njegovog uticaja na medijsku scenu. Pet godina kasnije, 1993. godine, Mitrović je pokrenuo radio-stanicu Pink, koja je brzo stekla popularnost među slušaocima. Njegov uspeh se nije zaustavio tu; već naredne godine, 1994., osnovao je i istoimenu televizijsku stanicu, koja je postala jedan od vodećih kanala u Srbiji.

City Records i Radio Pingvin

Mitrovićeva vizija se proširila i na diskografsku industriju kada je 1997. godine osnovao City Records, a zatim i kupio Radio Pingvin, čime je dodatno učvrstio svoju poziciju u medijskom svetu. Njegov medijski imperij nastavio je da raste i van granica Srbije. U oktobru 2010. godine, Pink Sl je počeo sa emitovanjem u Sloveniji, dobivši nacionalnu frekvenciju, što je bio značajan korak u internacionalizaciji Pink brenda.

Mitrovićeva ekspanzija se nastavila i u Severnoj Makedoniji, gde je u novembru iste godine kupio skopsku televiziju “K 15”, koju je preimenovao u “Pink 15”. Početkom 2011. godine, na televiziji Pink počeo je da se emituje rijaliti program “Dvor”, za koji je u Šimanovcima izgrađen pravi dvorac, u koji je uloženo dva miliona evra. Iako su mediji izveštavali da emisija nije ispunila očekivanja publike, Mitrović je izjavio da je zadovoljan postignutim uspehom.

“Zadruga”

Najveći projekat do tada, rijaliti “Zadruga”, započeo je u septembru 2017. godine. U ovaj projekat Mitrović je uložio više od 10 miliona evra, čime je postavio nove standarde u produkciji rijaliti programa u regionu. Željko Mitrović je kroz ove projekte dokazao svoju sposobnost da prepozna i iskoristi nove prilike, čime je ostavio neizbrisiv trag u svetu medija.

Inovacije u filmskoj i digitalnoj industriji

Željko Mitrović, kao vizionar u svetu medija i biznisa, nije se ograničio samo na televiziju i muziku. Njegova sposobnost da prepozna i iskoristi nove prilike dovela je do značajne diversifikacije njegovog poslovanja. Jedan od ključnih koraka u ovom procesu bio je osnivanje Pink Films International. Ovaj potez je predstavljao Mitrovićev ulazak u svet filmske produkcije, čime je proširio svoj uticaj i na filmsku industriju. Pink Films International brzo je postao prepoznatljiv po proizvodnji kvalitetnih filmskih i televizijskih sadržaja, doprinoseći daljem rastu i razvoju Pink medijskog carstva.

Air Pink

Pored filmske industrije, Mitrović je svoje poslovanje proširio i na avio-industriju, osnivanjem Air Pink. Ova kompanija, specijalizovana za privatne letove, predstavljala je novi segment u Mitrovićevom poslovnom portfoliju, pružajući ekskluzivne usluge letenja poslovnim klijentima. Air Pink je brzo stekao reputaciju zbog svoje visoke kvalitete usluga i luksuznih aviona, čime je postao još jedan uspešan poduhvat u Mitrovićevom nizu poslovnih uspeha.

Politička karijera

Godine 1996, Željko Mitrović je postao član Jugoslovenske levice (JUL), što je bio jedan od kontroverznih trenutaka u njegovoj karijeri. Njegova bliskost sa porodicom Slobodana Miloševića tokom NATO agresije na Jugoslaviju dovela je do zabrane ulaska u zemlje Evropske unije. Godine 2000, Mitrović se kandidovao za poslanika na listi SPS-JUL. Međutim, kasnije je izjavio da je to bila jedna od njegovih zabluda, ukazujući na promenu perspektive u pogledu svojih političkih angažmana i odluka iz prošlosti.

Željko Mitrović

Željko i Milica Mitrović

Lični život i humanitarni rad

Željko Mitrović imao je zanimljiv privatni život koji je bio podjednako dinamičan kao i njegova profesionalna karijera. Godine 1990. oženio se pevačicom Sonjom Mitrović Hani. Njihov brak ubrzo je obogaćen dolaskom ćerke Sandre 1991. godine, a samo dve godine kasnije, par je dobio sina Aleksandra. Međutim, njihova zajednička sreća nije trajala dugo, jer su se 1994. godine razveli.

Nakon razvoda, Mitrović nije dugo ostao sam. Već 1995. godine, oženio se po drugi put, ovog puta sa voditeljkom Milicom Mitrović. Iz ovog braka, Željko i Milica su dobili dve ćerke, Kristinu i Andreu, čime je Mitrovićeva porodica postala još brojnija.

Od 2007. godine, Željko Mitrović pokazuje svoju humanu stranu kroz poseban gest prema deci iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske. Svake godine, tokom letnjih meseci, on organizuje odlazak ove dece na more, pružajući im priliku da uživaju u letnjim radostima i odmoru. Ovaj plemeniti poduhvat finansira njegova kompanija “Pink Media Group”, pokazujući društvenu odgovornost i brigu za one koji su u potrebi. Ovaj gest Željka Mitrovića ne samo da donosi radost deci iz Centra, već i ističe važnost humanitarnog rada u poslovnom svetu.

Za kraj

Željko Mitrović je impresivna ličnost čiji rad obuhvata mnogo više od vođenja Pink televizije. Od muzičke karijere, preko medijskog biznisa, do humanitarnog rada, Mitrović je ostavio dubok trag u mnogim sferama. Njegova sposobnost da se prilagođava i inovira čini ga istaknutim primerom uspešnog preduzetnika koji ne zaboravlja na društvenu odgovornost. Mitrovićeva priča pokazuje kako se poslovni uspeh može spojiti sa doprinosom zajednici.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Željko Mitrović? Željko Mitrović je srpski preduzetnik, osnivač i vlasnik Pink televizije i diskografske kuće City Records.
  • Kada je osnovao Pink televiziju? Pink televizija je osnovana 1994. godine.
  • Da li je Željko Mitrović bio uključen u muziku? Da, bio je jedan od osnivača benda Oktobar 1864 i svirao je bas-gitaru.
  • Koje druge poslovne poduhvate je Željko Mitrović pokrenuo? Pored televizije i muzike, Mitrović je bio aktivan u filmskoj produkciji sa Pink Films International, u avio-industriji sa Air Pink, i u digitalnim medijima sa Pink Digital Company.

Spoljne reference: