Branka Katić film

Branka Katić - Biografija

Ko je Branka Katić?

Branka Katić je srpska glumica koja je ostvarila uspešnu karijeru kako u svojoj rodnoj zemlji, tako i u inostranstvu. Njen izvanredni talenat i harizma su je učinili jednom od najomiljenijih glumica sa naših prostora. 

Njena bogata filmografija i prisustvo na svetskoj sceni ne samo da su doneli ponos Srbiji, već su je takođe učinili istinskom ikonom glumačkog sveta. Kroz ovaj članak, dublje ćemo istražiti život i karijeru ove izuzetne umetnice i otkriti šta je to što je čini posebnom u svetu glume.

Rani život i obrazovanje

Branka Katić je rođena 20. januara 1970. godine u Beogradu, Srbija. Njena priča o uspehu započela je na Novom Beogradu, gde je, zajedno sa roditeljima i starijom sestrom Marijom, provela svoje detinjstvo. Već tada se nazirao njen neizmerni talenat i strast prema glumi koja će obeležiti njen život.

Branka je stekla svoje formalno obrazovanje na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, a posebno je zapažena kao student u klasi profesora Radeta Šerbedžije, samog legendarnog glumca. 

Njena odluka da upiše Akademiju delimično je bila inspirisana gledanjem predstave “Bladi Meri”, u kojoj je upravo Šerbedžija briljirao na sceni. Ova predstava je bila prekretnica u njenom životu i označila je početak njene karijere koja će kasnije postati neizbrisiv deo filmske istorije.

Pozorišna karijera

Nakon što je završila Akademiju, Branka Katić je brzo pronašla svoje mesto u svetu glume, osvajajući publiku svojim izvanrednim talentom i strašću prema umetnosti. Evo pregleda ključnih trenutaka i uloga u njenoj izuzetnoj karijeri:

Karijeru je započela igrajući u pozorištima širom Srbije, uključujući Suboticu, Novi Sad i Beograd. Njena neobična sposobnost da se potpuno posveti svakoj ulozi brzo ju je istakla među svojim kolegama.

Jedna od njenih najupečatljivijih pozorišnih uloga bila je ona izbeglice u predstavi “Moja draga”

Pandemija novog virusa korona 2020. godine dovela ju je nazad u Beograd. Domaći reditelji su brzo prepoznali priliku da je angažuju i ona je dobila ulogu u predstavi “Sumrak bogova”. Nakon ove uloge igrala je u predstavi “Bliže”.

Krajem februara 2021. godine, Branka Katić je član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), gde je nastavila svoju uspešnu pozorišnu karijeru. Od aprila 2021. godine, publika ima priliku da je gleda u jednoj od glavnih uloga u predstavi “Tiho teče Misisipi”.

Branka Katić nastavlja da oduševljava publiku svojom izvanrednom glumačkom veštinom i posvećenošću umetnosti, ostavljajući dubok trag u svetu pozorišta i filma.

Branka Katić

Branka Katić je jedna od najcenjenijih glumica na Balkanu

Filmska i televizijska karijera

Branka Katić je već sa petnaest godina zakoračila u svet filma, obeležavši svoj debi na velikom platnu. Na audiciji sa šest devojčica, reditelj je prepoznao njen izuzetan talenat i dodelio joj ulogu u filmu “Nije lako sa muškarcima”. Ovaj početak obeležio je njen prvi korak u svetu glume i najavio dolazak nove zvezde na filmskoj sceni.

Počeci u karijeri

Njena karijera je brzo napredovala, a posebno je postala prepoznatljiva po ulozi u filmu “Mi nismo anđeli” iz 1992. Godine. Nakon ovog početka, Branka je kontinuirano gradila svoju karijeru u filmu “Slatko od snova”. Godine 1995, Branka je igrala glavnu ulogu u filmu “Ubistvo s predumišljajem” i imala epizodnu ulogu u seriji “Otvorena vrata”. Nastavak njene karijere uključivao je uloge u filmovima kao što su “Lepa sela lepo gore”i “Rane”.

Međunarodni uspeh

Godina 1998. označila je prekretnicu u karijeri Branke Katić kada je dobila glavnu ulogu u filmu “Crna mačka, beli mačor” reditelja Emira Kusturice. Ovo je bio početak njenog putovanja prema svetskoj slavi, a njen izvanredan glumački talenat brzo je privukao pažnju međunarodnih filmskih krugova.

Godine 1999, Branka je snimila seriju “Warriors” (Ratnici) u Velikoj Britaniji, iako je tadašnja situacija u Srbiji bila teška zbog bombardovanja. 

Godine 2007, Branka Katić je započela snimanje HBO serije “Big Love” (Velika ljubav), čiji je jedan od producenata bio slavni Tom Hanks. Ova uloga dodatno je učvrstila njen položaj na svetskoj sceni. Dve godine kasnije, dobila je prestižnu ulogu u filmu “Public Enemies” (Gangsteri), gde je delila ekran s poznatim imenima kao što su Johnny Depp, oskarovka Marion Cotillard i Christian Bale.

Nastavak impresivne karijere

Branka Katić je tokom 2010. godine ostvarila značajne uloge koje su pokazale njen veliki raspon glumačkog talenta. U srpskom filmu “Žena sa slomljenim nosem”, Branka je briljirala u jednoj od ključnih uloga, donoseći dubinu i emotivnu snagu svojim likovima.

Iste godine, Branka je za prvi put u svojoj karijeri snimila ljubavnu scenu u filmu “Big Picture” (Čovek koji je želeo da živi svoj život). Naredne godine, tumačila je ulogu Kristine Bamford u britanskoj seriji “The Jury” (Porotnici). Ovaj projekat pokazao je njenu međunarodnu privlačnost kao glumice.

Branka je također započela snimanje Bi-Bi-Sijeve drame “The Fuse” (Kratak spoj). Iste godine, Branka se vratila srpskoj kinematografiji. Sarađivala je sa režiserom Goranom Markovićem i igrala je glavnu ulogu u njegovom filmu “Falsifikator”, koji je premijerno prikazan 2013. godine.

Prepoznatljive uloge u internacionalnoj kinematografiji

Godine 2012. ispunila se njena želja da sarađuje sa svojim profesorom Radetom Šerbedžijom u seriji “Red Widow” (Crvena udovica). Sledeće godine, Branka je dobila izazovnu ulogu agentkinje KGB u francuskom filmu “Möbius”.

Nastavila je svoju međunarodnu karijeru s ulogama u filmu “Paradise” (Raj) Bi-Bi-Sija. U popularnom naučnofantastičnom filmu “Captain America: The Winter Soldier” iz 2014. godine, Branka je igrala služavku Renatu. Nastavila je svoju uspešnu karijeru ulogom u kriminalističkoj seriji “Grupa” čija je prva sezona emitovana tokom 2019. godine. Godine 2020, rediteljka Sali Poter poverila joj je jednu od glavnih uloga u filmu “The Roads Not Taken”.

Tokom 2021. godine, Branka je snimila filmove “Nije loše biti čovek” i “The Kings Man”, kao i seriju “Advokado”.

Branka Katić

Branka Katić u filmu “Mi nismo anđeli”

Lični život

Glumica Branka Katić, osim svoje uspešne karijere na filmskom platnu, također je gradila srećan i ispunjen život izvan kamere.

Dana 31. avgusta 2000. godine, Branka se udala za britanskog reditelja Džulijana Farina, poznatog po režiranju nekoliko epizoda serije “Seks i grad”. Njihova veza donela je joj porodičnu sreću koju je delila sa suprugom i dvoje dece, sina Luija koji je rođen 2003. godine i sina Džoa, rođenog dve godine kasnije.

Branka i Džulijan proveli su osam godina u Los Anđelesu, ali uprkos uspehu i svim mogućnostima koje ovaj grad pruža, Branka nije bila zadovoljna američkim načinom života. Zbog toga, par je odlučio da živi na relaciji London – Beograd, gde su pronašli ravnotežu koja im odgovara. 2015. godine, par je kupio stan u Beogradu, u kojem planira da se nastani kada se penzionišu.

Branka redovno praktikuje jogu i vodi računa o svom zdravlju kroz ishranu i fizičku aktivnost. Ona je također poznata po svom pacifističkom stavu, a tokom devedesetih godina učestvovala je u demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševića.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Branka Katić? Branka Katić je priznata srpska glumica sa uspešnom karijerom u Srbiji i inostranstvu, poznata po svom izvanrednom talentu i harizmi.
 • Gde je Branka Katić rođena? Rođena je 20. januara 1970. godine u Beogradu, Srbija.
 • Gde je Branka Katić stekla obrazovanje? Svoje formalno obrazovanje stekla je na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, gde je bila student klase profesora Radeta Šerbedžije.
 • Koje su ključne uloge Branke Katić? Istakla se ulogama u filmovima “Mi nismo anđeli”, “Crna mačka, beli mačor”, i serijama kao što su “Big Love” i “Public Enemies”.
 • Da li Branka Katić ima porodicu? Udala se za britanskog reditelja Džulijana Farina 2000. godine i ima dvoje dece.
 • Gde Branka Katić trenutno živi? Živi na relaciji London – Beograd, gde je pronašla ravnotežu koja joj odgovara.

Za kraj

Branka Katić ostavlja neizbrisiv trag kako u svetu filma, tako i u svom ličnom životu. Njena filmska karijera obuhvata raznolike uloge i međunarodni uspeh, čineći je jednom od najcenjenijih glumica na Balkanu.

Brankina sposobnost da se uspešno kretala između različitih filmskih žanrova i zemalja svedoči o njenom glumačkom talentu i profesionalizmu. 

U zaključku, Branka Katić je ne samo umetnica koja je obeležila svet filma svojim ulogama, već i inspiracija za mnoge svojim ličnim životom i vrednostima. Njeni budući projekti i aktivnosti ostaju sa nestrpljenjem iščekivani.

Spoljne reference:

Filmografija

1980 – e

 • “Nije lako sa muškarcima” (1985)
 • “Bolji život” (serija) (1987)

1990 – e

 • “Policajac sa Petlovog brda” (film, 1992.) – Jasna Simić
 • “Mi nismo anđeli” (1992.) – Buba
 • “Bulevar revolucije” (1992.) – Biljanina drugarica
 • “Devojka s lampom” (TV, 1992.) – Damjanova sestra
 • “Osmeh Margaret Jursenar” (TV, 1993.) – Grejs Frik
 • “Niko nije savršen” (TV, 1993.) – Hortenzija
 • “Policajac sa Petlovog brda” (TV serija, 1993.) – Jasna
 • “Slatko od snova” (1994.) – Đina
 • “Biće bolje” (1994.) – Prća
 • “Policajac sa Petlovog brda” (TV serija, 1994.) – Jasna
 • “Otvorena vrata” (serija, 1995.) – Sandra tj. Ćora
 • “Tamna je noć” (1995.) – Sofija “Cocle” Aškerc
 • “Ubistvo s predumišljajem” (1995.) – Jelena Panić (Bulika)
 • “Lepa sela lepo gore” (1996.) – Bolničarka
 • “Zla žena” (TV, 1998.) – Pela/Sultana
 • “Kod lude ptice” (serija, 1998.) – Devojka vlasnika kabarea
 • “Rane” (1998.) – Suzana
 • “Crna mačka, beli mačor” (1998.) – Ida
 • “Warriors” (TV, 1999.) – Almira Zec

2000 – e

 • “The Vice” (serija, 2000.) – Sofija
 • “Im Juli.” (2000.) – Luna
 • “Sand” (2001.) – Marijanne
 • “Anne Frank: The Whole Story” (TV, 2001.) – Charlotte ‘Lotte’ Kaletta
 • “Armadillo” (TV, 2001.) – Irina
 • “Ten Minutes Older: The Cello” (2002.) – Mlada žena (segment “Addicted to the Stars”)
 • “Jealousy” (2002.)
 • “Jagoda u supermarketu” (2003.) – Jagoda Dimitrijević
 • “Clocking Off” (serija, 2003.) – Maja Lazarević
 • “Byron” (TV, 2003.) – Teresa Guiccioli
 • “The Truth About Love” (2004.) – Katya
 • “Red Cap” (serija, 2004.) – Samira Hadžić
 • “The Last Detective” (serija, 2004.) – Natalie Berisha
 • “Hustle” (serija, 2004.) – Olenka
 • “Pad u raj” (2004.) – Dušica Kundačina
 • “Floating” (2004.) – Mitsy
 • “Auf Wiedersehen, Pet” (serija, 2002−2004.) – Tatiana Taylor
 • “Breaking and Entering” (2006.) – Tanja
 • “HG Wells: War with the World” (TV, 2006.) – Maura Budberg
 • “Entourage” (serija, 2007.) – Nika Marx
 • “The Englishman” (2007.) – Svetla
 • “Mile vs. tranzicija” (serija, 2007.) – Maća
 • “Big Love” (serija, 2007−2009.) – Ana
 • “Trial & Retribution XV: The Rules of the Game” (TV, 2008.) – Marina Petrenko
 • “Waking the Dead” (serija, 2008.) – Jasna Vaspoić
 • “Public Enemies” (2009.) – Anna Sage

2010 – e

 • “Žena sa slomljenim nosem” (2010.) – Biljana
 • “Falsifikator” (2013.) – Mirjana
 • “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” (2014.) – Renata
 • “Novine” (2016.) – Dijana Mitrović
 • “Apsurdni eksperiment” (2018.) – Uloga nije navedena
 • “Grupa” (2019.) – Lenka/ Petrina majka
 • “Ujka novi horizonti” (2019.) – Maća

2020 – e

 • “Slučaj porodice Bošković” (2021.)
 • “Ubice mog oca” (2021.)
 • “Advokado” (tužiteljka Milica Krčunović) (2021.)
 • “Nije loše biti čovek” (Ana) (2021.)
 • “Kingsman: Početak” (Aleksandra Fjodorovna) (2021.)
 • “Bunar” (2022.)
 • “U klinču” (Mira) (2022.)
 • “Žal” (2023.)
 • “Apsurdni eksperiment” (2024.)
 • “Među bogovima” (2024.)
 • “Polovni ljudi” (Svetlana) (2024.)