Jelena Begović nauka, politika

Jelena Begović

Ko je Jelena Begović?

Jelena Begović, rođena 1970. godine u Beogradu, je eminentni srpski mikrobiolog, molekularni biolog i trenutno političar. U svojoj bogatoj karijeri, obavljala je brojne naučne funkcije pre nego što je postala ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije. Njen rad obuhvata značajne doprinose u molekularnoj genetici i biotehnologiji, kao i aktivno učešće u međunarodnim naučnim projektima i inicijativama. Kao ministarka, Begović je fokusirana na promociju nauke i tehnološkog napretka. To potvrđuje njen angažman na unapređenju nacionalne naučne infrastrukture i međunarodne saradnje.

Jelena Begović

Jelena Begović je istaknuti srpski mikrobiolog i političar

Rani život i obrazovanje

Jelena Begović je rođena u Beogradu i svoje rano obrazovanje započela je u rodnom gradu, završivši osnovnu i srednju školu pre nego što je krenula na Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu. Međutim, nakon prve godine, prešla je na Biološki fakultet, pokazujući veće interesovanje za biološke nauke. Ovo prebacivanje fakulteta ukazuje na njen rani interes za nauku i istraživanje, što je bio presudan korak u njenoj akademskoj karijeri.

Njeno obrazovanje nije bilo ograničeno samo na Srbiju; provela je i dve godine na Univerzitetu Britanska Kolumbija u Kanadi, što joj je omogućilo da stekne međunarodno iskustvo i proširi svoje naučne vidike. Nakon povratka u Srbiju, diplomirala je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Profesionalnu karijeru započela je 1998. godine na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, gde je postepeno napredovala od magistrature do doktorata. Magistrirala je 2002, a doktorirala 2008. godine, specijalizujući se za molekularnu genetiku. Njeno zvanje naučnog savetnika, stekla je 2018. godine, što je kruna njenog akademskog napretka i priznanje za njen doprinos nauci.

Istraživački rad

Od 2014. godine, Jelena Begović je na čelu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, gde je prethodno obavljala funkciju rukovodioca Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju. Njeno bogato istraživačko iskustvo preko dve decenije obuhvatalo je ključne oblasti molekularne genetike i biotehnologije, te primene naučnih dostignuća u različitim industrijskim sektorima, posebno u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Tokom svoje impresivne karijere, Begović je objavila preko 60 naučnih radova u renomiranim međunarodnim časopisima, potvrđujući svoj status kao vodeći stručnjak u svojoj oblasti. Osim toga, aktivno je uključena u rad mnogih naučnih udruženja, gde doprinosi širenju znanja i unapređenju naučne zajednice. Njena posvećenost i stručnost ne samo da su unapredile rad Instituta, već su i poslužile kao temelj za dalji razvoj naučnih disciplina u kojima je specijalizovana.

Politička karijera

Jelena Begović je svoju političku karijeru započela tokom parlamentarnih izbora u Srbiji 2022. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja zauzela visoku treću poziciju na izbornoj listi Srpske napredne stranke (SNS), pod sloganom “Zajedno možemo sve”. Izborna lista je ostvarila pobedu, osvojivši 120 od 250 mandata, što je Begović omogućilo ulazak u Narodnu skupštinu. Tokom kratkog mandata u skupštini, bila je članica odbora za prava deteta, zamenica članice odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kao i odbora za zaštitu životne sredine. Svoje poslaničko mesto napustila je 3. avgusta 2022. godine.

Samo nekoliko meseci nakon izbora, u oktobru 2022, imenovana je za ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u trećem mandatu Ane Brnabić. U januaru 2023. godine, podstakla je dobitnike sredstava Fonda za mlade talente koji studiraju u inostranstvu da se vrate u Srbiju i doprinesu razvoju zemlje. U septembru iste godine, na njenu i inicijativu premijerke Ane Brnabić, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o Međunarodnoj deceniji nauka za održivi razvoj, što je prvi put da je Srbija inicirala i koordinisala usvajanje tematske rezolucije u UN od ponovnog prijema u organizaciju 2000. godine.

U decembru 2023. godine, zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Brnabić, pokrenula je projekat BIO4 kampusa u Beogradu. Projekat ima za cilj da postane centar biotehnologije u Evropi. Ponovo je imenovana za ministarku nauke kada je nova administracija pod vođstvom Miloša Vučevića formirana 30. aprila 2024. Godine.

Jelena Begović

Jelena Begović pokrenula je projekat BIO4 kampusa u Beogradu

Lični život

Jelena Begović, rođena u Beogradu 1970. godine, zamalo nije započela svoj život u Adis Abebi, gde su se upoznali njeni roditelji. Njena predanost nauci je neupitna, ali van poslovnih obaveza, Jelena teži da svoje slobodno vreme provodi sa voljenima. Nakon napornog dana, obično se opušta u društvu prijatelja uz kafu, što joj pomaže da se oslobodi stresa i obaveza. Takođe, uživa u večeri u kućnom okruženju, gde može da se opusti i zaboravi na poslovne izazove.

Pored toga, Jelena je i majstor borilačke veštine aikido, kojom se ranije aktivno bavila, trenirajući četiri do pet puta nedeljno. Ova disciplina ne samo da joj je omogućila fizičku kondiciju, već je verovatno doprinela i mentalnoj disciplini koju primenjuje u svakodnevnom životu i profesionalnim obavezama.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Jelena Begović?
  Jelena Begović je ugledni mikrobiolog i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije.
 • Koje oblasti nauke predstavljaju fokus njenog rada?
  Fokus njenog rada je na molekularnoj genetici i biotehnologiji, sa posebnim interesovanjem za primenu naučnih istraživanja u industriji.
 • Kakav je njen doprinos međunarodnoj nauci?
  Jelena Begović je aktivna u međunarodnoj saradnji. Doprinela je brojnim projektima koji su unapredili naučnu saradnju Srbije na globalnom nivou.
 • Kakve projekte je inicirala kao ministarka?
  Inicirala je projekte kao što je izgradnja BIO4 kampusa i promovisala inicijative za unapređenje naučne infrastrukture i tehnološkog razvoja.
 • Koji su njeni budući planovi za srpsku nauku?
  Njeni planovi uključuju dalji razvoj naučne i tehnološke infrastrukture, kao i jačanje Srbije kao centra za biotehnološka istraživanja i inovacije u regionu.

Za kraj

Jelena Begović je istaknuti primer kako naučnici mogu uticati na politiku i društvo. Kroz svoju karijeru dokazala je značaj nauke u svakodnevnom životu i razvoju zemlje. Njeno vođstvo i inicijative pokazuju kako naučna dostignuća mogu transformisati ne samo industrijske sektore, već i međunarodne odnose. Njena posvećenost daljem razvoju srpske naučne zajednice obećava napredak i inovacije koje će koristiti generacijama koje dolaze.