Miloš Vučević politika

Miloš Vučević

Ko je Miloš Vučević?

Miloš Vučević, rođen 10. decembra 1974. u Novom Sadu, je istaknuti srpski političar i pravnik. Trenutno obavlja funkciju predsednika Vlade Srbije, a od 2023. godine je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS). Njegova politička karijera obuhvata višestruke mandate kao gradonačelnik Novog Sada, gde je prvi put izabran 2012. godine, a zatim ponovo 2016. i 2020. godine. Na četvrtoj skupštini SNS-a, održanoj 28. maja 2016. godine, Vučević je izabran za potpredsednika stranke, a potom 27. maja 2023. preuzima i ulogu predsednika. Dodatno, od 26. oktobra 2022. do 2. maja 2024. godine, obavljao je funkcije potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane.

Miloš Vučević

Miloš Vučević je istaknuti srpski političar i pravnik

Obrazovanje i početak karijere

Miloš Vučević je rođen 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Obrazovanje je započeo u svom rodnom gradu, pohađajući osnovnu školu, nakon čega je nastavio obrazovanje u Gimnaziji “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu. Nakon srednje škole, Vučević je upisao Pravni fakultet u Novom Sadu. Diplomirao je 1999. godine, čime je položio temelj za svoju buduću profesionalnu karijeru.

Profesionalni put započeo je odmah po završetku studija, radeći u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Njegova pravna praksa trajala je sve do ulaska u politiku, gde je postepeno prešao iz advokature u puno političko angažovanje.

Vučevićeva politička karijera počela je u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), koju je napustio nakon unutrašnjih podjela 2008. godine. Nakon razlaza sa SRS, priključio se novoformiranoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) pod vođstvom Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Ovaj korak označio je početak njegove uzlazne političke karijere, koja ga je od lokalnog nivoa dovela do najviših državnih funkcija.

Politička karijera

Miloš Vučević počeo je svoje političko angažovanje u Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Njegov uticaj unutar stranke počeo je da raste nakon što je izabran za predsednika Gradskog odbora SNS u Novom Sadu 2011. godine, što je bio važan korak u njegovoj karijeri.

U septembru 2012. godine, Vučević je postao gradonačelnik Novog Sada, prelomni trenutak koji ga je odveo dalje od advokature, njegove prethodne profesije, i dublje u političke vode. Njegova posvećenost lokalnom razvoju došla je do izražaja tokom njegovog članstva u Upravnom odboru Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine, gde je doprineo brojnim inicijativama za unapređenje ekonomske infrastrukture.

Nakon reizbora za gradonačelnika 2016. godine, Vučevićev politički uticaj se proširio kada je postao potpredsednik SNS-a. Ova uloga mu je pružila platformu za širenje njegovog uticaja na nacionalni nivo. U oktobru 2022. godine, napustio je poziciju gradonačelnika kako bi preuzeo značajnije uloge u Vladi Srbije kao potpredsednik Vlade i ministar odbrane.

Njegov uspon na vrh stranačke hijerarhije kulminirao je izborom za predsednika SNS-a u maju 2023. godine. Vučevićeva sposobnost da navigira kroz složene političke vode potvrđena je i njegovim prvih zvaničnim sastankom kao premijera na Veliku subotu 2024. godine sa patrijarhom srpskim Porfirijem, što simbolizuje njegovu ulogu u spajanju državnih i duhovnih ciljeva Srbije.

Politički stavovi

Miloš Vučević ima izražene stavove o spoljnoj politici, integraciji Srbije u Evropsku uniju, kao i o Kosovu. On podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ističe da Srbija ne može postati članica pod uslovima koji bi je ponižavali ili činili da se oseća sramotno, jer takav pristup ne bi doveo do konstruktivnog članstva u EU. 

Kada je reč o situaciji u Ukrajini i ruskoj invaziji 2022. godine, Vučević se izjašnjava protiv sankcija Rusiji, što ukazuje na njegov oprez u uspostavljanju spoljnopolitičkih prioriteta Srbije koji bi mogli uticati na njene međunarodne odnose, posebno sa zemljama koje imaju ključni geopolitički značaj za Srbiju.

Vučević je takođe vrlo jasan po pitanju Kosova, izražavajući stav da je Kosovo “državotvorna DNK našeg naroda i naše zemlje”, čime odbacuje mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. Ovi stavovi reflektuju duboko ukorenjene nacionalne i istorijske sentimente koji dominiraju u srpskoj politici po ovom pitanju.

Miloš Vučević

Pored brojnih nagrada i priznanja Miloš Vučević je odlikovan i Ordenom Svetog Save

Nagrade i priznanja

Miloš Vučević je tokom svoje karijere primio brojne nagrade i priznanja koja odražavaju njegov doprinos društvu i zajednici. Među njima je Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije, koju je dobio 2014. godine u znak priznanja za svoj liderstvo i doprinos privredi. Iste godine, Vučević je nagrađen i prestižnom nagradom “Kapetan Miša Anastasijević” za promociju evropskih vrednosti u Novom Sadu.

Osim toga, Vučević je 2016. godine dobio priznanje “Bela golubica” od Tesle Global Foruma. To dodatno potvrđuje njegov angažman u promociji nauke i kulture. Za svoje značajne doprinose u razvoju duhovnog i crkvenog života, dobio je Orden Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramatu priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke.

Ove nagrade i priznanja su potvrda Vučevićevog uticaja i posvećenosti razvoju lokalne zajednice, kulture i duhovnosti, što ga čini značajnom figurom u savremenom društvu Srbije.

Lični život

Miloš Vučević uživa u skladnom porodičnom životu sa svojom suprugom Majom, s kojom je u braku skoro dve decenije. Maja je javnosti najpoznatija po pojavljivanju sa svojim suprugom na dan izbora, gde njeno prisustvo i modni stil uvijek privlače pažnju. Par ima dva sina, Mihaila i Danila, koji takođe imaju svoj deo medijske pažnje.

Javnost je posebno upoznata sa njihovim starijim sinom Mihailom kada su mediji izveštavali o njegovom prijavljivanju za dobrovoljno služenje vojnog roka u septembru 2022. godine. Ovaj događaj je bio posebno emotivan za Vučevića, što je pokazao i na društvenim mrežama gde je objavio fotografije sa ceremonije zakletve u Somboru, uključujući i fotografiju sa sinom u vojničkoj uniformi.

Vučević često deli trenutke iz svog privatnog života sa javnošću preko društvenih mreža, što uključuje zajedničke, porodične fotografije sa svojim sinovima i suprugom, pokazujući snažnu porodičnu povezanost i podršku koju ima u svom privatnom životu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada je Miloš Vučević prvi put izabran za gradonačelnika Novog Sada? Miloš Vučević je prvi put izabran za gradonačelnika Novog Sada u septembru 2012. godine.
  • Koje je političke stavove Miloš Vučević izrazio u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji? Vučević podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali naglašava da Srbija ne treba da postane članica EU ukoliko se oseća poniženo ili sramotno.
  • Da li Miloš Vučević podržava nezavisnost Kosova? Ne, Miloš Vučević se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova, tvrdeći da je Kosovo integralni deo srpskog identiteta i državnosti.
  • Koje priznanje je Vučević dobio za svoj rad? Vučević je dobio više priznanja, uključujući Orden Svetog Save za doprinos društvenoj i kulturnoj zajednici.

Za kraj

Miloš Vučević, značajna figura u srpskoj politici, uspešno je prešao put od lokalnog lidera do nacionalnog političkog lidera. Kao gradonačelnik Novog Sada i kasnije kao predsednik Srpske napredne stranke, pokazao je svoju predanost razvoju Srbije i njenom evropskom putu. Njegovi politički stavovi reflektuju kombinaciju nacionalnog ponosa i pragmatičnog pristupa međunarodnim odnosima. Vučevićev život i karijera odražavaju njegove duboke lične i profesionalne vrednosti koje nastavlja da promoviše na svim nivoima srpske politike.

Spoljne reference:

Nagrade

  • Počasni građanin Banja Luke, 2024.

Odlikovanja

  • Orden Svetog Simeona Mirotočivog (Srpska pravoslavna crkva)
  • Orden Svetog Save drugog stepena (Srpska pravoslavna crkva)