Marko Đurić politika

Marko Đurić

Ko je Marko Đurić?

Marko Đurić, rođen 25. juna 1983. godine u Beogradu, istaknuti je srpski političar i diplomata. Trenutno obavlja funkciju ministra spoljnih poslova i potpredsednika Srpske napredne stranke. Đurić je bio spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije od 2012. do 2014. godine. Od 2020. do 2024. služio je kao ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova karijera odražava značajan doprinos u jačanju međunarodnog položaja i ugleda Srbije na globalnoj sceni.

Rani život i obrazovanje

Marko Đurić, rođen 25. juna 1983. godine u Beogradu, potiče iz porodice bogate akademske i političke istorije. Njegova majka, Jasna Pašić, je deo jevrejske zajednice, dok je njen otac, Najdan Pašić, bio renomirani profesor i politički teoretičar, jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Markov školovanje započelo je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, a nastavio je obrazovanje u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Za studije prava opredelio se 2002. godine, prvo na Pravnom fakultetu u Beogradu, a potom na specijalizovanom Pravnom fakultetu za pravosuđe i privredu u Novom Sadu, gde je diplomirao 2010. godine. Đurić je bio veoma aktivan tokom svojih studija, učestvujući u različitim akademskim i javnim aktivnostima, uključujući organizaciju panela o Kosovu i Metohiji i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Takođe, istakao se na međunarodnom pravnom takmičenju “Philip C. Jessup”, gde je njegov tim osvojio prvo mesto.

Osim pravnih studija, Đurić je pokazao interes i za političke nauke. Upisao je master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2014. godine. Njegova edukacija i akademska postignuća postavila su čvrst temelj za njegovu kasniju političku karijeru.

Marko Đurić

Marko Đurić je istaknuti srpski političar i diplomata

Početak karijere

Marko Đurić je svoju političku karijeru započeo kao aktivista u pokretu Otpor! godine 2000, učestvujući u aktivnostima koje su doprinele padu režima Slobodana Miloševića 5. oktobra iste godine. Njegova rana angažovanost uključivala je rad u medijskom timu ovog pokreta, što mu je omogućilo da se direktno uključi u značajne političke promene u Srbiji.

Nakon toga, Đurić je proširio svoje aktivnosti na radijske medije, gde je 2001. i 2002. godine bio domaćin i urednik političkog radio talk-showa na nacionalnoj stanici Radio Beograd 202. Ovo iskustvo mu je omogućilo da razvije veštine u komunikaciji i javnom nastupu, koje su kasnije postale ključne u njegovoj političkoj karijeri.

U periodu od 2002. do 2008. godine, Đurić je bio član Studentskog parlamenta na svom fakultetu, gde je organizovao i predsedavao brojnim javnim diskusijama, te učestvovao u raznim studentskim takmičenjima, kao što su govorne i simulirane sudske debate.

Učešće u SNS

Marko Đurić se istakao kao jedan od ključnih članova Srpske napredne stranke (SNS) od njenog osnivanja 2008. godine. Njegova karijera u SNS-u započela je analizom predloženog novog Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine, čime je odmah postavio temelje za svoje dalje delovanje unutar stranke. Kao jedan od osnivača SNS-a, Đurić je brzo preuzeo značajne funkcije unutar stranke, uključujući koordinatora pravnog tima i asistenta zamjenika predsednika stranke, Aleksandra Vučića, 2009. godine.

Do 2010. godine, Đurić je postao član Glavnog odbora SNS-a i radio kao portparol stranke. Njegova uloga postala je još značajnija 2011. godine kada je pomogao u osnivanju i koordinaciji tima za spoljnu politiku i evropske integracije SNS-a. Đurić je bio veoma aktivan tokom izborne kampanje 2012. godine. To je dodatno učvrstilo njegov položaj unutar stranke, a kasnije te godine izabran je i za člana Predsedništva SNS-a.

Pored političkih aktivnosti unutar stranke, Đurić je bio zaposlen kao istraživač u Institutu za političke studije u Beogradu. Nakon izborne pobede SNS-a i Tomislava Nikolića na opštim i predsedničkim izborima u maju 2012. godine, Đurić je zamrznuo svoj status na Institutu i preuzeo dužnost u Kabinetu predsednika. U junu 2012. godine imenovan je za savetnika za spoljnu politiku predsednika Republike Srbije, gde je koordinisao aktivnosti visokih zvaničnika vezane za međunarodne reakcije na deklaraciju nezavisnosti Kosova 2008. godine, kao i pripreme za zvaničnu platformu Srbije za pregovore BeogradPriština u 2012. godini. Njegove obaveze obuhvatale su i svakodnevnu diplomatsku komunikaciju i strateško planiranje politike, što je potvrdilo njegovu centralnu ulogu u oblikovanju spoljnopolitičkih strategija Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić imenovan je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju 2013. godine. Njegova uloga postala je posebno značajna u septembru 2020. godine, kada je učestvovao u potpisivanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije u Beloj kući, događaju koji je nadgledao tadašnji američki predsednik Donald J. Trump. Ovaj sporazum bio je pokušaj da se umanje tenzije i poboljšaju ekonomski odnosi između dve strane.

Međutim, jedan od najkontroverznijih trenutaka u Đurićevoj karijeri dogodio se 26. marta 2018. godine, kada je uhapšen tokom sastanka sa lokalnim Srbima u Severnoj Mitrovici. Đurić je prešao na teritoriju Kosova bez odobrenja kosovskih vlasti. To je izazvalo snažnu reakciju kosovskog zamenika premijera Envera Hoxhaja koji je tvrdio da je Đurićeva poseta kršenje Briselskog sporazuma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je osudio hapšenje, ističući da je Đurićeva poseta bila legalna i u skladu sa međunarodnim sporazumima. Nakon hapšenja, Đurić je odveden u Prištinu, gde je saslušan pred sudom, a zatim protjeran iz Kosova. Ovaj incident nije samo izazvao diplomatski skandal, već je takođe stavio dodatni pritisak na već napete odnose između Srbije i Kosova.

Marko Đurić

Marko Đurić je obavljao funkciju ambasadora Srbije u SAD do aprila 2024. godine

Ambasador Srbije u SAD

Marko Đurić je imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama 8. oktobra 2020. godine. Ovu funkciju je obavljao do 30. aprila 2024. Tokom svog mandata, Đurić je bio ključna figura u promovisanju i jačanju diplomatskih i ekonomskih veza između Srbije i SAD. Učestvovao je u brojnim bilateralnim inicijativama koje su za cilj imale poboljšanje saradnje dveju zemalja. Njegov rad kao ambasadora odigrao je važnu ulogu u kontinuiranom razvoju međunarodnih odnosa Srbije, posebno u kontekstu transatlantskih veza.

Lični život

Marko Đurić, uz svoje bogate profesionalne angažmane, vodi ispunjen privatni život. Oženjen je Andrijanom sa kojom ima tri ćerke: Jovanu, Milicu i Đurđu. Porodica predstavlja njegov oslonac i izvor inspiracije. Pored maternjeg srpskog, Đurić tečno govori engleski i hebrejski, a takođe se služi francuskim i ruskim jezikom. Ova jezička veština mu omogućava ne samo bolju komunikaciju na međunarodnom nivou, već i dublje razumevanje različitih kultura, što dodatno obogaćuje njegovo profesionalno delovanje. Đurić svoje slobodno vreme često provodi u krugu porodice, gde uživa u zajedničkim aktivnostima i odgajanju svojih ćerki.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Marko Đurić? Marko Đurić je istaknuti srpski političar i diplomata, trenutno služi kao ministar spoljnih poslova Republike Srbije.
  • Koje jezike govori Marko Đurić? Pored srpskog, Đurić tečno govori engleski i hebrejski, dok se služi francuskim i ruskim jezikom.
  • Da li je Marko Đurić oženjen? Da, Marko je u braku sa Andrijanom i zajedno imaju tri ćerke: Jovanu, Milicu i Đurđu.
  • Kakvu obrazovnu pozadinu ima Marko Đurić? Đurić je diplomirao pravo na Pravnom fakultetu za pravosuđe i privredu u Novom Sadu. Kasnije nastavio master studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Za kraj

Marko Đurić je značajna figura u savremenoj političkoj i diplomatskoj sceni Srbije. Njegova karijera odlikuje se brojnim ključnim pozicijama, uključujući direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ambasadora u SAD, i ministra spoljnih poslova. Đurić je pokazao izuzetnu posvećenost unapređenju Srbije, efikasno zastupajući njene interese na međunarodnom nivou. Njegova sposobnost da se suoči sa izazovima i efikasno upravlja međunarodnim odnosima potvrđuje njegovu reputaciju kao sposobnog i odlučnog lidera, čija dela ostavljaju dubok trag na međunarodnoj političkoj mapi.

Spoljne reference: