Goran Vesić politika

Goran Vesić

Ko je Goran Vesić?

Goran Vesić, rođen 18. februara 1969. u Kruševcu, priznati je srpski pravnik, novinar, publicista i političar. Sa bogatom karijerom u politici i sportu, trenutno služi kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije. Aktivan je član Srpske napredne stranke i piše za list “Politika”. Vesić je bio odbornik u Skupštini opštine Vračar i zamenik gradonačelnika Beograda. Takođe je bio i narodni poslanik, predsednik Administrativnog odbora Narodne skupštine, te savetnik ministra odbrane i unutrašnjih poslova. Njegove sportske funkcije uključuju predsedništvo u Košarkaškom savezu Beograda i savetničke uloge u FK Crvena Zvezda.

Rani život i obrazovanje

Goran Vesić rođen je 18. februara 1969. godine u Kruševcu. Kao sin oficira Jugoslovenske narodne armije, detinjstvo je delom proveo u Mariboru pre nego što se porodica preselila u Kraljevo. Tamo je završio osnovnu školu i gimnaziju, aktivno učestvujući u lokalnom amaterskom pozorištu „14. oktobar“ i stičući prve medijske iskustva kao novinar i urednik omladinskog programa na lokalnoj radio stanici.

Nakon odsluženog vojnog roka u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani, Vesić je 1988. godine upisao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Tokom studija, povezao se s Aleksandrom Vučićem, a angažovao se i u novinskom radu. Pisao je za listove “Demokratija” i “Student”, gde je bio i zamenik glavnog i odgovornog urednika. Diplomirao je 1997. godine, a već kao student bio je aktivan u politici, pridruživši se Demokratskoj stranci u vreme obnove višepartijskog sistema u Srbiji. Vesićev politički angažman bio je usko vezan za prve opozicione proteste predvođene Borislavom Pekićem i Dragoljubom Mićunovićem.

Godine 1999. bio je stažista Evropske fondacije Robert Šuman u Evropskom parlamentu, što mu je pružilo priliku da stekne međunarodno iskustvo i proširi svoje političko znanje. Ovaj period je bio ključan za njegov dalji politički razvoj, stičući veštine koje će kasnije koristiti u svojim mnogobrojnim javnim funkcijama.

Goran Vesić

Goran Vesić je istaknuti srpski političar, pravnik, novinar i publicista

Politička karijera

Goran Vesić započeo je svoju političku karijeru kao šef kabineta predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića od 1994. do 1997. godine. Tokom ovog perioda, stekao je značajno iskustvo i uticaj u političkim krugovima. Na lokalnim izborima 1996. godine, izabran je za odbornika Skupštine grada Beograda, a kasnije je služio i kao član Izvršnog odbora Skupštine grada za vreme Đinđićevog mandata kao gradonačelnika.

Vesić je bio ključni savetnik u izbornim kampanjama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić tokom kasnih 1990-ih. U političkim izborima 2000. godine, Vesić je izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao član Demokratske opozicije Srbije.

Tokom svoje karijere u parlamentu, obavljao je dužnosti predsednika Administrativnog odbora, savetnika saveznog ministra unutrašnjih poslova i zamenika predsednika Odbora za odbranu i bezbednost. Takođe je bio član komisije za podelu vojne imovine između Srbije i Crne Gore.

Pored političkih aktivnosti, Vesić je bio angažovan u upravljačkim strukturama važnih javnih preduzeća i sportskih organizacija, uključujući predsedničke pozicije u JKP “Gradsko zelenilo” i JP “Ada Ciganlija”, kao i u Košarkaškom klubu Crvena Zvezda.

Njegova politička karijera doživela je preokret 2012. godine kada je, nakon što je Demokratska stranka otišla u opoziciju, Vesić aktivno učestvovao u kreiranju programskih osnova za novu političku platformu, promovišući ideje levog centra. Međutim, 2013. godine, napustio je Demokratsku stranku. Izjavio je da stranka više nema jasnu viziju ni program, što je kulminiralo njegovim prelaskom u Srpsku naprednu stranku.

Gradski menadžer Beograda

Nakon smene Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda 24. septembra 2013. godine, uspostavljen je Privremeni organ grada Beograda. Siniša Mali imenovan je za predsednika ovog organa, dok je Goran Vesić postao sekretar. Na lokalnim izborima u martu 2014. godine, Vesić je izabran za odbornika Skupštine grada na listi Srpske napredne stranke. Nakon izbora, Siniša Mali postaje gradonačelnik, a Vesić je 29. aprila 2014. godine imenovan za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika. U ovoj ulozi, bio je zadužen za koordinaciju i upravljanje gradskim projektima, što je bio ključni period za brojne inicijative i razvoj Beograda.

Goran Vesić

Goran Vesić je bio zamenik gradonačelnika Beograda od 2018. do 2022. godine

Zamenik gradonačelnika Beograda

Goran Vesić je bio izuzetno aktivan tokom svog mandata kao zamenik gradonačelnika Beograda od 2018. do 2022. godine. U maju 2016. godine, izabran je za člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a novembra 2017. postao je i član Predsedništva stranke. Nakon lokalnih izbora 2018. godine, ponovo je izabran za odbornika Skupštine grada Beograda. U junu iste godine, Skupština grada ga je imenovala za zamenika gradonačelnika, dok je za gradonačelnika izabran Zoran Radojičić.

U periodu na ovoj funkciji, Vesić je bio uključen u niz značajnih projekata i inicijativa, uključujući otkrivanje i restauraciju brojnih spomenika. Među njima su spomenici despotu Stefanu Lazareviću, Matiji Banu, Aleksandru Deroku, Milutinu Milankoviću, vojvodi Petru Nikolajeviću Moleru, Nikolaju Krasnovu, kraljici Mariji Karađorđević, patrijarhu Pavlu, kao i mnogim drugim istorijskim ličnostima. Posebno se ističe obnova spomenika “Pobednik” i spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, kao i inicijative za podizanje novih spomenika Branku Pešiću i Milošu Crnjanskom.

Tokom svog mandata, Vesić je bio često na meti kritika zbog svoje dominantne uloge u gradskoj upravi. To je dovodilo do percepcije da je de facto preuzeo funkciju gradonačelnika. Ove aktivnosti ukazuju na njegovu posvećenost revitalizaciji kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda, kao i na njegovu centralnu ulogu u gradskoj administraciji.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Na opštim izborima 2022. godine, Goran Vesić je izabran za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, kao i za odbornika Skupštine grada Beograda. Međutim, ubrzo nakon izbora, Vesić je podneo ostavku na mesto odbornika, ostavši aktivan kao narodni poslanik. Njegova karijera je napredovala 26. oktobra iste godine kada je imenovan za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na ovoj funkciji, Vesić je preuzeo odgovornost za ključne sektore koji su vitalni za infrastrukturni razvoj Srbije, uključujući velike projekte izgradnje puteva, mostova, kao i unapređenje saobraćajne mreže i infrastrukture u zemlji. Ovo imenovanje je deo širih promena u vladi koje teže da unaprede efikasnost i razvoj ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Goran Vesić sa suprugom Vanjom na slici

Lični život

Goran Vesić, trenutni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, uživa u stabilnom i srećnom braku sa Vanjom Kostić. Vanja je značajna figura u sportskom sektoru Srbije, trenutno zauzimajući poziciju direktorke marketinga Fudbalskog saveza Srbije. Njena karijera je impresivna. Diplomirala je sa samo 22 godine, a već sa 25 godina postala je direktor brokerske kuće, pokazujući izuzetne sposobnosti u svojoj profesiji.

Privatni život Gorana Vesića odražava harmoniju i uspeh koji postiže kako u ličnom tako i u profesionalnom životu. Njihov zajednički život pruža uvid u dinamičan i podržavajući odnos koji deli sa svojom suprugom, čineći ih jednim od zapaženijih parova u javnom životu Srbije.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Goran Vesić? Goran Vesić je srpski političar, trenutno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Aktivan je član Srpske napredne stranke i bivši zamenik gradonačelnika Beograda.
  • Kakvo obrazovanje ima Goran Vesić? Vesić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Takođe, bio je i stažista u Evropskom parlamentu.
  • Koje političke funkcije je Goran Vesić obavljao? Bio je narodni poslanik, gradski menadžer Beograda, zamenik gradonačelnika Beograda, i sada je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
  • Kakve su Vesićeve aktivnosti van politike? Pored politike, Vesić je bio angažovan u sportskim organizacijama, uključujući Košarkaški savez Beograda i Fudbalski klub Crvena Zvezda.

Za kraj

Goran Vesić, kroz svoju impresivnu karijeru u javnom sektoru, ostavio je neizbrisiv trag na političkoj sceni Srbije. Kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i ranije kao zamenik gradonačelnika Beograda, Vesić je bio ključan u brojnim infrastrukturnim projektima koji su promenili lice glavnog grada i poboljšali kvalitet života građana. Njegova politička karijera, označena sposobnošću da preuzme inicijativu i efikasno upravlja velikim projektima, demonstrira njegovu predanost i posvećenost napretku i modernizaciji Srbije.

Spoljne reference:

Bibliografija

Privređivanja

  • Barack Obama, “Smelost nade”, 2008. (izdanje na srpskom jeziku)

Knjige

  • Knjiga o Beogradu: 1. deo, Prometej, Novi Sad 2019
  • Vodič za političku komunikaciju sa biračima, Fondacija „Za srpski narod i državu”, 2021
  • Knjiga o Beogradu: 2. deo, Prometej, Novi Sad 2022

Nagrade i priznanja

  • Svetosavska nagrada (2019)